Nyhed
Læsetid: 1 min.

Minister om fangehåndtering: Vi bør se fremad

Indland
24. juni 2016

Det var småt med nye oplysninger, da forsvarsminister Peter Christensen (V) i går var indkaldt til samråd i Folketinget forsvarsudvalg. Formålet med samrådet var ellers at blive klogere på det danske forsvars håndtering af fanger under krigen i Irak.

Ministeren fremhævede blandt andet, at Forsvaret siden 2012 har arbejdet på en militærmanual, som forventes at blive offentliggjort snart, og som blandt andet kommer til at handle om håndtering af fanger.

»Jeg mener, vi bør se fremad, notere at Forsvaret har taget forholdene alvorligt og fokusere på de tiltag, som Forsvaret har iværksat på området,« sagde ministeren som svar på et af de mange spørgsmål fra Enhedslisten og Alternativet.

Ordførere fra de to partier spurgte blandt andet ind til brugen af den såkaldte »britefinte« under Irakkrigen.

Information og Radio24syv har for nylig beskrevet, hvordan danske soldater blev undervist i at lade britiske soldater håndtere tilfangetagne irakere for dermed selv at undgå den folkeretlige forpligtelse til at sikre, at fangerne ikke blev udsat for tortur.

Under samrådet ville Enhedslistens Eva Flyvholm vide, om »britefinten« blev brugt »bevidst og systematisk«, og om Forsvarsministeriet kendte til den praksis.

Det ville forsvarsministeren ikke svare på af »principielle grunde«: »Jeg kan ikke redegøre for interne sagsgange i ministeriet under tidligere ministre. Heller ikke i forhold til i hvilken udstrækning tidligere ministre blev orienteret om sagen,« sagde Peter Christensen.

Ministeren mener desuden, at sagen om fangehåndtering er »meget, meget grundigt belyst«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her