Interview
Læsetid: 5 min.

Fagbevægelsen vil bekæmpe social dumping inden for EU – venstrefløjen vil ud

Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU vil have Danmark ud af EU ligesom Storbritannien. De mener, at Danmark vil stå stærkere alene i kampen mod social dumping og ser et dansk exit som en naturlig mærkesag. LO er uenige
Jeg mener, at vi skal fortsætte kampen mod social dumping i EU og sørge for at stemme på nogle partier herhjemme, der også vil kæmpe mod det inden for EU i stedet for at opgive ævred, siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Jens Dresling

Indland
25. juni 2016

Danmark kan bedre kæmpe for arbejdstageres rettigheder ved at melde sig ud af EU. Det mener både Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU, der begge ønsker en folkeafstemning om det danske medlemskab i kølvandet på den britiske afstemning.

Både Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU forudser, at det britiske nej nu giver Danmark bedre muligheder for at bekæmpe social dumping. Hvordan, vil Lizette Risgaard meget gerne høre mere om. Hun mener, at Danmark skal fortsætte kampen mod social dumping inden for EU.

»Det er for nemt at tro, at vi får løst problemet med social dumping, fordi briterne melder sig ud af EU, når vi ikke ved, hvordan det skal foregå, og om EU overhovedet kan holde sammen,« siger Lizette Risgaard, der er enig i, at social dumping er stort problem og en af årsagerne til briternes nej.

»Men vi er stadig med i EU, og jeg mener, at vi skal fortsætte kampen mod social dumping i EU og sørge for at stemme på nogle partier herhjemme, der også vil kæmpe mod det inden for EU i stedet for at opgive ævred,« siger hun.

I Storbritannien har store dele af fagbevægelsen ført kampagne for at bevare Storbritannien i EU. De frygter, at en konservativ regering nu vil få lettere ved at forringe arbejdstagernes forhold, når de ikke længere er underlagt EU’s regler. Men det er en falliterklæring for fagbevægelsen, mener Søren Søndergaard, EU-ordfører for Enhedslisten.

»Det er en tragedie, at Labour og den britiske fagbevægelse er kommet dertil, at det er EU, der skal forsvare den arbejdende befolknings interesser,« siger han.

»Det er fagbevægelsen, der skal gå ud og forsvare befolkningens interesser og de hjemlige politikere, der skal lave lovgivning, der kan hindre social dumping, og så kan EU rende og hoppe.«

Naturlig mærkesag

Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU ser udmeldelsen af EU som en oplagt sag for den progressive venstrefløj og advarer mod at overlade EU-kritikken til højrefløjen, som det har været tilfældet i den britiske kampagne.

»Det har været sørgeligt at se kampagnen i Storbritannien,« siger Rina Ronja Kari, medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Brexit-kampagnen har været domineret af en kappestrid mellem den karismatiske enfant terrible Nigel Farage fra det stærkt EU-kritiske parti UKIP og den konservative premierminister David Cameron.

»Den har ikke bare været styret af højrefløjen på den ene side, men faktisk på begge sider,« siger Rina Ronja Kari.

Søren Søndergaard ser også kampen for at stemme Danmark ud af EU som en naturlig mærkesag for venstrefløjen: »Enhver på venstrefløjen skal tage det britiske nej alvorligt, for hvis ikke vi kaster os ind i den her kamp, så overlader vi banen til DF og partier, der er endnu mere rabiate,« siger Søren Søndergaard.

»Den venstrefløj, der gør det, har ingen fremtid.«

Det er ellers især den yderste højrefløj i Europa, der har hilst det engelske nej velkommen, men Søren Søndergaard, der selv var valgtilforordnet under torsdagens afstemning i Storbritannien, mener ikke, at EU-modstand er et højrefløjsprojekt.

»Det er arbejderne, de arbejdsløse, og indvandrere, der stemmer nej herovre, fordi de oplever deres levegrundlag undermineret af underbetalt arbejdskraft og finansinteresser, som gør, at folk ikke længere har råd til at bo i de samme kvarterer, så for mig er det overhovedet ikke et højrefløjsprojekt.«

En britisk tragedie

Både han og Rina Ronja Kari mener, at EU har været med til at forværre forholdene for europæiske arbejdstagere. Blandt andet fordi hensynet til det indre marked i visse tilfælde har trumfet fagbevægelsens ret til at kæmpe for bedre arbejdsforhold.

Rina Ronja Kari henviser blandt andet til en sag fra den svenske by Vaxholm fra 2004. Her blokerede svenske bygningsarbejdere for renoveringen af en lokal skole, hvor lettiske bygningsarbejdere arbejdede for en løn, der var lavere end den normale svenske løn.

EU-Domstolen afgjorde, at blokaden var ulovlig, fordi det lettiske firma overholdt alle de nødvendige minimumsstandarder for udstationerede arbejdstagere. Siden er der kommet andre lignende sager til.

»EU har sat det indre marked højere end arbejdstagernes rettigheder,« siger Rina Ronja Kari.

Hun ønsker fortsat, at der skal være fri bevægelighed for danskere og andre europæere, selv hvis Danmark melder sig ud af EU.

Rina Ronja Kari deler ikke den britiske fagbevægelses frygt for, at en udmeldelse af EU, vil gøre det lettere for en regering at forringe arbejdstagernes vilkår. I hvert fald ikke i Danmark.

»Men hvis man overlader det til demokratiet, risikerer man selvfølgelig at få en regering, der er nogle idioter. Så er det befolkningens opgave at vælge nogle politikere, der ikke vil ødelægge deres arbejdsmarked.«

Et wake-up-call

Både Kari og Søndergaard kobler det britiske nej sammen med en stigende økonomisk ulighed, forringede sociale rettigheder og manglen på demokrati i EU. Søren Søndergaard kalder nej’et for »et wake-up-call for fagbevægelsen og venstrefløjen«.

»Hvis ikke vi lytter til arbejderne, de fattige og indvandrere nu, så er der andre, der gør det, for vi er i en opbrudstid,« siger han.

Lizette Risgaard, mener netop, at fagbevægelsen har kæmpet for arbejderne og de ledige og har udtrykt bekymring for den tillidskløft, der er opstået mellem befolkningen og politikerne herhjemme og i EU.

»Vi har hele tiden sagt, at man skal tage den tillidskrise alvorligt. Jeg håber, at EU lytter til signalerne fra briterne og bruger det som løftestang til at formulere en ny og offensiv beskæftigelsesfremmende politik, for det er der brug for. Vi skal have et EU, der i langt højere grad tager afsæt i folket, væk fra et elitært EU, til et EU med en stærkere social dimension,« siger Lizette Risgaard.

Størstedelen af den danske fagbevægelse ville ligesom den britiske også anbefale at blive i EU, hvis det kom til en folkeafstemning herhjemme, mener Risgaard.

»Danmark generelt, danske virksomheder og dermed arbejdspladser har stor glæde af EU, derfor ville det være at gøre medlemmerne en bjørnetjeneste at sige, at vi skal melde os ud. Men EU-politikerne skal saftsuseme lytte til de mange skeptiske signaler, ellers går det galt. Jeg efterlyser et EU, der kan og vil bekæmpe den voksende polarisering i mange lande – arbejdsløshed, ulighed osv. EU skal skabe gode job, mere tryghed og flere muligheder i et EU, der tager afsæt i en meget stærkere social dimension. Lyt til fagbevægelsen,« siger Lizette Risgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

EU er fra starten et fejlslagent elitært projekt, der aldrig har haft stabilitet for arbejdskraften som mål.

Tvært imod, så er arbejdskraften i EU-regi en vare, som kan handles, forbruges, og erstattes. Det strejfer ikke LO’s formand Lizette Risgaard, at den stabilitet, som netop Karl Marx indså var så vigtig for arbejdstagerne, er en menneskeret som fagbevægelsen burde kæmpe for.

Elitens formulering af EU, som udstrakt frihed til at handle med arbejdskraft, varer, tjenesteydelser og kapital, giver ikke LO’s formand Lizette Risgaard en bismag i munden - at arbejdskraften sidestilles med "varer, tjenesteydelser og kapital". Men arbejdskraft adskiller sig heldigvis fra "varer, tjenesteydelser og kapital" ved at den selv tænker.

Hvad skal vi dog med en fagbevægelse, der mener at arbejdsmarkedet skal være indrettet efter elitens opfattelse af arbejdskraften?

June Pedersen, Tom Andreæ, Flemming Berger, Torben Skov, Helene Kristensen, Estermarie Mandelquist, Jørgen Steen Andersen, Per Torbensen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

ja, vi skal skabe et EU, der tager afsæt i en meget stærkere social dimension.
Vi skal afskaffe Neoliberalismen i EU, den har kun været med til at øge afstanden mellem rig og fattig, og det er i særdeleshed England med og efter Margaret Thatcher, der har været bannerfører.
Så på med arbejdes tøjet ALLE danske partier, det er nu vi har chancen for at skabe et socialt og retfærdigt EU.

kjeld jensen, Theo Askov, Jørgen M. Mollerup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan undre sig over at LO’s formand Lizette Risgaard ikke nævner overholdelse af overenskomster og arbejdsmiljøbestemmelser, samt arbejdsmarkedsregulering,, som en løftestang for et EU med en stærkere social dimension. Jobskabelsen synes at være vigtigst også selv om den sker på bekostning af eksisterende job.

kjeld jensen, June Pedersen, Torben Skov, Helene Kristensen, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Per Torbensen, erik mørk thomsen, Anne Eriksen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Poul Anker Sørensen, og det første skridt er at fornægte behovet for vækst. En stadig bedre fordeling af det, vi har - og en stadig enklere, automatiseret produktion, der kan sikre tilstrækkeligt til alle, uden at forfalde til vulgaritet. Folk i et lige samfund har ikke behov for at flekse deres økonomiske muskler, allerede der er trillioner sparet.

Steffen Gliese

Og vi skal holde op med at se samfundets opgave som det at skabe job - samfundet skal skabe frihed, og det er ikke økonomisk, men eksistentiel frihed, vi taler om. Det gamle testamente gælder ikke længere, kvinder behøver ikke at lide under en fødsel, mænd behøver ikke at svede over tilvejebringelsen af det daglige brød.

kjeld jensen, Theo Askov, Troels Brøgger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Men hvorfor er fagbevægelsen så ikke allerede i gang med at bekæmpe social dumping, hvis det er det, den vil? Hvorfor er det Rina Ronja Kari, der skal nævne Vaxholm-sagen - kender fagbevægelsen og Lizette Risgaard den ikke?
Hvad har fagbevægelsen gjort - ifølge Lizette Risgaard har den "udtrykt bekymring" og vil arbejde for et EU, der "i højere grad tager afsæt i folket". Jamen, så er vi alle rolige!
Hvis du mener bare en brøkdel af det, du siger, så gå i gang med at bekæmpe TTIP - seriøst. Gå i gang med at oplyse befolkningen om, at Europakommissionen er i gang med at give de store koncerner ret til at forlange kompensation, hvis et land med lovbestemt mindsteløn hæver den - eller hvis et land kræver forbrugerbeskyttelse mod giftige stoffer.
Men du er jo ikke imod TTIP, vel? For det går alle de fine jo ind for, så det ville bare være populisme, ikke?
I stedet vil du tale EU op, så "folket" bliver glade for det. Selv om arbejdsløsheden stiger, mens den sociale sikkerhed ødelægges, og lønnen (foreløbig mest for manuelt arbejde) styrtdykker.

kjeld jensen, June Pedersen, Vivi Rindom, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Nille Torsen, Helene Kristensen, Bill Atkins, Estermarie Mandelquist, Troels Brøgger, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Heidi Larsen, erik mørk thomsen, Steffen Gliese og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Hvis vi melder os ud af EU, er der intet indre marked, ingen arbejdskraftens frie bevægelighed, intet Europæisk fællesskab tilbage. Så er der kun DF nationale pigtrådshegn tilbage.

Søren Knudsen, Robert Ørsted-Jensen, Klaus Ipsen, Theo Askov, Hans Jørn Storgaard Andersen, Thomas Krogh og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

EU er nødt til at blive borgernes værn imod erhvervslivet, ikke erhvervslivets værn mod borgerne.

kjeld jensen, Poul Anker Sørensen, Torben Skov, Nille Torsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det vil EU ikke...
Hvor længe siden er det, at fagbevægelsen har kæmpet for arbejderne og de ledige, egentligt?

kjeld jensen, Carsten Svendsen, June Pedersen, Flemming Berger, Torben Skov, Helene Kristensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Ebbe Overbye, Jørgen Steen Andersen, Heidi Larsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Bill Atkins

Hvad skete der med finanskrisen? Vesten tabte og Asian vandt. Sidenhen er det gået langt bedre i USA end i EU. Hvis EU nu opløses - hvem vil vinde? USA, Kina, Rusland ....eller de europæiske nationalstater?

Robert Ørsted-Jensen, Thomas Krogh og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Bill Atkins 24.6,23:26
Jeg tror Marx selv mener at arbejdskraft er en vare som alle andre . Den del arbejdsgiver beholder er forskellen mellem arbejdskraf og arbejde.

Henrik Bjerre

@Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Den usmagelige del af TTIP (at virksomhederne kan forlange erstatning hvis ny lovgivning truer deres indtjening) bør selvfølgelig modarbejdes. Hvis den endelig kommer - er den danske model hvor det er fagforeningerne og ikke staten der garanterer minimumslønnen - vel et bedre værn? Altså - styrk dansk fagbevægelse som pt. skranter lidt - ikke til et niveau som i den engelske filmindustri i 70'erne, hvor der skulle 21 mand til hvis der skulle tages et billede af en blomst på en mark - men til et fornuftigt niveau - og eksporter den så til resten af EU.

erik mørk thomsen

Touhami Bennour
Der er stor forskel på, at forklare, hvordan ting hænger sammen, som Marx gjorde, og det, man ville med samfundet.
Efter Marx skulle arbejder netop befri sig for, at være en vare, som kapitalen kunne købe/smide ud efter behag, til selv at bestemme over produtionmidlerne.

Flemming Berger, Nille Torsen, Helene Kristensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

I forrige århundrede gik fagforeningerne hånd i hånd med folket for at forbedre de sociale vilkår. I dette århundrede trækker folket læsset og fagforeningerne hægter sig på som en påhængsvogn, hvis altså de overhoved kommer ud af garagen.

Kræv en VelfærdsReformation nu!

Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Helene Kristensen, kjeld jensen, Peter Wulff, Steffen Gliese og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Hvis den danske fagbevægelse tænkte sig om, var den nok mere optaget af, hvordan det, der kaldes social dumping, kan reduceres i det danske samfund. Den kunne også overveje, hvornår og hvordan den fik interesse for det begreb. Begrebet var næsten ukendt, indtil Ryanair varslede åbning af ruter fra Kastrup Lufthavn.

I det danske samfund ligner det, der kaldes social dumping, en logisk konsekvens af krav om lave priser sammen med gode lønninger. Det begrænses næppe markant uden en større folkelig forståelse på sammenhæng mellem omkostninger herunder lønomkostninger og priser. Gode løn- og arbejdsforhold skal jo i et eller andet omfang betales af kunderne. Når kunderne kræver lave priser, må omkostningerne reduceres på enhver tænkelig måde. Det værste er, at den logik ikke anerkendes af økonomer og journalister. Derimod er det forståeligt, at erhvervsledere og aktionærer fortrinsvis tænker på egne økonomiske interesser, selvom det er kortsigtet.

Det bliver ikke bedre af, at mange økonomer har et ambivalent forhold til effektivitet. Fra en butiks synsvinkel er det næppe effektivt at holde åbent på tidspunkter med få kunder, men fra kunders synsvinkel er det næppe effektivt, at butikker har begrænset åbningstid og kun få medarbejdere.

kjeld jensen, Troels Brøgger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det neoliberale økonomiske system skal ud, fordi det nedbryder alle menneskelige værdier og er i høj grad med til at reducere mennesker til arbejdskraft og kun arbejdskraft, som er sat i verden for at producere kun til glæde for kapitalister og deres evige jagt på profit.
Derfor stemte Storbritanien sig ud af EU, fordi forskellene imellem eliten og almindelige mennesker er meget tydelig i neoliberalismens hjemland.
Mennesker vil ikke finde sig i at blive behandlet som stemmekvæg, slaver i produktionen, hjernevask via medier og en utålelig konkurrence om jobbene, som i det neoliberale helvede bliver mere og mere intensiveret og hvor det bliver mere og mere tydeligt, at det enkelte menneske ikke ses som værdifuld i sig selv, men kun som en rotte i et evigt rotteræs.
Og naturligvis kan mennesker ikke se meningen i denne galskab.
Derfor gøres der oprør.

Anne Schøtt, June Pedersen, Helene Kristensen, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist, Theo Askov, Troels Brøgger, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Krogh

Henrik Brøndum

"Hvad skete der med finanskrisen? Vesten tabte og Asian vandt. Sidenhen er det gået langt bedre i USA end i EU. Hvis EU nu opløses - hvem vil vinde? USA, Kina, Rusland ....eller de europæiske nationalstater?"

Hvis man vover sig ind og læse Trumps og de amerikanske neokonservative mediers begejstring over brexit så er der ihvertfald en anelse af forventningen der....

Robert Ørsted-Jensen, kjeld jensen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Brexit er ikke EUs opløsning, den var i realiteten forudsætningen for EUs fortsættelse.

Thomas Krogh

Steffen

Måske - men efterhånden som den yderste højrefløj og nationalismen fænger så er der ikke nogen garanti for at bålet går ud med det første...

peter fonnesbech

Walk the talk Lizzie, du vil husket for dine ord !

Steffen Gliese

Der er allerede gang i de debatter, der vil føre EU tilbage på sporet: der skal bestemmes mere lokalt, mens EU skal beskæftige sig med det, der er fælles problemer. Det siger alle fra Venstre til SF.

Sabine Behrmann

Vi skal da bare sørge for, at der i alle EU-lande vælges regeringer, der gennemfører en EU-mindsteløn i Rådet, og sende nok fornuftige folk til EP til at gøre det fornødne arbejde der.

Men den sørgelige kendsgerning er jo, at det ikke er sådan - ikke engang i lille Danmark, hvor et mindretalsregering, der repræsenterer 20 % af dem, der afgav deres stemme ved sidste FT-valg.

EU bliver kun så god som de folk, vi sender derhen. Og det gælder forresten også kommissærerne.

Anne Eriksen, Steffen Gliese og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Brexit har paradoksalt nok skabt klarhed, for første gang i årtier siger alle direkte hvad de mener og hvor de står, valget virkede som en storm og det efterfølgende oprydningsarbejde er i gang.

De største medier omtaler kun Brexit m.h.t. finanserne, intet hørte vi ang. det sociale, det til trods at England er delt i to dele, med horrible sociale problemer, vi andre er nu henvist til at diskutere et bedre Danmark på de sociale medier.

Thuelsen Dahl melder klart ud at han vil EU, indtil nu har han sagt det modsatte og promoveret sig som fortaler for den lille mand, selv om DF har stemt for samtlige nedskæringer i velfærden.

LO vil arbejde for EU og ikke for venstrefløjen.

Løkkes tvetungede tale i udlandet om Danmarks arbejde for miljøet, samtidigt med at regeringen smadrer miljøarbejdet er hvad vi er vandt til, lad os håbe på at også Venstre fremover dropper talen om" at det skal kunne betale sig at arbejde", og istedet siger klart; "Virksomhederne kræver at lønningerne sættes ned, venstre vil målrette arbejdet for at nedsætte velfærden i Danmark".

Lad os melde klart ud i venstrefløjen at vi vil skabe et stabilt Danmark, gennem et mere lige samfund, tilslut jer VelfærdsReformationen.

Anne Eriksen, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Ja hvis verden bare var så sort/hvid ville det hele være såre simpelt, desværre er det bare ikke tilfældet.

Venstrefløjen er meget splittet når det kommer til EU, hvilket over de sidste par dage har været åbenlyst for alle at se. Vi har den del af venstrefløjen der bare vil ud og hvor nogle af dem har givet udtryk for at det hele bliver bedre ved at være fuldstændige uafhænge nationalstater og den anden fløj der tror at de eneste farebare læsningerne skal findes indenfor det europæiske fællesskab, så er der selvf. også dem der forfindes i mellem disse ydrepunkter.

Vi kan ikke samles, så lad os nu bare skrive det som det er, det kommer vi formentligt heller aldrig til. Hvilket de neoliberale nok er ret glade for.

Philip B. Johnsen

Stigende ulighed skaber spændinger, der førte til Storbritanniens 'EU nej tak!'
Stigende fattigdom blandt lavtlønnede, der betaler skat og stadig flere arbejdsløse, over for en britisk overklasse der bliver rigere i alle årene og ikke betaler skat, en udvikling der uddybes af unge umenneskeligt hårdtarbejdende, hurtigt nedslidningstruede og desparate tilflyttere fra fattige EU lande og EU importerede arbejdere på kontrakter til en sulteløn, levende under kummerlige forhold, den organiserede EU tilladte løndumpning, der udpiner lavtlønnedes mulighed for at stifte familie og umuliggør, at unge kan betale for en lejet bolig og er helt uden chance for køb af lejlighed eller hus og samtidig udpinende den skattebetalte velfærdssamfundsmodels grundsten uddanelse, sygehuse og ældrepleje.

Danmark og en række andre EU lande er på samme kurs.

"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence," skrev den nuværende beskæftigelsesminister i regeringen Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Venstres religiøst baserede lave topskat, yderlig accelerere Danmark samme vej.
Link: https://www.information.dk/indland/2016/06/folketingets-oekonomer-skyder...

"I den britiske valgkamps sidste dage gik det op for Labour-næstformand Tom Watson. Han udtalte til BBC, at »et fremtidigt Europa« vil blive nødt til at lytte til vælgerne, og derfor »vil blive nødt til at se på ting som den fri bevægelighed af arbejdskraft«.
https://www.information.dk/debat/leder/2016/06/projekt-frygt-projekt-vir...

Der er vel kun to veje, ud af EU eller 'alle' EU lande skal kopiere den skattebetalte velfærdsmodel og fagforenings baserede "Den danske model" eller noget ligende, der sikre rimelig løn og arbejdsforhold, der er tilpasset menneskers behov for fritid og ikke udpiner velfærdsmodellen ved tidlig nedslidning.

For stabilitet og sikre grundsten under alle EU landenes velfærdssamfund, tilbagerulning af alle skattelettelserne til de velhavende, forhindre EU beskyttede off-shore skatteunddragelse og andre selskabsskattefinter, indførsel af finansskat på finans spekulation opsplitning af systemiske banker og andre finansinstititutioner også pensionsselskaber, samt fuldstændig opsplitning af bank og finansinvesterings forretning.

Hvad tror, man EU kan og vil?

Hvor ender EU, hvis der ikke handles på udfordringerne og uligheden stiger, uden EU effektiv klimapolitik, når utilfredsheden i befolkningerne stiger i takt med fattigdom, i EU og omkring os, samtidig med klimaflygtninge, fattigdom og krigsflygtninge presset tiltager?

Mere EU ekstremisme og fremmedhad er mit gæt.

Det er et spørgsmål om tillid, Danmark ud af EU eller kan alle blive enige i EU?

Flemming Berger, kjeld jensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Europa kan samlet formodentlig, men nok ikke EU, uden Storbritannien og The City of London i samarbejdet, reformere finanssektoren og blive verdens naturlige motor, som verdens samlet set største økonomi, for en tillidskabende bæredygtig omstilling og sikre en fremtid for europæer og verden socialt, økonomisk og klimapolitisk i stedet for den nuværende rolle, hvor EU er radikaliserende til fremmedhad og ekstremisme.

kjeld jensen

det kan hun glemme med det samme,det bliver en total umulig opgave,EU er super liberalisk og har næsten udslettet fagbevægelsen i hele europa

Henrik Brøndum du stiller mig spørgsmålet: Hvis EU nu opløses - hvem vil vinde?

Jeg vil håbe at Europa vinder gennem, at forlade markedsfundamentalismen: at kapitalisterne hersker over varer, tjenesteydelser, arbejdskraft og kapital mens Staten sørger for at holde inflationen i ro.

Det er helt til grin at tro man kan opbygge en politisk union, der skal varetage folks liv, arbejde, helbred, uddannelse mmm. med ovenstående værdier i fokus.

EU har forsøgt at ændre en handelsunion til en politisk union, og det er kikset totalt. Det må de europæiske lande lære af, og begynde forfra.

Regel nr. 1: Arbejdskraft er ikke en vare der kan skubbes rundt i Europa efter kapitalisternes behov. Det er os - arbejdskraften - der er flest, og, ifølge den demokratiske konsensus, os der bestemmer, og nu har engelske lønmodtagere altså fået nok ...og det må vi så se om EU kan finde ud af at håndtere.

Det er jo helt urimeligt, at der i England er tre en halv million unge mennesker der jævnligt sulter.

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Torben Skov, Nille Torsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar

Det er helt urimeligt, at der lande i EU, Spanien og Grækenland, hvor ungdomsarbejdsløsheden er 50% og gennemsnittet for EU er 20%

Torben Skov, Jørgen Steen Andersen, Nille Torsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Jeg er så inderlig dødtræt af den populistiske tilgang til modstandere af EU, at de pr. automatik er DF'ere. Vi er mange socialister der er modstandere af EU, og bare rolig - det bliver vi ved med at være, uanset hvor tit populister prøver at presse os ind i DF-kassen.

For øvrigt tror jeg ikke på, at EU kan ændres til at blive en union der har et socialt sigte - EU er først og sidst en forening der skal sørge for at pengene i samfundet ryger i de rette lommer - altså storkapitalens lommer. Samtidig er kolossen styret af embedsmænd, der sjokker rundt i de samme små cirkler, som endelig ikke må forandres. Karrieren og derefter den evige hvile i et trygt uforanderligt system tæller mere, end hvad systemets slaver synes om livet i en union. Præcis derfor er skriget fra den døende sammensatte organisme EU så højt og inderligt i disse dage.

Det samme gælder den døende organisme fagforeningerne, som fandt hvile i 80'erne hvor arbejdet var overstået, og som ikke magter at omstille sig til virkeligheden i dag.

Carsten Svendsen, June Pedersen, Flemming Berger, peter fonnesbech, Liliane Murray, Bill Atkins, Jørgen Steen Andersen, Torben Skov, Anne Eriksen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar

"Arbejdskraft er ikke en vare der kan skubbes rundt i Europa efter kapitalisternes behov. "

Er vel et spørgsmål om hvorvidt arbejdskraften er sulten nok?

Således må engelske såvel som danske arbejdsløse bare stå og se på, mens det myldrer med geschäftige polakker.

Anne Eriksen, kjeld jensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Med UK ude af EU, vil de mest indflydelsesrige lande i EU, bortset fra Tyskland, alle være sydeuropæiske, Spanien, Frankrig og Italien, Gud hjælpe os, er det det vi ønsker os! Olala.

Liliane Murray

Som jeg ser det, så blev arbejdskraftens frie bevægelighed, måske solgt som, men ikke indført, for at tilgodese borgernes rettigheder og frihed. Men som et system der til enhver tid, skulle sikre arbejdsgiverne og det frie marked, billig arbejdskraft, hvilket fører til at arbejdskraften fra EUs fattigere lande, er så meget mere attraktiv, overalt hvor den overhovedet kan indsættes, og dermed til løndumpning, som sikkert har været på tapetet, længe inden begrebet slog sig fast.

Touhami Bennour

Vi har sejret ad helvedet til (Thomas Nilsen) Jeg husker fra dentid at politik var en by I Rusland. Folk sov på sine aurbær.

Touhami Bennour siger 25. juni, 2016 - 10:43 Jeg tror Marx selv mener at arbejdskraft er en vare som alle andre...

Ganske rigtigt, men Karl Marx mente også at arbejdskraft og proletar ikke kunne skilles ad, og derfor skulle proletarerne overtage produktionsmidlerne, idet proletarerne er de eneste, der kan forvalte "arbejdskraften" humant.

Touhami Bennour siger 25. juni, 2016 - 10:43 Jeg tror Marx selv mener at arbejdskraft er en vare som alle andre...

Ganske rigtigt, men Karl Marx mente også at arbejdskraft og proletar ikke kunne skilles ad, og derfor skulle proletarerne overtage produktionsmidlerne, idet proletarerne er de eneste, der kan forvalte "arbejdskraften" humant.

Thomas Krogh

Philip B. johnsen

"Hvor ender EU, hvis der ikke handles på udfordringerne og uligheden stiger, uden EU effektiv klimapolitik, når utilfredsheden i befolkningerne stiger i takt med fattigdom, i EU og omkring os, samtidig med klimaflygtninge, fattigdom og krigsflygtninge presset tiltager?"

Spørgsmålet er hvad der sker med hele verden hvis vi ikke gør noget. Ser man på landene _udenfor_ EU hvad har de så gjort? Tror du brexit får UK til at gøre mere ved de ting?

UK ender med at lukke grænserne, skrue op for protektionisme, (gen-)indføre en række af de fordele britiske banker havde pre-EU, og så rykker de tættere på USA. Som den neokonservative begejstring for brexit understreger.

Touhami Bennour

Bill Atkins. 25.6,20:20
Du svarer ikke på spørgsmålet. det drejer sis om arbejdskraftens fri bevægelighed, (for ex. Polakker sag) det du siger kender jeg og hvis du vil lave en revolution I Danmark så værsogod.

Steffen Gliese

Pia Madsen, blot fordi et mindretal forsøger at tage majoritetens beslutning som gidsel for egen ideologi, bliver det ikke rigtigt.
Så ville Folkebevægelsen imod EU have været regeringsbærende i Danmark for årtier siden.
Det drejer sig derimod om den systematiske bekæmpelse af alle de rettigheder, som almindelige mennesker over mere end et halvt århundrede havde tilkæmpet sig, og som en naiv liberalistisk doktrin har taget af bordet - uden at forstå, at hele ideen med civilisation er at sætte jungleloven ud af kraft og skabe samfund med en relativ materiel lighed og politisk, social og kulturel frihed. Det handler ikke om at blive rigere, for det kommer kun den del af samfundet til gavn, der ikke kan tåle al den velstand, tværtimod handler det om at blive noget fattigere, men fordele langt mere på baggrund af behov.

Philip B. Johnsen

Pia Madsen
Det er uvist, hvad England vil bruge deres ny genvundne demokrati til, men du har ret i stigende EU ulighed, bæredygtig omstilling, klimatilpasning, fattigdom uden for EU og løsning på verdens krigsflygtninge, klimaflygtninge, er internationale problemstillinger.

EU er som verdens samlet set største forbrugsdrevet 'ikke bæredygtige' økonomi motor i skabelse af alle de omtalte problemstillinger, EU er 'ikke en del af løsningen', men en stor del, af det samlede problem.
I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere, vælgerne blev spurgt, vil du blive i EU eller ud af EU, de der er blevet fattigere i Storbritannien, der først blev pisset på og efterfølgende fik at vide, at de stinker, da de mente nu hade EU haft tid nok, de har nu meldt England (Storbritannien) ud af EU.

Problemerne i verden er der stadigvæk og EU, DKK. 190 milliarder er alene i 2016 blev udbetalt i tillæg til den almindelige løn, som bonus alene i The City of London, det bliver spændende, hvad demokratiet vil kunne gøre ved den sag fremover i England.

Men svaret på dit spørgsmål: "Tror du brexit får UK til at gøre mere ved de ting?"

Jeg mener 'ikke' det er de fattige englændere, der har sagt fra over for EU, der har ansvaret for EU's fejlslagne politik, der er alle der forsvare EU og høster frugterne, der bære ansvaret for status quo, nu forventes det af EU, at EU 'nu' handler på alle udfordringerne i og udenfor EU af borgerne, ellers vil sidste torsdag, meget hurtigt, kunne blive begyndelsen på enden for EU, vil jeg formode.

Touhami Bennour, arbejdskraftens fri bevægelighed? Polske arbejdere købes ind i produktionen ned til 60 kr. i timen og sælges videre til slutkøberen til almindelig mesterløn ca. 300 kr. i timen. Ja gu skal overenskomsterne holdes - så kan du for min skyld kalde det revolution, at lønmodtagerne forsøger at beskytte deres overenskomstmæssige rettigheder.

Liliane Murray og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

@Philip B Johnson,

".......de der er blevet fattigere i Storbritannien, der først blev pisset på og efterfølgende fik at vide, at de stinker....", ser vi ikke nøjagtig den samme tendens i Danmark?

Jørgen Steen Andersen, kjeld jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Thomas Krogh

Philip

Hvormange af de problemer du remser op er EU, og hvor mange af dem er nationalstaternes?

Vi har lavet et EU hvor vi på den ene side brokker os hvergang der kommer regler der går bare et spadestik dybere end frihandel, men på den anden side brokker vi os så over at EU ikke løser problemer der netop stikke dybere.

Hvilket mandat mener du EU har - og burde have - der ikke strider imod det generelle ønske om "mindre EU"?

Nej, vi ved ikke hvad briterne ender med at gøre, men jeg har ikke set et eneste tegn på andet end det jeg forudså ovenfor endnu.

Thomas Krogh

Jeg er iøvrigt faldet over Yanis Varoufakis analyse fra et par måneder siden, om problemerne med Brexit.

Hovedet på sømmet:

https://www.theguardian.com/commentisfree/video/2016/apr/15/yanis-varouf...

Henrik Bjerre

@Bill Atkins

Jeg går ud fra at 60 kr. i timen er i Danmark? Er det et problem at gøre noget ved det? Hvor stort omfang har det. Hvis det f.eks. er under 25 % af de timer der leveres i den branche du omtaler - er det jo til skade for både arbejdsgivere der betaler dansk overenskomst og arbejdere i branchen. Der burde være massiv modstand?

Philip B. Johnsen

@Liliane Murray
Danmark 2016
Topskatten nedsættes til efteråret med fem procent, samtidig med de fattige bevist gøres fattigere og middelklassen konkurenceudsættes på polske lettiske lønninger, det er en religion uden medmennskelighed, der skaber ulighed og spændinger i takt med velfærdssamfund afløses af forsikringssamfundet og borgernes tidligere ejede, vitale infrastruktur, bliver solgt til profithungeren investorer i en ureguleret finanssektor.

Hvis ikke EU er andet end kapitalkoncentration, på stadig færre hænder, så givet chancen vil EU medlemslandene stemme sig ud af EU, men nu kommer der sikkert fart under skabelsen af en EU stat, med hær og politi, der ikke tilladt flere folkeafstemninger, for EU har ikke handlekraft til andet end de rigestes interesser, tilbedelse af 'religionen' trickle down economics', der ikke virker efter ordlyden, men er kapitalkoncentration på stadig færre hænder, de riges magt til udnyttelse af en bevist fattiggjort befolkning af lønmodtagere uden demokratiske rettigheder til forandring, undertrykt af EU's neoliberale direktiver tvangslove til dansk implementering, som gældende for Danmark.

Der er mulighed for forandring, EU kunne vælge, at handle på udfordringerne, chancen er der, jeg læste tidligere i dag, at tusinder af medarbejder fra The City of London ansat i internationale finansinstitutioner, flytter til Franfurt.

Europa kan samlet formodentlig, men formodentlig ikke det radikaliserede EU, uden Storbritannien og The City of London i samarbejdet, reformere finanssektoren ved regulering og finansbeskatning, blive verdens naturlige motor, som verdens samlet set største økonomi, de næste par år, for en tillidskabende bæredygtig omstilling og sikre en fremtid for europæer og verden socialt, økonomisk og klimapolitisk, men det vil betyde afradikalisering af EU, ophørt tilbedelse af 'religionen' trickle down economics og EU har sikkert mere totalitære planer, vil jeg formode.

Lad os håbe på det bedste og forberede os på det værste.

@ Pia Madsen
"Nej, vi ved ikke hvad briterne ender med at gøre, men jeg har ikke set et eneste tegn på andet end det jeg forudså ovenfor endnu."

Det er som tidligere sagt magthavernes problem i England, ikke de fattige der har stemt England ud, men nu hvor England har indført demokrati, kan borgerne udskiftes magthaverne, med nogle der vil føre en anden politik, der er forskellen på totalitært EU og demokratisk Engelsk styre.

Liliane Murray og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Krogh

Philip

Du svarer ikke rigtigt på mine spørgsmål...

Philip B. Johnsen

Pia Madsen
Nej ikke med generaliserende entydige svar, for overgang til demokrat i England betyder befolkningen bestemmer og borgerne i England vil tydeligvis ikke det samme som dagens beslutningstagere i England.

Liliane Murray

Tak for redegørelsen Philip Johnson, vi er vist meget enige. Hvad der virkelig bekymrer mig ved EU som det kommer til at se ud, så vil de mest indflydelsesrige lande i EU i fremtiden, bortset fra Tyskland, være sydeuropæiske lande (Frankrig, Spanien og Italien), og om vi så tager nok så mange charterrejser til Costa del Sol, så er f.eks. mentaliteten himmelråbende forskellig fra den nordeuropæiske. Og er det den mentalitet vi vil leve under i fremtiden?

Philip B. Johnsen

Liliane Murray
Jeg mener, at vi lever i en brydningstid, hvor der er muligheder, der skal gribes og handles på, hvis overlevelse er et instinkt der haves.

Sider