Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Sundhedsstyrelsen er utroværdig’

Sundhedsstyrelsen skal oplyse fagligt og ærligt om HPV-vaccinens effekt, siger DF’s Liselott Blixt, der er blevet mødt med usædvanlig hård kritik og gjort ansvarlig for unge kvinders udvikling af kræft. Sundhedsstyrelsen vil nu se på sin kommunikation om vaccinen
Liselott Blixt har i kraft af sin post som formand for sundhedsudvalget arbejdet for at få belyst, hvorvidt en række alvorlige symptomer, en stor gruppe piger oplevede, havde sammenhæng med HPV-vaccinen.

Carsten Snejbjerg

Indland
31. maj 2016

Befolkningen og forældre, der skal beslutte, om deres børn skal vaccineres, har krav på faglige og ærlige oplysninger om den omstridte HPV-vaccines effekt og sikkerhed fra Sundhedsstyrelsens side. Men det har de ikke fået. Det mener Dansk Folkepartis formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt, på baggrund af ledende overlæge Kim Varmings kritik af Sundhedsstyrelsens information om vaccinen. Ifølge Varming, der er ekspert i immunologi ved Aalborg Universitetshospital, har styrelsen misinformeret om, at HPV-vaccinen forhindrer livmoderhalskræft og redder liv.

Det er der nemlig ingen undersøgelser, der indtil nu har kunnet dokumentere.

Alligevel har styrelsen og direktør Søren Brostrøm gang på gang henvist til, at vaccinen redder liv. Samtidig har man udtrykt bekymring for, at debatten i medierne om vaccinens sikkerhed og det efterfølgende markante fald i antallet af vaccinerede piger vil medføre flere tilfælde af livmoderhalskræft og dermed dødsfald.

»Sundhedsstyrelsen er utroværdig, når man giver medier, politikere og andre skylden for, at piger vil dø af kræft, når der er blevet rejst spørgsmål ved vaccinen. For sandheden er jo, at det ved man ikke noget sikkert om. Det eneste, man ved med sikkerhed, er, at vaccinen forhindrer virus,« siger Liselott Blixt bl.a. med henvisning til afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, der har udtalt: »Hvis andelen, der er beskyttet med vaccinen, falder, så må vi desværre forvente at se flere tilfælde af livmoderhalskræft og flere kvinder, der dør af livmoderhalskræft.«

Læs også: Ekspert anklager styrelse for at vildlede om HPV-vaccine

Liselott Blixt har i kraft af sin post som formand for sundhedsudvalget arbejdet for at få belyst, hvorvidt en række alvorlige symptomer, en stor gruppe piger oplevede, havde sammenhæng med HPV-vaccinen.

Sidste år offentliggjorde Det Europæiske Lægemiddel Agentur en rapport, der frikender HPV-vaccinen. Den rapport kritiserede Liselott Blixt også, og efterfølgende gik Danske Patienter, Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danske Regioner ud med en uhørt kras kritik af politikeren, fordi de mente, det kunne få ulykkelige konsekvenser for unge kvinder, at Liselott Blixt fortsat såede tvivl om HPV-vaccinens sikkerhed.

Grotesk debat

Liselott Blixt kalder debatten for »grotesk«. Og hun mener, at det tværtimod er Sundhedsstyrelsens »bombastiske kommunikation«, der er skyld i, at tilslutningen til vaccinen falder: »Når sundhedsstyrelsen har skullet argumentere for brugen af vaccinen, har der ikke været grænser for, hvor mange liv denne vaccine kan redde. Det har de formentlig gjort for at eliminere skepsis omkring bivirkninger.«

Men styrelsen ender med at gøre sig skyldig i det, den har kritiseret andre for, mener sundhedsordføreren.

»Styrelsen er medansvarlig for, at det er endt med, at en masse forældre nu ikke ved, om de skal lade deres børn vaccinere. Hvorfor har man ikke været ærlig fra starten og sagt: ’Vi har en vaccine her, som vi mener, kan forhindre en masse kræfttilfælde, men vi har ikke en undersøgelse, der dokumenterer det.’ I stedet har man skøjtet hen over det, fordi det vigtigste i verden er at bekæmpe kræft. Det vil jeg også gerne, men det skal være på et ordentlig grundlag i stedet for, at man prøver at bilde folk noget ind og skræmme. Befolkningen kan godt tænke selv.«

Etikken

Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen henviser på deres hjemmeside til en vurdering af, at man med vaccinationerne allerede har reddet 1.400 fra at få livmoderhalskræft. Og direktør Søren Brostrøm har bl.a. selv skrevet i et indlæg, at vaccinen redder liv.

Nu vil Sundhedsstyrelsen imidlertid gennemgå deres information på baggrund af den kritik af misinformation, som er rejst af Kim Varming, oplyser enhedschef Lisbeth Høeg-Jensen.

»Den her kritik gør, at vi vil gå tilbage til vores informationsmateriale og se, om der er steder, hvor vi skriver det for firkantet. Vi kan måske udbygge det eller gøre det mere detaljeret,« siger hun.

Lisbeth Høeg-Jensen forklarer, at man ikke har kunnet lave den undersøgelse, der kan dokumentere, at vaccine redder liv.

»Fordi kræft er en sygdom, der udvikler sig over så mange år, har man ikke kunnet lave de store videnskabelige studier, hvor man følger uvaccinerede kvinder over 20 år eller mere. Og når man har så meget dokumenteret viden om, at den virker mod forstadier til kræft, er det etisk uforsvarligt ikke at vaccinere nogen. Derfor er det internationalt anerkendt, at man antager, at når vaccinen forebygger forstadier, så forebygger den også kræft,« siger Lisbeth Høeg-Jensen.

– Skal der ikke længere stå, at vaccinen har reddet 1.400 fra at få livmoderhalskræft, hvis I ikke har dokumenteret viden om det?

»Det kan vi gå tilbage og kigge på, men vi prøver at være meget påpasselige med, at vi har dokumentation og viden, der kan bære det, vi melder ud. Jeg kan ikke kommentere det konkrete antal på stående fod.«

Overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, mener desuden, at det vil være uetisk at lave en undersøgelse, hvor man lader kvinder ubehandlet udvikle kræft, siger han til TV2 og fortsætter: »Han (Varming, red.) har ikke sin etik i orden.«

Det afviser ledende overlæge Kim Varming.

»Det er glædeligt, Sundhedsstyrelsen vil se på deres information. Men jeg mener, det er uetisk at markedsføre et produkt, man ikke ved, om virker. Det er så en beslutning, man træffer at indføre vaccinen på baggrund af den såkaldte surrugatmarkør, det vil sige celleforandringerne. Men der er mange historiske eksempler på, at medicin, man troede virkede, ikke gør det,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Dagens nyhed: Sundhedsstyrelsen er ENDNU EN GANG utroværdig! Det ville være en større nyhed, hvis Sundhedsstyrelsen pludseligt var troværdig.

Flemming Berger, Troels Brøgger, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er jo kun muligt at italesætte, skrive og kommunikere, hvad man tror og det gør Sundhedsstyrelsen så og mange andre.
Ganske som professor Elsebeth Lynge i går henviste til litteraturen, mens det ville være bedre om man helt konkret efter mange års research kunne sige, det er bevist at...

Søren Johannesen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke bevise særlig meget, man kan påvise en evidens statistisk eller en effekt konkret. Man kan godtgøre en mulig effekt teoretisk.

Flemming Berger og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Hanne Koplev

Tak til Liselott Blixt for hendes mod til at lange ud efter Sundhedsstyrelsen.
Liselott Blixt er ellers blevet kritiseret markant (og synes at have fået mundkurv på) efter hendes udtalelser i medierne om mulige bivirkninger af Gardasil-vaccinen.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Troels Brøgger, Jørn Andersen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

Så vidt jeg husker var DF en af initiativtager til indførelse af HPV-vaccine:

http://www.danskfolkeparti.dk/DF_Gratis_vaccine_mod_livmoderhalskr%C3%A6...

Der var i 2008 en diskussion om Liselotte Blixt's valgkamp blev helt eller delvis finansieret af det medicinalfirma, der producer vaccinen.

Er der nogen, der har en link til dette ?

Husker jeg forkert ?

Hvis det er tilfældet - med hendes modstand mod HPV-vaccine og hendes valgkamps financiering - skal hun så betale sig valgkampsbidrag tilbage medicinalfirmaet ?

Anne-Marie Krogsbøll

Klaus Flemløse:

Interessant, hvis det er rigtigt. Jeg husker det ikke.

"Hvis det er tilfældet - med hendes modstand mod HPV-vaccine og hendes valgkamps financiering - skal hun så betale sig valgkampsbidrag tilbage medicinalfirmaet ?"

NEJ!!!!!!!! For hvis hun skulle det, så ville der jo være tale om direkte korruption, hvor man har forventet noget til gengæld for støtten.

Hanne Koplev

Alle har vel lov til at blive klogere.
Det har ligget i dansk "sundhedskultur" at anse, at vacciner er et gode, men det er vel det budskab, som vaccine-industrien og den håndlangere ønsker at bibringe befolkningen.
Nu er der flere, som efter opnåelse af viden om problematikken, som begynder at sætte spørgsmålstegn ved om fordelene ved vaccination nu også er store, som det nævnes og om bivirkninger ved vaccination ikke i mange tilfælde har været overset.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

I skal passe på med det her! Måske er det ikke vaccinen, men tidspunktet vi vaccinerer på, der er problemet. I Norge og Sverige bruger de den samme vaccine, men vaccinerer lidt senere end vi gør (børnene er lidt ældre) og der er der stort set ikke nogen, der klager over bivirkninger! Problemet med den her diskussion er, at vores børn og børnebørn vil komme til at leve i en verden, hvor mennesker dør af bakterieinfektioner, fordi vores antibiotika ikke længere virker (multiresistente bakterier bliver udbredt). Det betyder, at vaccination mod en række bakterier bliver den eneste måde, vi (de...) kan få styr på bakterieinfektioner, og vaccinerne vil ikke virke ret længe, fordi bakterier muterer, så der hele tiden skal laves nye vacciner! -Men allerede i dag er der ingen diskussion om, at vaccination er langt den bedste (og sikreste) måde, at forhindre en række virussygdomme, som vi i dag ikke kan behandle, hvis folk får dem! -Og husk på, at 1/3 af dem der får livmoderhalskræft er døde indenfor 5 år!

Hanne Koplev

Kommentar til Henrik Leffers

I Danmark er ca. 600.000 vaccineret med HPV-vaccine. 2.189 har indberettet bivirkninger.
I Norge er ca. 160.000 vaccineret, 645 har indberettet bivirkninger.
Hvilket betyder, at der i Norge procentvis er flere bivirkninger i Norge end der er i Danmark.

Noget andet er, om folk klager over de opståede vaccine-bivirkninger. Det kan f.eks. skyldes forskelle i kulturen, lettere tilgangen til at klage, større viden om hvordan man klager.

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det ville hjælpe på belysningen af emnet hvis Sundhedsstyrelsen i de forløbne år havde vist mere troværdig adfærd og åbenhed. Det synes jeg ikke den har. Ord som arrogance, magtfuldkommenhed og lukkethed falder mig mere ind. Læg dertil en svag formodning om at medarbejderne derinde måske får en del betalte frokoster på konferencer. Frokoster betalt af folk for hvem den bedste folkesundhed ikke nødvendigvis er første prioritet.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er vist ikke kun en "free lunch", det drejer sig om...
Det var vist meningen, at man ville lave systemet om med nye folk. Tænk på hvor utrolig mange i sundhedssektoren, der modtager vederlag for "konsulenttjenester" m.m.
Nogle læger (mest hospitalslæger) har 10-20 sponsorer - de almene mindre. der er ligefrem en liste:

https://laegerudensponser.wordpress.com/medlemsliste-2/

Det er ikke så meget den blinde autoritetstro, vi har med at gøre. Ganske som det øvrige samfund betyder penge mere og der er mange veje (og muligheder)

Anne-Marie Krogsbøll og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Kære Catwoman :)
Du har ganske ret. Da jeg i en mellemperiode hvor jeg ikke beskæftigede mig med mit sædvanlige fag, arbejdede på Praktiserende Lægers Laboratorium i Pilestræde i Kbh blev jeg højst forundret og ret rystet da personalechefen rejste sig i kantinen sidst i november og mindede os om at vi skulle huske Bayers julefrokost!
Hvad, tænkte jeg, kommer Bayers julefrokost os ved ?
Jo, den skulle afholdes i vores kantine....for OS. Velbekomme....

Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mht. persondata og retten til privatliv er der uhyggelige ændringer på vej i den nye sundhedslov L184, som vedtages på fredag: http://ugeskriftet.dk/debat/blog-trine-jeppesen-lovforslag-om-tilsyn-med...

Protester!