Læsetid: 6 min.

Gigantiske læk fra online tjenester er en trussel mod brugerne

Hundredvis af millioner brugeres adgangskoder og andre oplysninger fra online tjenester er eller har for nylig været til salg på nettet. Kriminelle kan bruge oplysningerne til alt fra afpresning til spam, og de bliver solgt på åbne markeder på nettet til priser, der tilsyneladende ikke virker afskrækkende
Hundredvis af millioner brugeres adgangskoder og andre oplysninger fra online tjenester er eller har for nylig været til salg på nettet. Kriminelle kan bruge oplysningerne til alt fra afpresning til spam, og de bliver solgt på åbne markeder på nettet til priser, der tilsyneladende ikke virker afskrækkende

Johanne Sorgenfri/iBureauet

17. juni 2016

Jeg sad i toget på vej hjem fra Malmø en lørdag aften for nylig og hørte musik med høretelefoner i ørene.

Toget stod af uransagelige årsager stille, jeg var træt og havde drukket øl det meste af dagen, og jeg havde en søndagsvagt dagen efter. Så stemningen var i forvejen ikke ligefrem høj.

Så stoppede musikken. Jeg trykkede play igen. Musikken begyndte igen. Så stoppede musikken igen. Jeg trykkede play igen. Og musikken stoppede kort efter igen.

På min telefon viste det sig, at min konto hos streamingtjenesten Spotify blev brugt til at afspille musik på en anden telefon. Derfor stoppede musikken i min ende.

Den anden telefon, som min konto blev brugt på, havde navnet ’iphone de audrey’. Tilsyneladende benyttede en eller anden person ved navn Audrey altså min spotifykonto til at høre musik.

Egentlig gjorde det mig ikke specielt utryg, at en person havde adgang til min spotifykonto. Så pinlig er min musiksmag heller ikke.

Men da jeg kom til at tænke over, at jeg bruger Facebook til at logge ind på Spotify med, blev jeg en del mere urolig. Det kunne jo betyde, at personen også havde adgang til min facebookkonto.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Svendsen
  • Niels Duus Nielsen
Lise Svendsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

I en artikel med titlen ’Europe’s new privacy shield’ i juninummeret af LMD English Edition, står der bla.
The European Court of Justice (ECJ) ruled on 6 October 2015 that the Safe Harbour agreement between the EU and the US, which was supposed to guarantee the privacy of personal data, was invalid. The annulment was based on a complaint filed by a single individual, the Austrian Max Schrems, who requested in 2010 that Facebook list all the data it had collected about him. Facebook sent him a PDF document more than 1,200 pages long, including data Schrems believed he had already deleted. Schrems asked Irish information security officials to review how the data came to be transmitted from Facebook’s servers in Ireland to the US; from Ireland, the matter was taken to the ECJ.
Læs det lige igen.
Facebook sent him a PDF document more than 1,200 pages long, including data Schrems believed he had already deleted.
Hvor mange data tror du, at de har på andre Facebook brugere.
På dig for eksempel.
Hvad bruger de mon disse data til? Samler de dem for dine blå øjnes skyld?
Hvornår siver det ind, at Facebook og andre sociale medier er grådige monopoler. Pengemaskiner hvis gigantiske overskud havner i skattely.
Kun en tåbe frygter ikke Facebook.

Jens Kofoed, Anne Eriksen, Jonathan Smith, Ebbe Overbye og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg har lige fået en fødselsdagshilsen fra Trendsales, selv om jeg har flueben ved nej tak til samtlige e-mails i min brugerprofil.
På andre sider vinger man unsubcribe og to måneder efter kører det igen. Der er tilsyneladende ingen styring på det eller respekt for de der ting, nogen steder.

I sidste uge skulle jeg logge ind på Netbank . Forgæves - fik at vide, at jeg nylig havde ændret på både Id- og password. Nej, det havde jeg ikke - NO WAY! Så jeg ringede til borger.dk, hvor jeg fik den samme besked. Igen nægtede jeg, at have ændret noget som helst. Borger.dk fastholdt, men ikke særlig overbevisende. Da jeg bad om en forklaring om hvordan den slags kunne ske, så blev det til en lang strobe øh'er og det tror jeg nok og intet system er ufejlbarligt.
Borger.dk ville heller ikke fortælle hvor tit den slags skete for andre - og hvorfor vil de så ikke det?
Nu skal jeg så have nye id og passwords - de blev sendt torsdag med posten, og i dag er det onsdag, og jeg har intet fået med posten, men dog en mail fra Borger.dk, om "hvis du ikke har modtaget den med posten i dag, vil den være fremme i morgen. Dvs. torsdag.
De skynder sig sq ikke i Borger.dk - for nu at sige det mildt.
Nu aner jeg jo ikke, om der er nogern, er har været ved at pille ved min NemId-konto, men jeg synes ikke det er betryggende, at Borger.dk ikke aner en brik om hvad der er sket.
Og jeg er næppe den eneste.