Nyhed
Læsetid: 1 min.

Asylansøger fra omstridt center dømt til udvisning

Indland
30. juni 2016

En 34-årig syrisk asylansøger, som i maj blev lagt i benlås af sikkerhedspersonale på asylcenter Holmegaard i Næstved, er blevet dømt til udvisning af Danmark.

Det har en domsmandsret ved Retten i Næstved besluttet, skriver Ekstra Bladet.

Den 34-årige blev dømt for 16. maj at have truet en mandlig netværksmedarbejder på centret. Truslen blev fremsat på arabisk under en diskussion med en anden asylsøger, der også blev truet. Retten fandt det bevist, at den 34-årige skulle have sagt noget i retning af: ’Det er ikke noget problem for mig at slå både dig og ham ihjel’, mens han pegede på syreren og på netværksmedarbejderen.

Den nu udvisningsdømte mand er identisk med den mandlige asylansøger, der nogle uger før 16. maj blev lagt i benlås på asylcentret af sikkerhedspersonale på stedet. Episoden blev optaget på video. Information valgte at bringe videoen, der siden førte til, at lejrchefen med ansvaret for den hårdhændede behandling omgående blev fyret.

Det skabte voldsom debat, også blandt asylansøgerne. Nogle krævede lejrchefen tilbage og begyndte at samle underskrifter til fordel for genansættelse. Det skete netop 16. maj, og anklager Sarah Maagensen forsøgte i retten at antyde, at den kendsgerning skulle have været medvirkende til, at den 34-årige var ophidset det meste af dagen.

Læs også: Den splittede lejr

Asylcenteret drives af Langeland Kommune og åbnede i vinter. Den 34-årige nåede at bo på centret i cirka en måned og er i øvrigt blevet flyttet rundt mellem centre otte gange siden 7. november.

Straffen til den syriske asylansøger blev fastsat til 20 dages fængsel. Fordi manden har siddet varetægtsfængslet i fire uger allerede, slipper han for at skulle afsone. Ud over udvisningsdommen fik han også indrejseforbud i seks år. Asylsøgeren valgte på stedet at anke dommen.

Manden har trods udvisningen ret til at blive i Danmark, indtil hans ansøgning om asyl er blevet behandlet færdig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man nu også skulle udvise alle de etniske danskere der i kampens hede nogensinde har sagt noget lignende - det ville sandsynligvis være nok til at danne en ny eksilstaat?

Og hvortil skal vi så udvise den voldelige lejrkommandant?

Johanna Haas, Christel Gruner-Olesen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Folk glemmer vist, at han i forvejen var smidt ud af en anden flygtning lejr, p.g.a sin voldlig opførelse.

Anne Eriksen, Jørgen M. Mollerup og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Johanna Haas

Under henvisning til de to ovenstående kommentarer af Curt Jensens og Hans Larsen; godt at afgørelsen ved domsmandsretten i Næstved omgående blev anket.
1. Afgørelsen undrer mig af flere grunde, men et ganske væsentligt spørgsmål er bl.a. om vi i Danmark vitterligt ønsker at dømme psykisk syge flygtninge fra Syrien til udvisning, som vi (Integrationsminister Inger Støjberg på vegne af regeringen) højlydt og eksplicit har ønsket at indkvartere under forhold, der kun kan forværre eventuel psykisk sygdom og eventuel PTSD hos krigsflygtninge?
2. Hvorfor omtales ansatte i Næstved asyllejr nu pludselig som "sikkerhedspersonale?"
3. De danske myndigheder (Langeland kommune) har lavet en eklatant fejlbesættelse, da de ansatte den nu tidligere lejrchef i Næstved asylcenter Han dømt for vold mod børn i en tidligere ledende stilling. Beretninger fra lejren viser en særdeles påfaldende adfærd hos lejrchefen og hos en del af det øvrige personale. Alligevel dømmes en psykisk syg flygtning fra Syrien til udvisning ved domsmandsretten i Næstved?

Lars Bo Jensen, curt jensen, Karsten Aaen, Hans Larsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Der er meget, man ikke fatter. Og denne gang er det da også gået usædvanlig stærkt.

Var det ikke sådan, at lejrchefen i sin indberetning (om trussel mod personale) - hvor benlås ikke blev nævnt med et ord - erklærede, at man undlod at anmelde episoden til politiet, fordi - jeg husker denne her formulering - "han er psyk.". Og man gik ikke rettens vej, sådan lige med det samme, men kørte den syriske asylansøger på hospitalet. Det lød helt rart. Situationen var opkogt, forholdet til lejrchefen usikkert. Asylansøgeren havde haft ophold på et mylder af forskellige centre i DK siden ankomsten engang i vinter, nu var det forår, midt i maj.

I mellemtiden har vort effektive retsvæsen gjort kort proces. I forhold til krig og ødelæggelse, flugt tværs over Europa, mulige sår i sjælen og koks i hovedet, er dommen i sig selv nærmest ingenting: 20 dages fængsel.

Men så er der noget, der hedder udvisning. Om seks år kan du komme igen.

Helle Degnbol

Mit indlæg sad længe i maskinen, mens jeg fortvivlede. Jeg ser først nu Johanna Haas's gode kommentar. Mange tak for den.

torben - nielsen

Nu har lejrchefen jo også været udsendt som dansk soldat, dette afstedkommer ofte en efterfølgende diagnose som PTSD.

Og som asylansøger fra konfliktområder, er der mange som også kan diagnostikeres som PTSD.

På en eller anden måde opfattes dette, som en skærpet omstændighed i lejrchefens tilfælde.

Medens det opfattes som formildende omstændighed i asylansøgerens tilfælde.

Jeg tror, at denne sag er plaget af for mange hastige og uigennemtænkte konklusioner.

jens peter hansen

Asylcenteret drives af Langeland Kommune og åbnede i vinter. Den 34-årige nåede at bo på centret i cirka en måned og er i øvrigt blevet flyttet rundt mellem centre otte gange siden 7. november.

Altså sådan ca. én måned pr. center.

Viggo Okholm

Selvfølgelig skal dødstrusler tages alvorligt og ingen af os ved, hvordan og i hvilken grad vedkommende flygtning kunne handle. men i min optik syne jeg det er underligt at han ikke bliver ordentlig testet i det psykiatriske system for om muligt at hjælpe.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Helle Degnbol

Min mismodige kommentar kunne nok misforstås. Dårligt med denne småironi. Det er en sørgelig sag. Jeg er helt enig med Johanna Haas (punkt 1). Det er "godt at afgørelsen ved domsmandsretten i Næstved omgående blev anket".