Læsetid: 5 min.

Da hun ringede til alarmcentralen, sagde hun, at hun havde slået ham ihjel for at få fred

Den første forskning i danske partnerdrab viser, at der er brug for større fokus på trusler, kontrol og andre former for psykisk vold, hvis man skal forebygge drab mellem mænd og kvinder i parforhold
Et voldsomt opgør i en lejlighed i Tingbjerg i København i julen 2014 førte til, at en 41-årig kvinde blev ramt af flere knivstik i maven. Hendes mand blev sigtet for drabsforsøg.

Kenneth Meyer

27. juni 2016

En mand havde flere gange slået sin ekskone, når hun deltog i arrangementer på sit arbejde. En anden mand kaldte sin kone for en luder og opsøgte hende, når hun var ude, for at se, om hun var sammen med en anden mand.

Og en kvinde havde til flere andre sagt, at hun ville få sin mand slået ihjel, hvis han ikke holdt op med at tæve hende.

Fælles for alle eksemplerne er, at de er hentet fra virkeligheden, og at det endte med drab.

Og at de alle stammer fra det første forskningsprojekt i partnerdrab i Danmark, som netop er færdiggjort af jurist Nell Rasmussen.

Læs også: Hvert andet kvindedrab bliver begået af partneren

Hun er tidligere ansat i Socialstyrelsen, hvor hun har beskæftiget sig med partnervold, men er i dag selvstændig og har brugt de seneste år på sammen med sociologen Esther Nørregård-Nielsen at gennemgå sagsakterne for samtlige partnerdrab begået i perioden 2009-2011 – 36 drab mellem partnere i alt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Overbye
  • Viggo Okholm
  • June Pedersen
  • Anne Eriksen
  • Jette M. Abildgaard
Thomas Overbye, Viggo Okholm, June Pedersen, Anne Eriksen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Brockdorff

Drab, voldtægt og røveri er i mere end 100 år blevet kategoriseret som de tre alvorligste forbrydelser i vores demokratisk opbyggede retsstat, og straffelovgivningen har derfor altid åbnet mulighed for meget høje frihedsstraffe til de mennesker, der vælger at tage et andet menneskes liv, voldtage eller lemlæste en kvinde samt røve andre menneskers værdier.

Men hvad med den psykiske vold mod kvinderne?

På dèt punkt har landets politikere, politimyndigheder og domstole i årevis svigtet kvinderne, fordi de ikke beskytter dem godt nok imod psykotiske, aggressive, voldelige ægtemænd samt kærester eller andre følelsesmæssige relationer, som drevet af sygelig jalousi har lyst til at kontrollere andre på grund af manglende personlig udvikling og dårlig opdragelse i livet, og derfor slår kvinder ihjel, lemlæster dem, terroriserer dem psykisk og i det hele taget forpester deres tilværelse i hverdagen.

Juristen Nell Rasmussen har ganske ret i, at den psykiske vold ikke tæller i retslig forstand, og derfor ikke bliver sagsbehandlet af politiet, men det skyldes udelukkende de respektive politimyndigheder, der fuldstændig svigter kvinderne som det fysisk svage køn, der ikke har ret mange chancer for at forsvare sig over for voldelige ægtemænd og kærester, medmindre de får retten at forsvare sig med et regulært våben.

Den eksisterende straffelovgivning rummer nemlig allerede masser af muligheder for at gribe ind over for de mange feje, usle, psykotiske, aggressive, voldelige, primitive, afstumpede mænd, der fysisk og psykisk truer kvinder, herunder begrebet polititilhold, der ved optimal anvendelse fra politiets side kunne skræmme ni ud af ti kvindemishandlere væk fra deres offer, fordi et brud på et polititilhold kan føre til seks måneders omgående ubetinget fængsel ved en domstol.

Ligeså vil det også skræmme ni ud af ti kvindemishandlere/voldspsykopater til at stoppe op med deres mishandling eller drab på kvinder, når de på forhånd ved, at de får en straf på livstid i ordets egentlige forstand, hvis de slår en nuværende eller tidligere partner ihjel, og ikke som nu kun får maksimum 12 års fængsel for såkaldt ”nærdrab”, mens et drab på et vildt fremmed menneske giver 16 år til livstid.

Drab på et andet menneske er den ultimative og mest afskyelige forbrydelse i ethvert åbent civiliseret demokratisk samfund, og det bør udløse en generel holdning fra domstolene over for enhver gerningsmand om, at han eller hun på stedet mister retten til at leve frit blandt lovlydige mennesker, hvis man slår sin hustru eller kæreste ihjel på grund af jalousi, og derfor skal være indespærret resten af livet, så andre ikke kan udsættes for den samme forbrydelse nogensinde.

Endvidere skal en drabsmand omgående miste forældremyndigheden over sine børn, men som det er i dag oplever man løbende, at Statsforvaltningen rask væk giver forældremyndigheden til en psykotisk, aggressiv og afstumpet morder, der har slået hustruen ihjel for øjnene af sine børn, og nu har krav på at få besøg af ungerne i sin celle, så han kan fylde poderne med løgn om, at det alt sammen var mors egen skyld, at han slog hende ihjel.

Løsningen til en langt højere prioritering af både den fysiske og psykiske vold imod kvinder findes i etableringen af en specialenhed inden for hver af de 12 politikredse, der skal bestå af krisepsykologer og kriminalefterforskere, som kvinder udsat for vold og trusler kan henvende sig direkte til med tryghedsgaranti for, at deres voldelige og truende mænd omgående bliver trukket ind til afhøring og efterfølgende modtager et polititilhold.

Hvis de voldelige og truende mænd bryder polititilholdet skal de omgående smides i fængsel i seks måneder, og hvis de så fortsætter med den fysiske og psykiske terror efter afsoningen, ja, så må dommerstanden sørge for, at de bliver yderligere frihedsberøvet, for vilde dyr spærrer man inde, nøjagtig som vi spærrer vilde farlige pattedyr inde bag store hegn i Zoologisk Have.

Kun på den måde kan vi èn gang for alle dæmme op for de efterhånden titusinder af psykotiske, aggressive og voldelige mænd, der går rundt i dette land, og som tilsyneladende aldrig har lært under deres opvækst, at respektere kvinder som ligeværdige og selvstændige individer, der har retten til selv at bestemme, hvem de vil elske og leve sammen med, hvad enten de har børn med den pågældende mand eller ikke.

Vi skylder alle samfundets kvinder denne beskyttelse imod psykotiske, aggressive og voldelige mænd, fordi de fysisk er det svage køn, fordi de føder vores børn, fordi de ammer vores børn, fordi de passer vores børn, fordi de kort sagt er katalysatoren i et hvilket som helst samfund, ja, betingelsen for menneskehedens fortsatte eksistens på denne klode.

Men hvis vi bare gang på gang overlader kvinderne til deres egen skæbne, og lader dem sejle deres egen sø, når de skriger efter hjælp hos politiet på grund af fysisk og psykisk vold fra mændene i deres liv, ja, så spiller vi fallit som en tarvelig og primitiv demokratisk retsstat, der ikke engang kan finde ud af at beskytte vores kvinder, mens vi godt kan bruge 100 mand i en hashaktion på Christiania og anholde fire sølle hashpushere, så anstændige mennesker ikke kan få deres hyggerøg lørdag aften.

Politiet og domstolene skal effektivt stoppe drab og vold mod kvinder.

Viggo Okholm, Anett Desiree Avlastenok, June Pedersen, Søs Dalgaard Jensen, Anne Eriksen, Majbritt Nielsen, Henrik L Nielsen, Jette M. Abildgaard og Kenneth Jacobsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Denne artikel er ganske væsentlig. Den viser meget mere om baggrundene i disse forfærdelige sager end den tidligere forhastede konklusion som information bragte.
Der skal ses på mange forskellige faktorer og psykisk vold skal anerkendes af politi og domstole.

Jette M. Abildgaard, Anne Eriksen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Desværre er det også blevet til et spørgsmål om penge (udover den absolut manglende accept af psykisk vold som indikator for væsentlige skader på både partner og børn på langt sigt).
Sidste udspil var krisecentrets psykolog behandling.

Grethe Preisler

"Vores kvinder" hr. Ole Brockdorf.

Vi er sågu ikke 'jeres' kvinder, og hvis vi skal befries, skal vi nok selv bestemme, hvem vi ønsker at blive befriet af, og hvad vi ønsker at bruge vores frihed til. Det er ikke noget, hverken du eller dine venner blandt de xenofobiske herrer m/k i Dansk Fjolleparti skal diktere.

Viggo Okholm

Grethe: Det er da en alvorlig salve, du her fyrer af. Jeg læste da Ole Brockdorffs indlæg noget anderledes. Men nok om det, her er der da vist et emne som ikke er fedtet ind i partipolitik. Det skulle da være straframmen. Men hvad er det der gør at mennesket griber til psykisk og fysisk vold i et parforhold,som jo i bør være livets løn i sig selv. Kærlighed, erotik og fællesskab og et dybt venskab og evt. nye generationer. Har nogen en forklaring på visse menneskers skævhed i forhold til magt,jalousi og følelser?

Carsten Mortensen

Grethes karske kommentar kan man vel egentlig godt forstå - det ser jo ud til, i artiklen, at disse voldsmænd har indregnet kvinderne som ejendom, hvorfor udtrykket "vores kvinder" kunne få ( i hvert fald mig) til at tro ejerskabet fortsætter - blot under nye ejere.
Kærlighed er en fri gave, og forpligtelse er noget man selv kan give.
Der er garanti .....indtil jeg trækker den tilbage ☺

Grethe Preisler

Sådan, Carsten Mortensen!
Man skal ikke skue hunden på hårene, og det er rart at vide, at der er nogen, som kan læse indenad uden staveplader og pegepinde.
Af hjertet tak ;o)