Læsetid: 2 min.

Tre Knud’er og et skattelæk

Det er drilsk for medierne, når der findes flere personer med det samme navn. Hvordan skal man kende forskel?
Indland
11. maj 2016

En kollektiv ekstase skyllede i aftes gennem de danske nyhedsredaktioner. I ugevis havde landets fremmeste journalister tåtrippende ventet på, at det internationale konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) skulle offentliggøre navnene, der indgår i de 11,5 millioner dokumenter, som udgør de såkaldte Panama-papirer.

Klokken 20:00 gik jagten ind. Nu var det om at komme først! Hvilket medie kunne mon hurtigst indtaste ordet »Denmark« i søgefeltet og bringe nyheden om, at en kendt dansker stod nævnt i forbindelse med et skuffeselskab på en fjern tropeø?

Hvilken kendt politiker, forretningsmand eller kulturperson skulle hænges ud som skattesvindler?

BT var først

BT’s netavis var hurtigt ude af starthullerne og kunne allerede 40 minutter efter åbningen af databasen føre den første skatteunddrager til skafottet.

Til de flestes overraskelse var det dog hverken en stenrig jetsetter eller moralsk anløben minister, der blev afsløret.

Det var den gemytlige forsvarsadvokat Knud Foldschack. Advokaten, der blandt andet er kendt for at føre sager om menneskerettigheder og »det alternative Danmark« såsom Ungdomshuset og Christiania, viste sig nu at være en gemen gnier. Flere andre medier gengav BT’s historie.

Hurtigt gik det dog op for BT’s rappe journalister, at de måske havde været en tand for hurtigt ude med afsløringen af den krøllede advokat. Der findes nemlig ikke bare én men to personer med navnet Knud Foldschack i Danmark. Som om det ikke var nok, er de to Knud’er også brødre, og hvad, der gør hele sagen endnu mere forvirrende, er, at de begge er opkaldt efter deres far: skibsrederen Knud Foldschack.

Avisen beklagede og trak historien tilbage. Den anden Knud Foldschack, der er forretningsmand, trådte frem og forklarede, at det var ham selv og ikke hans bror, der stod nævnt i papirerne. Af helt lovlige årsager, måtte man forstå.

Uanset hvilken Knud der er tale om, rejser navneforvirringen et nyt og lige så interessant spørgsmål: Hvorfor vælger en mand, der hedder Knud, at begge hans børn skal have samme navn som ham selv?

Hvilket vanvid har drevet brødrenes far, Knud Foldschack, til den beslutning? Og hvordan er det lykkedes ham at overbevise to forskellige kvinder, nemlig brødrenes mødre, om, at det var en god ide?

Uanset om Knud Senior led af et voldsomt oppustet ego, eller om han bare ikke orkede at huske andre navne end sit eget, har han uforvarende gjort sine sønner en kæmpe tjeneste. De to Knud’er vil aldrig kunne blive afsløret i noget som helst! Hvordan skal man som journalist hive tæppet væk under en mand, der har en dobbeltgænger? Hvem er hvem? Ingen kan røre Knud eller Knud. Særligt ikke medierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her