Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forslag om fireårig forsøgsordning med cannabis som medicin

Ifølge Informations oplysninger drøfter sundhedsordførerne en fireårig forsøgsordning med cannabis som medicin efter hollandsk model for ca. 1.500 patienter
Indland
9. juni 2016

Hvis godkendte konventionelle lægemidler ikke lindrer, skal det i en fireårig forsøgsperiode være muligt for læger at udskrive cannabis i stedet for. Der vil blive tale om naturlig cannabis enten i tørret form eller som olie.

Det er, erfarer Information, indholdet i et oplæg, som sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) tirsdag havde med til et møde med sundhedsordførerne efter at der havde vist sig et flertal i Folketinget for en nemmere adgang til cannabis som medicin. Det bliver den enkelte læge, der tager ansvar for at indlede en behandling med naturlig cannabis. Selve udleveringen i forsøgsperioden skal landets apoteker stå for.

Selv om der er enighed mellem partierne på det generelle plan, er der dog stadig en del praktiske udeståender, fortæller flere ordførere. Først og fremmest svar på spørgsmålet: Hvor skal pengene komme fra?

Læs også: Ordførere: Forsøgsprojekt med medicinsk cannabis inden nytår

Liselott Blixt (DF) kalder enigheden for »et fantastisk fremskridt«.

»Hvor mange penge, der skal bruges, afhænger først og fremmest af, hvor mange patienter, der skal være omfattet, og af størrelsen af tilskud, hvis der altså skal være tilskud. For mig er det vigtigt, at det ikke kun bliver en mulighed for de velstillede. Men lad os nu komme i gang, så kan vi hen ad vejen rette op, hvis der skulle opstå problemer,« tilføjer hun.

Ifølge Informations oplysninger har Lægemiddelstyrelsen inspireret af bl.a. de hollandske erfaringer oplistet en række lidelser, herunder spasmer og smerter i forbindelse med sklerose, spasmer og smerter i forbindelse med rygmarvsskader, generel smertebehandling og endelig kvalme m.m. i forbindelse med kemoterapi. Forventningen er, at omkring 1.500 patienter vil kunne komme ind under forsøgsordningen.

»Efter min mening peger Lægemiddelstyrelsen på en relativt begrænset patientgruppe. Det svarer jo stort set til de lidelser, det i dag er muligt at behandle med medicinsk cannabis,« siger Carolina Maier (Alt). I den forbindelse ser May-Britt Kattrup (LA) gerne, at vi gjorde lige som i Holland og allerede fra næste år:

»I Holland kan læger bl.a. ordinere til spasmer, kramper, smerter, kvalme og desuden til manglende appetit og vægttab som følge af stråle- og kemobehandling,« siger hun.

Et andet af de praktiske udeståender er, hvor den naturlige cannabis skal komme fra. Som tidligere omtalt i Information er det langtfra sikkert, at den ønskede mængde kan importeres fra Holland, hvor virksomheden Bedrocan BV fremstiller en række cannabisprodukter, som den selv dyrker. Ud over Holland kan det være Canada, hvor adskillige firmaer har godkendelse til at fremstille og sælge tørret cannabis og cannabisolie.

»Vi skal naturligvis have afklaret, hvorfra vi kan købe cannabis på lovlig vis. Jeg tror nu ikke, at det bliver den største udfordring. Det bliver nok økonomien,« vurderer Jonas Dahl (SF).

Prisen for hollandsk cannabis er 33 euro for en dåse med fem gram tørret cannabis. Alt afhængig af dosering anslås det derfor, at udgifterne til en behandling med en dagsdosis som i Holland vil koste godt 40 kroner pr. dag pr. patient. Hvis de forventede ca. 1.500 patienter skal behandles alle årets dage, løber udgiften dermed op i mere end 20 millioner kroner pr. år.

»Ministeriet er kommet med nogle beregninger, og dem skal ordførerne se nærmere på, inden vi mødes igen efter sommerferien,« siger Peder Hvelplund (EL).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Canabis er jo et langtidsvirkende stof, så: Husk nu at inddrage kørekortet (midlertidigt) hos de godkendte klienter. Vi skulle jo nødig have statssanktionerede færdselsulykker med i købet.

peter fonnesbech

Helt uofficielt er der faktisk allerede noget der ligner en folkebevægelse for medicinsk cannbis, og den vokser hver eneste dag.

Ærgerligt. Det er uheldigt at starte den medicinske vurdering før det er frigivet til rekreativt brug. Det giver helt sikkert en masse idiotiske "lægelige" ordineringer.

Hvis man først sikrer, at voksne bestemmer over rekreativ brug for sig selv og deres børn, så er der mere nøgtern vurdering af den lægelige værdi.

Lidt sjovt, at man skal lave "beregninger" på et middel, der er stort set gratis, sammenlignet med andre medikamenter.

Carsten Wienholtz og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar