Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsvaret løber tør for penge til nye internationale operationer

’Det er tilsyneladende svært for regeringen at tilpasse ambitionsniveauet efter, hvad man har af penge,’ lyder kritikken, efter at ny opgørelse afslører, at der ikke er penge resten af året til uforudsete kriser, konflikter og krige
Folketinget har besluttet at fordoble den nuværende indsats mod Islamisk Stat. De mange internationale militæroperationer er hårde ved Forsvarets budget. På billedet ses en sønderbombet del af Aleppo i Syrien.

Manu Brabo

Indland
6. juni 2016

Der bliver ikke råd til nye internationale militæroperationer resten af året. Det afslører en opdateret opgørelse over udgifterne til de allerede budgetterede, som forsvarsminister Per Christensen (V) har sendt til Folketingets forsvarsudvalg.

På baggrund af forbruget i årets første kvartal, revurderinger af de eksisterende missioner samt beslutninger om nye udsendelser er der således allerede nu disponeret over mellem 470 og 490 millioner kroner, af den halve milliard som er til de internationale operationer, hvilket kun efterlader mellem 10 og 30 millioner kroner til eventuelt uforudsete kriser, konflikter og krige.

»Hvis der er noget, som brænder på, så finder vi selvfølgelig midlerne,« siger formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K) og fortsætter: »Men vi skal i hvert fald være klar over, at der i det næste stykke tid ikke er afsat penge til mere, end hvad der allerede er besluttet. Det er dog ikke kun et spørgsmål om, hvad der er penge til. Det er også et spørgsmål om, hvor mange mandetimer vi har. Sidste år så vi jo, at jagerflyene ikke kunne levere lige så meget som regeringen og Folketinget ønskede, hvilket vi må tage højde for.«

Ifølge opgørelsen er 315 millioner kroner allerede øremærket i 2017, hvilket efterlader et råderum på 185 millioner kroner til nye internationale militæroperationer. Til gengæld er der i 2018 foreløbig kun disponeret over 80 millioner kroner af reserven på den halve milliard.

Radikale Venstre og SF mener, at det er uholdbart, at Forsvarets kasse til nye internationale militæroperationer allerede nu er tom.

»Det bringer os selvfølgelig i en sårbar situation, hvis der pludselig opstår en international krise, som vi skal bidrage til. Derfor håber jeg også, at vi næste år kan undgå at strække reserven så hårdt. Men på den anden side har vi altså vurderet, at det var nødvendigt at bidrage de steder, hvor vi er, fordi det er her kriserne er lige her og nu,« siger de radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard.

SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, afviser, at der kan findes »nye« penge, hvis der bliver behov for, at Danmark i det kommende halve år må deltage i nye internationale militæroperationer. I givet fald må pengene findes ved besparelser andre steder i Forsvaret eller ved en nedprioritering af de allerede besluttede opgaver, lyder det fra Holger K. Nielsen.

»Det er tilsyneladende svært for regeringen at tilpasse ambitionsniveauet efter, hvad man har af penge. Det betyder, at man hele tiden går til kanten – og så skal der ikke meget til, før det skrider eller der ikke er penge, hvis der sker noget uforudset,« siger SF’s forsvarsordfører.

Senest har Folketinget besluttet at fordoble den nuværende indsats i Irak mod IS. Hvor der tidligere var indsat 182 soldater kommer dette tal i år op på 400 og soldaterne får følgeskab af F-16-kampfly, transportfly og et mobilt radaranlæg. Hertil kommer beslutningen om snarest at sende 100 ekstra danske soldater til Mali.

Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel (CS), kritiserer regeringen – og Folketinget – for at ville det hele, uden at være villig til at finde pengene.

»Politikerne må få hænderne op af lommerne og finde nogle flere penge, hvis der kommer nye opgaver. Det, der er afsat årligt til internationale operationer – nemlig en halv milliard kroner – forslår nemlig som en skrædder i helvede. Det er alt, alt for få penge til de store ambitioner, politikerne har om de internationale opgaver. Vi er jo alle steder: Vi er i Mali, vi er i Irak – og nu sender vi et krigsskib til Middelhavet. Det koster millioner af kroner hver dag. Og Forsvaret har dem ikke. Så enkelt kan det siges,« siger Jesper K. Hansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsministeren til kritikken af den tomme pengekasse til de internationale militæroperationer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Jongberg

Penge i to-cifrede Mia-klassen vaelter ud af SKAT takker vaere, saa vidt jeg kan se, en ganske "utrolig" kompetance hos topledelsn, forsvareret, der skal forsvare vort kaere faedrelandmo en vist ikke identificeret fjende koster 20 Mia om aaret, og der skal koebes nye fly for et svimlende beloeb, fly som vist ikke er saerligt velegnede til forsvar af det danske luftrum, for to-cifrede Mia-beloeb, de egner sig bedre til terroristjagt, jamen, hvad drejer der her sig egentligt om ?

Flemming Berger, Holger Madsen, Niels Engelsted, John Andersen, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvilken lettelse!

Niels Duus Nielsen, Peter Knap, Henrik L Nielsen, Torben Skov, Torben Lindegaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Hæv bundskatterne endnu mere ...

Dorte Sørensen

Visser det ikke mere om politikere, der ikke får de rigtige oplysninger før de skal tage stilling til dette og hint????
Hvad med at hver siddende regering får oplysningspligt med de rigtige økonomiske konsekvenser og ikke forskønnede oplysninger - som vi også har set ved fx. Landbrugspakken osv....... Kan en regering ikke skulle kunne retsforfølges hvis de ikke giver Folketinget de rigtige oplysninger - nu hvor politikerne har så travlt med at kriminellisere mange andre for deres udtalelser og snart også tanker.

Carsten Wienholtz, Jacob Jensen, John Andersen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Efter verdenen har opdaget US vanvittige krige verdenen over - har det amerikanske militære complex - været nødt til at opfinde en ny fjende - skabe en ny fjende - og finansiere en ny fjende for at holde gang i militær industrien.
Dele af Taliban, hele Al Quada og ISIS er amerikansk skabt, ned til mindste detalje.

USA træner disse lejesoldater - sikrer deres oliesalg og sælger flere våben - inddrager hele verdenen i en post 9/11 "war on terror" - en usynlig og ikke nedkæmpelig 'stat' hvor resultatet ikke kan måles i en vunden eller tabt krig.

Derved kan den militær industrien fortsætte uhindret - med salg af våben og ødelæggelse systemer - som koster 100.000-vis af døde civile hver år.

Havde man ladet Iraq være var der ingen terror, havde man ladet Libyen være var der ingen terror, havde man ladet Syrien være var der ingen terror - og heller ingen flygtninge - da disse lande kunne håndtere rabiate selv.

Men planen var at ødelægge disse lande og skabe kaos - igen - mer salg af militær isenkram - igen flere tusinde døde civile.

Forlad tanken om nogen form for politisk logik, nogen form for fremtidig løsning den vej rundt.

Alting går som planen - alle undskyldninger fra nuværende amerikansk og tidligere amerikansk præsident - omkring Afghanistans Osam bin Laden, Iraqs masseødelæggelses våben, Gadaffi der bombede sin egen befolkning fra fly der aldrig lettede, eller Assad der ikke er støttet af folket.

Det drejer sig ikke om fred - det kan de kontrollerede magter i USA ikke eksistere på - der skal sælges diffus terror - for der skal sælges våben, kugler og raketter.

Show must go on - Business must go on.

Flemming Berger, Holger Madsen, Toke Andersen, Bill Atkins, Lars Jørgensen, Jacob Jensen, John Andersen, Dagmar Christiandottir og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er efterhånden 67 år siden, at man besluttede at ændre Krigsministeriet til Forsvarsministeriet, så var det ikke snart på tide at tage konsekvensen af denne fornuftige beslutning?

Dagmar Christiandottir, Flemming Berger, Steffen Gliese, Holger Madsen, Niels Engelsted og John Andersen anbefalede denne kommentar

Man kan i hvert fald slå fast, at indførelse af begrebet, terrorist, som enhver bananrepublik kan tolke efter eget godt befindende, har ført til ganske meget.

Dette gælder ikke blot fjendesymboler, men også tolkninger af demokrati- og frihedsbegreb for borgerne. Og for nogle landes vedkommende, f.eks. Danmark, gælder det også i kombination med underbegavede politikere, der kompenserer med udbredt populisme og dyrkelse af lobbyister med store tegnebøger.

Og endelig er det egoismemotivet, hvor svage politikere også stiver deres selvværd af ved at omgå stormagtsledere med store militær ressourcer.

Flemming Berger, Holger Madsen, John Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
John Andersen

”Forsvaret løber tør for penge til nye internationale operationer.” Det er den bedste nyhed jeg har hørt længe. De sidste mange operationer som forsvaret har været med til, har kun været med til at forværre situationen og øget elendigheden, med store flygtninge strømme til følge. Tænk på Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien.

Dagmar Christiandottir, Peter Knap, Steffen Gliese, Holger Madsen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

John Andersen,

Det kunne man håbe, men med et tilbageblik er det vigtigere, at Danmarks position som en af dem, der yder mest i forhold til sin str. ?? ikke må ændres - så skal pengene skaffes...
Det skulle ikke undre mig, om V også vil give skattelettelser og hæve bundskatterne på en eller anden sindssyg måde, efter sommerferien.

Torben Selch

Dansk presse og alle interesserede skulle tage og lytte til denne United States Marine and Gulf War veteran insider, som råt for usødet - fortæller lige præcis hvad det her drejer sig om - og ikke alt det andet udenoms fnidder. Det er jo omsonst tåbeligt at blive ved med at forsøge at lægge en intellektuel vinkel ind på noget som er så brutalt simpelt - længere er den bare ikke:

https://www.facebook.com/954437991304164/videos/968755929872370/

Dagmar Christiandottir, Niels Duus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Ingen penge-ingen ulykker :)

Dagmar Christiandottir, Niels Duus Nielsen, Bill Atkins, Nette Skov, Steffen Gliese og John Andersen anbefalede denne kommentar

Mon ikke S + regeringen vil søge, at få bombningerne finansieret over ulandshjælpen?

Henrik L Nielsen

Bare rolig. De skal nok finde nogen når amerikanerne ringer igen. Bare sådan lige pludselig.