Læsetid: 4 min.

’Sundhedsstyrelsen er utroværdig’

Sundhedsstyrelsen skal oplyse fagligt og ærligt om HPV-vaccinens effekt, siger DF’s Liselott Blixt, der er blevet mødt med usædvanlig hård kritik og gjort ansvarlig for unge kvinders udvikling af kræft. Sundhedsstyrelsen vil nu se på sin kommunikation om vaccinen
Liselott Blixt har i kraft af sin post som formand for sundhedsudvalget arbejdet for at få belyst, hvorvidt en række alvorlige symptomer, en stor gruppe piger oplevede, havde sammenhæng med HPV-vaccinen.

Carsten Snejbjerg

31. maj 2016

Befolkningen og forældre, der skal beslutte, om deres børn skal vaccineres, har krav på faglige og ærlige oplysninger om den omstridte HPV-vaccines effekt og sikkerhed fra Sundhedsstyrelsens side. Men det har de ikke fået. Det mener Dansk Folkepartis formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt, på baggrund af ledende overlæge Kim Varmings kritik af Sundhedsstyrelsens information om vaccinen. Ifølge Varming, der er ekspert i immunologi ved Aalborg Universitetshospital, har styrelsen misinformeret om, at HPV-vaccinen forhindrer livmoderhalskræft og redder liv.

Det er der nemlig ingen undersøgelser, der indtil nu har kunnet dokumentere.

Alligevel har styrelsen og direktør Søren Brostrøm gang på gang henvist til, at vaccinen redder liv. Samtidig har man udtrykt bekymring for, at debatten i medierne om vaccinens sikkerhed og det efterfølgende markante fald i antallet af vaccinerede piger vil medføre flere tilfælde af livmoderhalskræft og dermed dødsfald.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Estermarie Mandelquist
  • Anne Eriksen
  • Anne-Marie Krogsbøll
Espen Bøgh, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Dagens nyhed: Sundhedsstyrelsen er ENDNU EN GANG utroværdig! Det ville være en større nyhed, hvis Sundhedsstyrelsen pludseligt var troværdig.

Flemming Berger, Troels Brøgger, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er jo kun muligt at italesætte, skrive og kommunikere, hvad man tror og det gør Sundhedsstyrelsen så og mange andre.
Ganske som professor Elsebeth Lynge i går henviste til litteraturen, mens det ville være bedre om man helt konkret efter mange års research kunne sige, det er bevist at...

Søren Johannesen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke bevise særlig meget, man kan påvise en evidens statistisk eller en effekt konkret. Man kan godtgøre en mulig effekt teoretisk.

Flemming Berger og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Hanne Koplev

Tak til Liselott Blixt for hendes mod til at lange ud efter Sundhedsstyrelsen.
Liselott Blixt er ellers blevet kritiseret markant (og synes at have fået mundkurv på) efter hendes udtalelser i medierne om mulige bivirkninger af Gardasil-vaccinen.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Troels Brøgger, Jørn Andersen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Klaus Flemløse

Så vidt jeg husker var DF en af initiativtager til indførelse af HPV-vaccine:

http://www.danskfolkeparti.dk/DF_Gratis_vaccine_mod_livmoderhalskr%C3%A6...

Der var i 2008 en diskussion om Liselotte Blixt's valgkamp blev helt eller delvis finansieret af det medicinalfirma, der producer vaccinen.

Er der nogen, der har en link til dette ?

Husker jeg forkert ?

Hvis det er tilfældet - med hendes modstand mod HPV-vaccine og hendes valgkamps financiering - skal hun så betale sig valgkampsbidrag tilbage medicinalfirmaet ?

Anne-Marie Krogsbøll

Klaus Flemløse:

Interessant, hvis det er rigtigt. Jeg husker det ikke.

"Hvis det er tilfældet - med hendes modstand mod HPV-vaccine og hendes valgkamps financiering - skal hun så betale sig valgkampsbidrag tilbage medicinalfirmaet ?"

NEJ!!!!!!!! For hvis hun skulle det, så ville der jo være tale om direkte korruption, hvor man har forventet noget til gengæld for støtten.

Hanne Koplev

Alle har vel lov til at blive klogere.
Det har ligget i dansk "sundhedskultur" at anse, at vacciner er et gode, men det er vel det budskab, som vaccine-industrien og den håndlangere ønsker at bibringe befolkningen.
Nu er der flere, som efter opnåelse af viden om problematikken, som begynder at sætte spørgsmålstegn ved om fordelene ved vaccination nu også er store, som det nævnes og om bivirkninger ved vaccination ikke i mange tilfælde har været overset.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

I skal passe på med det her! Måske er det ikke vaccinen, men tidspunktet vi vaccinerer på, der er problemet. I Norge og Sverige bruger de den samme vaccine, men vaccinerer lidt senere end vi gør (børnene er lidt ældre) og der er der stort set ikke nogen, der klager over bivirkninger! Problemet med den her diskussion er, at vores børn og børnebørn vil komme til at leve i en verden, hvor mennesker dør af bakterieinfektioner, fordi vores antibiotika ikke længere virker (multiresistente bakterier bliver udbredt). Det betyder, at vaccination mod en række bakterier bliver den eneste måde, vi (de...) kan få styr på bakterieinfektioner, og vaccinerne vil ikke virke ret længe, fordi bakterier muterer, så der hele tiden skal laves nye vacciner! -Men allerede i dag er der ingen diskussion om, at vaccination er langt den bedste (og sikreste) måde, at forhindre en række virussygdomme, som vi i dag ikke kan behandle, hvis folk får dem! -Og husk på, at 1/3 af dem der får livmoderhalskræft er døde indenfor 5 år!

Hanne Koplev

Kommentar til Henrik Leffers

I Danmark er ca. 600.000 vaccineret med HPV-vaccine. 2.189 har indberettet bivirkninger.
I Norge er ca. 160.000 vaccineret, 645 har indberettet bivirkninger.
Hvilket betyder, at der i Norge procentvis er flere bivirkninger i Norge end der er i Danmark.

Noget andet er, om folk klager over de opståede vaccine-bivirkninger. Det kan f.eks. skyldes forskelle i kulturen, lettere tilgangen til at klage, større viden om hvordan man klager.

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det ville hjælpe på belysningen af emnet hvis Sundhedsstyrelsen i de forløbne år havde vist mere troværdig adfærd og åbenhed. Det synes jeg ikke den har. Ord som arrogance, magtfuldkommenhed og lukkethed falder mig mere ind. Læg dertil en svag formodning om at medarbejderne derinde måske får en del betalte frokoster på konferencer. Frokoster betalt af folk for hvem den bedste folkesundhed ikke nødvendigvis er første prioritet.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er vist ikke kun en "free lunch", det drejer sig om...
Det var vist meningen, at man ville lave systemet om med nye folk. Tænk på hvor utrolig mange i sundhedssektoren, der modtager vederlag for "konsulenttjenester" m.m.
Nogle læger (mest hospitalslæger) har 10-20 sponsorer - de almene mindre. der er ligefrem en liste:

https://laegerudensponser.wordpress.com/medlemsliste-2/

Det er ikke så meget den blinde autoritetstro, vi har med at gøre. Ganske som det øvrige samfund betyder penge mere og der er mange veje (og muligheder)

Anne-Marie Krogsbøll og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Kære Catwoman :)
Du har ganske ret. Da jeg i en mellemperiode hvor jeg ikke beskæftigede mig med mit sædvanlige fag, arbejdede på Praktiserende Lægers Laboratorium i Pilestræde i Kbh blev jeg højst forundret og ret rystet da personalechefen rejste sig i kantinen sidst i november og mindede os om at vi skulle huske Bayers julefrokost!
Hvad, tænkte jeg, kommer Bayers julefrokost os ved ?
Jo, den skulle afholdes i vores kantine....for OS. Velbekomme....

Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar