Baggrund
Læsetid: 6 min.

TDC leverer rumaflytning og videoovervågning til politiet

Teleselskabet TDC går videre i deres assistance til myndighedernes overvågning, end hvad loven kræver, viser en aktindsigt. TDC’s hjælp inkluderer salg af teknisk bistand til politiets rumaflytning, videoovervågning og teknikere i køretøjer ’der ikke indgår i TDC’s flådestyringssystemer’
Teleselskabet TDC går videre i deres assistance til myndighedernes overvågning, end hvad loven kræver, viser en aktindsigt. TDC’s hjælp inkluderer salg af teknisk bistand til politiets rumaflytning, videoovervågning og teknikere i køretøjer ’der ikke indgår i TDC’s flådestyringssystemer’

Johanne Sorgenfri/iBureauet

Indland
23. maj 2016

De danske teleselskaber er forpligtet til at assistere politiet, hvis det med en retskendelse i hånden kræver at få adgang til eksempelvis at aflytte deres kunders private kommunikation. Men ét af selskaberne – TDC – går videre end det og hjælper også med andre ydelser, end hvad loven forpligter dem til. Det viser en aktindsigt i dokumenter fra Rigspolitiet, som Information har fået adgang til via internetaktivisten Christian Panton.

Dokumenterne handler om de aftaler mellem politiet og teleselskaberne, der specificerer, hvilke ydelser der tilbydes, og hvilke priser de fire største teleselskaber tager for at hjælpe myndighederne, når de yder »bistand til politiet i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden«, som der står i dokumentet. Selve priserne har politiet valgt at hemmeligholde med henvisning til offentlighedsloven, men af dokumenterne kan man se, at TDC’s liste af ydelser er mere omfattende end de øvrige selskabers.

Hvilke interesser beskyttes?

TDC yder blandt andet assistance til etablering af rumaflytninger og også »drift og overvågning af forbindelse til videoovervågning«. TDC’s ydelser er umiddelbart ikke noget, der begrænser sig til at kunne ordnes fra TDC’s central, men noget de tager ud og ordner i samarbejde med Rigspolitiet.

Som der står i dokumentet: »Etablering af [overstreget] eller tilsvarende forbindelse af sikkerhedsgodkendt tekniker i køretøj, der ikke indgår i TDC’s flådestyringssystemer, afregnes som særskilt ydelse.«

Det kunne tyde på, at TDC sender teknikere ud i civile biler, hvad selskabet dog ikke har lyst til at uddybe over for Information. »Vi udtaler os ikke om, hvordan vores ydelser leveres,« udtaler Povl Damstedt Rasmussen, der er kommunikationsrådgiver i TDC Group, i et skriftligt svar.

Ifølge Christian Panton, der er en af de drivende kræfter i den internetpolitiske tænketank Bitbureauet, er det bekymrende, at TDC vælger at gå videre, end hvad loven kræver:

»Hvis TDC både skal agere leverandør til politiet og til deres almindelige kunder, er det ikke altid, at man kan regne med, at de vil sætte deres almindelige kunder højest. Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, hvis interesser de beskytter, og det synes jeg er bekymrende,« siger Christian Panton.

Christian Panton henviser til, at en række udenlandske teleselskaber har stillet sig på kundernes side i overvågningssager, hvor de forsøger at få så meget som muligt frem i offentligheden om myndighedernes overvågning. Netop sådan en konflikt mellem myndigheder og teleselskaber kom også frem i den nylige debat om den indførsel af sessionslogning, som justitsminister Søren Pind (V) endte med at udskyde, da det blev for dyrt. Her var TDC sammen med resten af branchen med til at argumentere imod lovforslaget.

Men ifølge Christian Panton tydede meget på, at TDC selv havde udviklet den model for sessionslogning af mobiltelefoner, som Justitsministeriet nu ønskede udbredt til hele telebranchen.

»Mange af de tanker, der bliver tænkt af myndighederne, sker sammen med TDC. Den form for sessionslogning, der blev diskuteret, var stort set en klon af det, TDC har lavet. De har leveret en model, som politiet syntes var rigtig, rigtig brugbar,« siger Christian Panton.

Efter debatten om sessionslogning meldte TDC da også ud, at de ikke havde nogen holdning til det principielle spørgsmål om overvågning, men at det alene handlede om omkostningerne: »Den ideologiske debat om overvågning af borgere og andet er ikke en debat, som TDC ønsker at være en del af.

Vi har principielt ingen holdninger til det,« sagde koncerndirektør med ansvar for kunde-og investorforhold Jens Aaløse til Berlingske, mens TDC’s direktør for Public Affairs, Katrine Stampe, selv var ude og sige, at firmaet havde et bud på en lige så effektiv overvågning som den, ministeriet havde fremlagt, men meget billigere: »Det er vores bud, at man via tekniske justeringer af lovforslaget kan få den samme effekt, men til et meget mindre beløb. Og det gør jo selvsagt en forskel for os, om det skal koste branchen en milliard eller 100 millioner kroner,« sagde hun til Ritzau.

Ikke forpligtet

TDC afviser at stille op til interview om den udvidede assistance ved politiets rumaflytninger og videoovervågning, men svarer skriftligt.

»Vi er som teleselskab forpligtet til at levere nogle ydelser, i forbindelse med at politiet foretager indgreb i meddelelseshemmeligheden. Derudover leverer vi andre tekniske ydelser til politiet på kommercielle vilkår,« skriver TDC’s kommunikationsrådgiver Povl Damstedt Rasmussen.

Ifølge loven er priserne på de lovpligtige ydelser reguleret, så teleselskaberne kun får dækket deres udgifter, mens TDC ifølge Povl Damstedt Rasmussen »selv har indflydelse på den pris, som vi fremsætter i tilbuddene på vores øvrige ydelser, der er leveret på kommercielle vilkår«.

»Ydelserne leveret på kommercielle vilkår kunne i princippet leveres af en hvilken som helst leverandør, men vi er formentlig valgt som leverandør, fordi vi i forvejen har et sikkerhedsmæssigt setup, der lever op til de krav, som politiet stiller i forbindelse med sådanne indgreb. Det skal bemærkes, at bistand til politiets indgreb sker på baggrund af retskendelser,« skriver han.

– Er I ifølge loven forpligtet til at assistere politiet med videoovervågning og/eller rumaflytning?

»Nej, vi er ikke forpligtet,« skriver Povl Damstedt Rasmussen.

Mens TDC altså både er teleselskab og udbyder af kommercielle overvågningsservices, virker teleselskabet Telia til at have en anden tilgang til problematikken. Heller ikke Telia ønsker at stille op til interview om samarbejdet med myndighederne, men understreger skriftligt, at selskabet »som teleoperatør efterlever de gældende regler på området«, men ikke går længere, end hvad loven kræver:

»I forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden udleverer vi udelukkende, hvad vi er forpligtet til,« skriver David Engstrøm, der er pressechef i Telia.

Han tilføjer, at man dog har visse undtagelser i forbindelse med humanitære eftersøgninger efter f.eks. demente, men »det forudsætter dog blandt andet, at personen ikke har gjort noget strafbart«.

Hi3G ønsker heller ikke at stille op til interview om deres samarbejde med politiet og svarer blot i en skriftlig meddelelse: »Vi udtaler os ikke om denne sag.«

’Nogen skal jo gøre det’

Selve den juridiske forpligtelse for teleselskaberne til at assistere politiet er reguleret i blandt andet teleloven og retsplejeloven. Den fastsætter, at teleselskaberne skal hjælpe til, når politiet beder om det via en retskendelse, men også at de tekniske systemer skal være indrettet på en sådan måde, at de er i stand til at levere ydelserne til politiet. Det fortæller juraprofessor på Aalborg Universitet Søren Sandfeld Jakobsen.

»Det er ikke nok, at teleudbyderne er pålagt en generel pligt til at bistå, når politiet – med en kendelse i hånden – kommer og beder om det. Teleudbyderens systemer skal også rent teknisk være i stand til – hurtigt – at kunne levere den nødvendige bistand,« siger han.

Ifølge Søren Sandfeld Jakobsens fortolkning af reglerne står det teleselskaberne frit for at assistere myndighederne i videre omfang, end hvad loven pålægger dem:

»Politiet har klar hjemmel til at gøre det, og forudsat at teleudbyderne alene assisterer politiet, men ikke handler på egen hånd, er det jo stadig politiet – ikke teleudbyderne – der udøver overvågningen. Det at yde teknisk bistand til politiet må være et sagligt formål efter persondataloven, og nogen skal jo gøre det,« siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Den opfattelse deler Jesper Lund, der er formand i IT-Politisk Forening, så længe TDC holder sig fra at deltage, når mikrofoner eller videokameraer sættes op på privat grund:

»Hvis det er TDC-folk, der laver indgrebet med at gå ind i folks hjem, så er det forkert og uhensigtsmæssigt, men hvis blot TDC medvirker til at transportere datastrømmen videre fra lokalområdet og til politiet, så kan jeg ikke se noget problem,« siger han.

Bred vifte af ydelser

Bilaget med oversigten over ydelser og priser giver også en indsigt i, hvor mange forskellige overvågningsydelser teleselskaberne kan levere til politiet. Ud over assistancen ved rumaflytning og videoovervågning er der aflytninger af mobil- og fastnettelefoner, men særligt på området for borgernes fysiske bevægelser tilbyder TDC en række forskellige ydelser.

Man kan f.eks. både få en såkaldt HLR-log, der viser »færden på mobilnet i udlandet«, cellesøgning, krydspejling og teleobservation, der alt sammen relaterer sig til mobilbrugerens bevægelser, foruden et par yderligere tjenester, der særligt tages i brug i forbindelse med f.eks. demente eller selvmordstruede.

En række af de tekniske specifikationer er overstreget i dokumentet med henvisning til forskellige paragraffer i offentlighedsloven – herunder rigets sikkerhed. Rigspolitiet har desuden afvist at udlevere andre dokumenter til Information via aktindsigt, fordi »mængden af de oplysninger, der nødvendigvis må undtages fra aktindsigten«, er så omfattende, at »det resterende indhold af dokumentet ikke længere [vil] have et forståeligt eller sammenhængende meningsindhold«.

Rigspolitiet afviser at kommentere samarbejdet med TDC, men oplyser, at de samlede udgifter til TDC var 31,5 millioner i 2012, faldt til 24,9 mio i 2013, steg til 26,7 mio i 2014 og siden faldt til 20,3 millioner i 2015.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sup Aya Laya

Tak til Christian Panton & Sebastian Gerding

Så er det på tide at skifte selskab ...

Torben Selch, Torben Jørgensen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er et spørgsmål om penge - så...

Sup Aya Laya

Gætter på at det ikke er en historie DR vil omtale eller følge op på ...

Randi Christiansen

Sig noget klogt, endelig er der er nogen, der lytter - godt nok i det skjulte, men alligevel

erik mørk thomsen

Spørgsmålet er ikke, om der aflyttes, men om der aflyttes ved lovlige ting, som f.eks. politisk møder?

Jørn Petersen

Aflytning og digital overvågning er sikkert mere omfattende og mere avanceret end vi har fantasi til at forestille os.

Det er nok ikke nogen forkert antagelse at påstå at magten er de mest kriminelle i landet.

Jens Erik Starup

TDC kan åbenbart levere alt, med undtagelse af god service til deres kernekunder.

Henrik Petersen, Sup Aya Laya, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Overvågningsmareridtet er ved at være en realitet.
Se følgende på persondataforeningens facebook-side fra i dag:
"Et nyt lovforslag, skal gøre det muligt for staten at oprette et kæmpe centralt register, med alle danskeres individuelle medicin oplysninger. Staten giver sig selv mulighed for helt ned på person niveau at følge nøje med i hvad du får udskrevet hos lægen, og udnytte denne viden i forhold til hvad de ellers ved om dig.
Samtidig giver staten sig selv retten til at sælge dine oplysninger videre til private virksomheder. Det er slut med at få udskrevet viagra, antabus, depressionsmedicin og abortbehandling uden en kæmpestor personkreds, får adgang til disse oplysninger, uden at du som borger kan gennemskue hvornår, uden du kan vælge ikke at deltage og uden mulighed for at vælge fra.
Staten har med andre ord, taget selvbestemmelsesretten fra dig, hvad angår al medicin forbrug."
https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/posts/1708487749425843
http://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/13668267/aflyttet-uge-20-2016/

Kun et par år efter DAMD-skandalen overgår vore politikere skamløst denne. Vi vidste det jo godt - at de VIL have fingre i de data - uden at spørge os, gemt af Mørkelygtens skær, så vidt mulig uden offentlig debat.

Det er et mareridt "ind the making". Vi må på barrikaderne igen - men hvordan?

Jacob Mathiasen, Lars Jørgensen, Janus Agerbo, Jette M. Abildgaard, Sup Aya Laya, Søren List, Christian Nymark, Carsten Wienholtz, Jacob Jensen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Jørn Petersen, Randi Christiansen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Danmark er et velfungerende demokrati, og vi vil ikke have, at f eks private vagtværn , autonome grupper , rockerbander m v går rundt og håndhæver lov og orden - det har vi vores skatteyderbetalte politi til.

Det er også politiets opgave at beskytte os mod svindlere, tyveknægte , spritbilister terrorisme, spionage ( både industrispionage og fjendligt statslig spionage fra udlandet) , sabotage o s v.

Hvis politiet har behov for at købe varer og tjenesteydelser for at løse disse og mange andre opgaver , så er der vel ikke noget problem i at være leverandør til politiet SELV OM MAN IKKE ER LOVMÆSSIGT FORPLIGTET ?

Alle politiets leverandører ( minus enkelte af de ved retskendelse forpligtede) gør det 100% frivilligt ( toiletpapir, kantinemad, rengøring, uniformer , fotovogne , våben, hæfteplaster , patruljevogne, IT materiel o s v - der er sikkert tale om tusindvis af varer og tjenestydelser).

Og i øvrigt, så er det vores demokratisk folkevalgte parlamentarikere, der lovgiver og fastlægger rammerne for politiets opgaver og beføjelser - i de nordiske lande er politiet "folkets ejendom" og ikke en stat i staten .

Randi Christiansen

Og når man så sammenligner det med, at man åbenbart ikke kan få skat til at fungere, så tegner der sig et billede af en overordnet hensigt om at nedbryde de offentlige institutioner og forstærke en magtfuld centraladministration.

Der kapituleres, og på trods af liberale frihedsfloskler inddrages den civile personfrihed i stadig større grad. Den ene procent og co synes vha økonomisk udpining og øvrig nedbrydelse på forskellig mere eller mindre bestialsk vis af civilsamfundets offentlige institutioner at forberede borgernes magtesløse accept af 'an offer you cant refuse', af egen totale magtovertagelse i the 'new world order'. Den ene procent holder øje med dig. Det er fanme uhyggeligt. Vi må finde på et klogt modtræk. Har den ene procent et hjerte? Har de børn, som endnu er uskyldige?

Janus Agerbo, Jette M. Abildgaard, Sup Aya Laya, Christian Nymark, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Robert Kroll

Toilet papir og overvågning .......... hvad pokker bringer de to ting sammen.

Politiet folkets ejendom .... næh det ikke sandt, politiet går de kriminelle magthaveres ærinde, der er ikke et år hvor det ikke kan dokumenteres at politiet udfører overgreb på folket, et af de værste i nyere tid er fjernelsen af demonstranter med tibitanske flag.

I et samfund uden magthaverisk paranoia, ville vi kun have brug for toilet papir og man kunne bruge de flag man ville.

Janus Agerbo, Thomas Jakobsen, Søren List, Jan Pedersen, Randi Christiansen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Joo Randi ... at ændre på det kræver vel at dem som er villige lakajer kan bringes til den indsigt at de handler imod egen interesse.

Ellers sker der det som altid er sket i historien, vold vil blive brugt, blot denne gang bliver det en langvarig affære som det er svært at se en ende på.

Ellers kan man kan håbe at mange stærke mindre fællesskaber skubber alle de negative forhold ud af deres fællesskab, så vi får en ringe i vandet effekt.

Christian Nymark, Jan Pedersen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

" Den ene procent holder øje med dig. " Ja, det kommer vist til ikke at kunne undgås.

Læge Trine Jeppesen (den ene af de to læger, der stod bag DAMD-kampen) har et indslag i Aflyttet, ca. 28 minutter inde i udsendelsen. Det er rystende perspektiver, der afsløres i den nye Digitaliseringsstrategi - al ret til privatliv er væk, ser det ud til:
http://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/13668267/aflyttet-uge-20-2016/
http://www.digst.dk/Digitaliseringsstrategi/Hent-digitaliseringsstrategi...

Det foruroligende er, at der er kommet meget kritiske høringssvar fra bla. Etisk Råd og Datatilsynet. Alligevel er denne digitaliseringsstrategi altså udarbejdet, og er blevet til lovforslag, som 2. behandles d. 26/5. Jeg har desværre ikke lige kunnet finde lovforslaget - kan andre det, så man evt. kan følge med i debatten?

Og måske kan vi hver især bombardere vore politikere med krav om at kalde i samråd, så de indvendinger, som høringssvarene peger på omkring manglende respekt for privatliv og persondatarettigheder, kan kræves besvaret af ministeren?

Men det skal vist gå hurtigt, Trine Jeppesen forventer, at disse meget farlige lovændringer gå igennem inden for en måneds tid.

Jette M. Abildgaard, Sup Aya Laya, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

De nordiske lande har altså ikke noget at klage over m h t retssikkerhed, domstole , anklagemyndighed og politi.

Det er altså ret sølle, når nogen åbenbart befinder sig i en fantasiverden, hvor Danmark opfattes som et korrupt diktatur og det der er værre.

Hvis man er bekymret for privatlivets fred, så er det de private registre i banker, forsikringsselskaber, medier, private efterforskningsvirksomheder/PR-virksomheder m v samt sundhedsvæsenets centraliserede registreringer om alle vores skavanker o s v. , der burde bekymre ???

Herman Hansen

Det er næppe alle landets borgere, som kommer under overvågning. "centralt register, med alle danskeres individuelle medicin oplysninger" som Anne-Marie Krogsbøll f.eks. gør opmærksom på kommer sikkert ikke til at indeholde oplysninger om Danmarks økonomiske og borgerlige politiske magt elites, herunder kongehusets, medicinforbrug.

At jeg skriver "borgelige politiske magt elite" er helt bevist, da venstrefløjen tidligere har været under overvågning af den danske stat, eller hvad man nu skal kalde det. Den danske demokratiske stat er det i hvert fald ikke.

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Robert Kroll:

"Hvis man er bekymret for privatlivets fred, så er det de private registre i banker, forsikringsselskaber, medier, private efterforskningsvirksomheder/PR-virksomheder m v samt sundhedsvæsenets centraliserede registreringer om alle vores skavanker o s v. , der burde bekymre ???"

Jeg forstår ikke, hvad du mener - for det ER jo netop de ting, du nævner, der bekymrer?

Udviklingen går jo så i øvrigt på, at skellet mellem disse og de offentlige registre bliver mere og mere udtværet, bl.a. via den nye digitaliseringsstrategi, idet der er ambitioner om, at også private virksomheder skal have bedre adgang til de offentlige persondata - f.eks. sundhedsdata.

Det er sådan set ligegyldigt, om man opfatter Danmark som korrupt eller ej - man er ved at afskaffe privatlivet og sælge det til højestbydende - for nogle politikeres vedkommende sikkert ud fra tanker om "almenvellet", der kan tjene penge på disse data, og man mener sikkert også, at forskning i disse data kan bedre folkesundheden.

Det ændrer bare ikke ved, at man er i gang med at ekspropriere privatlivet, og det har man ikke lov til - korrupt eller ej. Det er totalitært.

Hvis du slet ikke synes, at det er foruroligende perspektiver, Trine Jeppesen opridser i "Aflyttet", ja - så er det åbenbart sådan, du har det - fuld gennemsigtighed, også i dit privatliv. Men du har måske ikke hørt indslaget?

Vi er andre, der mener, at vores privatliv pr. definition er privat, indtil vi har forbrudt os på en måde, som giver samfundet ret til at overskride grænsen i selvforsvar. Hvis tilfældige beslutningstagere bare kan sælge det, så er det jo altså ikke mere et privatliv. Går du ind for, at privatlivet helt afskaffes?

Du har så lov at mene, at donationer som denne: http://ugeskriftet.dk/nyhed/milliarddonation-sikrer-stort-diabetescenter...
ikke påvirker politikere, forskere og embedsmænds dømmekraft på nogen måde. Du har lov at mene, at Novo gør det udelukkende for godgørenhedens skyld, og at Novo f.eks. ikke på denne måde får adgang til sundhedsdata, som de måske ellers ikke ville få adgang til. Du har lov at benægte al forskning vedr. betydningen af den slags "smøring". Fred være med det. Jeg kalder det "korruption" i betydningen, at det ødelægger den uafhængige forskning og forstyrrer beslutningsprocesserne mht., hvad der er i befolkningens bedste interesse. Om der også er tale om regelret juridisk korruption - det er svært at vide - især når det aldrig bliver undersøgt.

Men sporene fra ATEA-sagen skræmmer. Og siemens-sagen. Og Vestas -sagen. OSV.

www.laegerudensponsor.dk
.

Lars Jørgensen, Jette M. Abildgaard, Jørn Petersen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Jacob Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Det er næppe alle landets borgere, som kommer under overvågning. "centralt register, med alle danskeres individuelle medicin oplysninger" som Anne-Marie Krogsbøll f.eks. gør opmærksom på kommer sikkert ikke til at indeholde oplysninger om Danmarks økonomiske og borgerlige politiske magt elites, herunder kongehusets, medicinforbrug."

Nej, netop - det kommer Trine Jeppesen også ind på i Aflyttet. Eliten, den ene procent, skal såmænd nok vide at holde sig uden for dette registreringstyranni via private læger etc. Som hun siger, så er det nok ikke sandsynligt, at ansatte i diverse institutioner kan komme til at sidde og læse om Lækkes evt. viagra eller antabus - sådan som man kommer til at kunne med os andre.

Mit gæt er, at man sørger for kun at tilknytte disse registreringer til gruppe 1-sygesikrede. Det har man gjort tidligere. Så kan de rigeste blot tilmelde sig gruppe 2, og vupti, så er de udenfor radaren og kan bevare et privatliv, vi andre ikke har råd til.

Føj, hvor bliver jeg altså vred - jo mere jeg tænker over det, jo vredere bliver jeg.
Det er så langt ude, at det faktisk er helt ufatteligt, at det har kunnet komme så vidt, uden at vi har opdaget, hvad man pønsede på, og hvor fremskredne planerne er.

Jacob Mathiasen, Jette M. Abildgaard, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Herman Hansen, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen, Jan Pedersen, Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lækkes = Løkkes.

Randi Christiansen

"Det er så langt ude, at det faktisk er helt ufatteligt, at det har kunnet komme så vidt, uden at vi har opdaget, hvad man pønsede på, og hvor fremskredne planerne er"

Det hjalp jo ikke en disse at flere 100.000 protesterede mod mørklægningsloven. Vi lever i et skindemokrati, hvor konsekvenserne af ubegavet og/eller korrupt regeringsførelse og administration leder til, at man kan lokke ubefæstede sjæle til diverse former for magtmisbrug under det sædvanlige dække af 'nødvendighed'.

Jacob Mathiasen, Jette M. Abildgaard, Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Herman Hansen, Christian Nymark, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Det hjalp jo ikke en disse at flere 100.000 protesterede mod mørklægningsloven."

Men det hjalp med DAMD. Vi må i gang igen - selv om det er Davids kamp mod Goliat.

Jette M. Abildgaard, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Sup Aya Laya og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

De borgerliges fremtidsvision synes at være George Orwell's "1984", hvor de almindelige borgere lever under stærk overvågning og restrektioner, mens magt eliten lever i frihed i sus og dus.

Det er selvfølgelig også en metode, at bekæmpe klimaændringer og ressource overforbrug på - Skal dine børn og børnebørn virkelig leve under sådanne vilkår?

...Tænk på det ved det kommende folketingsvalg.

Jette M. Abildgaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

...."hvor de almindelige borgere lever under stærk overvågning og restrektioner, mens magt eliten lever i frihed i sus og dus."...

Ja, det er afgjort også en fare - men lige i øjeblikket føler jeg mig mere som en slags malkekvæg eller "råstof" - dvs. at vi undersåtter er stærkt på vej til at blive "ressourcer" for elitens økonomiske udnyttelse. Lige nu opfatter jeg mest "sikkerheds/terror-kortet" og "helbredskortet" som det skalkeskjul, som man kan gemme sine egentlige hensigter under - nemlig "penge, penge, penge"!

Men på længere sigt kan de samme centraliserede BigData jo også bruges til mere direkte undertrykkelse a la 1984.

Jette M. Abildgaard, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Sup Aya Laya og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det ka være, at lykketoft er ved at ta sig lidt sammen derovre i udlandet og kan komme hjem og få de andre sos' er til osse at ta sig sammen, og så ka vi måske omsider få et ordentligt operativt rødt/grønt flertal

Anne-Marie Krogsbøll

Underskriftindsamling "Nej til udlevering af dine helbredsdata uden samtykke" har sendt en ny opfordring til at sende mails til vore politikere med protest mod de nye lov L184, som vil gøre os til umælende datamalkemaskiner:
http://www.skrivunder.net/a/104792

Der ligger forslag til formulering af en sådan mail, som man blot kan kopiere ind i sin egen mail.

"Kære Politikere

Jeg er blevet bekendt med, at et nyt lovforslag, som vil give staten total råderet over alle danskeres medicinoplysninger, er blevet 1. behandlet i al stilhed.

Samt med at staten med lovforslaget (L 184) vil skaffe sig fri adgang til borgernes fortrolige medicinoplysninger, samt videregive og sælge vores intime helbredsoplysninger (inklus. personnr., adresse m.m.) til institutioner, firmaer og sociale myndigheder, - uden borgernes samtykke!

Staten vil give sig selv mulighed for helt ned på person nummer niveau at følge nøje med i hvad jeg får udskrevet hos lægen, og vil udnytte denne viden i forhold til hvad de ellers ved om mig, - og endda tiltage sig retten til at sælge mine oplysninger videre til private virksomheder som f.eks. medicinalselskaber.

Den medicin vi borgere hver især får, fortæller en masse om vores liv og vores svagheder, og kan derfor udnyttes på utallige måder i de forkerte hænder. F.eks. af forsikringsselskaber som så ikke vil forsikre os. Af sociale myndigheder som måske vil nægte os økonomisk støtte på baggrund af vores medicinoplysninger og sygdomme, eller af hackere som stjæler vore data og f. eks. sælger dem til udlandet.

Jeg vil som borger ikke mere kunne føle mig tryg ved f.eks. at få udskrevet viagra, antabus, depressionsmedicin og abortbehandling, uden at en kæmpestor personkreds får adgang til disse oplysninger, - uden at jeg som borger kan gennemskue hvornår det sker, -uden jeg kan vælge ikke at deltage, - og uden mulighed for at vælge fra.

Staten har med andre ord taget al selvbestemmelsesret til privatliv fra mig hvad angår mit medicin forbrug, som jo afspejler min fysiske og psykiske tilstand.

Dette lovforslag vil indskrænke individets ret til privatliv i forhold til statsmagten meget voldsomt på sundhedsområdet. Alligevel har staten hverken på TV eller i aviser informeret borgerne om, at lovforslag L184 reelt vil fjerne individets ret til selvbestemmelse over egne følsomme sundhedsdata fra sundhedsloven. Men staten har faktisk pligt til at sørge for, at store og gennemgribende lovændringer bliver debateret åbent med offentligheden, og ikke listet igennem en folketingsbehandling pakket ind i retoriske omsvøb, der skal give indtryk af, at loven blot vil højne patientsikkerheden.

[ Her bedes du om at tilføje et par protest-sætninger med dine egne ord. Det gør kun indtryk på politikerne, hvis den enkeltes personlige holdning også mærkes i mailen…………………………]”

Venlig hilsen
Navn
Adresse"

Anne Eriksen, Kurt Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Rettelse til min post ovenfor:
"datamalkemaskiner" = datamalkekøer (selvfølgelig)

Anne-Marie Krogsbøll

Her er link til en række spørgsmål og svar ved lovforslag L184:
http://www.ft.dk/search.aspx?q=L184&sf=&msf=&pageSize=&pageNr=3#search

Jeg har ikke lige kunnet finde spørgsmål vedr., om data skal kunne sælge stil private, men jeg har ikke nået at læse grundigt.

Anne-Marie Krogsbøll

Nogen gange hjælper det at gøre opmærksom på noget. Jeg har modtaget dette svar fra Peder Hvelplund, EL:
"Tak for din henvendelse.
L184 er et meget omfattende lovkompleks og den viden du her bibringer er helt ny for mig og ikke i overensstemmelse med min opfattelse.
Derfor har vi i Sundhedsudvalget bedt ministeren om at kommentere på henvendelsen fra Patientdataforeningen, så vi kan få afklaret dette yderst vigtige tema inden 2. behandlingen.
Jeg afventer derfor meldingen fra ministeren og hvis Patientdataforeningens indvendinger skulle være velbegrundede, vil vi forsøge at rette op på det og ellers alternativt overveje at trække vores støtte til det samlede lovforslag.

Med venlig hilsen
Peder Hvelplund, MF Enhedslisten, Sundheds- og psykiatriordfører

Og jo mere ballade, jo bedre - vær med til at lægge pres på politikerne ved at skrive under på underskriftindsamlingen mod udlevering af sundhedsdata - den har ny luft under vingerne det sidste døgns tid:
http://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbreds...

Anne Eriksen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Der er faldet et anførselstegn ud i min ovennævnte kommentar. Sidste afsnit er ikke Peder Hvelplunds, min min bemærkning.

Sup Aya Laya

Ude af kontekst med artiklen, men stadig om overvågning og relateret til kommentarerne:
Fra dagens Orientering på P1 med et dreamteam af Kent Kristensen, Jesper Tynell og Thomas Birk Kristiansen:

"Jurist: Ny udvidet adgang til alle danskeres medicinforbrug ulovlig

Spiser du lykkepiller, viagra, antabus-medicin eller har din læge for 10 år siden ordineret dig antibiotika mod fx gonoré? Så vil de oplysninger, og oplysninger om alle andre danskeres medicinforbrug, fremover kunne ses af mange andre end din læge. Det følger af et lovforslag, som Folketinget skal 2.-behandle på torsdag. Konsekvensen er bl.a. at administrative medarbejdere rundt omkring i regionerne skal kunne få adgang til de mange personfølsomme oplysninger fra deres arbejdscomputere. Men lovforslaget giver alt for vidtgående adgang til patientoplysninger og er i direkte modstrid med persondatadirektivet. Det mener lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet, Kent Kristensen. Medvirkende: Kent Kristensen, lektor i sundhedsret, Syddansk Universitet; Thomas Birk Kristiansen, læge, formand for Patientdataforeningen. "

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2016-05-16/#!/00:37:18

Jacob Mathiasen, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Spændende og foruroligende indslag, Sup Aya Laya. Vi krydser fingre for, at vi når at spænde ben.

I øvrigt: Jeg har ikke kunnet finde de kommentarer, jeg har fået slettet - jeg skal prøve fremover at være opmærksom på at gemme eksemplarer af kommentarer, som jeg forventer kunne blive "bortmodereret".

Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Politikerne er ved at få kolde fødder mht. Sundhedsloven: http://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/kaempe-database-paa-vej-...

Nu skal vi bare holde øje med, at de ikke bare skubber den i baggrunden en tid, for derefter at vedtage den i ly af noget andet.

Anne Eriksen, Sup Aya Laya, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya

@ Anne-Marie Krogsbøll
Fint at du husker mit spørgsmål om hvilken type kommentarer du har fået censureret af Information.

Er der apropos nogen der ved hvad de " tomme" felter i kommentartråde er? Er det bort-censurerede kommentarer?

Anne Eriksen

Er der nogen der ved om det valg, man som borger har ved lægeskrift, at få sendt journalen via Embedslægeinstitutionen i regionen for at ende i Sundhedsstyrelsen, bare betyder hurtigere registrering? :)

Pórto Qisuk

Politi og efterretning bruger forskellige private firmaer til det beskidte arbejde. Politiet stress programmer kan ikke effektiv implementeres uden hjælp fra forskellige private aktører. Det er på tide at kulegrave politiet arbejdsmetoder. Teknologi udvikling åbner nye muligheder for tortur og tortur instrumenter. F.eks. forgiftning af vand og mad med strålings teknologi.

Jacob Mathiasen

@Sup: Eftersom mellemrummene kommer med 8 indlægs interval (inkl det tomme) så er det næppe censur, men blot en slags inddeling. Måske med henblik på senere at køre reklamer ind der. Måske bare for at skabe en struktur når man scroller igennem mange indlæg.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg må desværre i dag med sorg meddele, at Enhedslisten nu har besluttet at stemme for L184 - hvilket jeg er dybt målløs og skuffet over(se kommentarer ovenfor).

Man har, sammen med Lise Lott Blixt, fået lidt indrømmelser i form af indkredsen af de persongrupper, der kan få adgang til data. Men det er slet ikke nok - der er fortsat tale om udvidelse af både private og offentlige forskeres adgang til vore dybt private sundhedsdata, UDEN at vi orienteres, spørges om samtykke eller kan kræve vore oplysninger slettede. Utroligt kun to år efter DAMD-sagen.

Læs Etisk Råds betænkelige høringssvar:
http://www.etiskraad.dk/~/media/Etisk-Raad/Etiske-Temaer/Sundhedsdata/Ho...

Og Trine Jeppesens vrede blogindlæg i Ugeskriftet.
http://ugeskriftet.dk/debat/blog-trine-jeppesen-lovforslag-om-tilsyn-med...

Hvis I er medlemmer af EL (eller andre partier), og enige i, at der skal være strammere, ikke løsere adgang til vores private sundhedsdata, så skynd jer at maile/ringe til politikerne og giv udtryk for, at man må sadle om.

Men det haster meget. Lovforslaget 2. behandles i dag og 3. behandles i morgen:
http://www.ft.dk/webtv/video/20151/salen/107.aspx

Sup Aya Laya

Hvor L A N G T U D E at forslaget er kommet så langt! Endnu engang bliver politikerne enten ført bag lyset af medicinalindustrien - eller også er det med åbne øjne at politikerne tillader registre der ikke er i overensstemmelse med persondataloven. Begger dele er I K K E I O R D E N!
Sundhedshedsjurist Kent Kristensen og Jesper Tynell i Orientering på P1:
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2016-05-24/#!/00:37:58

Sup Aya Laya

@ Jacob Mathiasen 31. maj, 2016 - 23:11

Tak for systematisk overblik :)

Og undskyld sent svar!
Jeg synes at Informations opbygning af kommentarernes "egen sider" er skide irriterende. Jeg vil gætte på at jeg fanger halvdelen af de svar jeg får fra andre kommentatorer - resten opdager jeg ikke, fordi jeg ikke altid går tilbage og cheker historikken . . .