Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kurdere frifundet for terrorstøtte

Østre Landsret frifandt i går otte af de 10 kurdere, der var tiltalt for at have indsamlet op mod 140 millioner kroner til PKK. To blev dømt
Efter frifindelsen af otte ud af 10 kurdere holdt flere af forsvarsadvokaterne tale foran landsretten efter dommen. Det blev en lille demonstration med flag med den fængslede kurdiske leder Abdullah Öcalans portræt. De råbte »Biji PKK« (Længe leve PKK, red.).

Ulrik Hasemann

Indland
9. juni 2016

De to kappeklædte anklagere tog sig simultant til panden. Den synkrone bevægelse understregede nederlaget.

Efter mere end 60 retsdage er hovedparten af de tiltalte dansk-kurdere i danmarkshistoriens største sag om terrorfinansiering blevet frifundet.

Udfaldet er ellers et lille fremskridt for anklagerne fra sagens første runde, hvor samtlige 10 tiltalte blev frifundet. Derfor er anklagerne da heller ikke alene om at ærgre sig.

»Alle burde være blevet frifundet, ligesom i byretten. Nu håber jeg, at de to dømte kan få en betinget dom,« siger Sores Koyuncu. Han var tiltalt for at have indsamlet 140 millioner kroner til den kurdiske organisation PKK, der er på EU’s terrorliste. Men i går blev han frifundet.

Retsformanden begyndte domsafsigelsen med en formaning til tilhørerne om at være stille uanset sagens udfald. Derefter læste han dommen op. Efter hver sætning kiggede han op mod det lille glasbur, hvor to tolke simultanoversatte det snørklede juridiske sprog.

Da den tre kvarter lange oplæsning af dommen var slut, bad anklagerne om ordet. De ville have den ene af de to dømte varetægtsfængslet. Anklagerne var bange for, at han ville flygte til udlandet. Mandens forsvarer, Bjørn Elmquist, svarede, at den dømte bor med sin kone og små børn i Skåne og i øvrigt er mødt op ved alle retsmøderne.

Dommerne havde vendt spørgsmålet allerede før retsmødet og meddelte straks, at den dansk-kurdiske mand fortsat skal være på fri fod. På tilskuerrækkerne brød to kvinder ud i gråd af lettelse.

Startede med ROJ TV

Sagen mod de 10 personer udspringer af sagen mod ROJ TV. Den kurdiske tv-kanal, der sendte fra København, blev i 2010 sigtet for overtrædelse af terrorparagraffen, fordi kanalen ifølge anklagemyndigheden fungerede som propagandaværktøj for PKK.

Lækkede dokumenter fra amerikanske ambassadeindberetninger, der blev offentliggjort af Wikileaks, pegede senere på, at sagen var en byttehandel for, at Tyrkiet accepterede Anders Fogh Rasmussen som NATO’s nye generalsekretær. Et forhold, som den tidligere statsminister og Venstre dog har benægtet.

ROJ TV blev dømt i både by- og landsret. Sagen endte i Højesteret, der bestemte, at tv-kanalen ud over bøder i millionklassen skulle fratages sin sendetilladelse.

Med dommen mod ROJ TV i hånden anholdt politiet i september 2012 otte mænd, der blev sigtet for at indsamle og videregive penge til PKK via netop ROJ TV.

Men Københavns Byret var, efter 68 retsmøder, ikke enige med anklagemyndigheden i, at der var tale om aktiv terrorstøtte.

De 140 millioner kroner blev nemlig indsamlet før dommen mod ROJ TV, hvor retten slog fast, at man anså tv-kanalen for at være tæt forbundet med PKK.

Nu er Østre Landsret så kommet frem til samme resultat.

Landsretten lægger for de to dømtes vedkommende vægt på, at de har haft et så tæt forhold til PKK, at de må have vidst, at penge indsamlet til ROJ TV gik til PKK. Den ene på grund af dokumenter fundet i hans hjem, den anden fordi han har besøgt en højtstående PKK-leder i de kurdiske områder.

Kurdere på gaden

Uden for landsretten stod efter dommen 60-70 dansk-kurdere og venstrefløjsaktivister. Blandt andet en håndfuld af Enhedslistens folketingsmedlemmer. En del af deltagerne i den lille demonstration bar flag med den fængslede kurdiske leder Abdullah Öcalans portræt. De råbte »Biji PKK« (Længe leve PKK, red.) og »Styrk den internationale solidaritet«.

Advokat Erbil Kaya, der har repræsenteret Sores Koyuncu, og som selv har kurdisk baggrund, tog ordet.

»Der er otte kammerater, der er frifundet. Vi ville gerne have, at det var dem alle sammen. Sagen her er et angreb på kurdernes organisering i Danmark. ROJ TV var kurdernes øjne ud i verden,« sagde han.

Hans advokatkollega Thorkild Høyer fik også mikrofonen og ønskede et stort til lykke til de otte frifundne og opfordrede de fremmødte til at diskutere, hvordan man fremover – med dommen i baghovedet – skal kæmpe kurdernes sag.

Selv om frifundne Sores Koyuncu har brugt mere end 100 dage i retten de seneste år, så har han stadig kampgejst.

»Nu skal vi fortsætte arbejdet med at oplyse danskerne om den kurdiske kamp,« siger han.

Under demonstrationen opstod der pludselig en anspændt stemning, da der fra retsbygningen udgik besked om, at en anden af de netop frifundne var blevet anholdt af politiet. Han er ifølge sin forsvarer efterlyst i Tyskland, angiveligt for at være »del af en kriminel organisation«, skriver Ritzau.

En enkelt meget ophidset demonstrant forsøgte derefter at trænge ind i landsretten, men blev talt til ro af en af de frifundne kurdere. Anklagemyndigheden har nu to ugers betænkningstid til at overveje om de vil anmode Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få sagen prøvet ved Højesteret.

På mandag starter strafudmålingsproceduren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er godt at "vi" endnu har uafhængige dommer ,der kan dømme efter deres sunde fornuft og kendsgerninger mv. i sagen .
Håber aldrig Støjberg får sin nye lov vedr. folk på tåltophold vedtaget, der efter Dommerformandens syn tager meget at uafhængigheden fra dommeren.