Interview
Læsetid: 3 min.

Indsatte får patientrettigheder: Nu kan Maja komme videre

I dag vedtager et bredt flertal i Folketinget en ændring af loven om patienterstatning, så fejlbehandlede indsatte og deres efterladte nu kan søge erstatning for lægefejl begået under afsoningen. Vi møder en af de pårørende
Før kæresten døde lovede Maja Vogtmann ham, at hun ville sørge for, at ingen skulle gennem det samme, som de havde været. Nu får hun indfriet sit løfte.
Indland
2. juni 2016

Maja Vogtmann gav sin kæreste et løfte, inden han døde af kræft forrige efterår. Hun ville sørge for, at ingen andre skulle opleve det, de havde været igennem. I dag, halvandet år senere, indfrier hun sit løfte, når et bredt flertal i Folketinget mødes for at stemme for en ændring af loven om patienterstatning.

»Jeg får ikke Kenneth tilbage,« siger Maja Vogtmann, da Information besøger hende i det sommerhus, hvor hun bor for tiden.

»Men jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for, at ingen andre skal gå igennem det, som vi har prøvet. For det har fandeme været et helvede.«

Information har fulgt Maja Vogtmann og hendes nu afdøde kæreste Kenneth Ejner Hulgreen siden sommeren 2014. Kenneth Ejner Hulgreen afsonede en dom i Vridsløselille Statsfængsel, da han fik konstateret uhelbredelig kræft i både lever og lunge.

Læs også: ’Lægen så på mig, som om jeg var en pivskid’

Forinden havde han gennem et år adskillige gange forsøgt at overbevise fængslets lægelige personale om, at han var alvorligt syg og havde brug for behandling. Da han endelig fik lov at komme på hospitalet og fik stillet diagnosen, var der intet at gøre.

Kenneth Ejner Hulgreen blev benådet og fik lov at tilbringe sin sidste tid sammen med familien. Han mente, at fængslet havde fejlbehandlet ham ved ikke at sende ham på hospitalet langt tidligere, og med hjælp fra sin kæreste forsøgte han at ansøge om patienterstatning. Men til deres overraskelse opdagede de, at indsatte i landets fængsler og arresthuse slet ikke er omfattet af loven om patienterstatning.

Han kunne derfor slet ikke komme i betragtning til erstatning.

Siden har Justitsministeriet på baggrund af Informations artikler vurderet, at de indsattes manglende patientrettigheder er i strid med internationale konventioner. Det retter et bredt flertal i Folketinget op på i dag, når politikerne stemmer for en udvidelse af patienterstatningens dækningsområde.

Lovændringen træder i kraft 1. juli og betyder, at både de indsatte og værnepligtige i Forsvaret og Beredskabsstyrelsen fremover også kan søge om erstatning for fejlbehandling og -diagnosticering.

Læs også: Efter konventions-brud: Indsatte får ret til patienterstatning

»Jeg mangler den her afslutning for at komme videre med mit liv. Jeg lovede Kenneth, at jeg ville prøve at lave tingene om. Derfor betyder det så meget for mig, at der nu kommer den her lovændring,« siger Maja Vogtmann. Kenneth Ejner Hulgreen døde i november 2014. Men Maja Vogtmanns kamp standsede ikke der.

Hun havde forsørget ham i den sidste tid med sin egen sparsomme indkomst som social- og sundhedshjælper, og hun fik kun råd til begravelsen med hjælp fra familie og venner. Siden er hun flyttet tre gange. Kenneths død, de forudgående bureaukratiske tovtrækkerier om hans benådning og den politiske kamp for at få ændret loven har alt sammen tæret på hende.

»Det gør super ondt at se et menneske, man elsker så højt, blive behandlet på den måde. Så jeg er glad for, at der nu bliver sat punktum, at loven bliver lavet om, og at Kenneth endelig får den anerkendelse,« siger hun over en kop kaffe i den lille stue.

Sager genoptages

Siden vinter har hun boet i sine bedsteforældres gamle sommerhus på det vestlige Sjælland. Fra stuen har hun udsigt til det kastanjetræ, hendes oldefar plantede i 1972. Hun har fået nyt job i Roskilde, og for første gang i lang tid er hun begyndt at genfinde roen. Som følge af lovændringen skal Patienterstatningen nu genoptage alle afviste sager om indsatte i Kriminalforsorgens institutioner fra de seneste ti år.

Det drejer sig om i alt 30 mennesker, der blandt andet har søgt erstatning for forsinket behandling af knoglebrud, overset cancer til skader efter fejlmedicinering eller manglende medicinering og forværring af en sygdom i forbindelse med afsoning. Bag tallet gemmer sig muligvis et endnu højere mørketal af indsatte, der har undladt at søge om erstatning, fordi det var udsigtsløst.

Læs også: ’Det handler om oprejsning’

Maja Vogtmann har modtaget brev fra Patienterstatningen om, at de nu vil genoptage Kenneth Ejner Hulgreens ansøgning. En eventuelt erstatning vil formentlig gå til hans to børn fra et tidligere forhold, mens Maja Vogtmann kan være berettiget til at få dækket sine udgifter til begravelse og flytning samt en erstatning for tab af forsørger.

»Selvfølgelig ville pengene være rare,« siger hun. »Men det er jo kun penge. Det vigtigste for mig er bare at opfylde mit løfte til Kenneth og sørge for, at der ikke er andre, der kommer i klemme.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Flot klaret af Maja Vogtmann og Information!

Carsten Wienholtz og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar