Baggrund
Læsetid: 2 min.

Eksperter foreslår at kriminalisere psykisk vold

Ofre for partnerdrab har langt oftere været udsat for psykisk end fysisk vold. Men det er svært at gribe forebyggende ind, fordi dominerende, kontrollerende adfærd ikke er kriminaliseret. Men det bør det være, mener eksperter. For det kan være langt mere farligt
Et voldsomt opgør i en lejlighed i Tingbjerg i København i julen 2014 førte til, at en 41-årig kvinde blev ramt af flere knivstik i maven. Hendes mand blev sigtet for drabsforsøg.

Kenneth Meyer

Indland
30. juni 2016

Ydmygelser, overvågning, trusler og forbud mod at være sammen med familie og venner. I to tredjedele af alle partnerdrab i årene 2009 til 2011, var ofret underlagt psykisk vold i form af kontrollerende adfærd fra gerningsmandens side, inden han slog hende ihjel.

Men selv om den psykiske vold oftere end fysisk vold leder til drab, er det svært at gribe forebyggende ind. For det er ikke et begreb i dansk ret:

»Psykisk vold, hvor ofret bliver intimideret, domineret og kontrolleret, er nok den allermest alvorlige form for vold, vi ser. Problemet er, at den psykiske vold ikke er anerkendt hos politi og retsvæsen. Det er svært at bevise, fordi man ikke kan se og konstatere den som med et fysisk slag. Men vi må finde nogle måder at kriminalisere det på, for vi ved, at man kan blive lige så traumatiseret, ja ofte endnu mere af psykisk vold, og nu har vi så også fået dokumenteret, at det kan føre til drab,« siger Birgit Søderberg, formand for LOKK, Landsorganisation af kvindekrisecentre.

Information omtalte i denne uge den første danske undersøgelse af partnerdrab, som viste, at der er foregået psykisk vold forud for drabet i 20 af de 30 undersøgte sager – mod fysisk vold i knap halvdelen. Den psykiske vold var i undersøgelsen defineret som ’en forsætlig forøvelse af alvorlig skade på en persons psykiske integritet ved anvendelse af tvang eller trusler’.

Forskeren bag undersøgelsen foreslog derfor, at man i Danmark kriminaliserer gentagen kontrollerede adfærd over for et andet menneske, som man har gjort i en række andre europæiske lande, herunder Storbritannien.

Svært at bevise

I dag er frihedsberøvelse og trusler ulovligt, mens kontroladfærd ikke er strafbart. Men det burde det være, mener direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen:

»De her tal viser, hvor uhyggelig og farlig den psykiske vold kan være. I vores rådgivning ser vi rigtig mange voldsramte kvinder, hvor den psykiske vold er mere nedbrydende og på mange måde hårdere end den fysiske vold. Men det er ofte svært at bevise og komme videre med af retlig vej.«

Han mener, at det er afgørende, at kvinderne kan få hjælp til at komme ud af volden. Men der er alt for få tilbud på nuværende tidspunkt, påpeger han.

Susanne Nour Magnusson, direktør i Dialog mod vold, bruger begrebet ’kontrolvold’ – kendetegnet ved psykisk vold i form af kontrollerende adfærd og stærk social kontrol, modsat vold, der opstår ud fra en bestemt situation.

»Det er en bestemt persontype, der udøver kontrolvold. Og når man måler på ofrenes frygt for deres partner, er frygten langt større, når der er tale om kontrolvold end situationel vold. Personer, der udøver kontrolvold behøver ikke at slå. Hvis deres offer ved, at de kan finde på hvad som helst, er det nok at lægge hånden på bæltet. Det er et helt andet sprog end den fysiske vold. Det er ikke overraskende for mig, at denne type vold oftere kan føre til partnerdrab,« siger Susanne Nour Magnusson, der støtter forskerens anbefaling om at kriminalisere gentagen kontrollerede adfærd.

Hvert år bliver der gennemsnitligt begået mellem 40 og 50 drab i Danmark, og en undersøgelse foretaget af Justitsministeriet i 2014 konstaterede, at en tredjedel af de 168 undersøgte drab var partnerdrab.

Otte ud af ti ofre var kvinder.

Serie

Drab i familien

Der bliver begået færre og færre drab. I Danmark såvel som i mange andre vestlige lande. Men en type sager fylder stadigt mere i statistikkerne: drab inden for familien. Ikke mindst mænd, der slår deres partner ihjel eller forældre, der dræber deres børn. I denne serie sætter Information fokus på fænomenet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan godt forstå ønsket om at gøre psykisk vold strafbart og jeg er for så vidt enig.
Det kommer bare ikke til at ske.

Partnervold og -kontrol læner sig i høj grad op af den psykiske vold, trusler og kontrol samfundets udøver mod de mennesker, der er åbenlyst afhængige af selvsamme samfund, nemlig syge, udsatte, indsatte, gamle og børn.

Bo Carlsen, June Pedersen, erik mørk thomsen, Jan Pedersen, Henrik L Nielsen, Anne Schøtt, Hans Larsen, Nille Torsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er helt med på ideen, hvis man vil forklare mig, hvordan begrebet "psykisk vold" vil blive defineret. Hvad betyder det, at udøve "gentagen kontrollerede adfærd over for et andet menneske"?

Jeg får med jævne mellemrum trusselsbreve fra det offentlige, der fortæller mig, at hvis jeg ikke gør præcis, som de siger, vil jeg blive udsat for økonomiske sanktioner, der kan gøre mig hjemløs. Med andre ord er der nogle sagsbehandlere i det sociale system, som i bedste mafiosostil lever af at udøve "gentagen kontrollerede adfærd over for et andet menneske".

Hvordan vil man skelne - for det går jeg ud fra, at man ønsker - mellem disse mennesker og så min gamle kæreste, som var kontrolfreak ud over alle grænser? Forskellen er, at hende kunne jeg forlade, uden at dø af sult. Jeg kan ikke bare sådan lige forlade kontanthjælpssystemet og dets gentagne kontrollerende adfærd, uden at det får alvorlige potentielt livstruende konsekvenser for mig.

Men hvis det bliver gjort forbudt at true mig med sanktioner, fordi det er en form for psykisk vold, synes jeg da, det er en god ide.

Jan Weis, Herdis Weins, Ebbe Overbye, Bo Carlsen, June Pedersen, Jan Pedersen, Morten Balling, Jens Kofoed, Henrik L Nielsen, Anne Schøtt, Hans Larsen, Nille Torsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Forkert kun at fokusere på drab, det er heldigvis sjældent i forhold til det antal ulykkelige mennesker uden selvværd og livskvalitet, for slet ikke at tale om børnene...

Det hjælper ikke at kriminalisere, er det domstolene, man tænker på. Bødestraf og fængsel til det groveste?
Det hjælper ikke, det kan tværtimod forplumre sagen med hensyn til "bevis" og smadre endnu mere.
Næh, behandl folk ordentligt, i det hele taget - jo mere man skærer og "effektiviserer" des dårligere vilkår.
Uh, det koster penge! - nødløsninger af denne art dur bare ikke.
Spar på andre ting, fly og bomber, skattelettelser? og fede lønninger til allerede...
Når man kan forfordele landbruget, så kan man også se dette problem, hvis man vil!

erik mørk thomsen, Marianne Rasmussen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Benny Pedersen

Lise og Niels,
Systemet har naturligvis monopol på psykisk såvel som fysisk vold ;)

Jeg tror til gengæld det ville gavne sagen, hvis der var fokuseret på psykisk vold i det hele taget, og ikke kun udøvet af mænd mod kvinder i parforhold.
Og det ville også være interessant at få belyst i hvilket omfang det så ville være ok at udøve fysisk selvforsvar mod psykisk vold.

Jette M. Abildgaard, Anne Eriksen, erik mørk thomsen, Jan Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Benny Pedersen
Jeg kender bestemt også til tilfælde, hvor kvinder udøver psykisk vold mod deres partner.

Men som Niels Nielsen er inde på, så skal den psykiske vold defineres grundigt, før man kan kriminalisere den. (Det er langt nemmere med fysisk, synlig vold.)

erik mørk thomsen og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Som psykiske syg, går jeg ind for det forslag.
Hvor vil mange af de, der arbejder i systemet, blive dømt, specielt overlægerne.

En af de store udfordringer vil være at fjerne alle voldsomme ytringer fra sproget:
Eder, forbandelser og nedsættende kommentarer må gøres umulige, men også positive ytringer rummer faldgruber:
Hvis nogen roser Per uden at prise Poul, vil sidstnævnte ofte opfatte det som en personlig kritik - det kan sagtens blive begyndelsen til en voldssag.

Herman Hansen

...Så er der mange kvinder, som ryger bag tremmer.

Nu begynder de nok at sove uroligt omme på det kommunale Flobcenter ...