Læsetid: 3 min.

Mystik om pasregler vokser

Forud for samråd i Folketinget har justitsminister Søren Pinds forklaringer om reglerne for fødested i pas fået endnu et skud for boven: 91-årige Ursula Katz er født i Breslau, som nu hedder Wroclaw i Polen – alligevel er Tyskland angivet som fødested i hendes nye pas
91-årige Ursula Katz er født i Breslau, der i dag hedder Wroclaw og er en del af Polen. Alligevel står der ’Tyskland’ som fødested i hendes pas.

91-årige Ursula Katz er født i Breslau, der i dag hedder Wroclaw og er en del af Polen. Alligevel står der ’Tyskland’ som fødested i hendes pas.

7. juni 2016

Det begyndte med dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi, der kun kunne vælge mellem ’Israel’ eller ’Mellemøsten’, selv om han var født i Gaza i 1946.

Sådan var reglerne, var forklaringen fra justitsminister Søren Pind (V), der i et svar til Folketinget henviste til, at »stedbetegnelsen er for fødsler både i Danmark og i udlandet altid den aktuelle betegnelse for det sted, hvor registreringsmyndigheden befinder sig, og således ikke betegnelsen, der gjaldt på fødselsregistreringstidspunktet«.

Så kom historien om Kurt Jonas, der var født i Stettin i 1941, da byen stadig var tysk. I dag ligger byen i Polen og hedder Szczecin. Men selv om Kurt Jonas helst ville have ’Tyskland’ som fødested, kunne det ikke lade sig gøre, sagde myndighederne. I stedet havde han fået lov til at vælge ’Udlandet’ som fødested.

Nu viser det sig, at 91-årige Ursula Katz, der fik udstedt et nyt pas i 2014, også blev født i en by, der engang var tysk, men som i dag er polsk. Men hvad Kurt Jonas ikke kunne få lov til, har Ursula Katz fået: Selv om hun blev født i 1924 i Breslau, der i dag hedder Wroclaw, står ’Tyskland’ angivet som hendes fødested i hendes pas.

Og det bemærkelsesværdige er, at det er myndighederne selv, der har skrevet ’Tyskland’ som Ursula Katz’ fødested i hendes nye pas – akkurat som i de tre tidligere danske pas, hun har haft.

Flygtede fra nazisterne

Selv er den 91-årige kvinde netop flyttet på plejehjem, men ifølge datteren nærer hendes mor af letforståelige grunde ikke specielt varme følelser for Tyskland.

»Hun har fortalt mig, at hun ikke selv har gjort noget for at få Tyskland anført som fødested i sit pas,« siger Judith Katz.

Ursula Katz’ jødiske familie flygtede fra Breslau omkring 1933. De boede et stykke tid i Aussig i Sudeterland og kom siden videre til Prag. Ursula Katz’ forældre og søskende endte i Auschwitz (i dag Oświęcim i Polen), og selv overlevede hun kun, fordi hun i 1939 kom med i en børnetransport til Danmark.

Da besættelsesmagten i oktober 1943 gennemførte aktionen mod jøder i Danmark, kom Ursula Katz som mange andre over Øresund til Sverige, hvor hun siden fik en uddannelse som pædagog.

I 1951 blev Ursula Katz svensk statsborger, og året efter flyttede hun tilbage til Danmark. Hun blev dansk statsborger i 1958 og fik derefter sit første danske pas med Tyskland angivet som fødested.

Minister i samråd

Onsdag den 8. juni har Alternativet indkaldt Søren Pind til samråd om fødestedsreglerne.

»Jeg ser frem til at finde ud af, hvorfor ministerens svar og realiteterne ikke helt passer. Nu har vi efterhånden set så mange eksempler, der peger i hver sin retning, at det bliver godt at få et egentligt svar fra ministeren, så vi kan få en lige behandling af lige sager,« siger politisk ordfører Rasmus Nordqvist (Alt).

»Sagerne kan måske for nogen virke som småting, det er jo kun en betegnelse i et pas. Men det har netop større betydning for mange, da det handler om identitet. Og så er der stadig det udestående om, hvilken betegnelse vi burde have for de palæstinensiske områder jævnfør vores udenrigspolitik,« fortsætter han.

Nabolandet Sverige har en anden praksis end Danmark i forhold til fødested og pas. Hesam Akbarai fra Polisens Mediecenter i Malmø skriver i en mail til Information: »Under ’Place of birth’ skrives først stedet, hvor personen er født, og dernæst hvilket land stedet tilhørte, da personen blev født. Ved ansøgning kan personen vælge, om vedkommende vil have både sted og land med eller kun stedet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benjamin Bach
  • Maj-Britt Kent Hansen
Benjamin Bach og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer