Læsetid: 2 min.

Støjberg: Ledere på asylcentre skal fremvise straffeattester

Ved gårsdagens samråd om forholdene i Næstved asyllejr slår integrationsministeren fast, at asylcentre fremover skal indhente straffeattester på ledere ved ansættelse
16. juni 2016

Når kommuner eller Røde Kors skal ansætte ledere på landets asylcentre, skal de fremover indhente straffeattester. Det slog integrationsminister Inger Støjberg fast ved gårsdagens åbne samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget om sagen i Næstved.

Samrådet var indkaldt af udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og handlede om de forhold i Næstved asyllejr, der beskrives i Informations artikel ’Lejrchef skabte frygt blandt asylansøgere’ bragt den 14. maj 2016.

Af artiklen fremgik det blandt andet, at lederen af asyllejren i Næstved har en dom fra 2014 for vold mod to børn på et behandlingshjem for omsorgssvigtede børn, som han dengang var forstander for. Inger Støjberg håber, at den ændrede praksis vil føre til, at man undgår »fremtidige hændelser« på landets asylcentre.

I forbindelse med artiklen fremlagde Information også videoer, der viser den tidligere leder og to medarbejdere lægge en asylansøger i benlås.

Ifølge lejrlederen selv var det en nødvendig magtanvendelse, som var foretaget i nødværge.

I et interview i Radio24syv blev dette bakket op af en medarbejder, der deltog i magtanvendelsen. Asylansøgeren er psykisk sårbar og har ifølge den tidligere leder ved flere lejligheder truet med at slå ham ihjel.

Forud for episoden, fortalte lederen, havde den pågældende asylansøger slået ud efter ham og truet med at skære ham med et stykke glas. To vidner afviste over for Information, at asylansøgeren opførte sig truende. De fortalte, at der var tale om et skænderi om et ID-kort.

’Markant magtanvendelse’

Inger Støjberg understregede på samrådet, at ansatte på asylcentre ikke har beføjelser til at anvende magt over for beboerne og heller ikke får det fremadrettet. Det blev også slået fast, at ansatte på asylcentre fremover skal indberette, hvis de anvender magt over for asylansøgere i nødværge.

Inger Støjberg kaldte benlåsen en »markant magtanvendelse«. Hun tog anklagerne, som er fremlagt i Information, »alvorligt«, men vil afvente politiets og Langeland Kommunes undersøgelse, før hun vurderer, om der skal tages yderligere skridt i sagen, for eksempel om tilsynene på landets asylcentre skal skærpes.

På samrådet oplyste ministeren desuden, at hun forventer den endelige redegørelse inden for en måned.

Læs også: Støjberg efter sag om Næstved asyllejr: Behov for praksisændringer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Hurra!

Når en postarbejder, der trods alt kun arbejder med materielle værdier af papir, skal producere en ren straffeattest for at blive ansat, er det mindste man kan forlange af en lejrchef, der skal arbejde med levende mennesker af kød og blod, at vedkommende ikke har en fortid som voldsmand.

Poul Sørensen, Keld Albrektsen, Jens Erik Starup og Hans Larsen anbefalede denne kommentar