Læsetid: 4 min.

Støjberg efter sag om Næstved asyllejr: Behov for praksisændringer

Op til onsdagens samråd i Folketinget om forholdene i Næstved asyllejr beskriver integrationsminister Inger Støjberg en episode, hvor en asylansøger lægges i benlås af tre medarbejdere, som ’alvorlig’. Hun opfordrer nu til, at ansatte på asylcentre skal indberette magtanvendelser, og at der skal indhentes straffeattester på medarbejdere på asylcentre
Integrationsminister Inger Støjberg opfordrer nu til, at der indhentes straffeattester på ansatte i asylcentre, og at personalet skal indberette episoder, hvor der bliver anvendt magt over for beboerne.

Jens Dresling

15. juni 2016

Integrationsminister Inger Støjberg mener, at der er behov for en række praksisændringer som følge af sagen om den nu fritstillede afdelingsleder for Næstved asyllejr. Hun opfordrer blandt andet til, at der indhentes straffeattester på ansatte i asylcentre, og at personalet skal indberette episoder, hvor der bliver anvendt magt over for beboerne.

Det fremgår af en række svar til udlændingeordførerne Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Mattias Tesfaye (S) op til et åbent samråd om sagen i Næstved, der bliver afholdt i dag.

Den 14. maj bragte Information en artikel, hvor flere kilder fortalte, at lejrlederen skabte frygt blandt asylansøgere ved at benytte sig af trusler og kollektiv afstraffelse. Herudover kunne Information bringe to videoer, der viser den tidligere lejrleder og to medarbejdere lægge en psykisk syg asylansøger i benlås. Den pågældende asylansøger havde ifølge lejrlederen flere gange truet med at slå ham ihjel og havde op til magtanvendelsen slået ud efter ham og truet med at skære ham med noget glas.

Lejrlederens forklaring er i Radio24syv blev bakket op af en af de medarbejdere, der deltog i at lægge asylansøgeren i benlås.

Et andet vidne har tidligere over for Information afvist, at asylansøgeren var truende, og forklaret, at asylansøgeren blev lagt i benlås efter at have råbt op om og plaget lejrlederen om at få sit id-kort tilbage.

I forbindelse med onsdagens samråd har Johanne Schmidt-Nielsen blandt andet bedt ministeren redegøre for, i hvilke situationer ledere og medarbejdere på asylcentre har myndighed til at anvende fysisk magt over for beboere. Herudover hvilke regler, der gælder for at indberette magtanvendelse på centrene til myndighederne.

I sit svar oplyser Inger Støjberg med henvisning til Udlændingestyrelsen, at personalet på asylcentrene »ikke har særlige magtbeføjelser over for asylansøgere. Personalet er underlagt de samme regler, som øvrige borgere er underlagt, herunder straffelovens bestemmelser om nødværge.«

Havde ansatte på asylcentre haft beføjelser til at anvende magt og været underlagt serviceloven, havde de været forpligtet til at indberette episoder, hvor de har anvendt magt over for beboerne. Som forklaret af Inger Støjberg har personalet imidlertid ikke disse beføjelser og er derfor heller ikke underlagt en indberetningspligt.

De er derimod forpligtede til at indberette trusler, vold eller anden uhensigtsmæssig adfærd fra en asylansøger mod personalet. Men ifølge Inger Støjberg bør det nu ændres.

»Udlændingestyrelsen vil fremadrettet bede indkvarterings-operatørerne om særligt at indberette magtanvendelse,« skriver Inger Støjberg og supplerer: »Den konkrete sag på Beredskabscenter Næstved viser efter min vurdering, at der er behov for, at Udlændingestyrelsen, som det fremgår ovenfor, anmoder indkvarteringsoperatørerne om at indrapportere situationer, hvor der udøves magtanvendelse.«

Inger Støjberg kalder den filmede episode, hvor den nu fritstillede afdelingsleder i Næstved asyllejr lægger en asylansøger i benlås, for »alvorlig«.

»Det er utvivlsomt nogle voldsomme klip, og jeg ser meget alvorligt på den konkrete hændelse,« skriver Inger Støjberg og uddyber, at hændelsen er blevet politianmeldt af Langeland Kommune, og at politiet efterforsker, hvorvidt der er foregået noget strafbart.

Indhentning af straffeattester

I forbindelse med den omtalte artikel om lejrchefen kunne Information afsløre, at den nu fritstillede afdelingsleder for asyllejren i Næstved blev dømt for vold mod to børn i 2014. Episoderne fandt sted, da han var forstander for et behandlingshjem for børn og unge.

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører for Socialdemokraterne, har spurgt Inger Støjberg om hendes holdning til, at den nu fyrede leder af Næstved asyllejr i 2014 blev dømt for vold mod to børn.

Til det svarer hun blandt andet, at det først og fremmest er operatørernes ansvar at ansætte kvalificeret personale. Hun opfordrer imidlertid til, at »indkvarteringsoperatørerne fremadrettet indhenter straffeattester på deres medarbejdere«. Udlændingestyrelsen oplyser, at flere indkvarteringsoperatører, der ikke tidligere har indhentet straffeattester, nu overvejer at gøre det. Heriblandt Langeland Kommune.

Asylchefen for Langeland Kommune, der har ansvaret for driften af Næstved asyllejr, har oplyst, at kommunen ikke havde kendskab til dommen, da de ansatte den nu fritstillede afdelingsleder. Som reglerne er nu, er de kun forpligtede til at indhente børneattester, hvor voldsdomme ikke fremgår, oplyser Ulrik Pihl.

Før Inger Støjberg vil tage stilling til, om der skal tages yderligere skridt i sagen, oplyser ministeren i sine svar til Johanne Schmidt-Nielsen og Mattias Tesfaye, at hun »afventer en fyldestgørende redegørelse fra Langeland Kommune om de i artiklen omtalte kritikpunkter«.

Det undrer Johanne Schmidt-Nielsen, at redegørelsen fra Langeland Kommune ikke er klar endnu.

»Det må være i alles interesse at komme til bunds i den her sag. Både for at afslutte den konkrete sag og for at sørge for, at lignende sager ikke opstår igen,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

»Det er temmelig afventende svar (som Inger Støjberg giver, red.), hvor der igen og igen henvises til redegørelser, der ikke foreligger.« Hun mener dog, at »det er positivt, at ministeren holder en dør åben i forhold til en ændring af reglerne.«

Inger Støjberg havde i går ikke mulighed for at stille op til et interview med Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Qu
  • Niels Duus Nielsen
Pia Qu og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Eriksen

Jeg anbefaler, at man læser Weekendavisen 3-9 juni, "Et samfund i benlås" - hvor Kent Nielsen får lov til at forklare sig.
Det giver nemlig et mere nuanceret både omkring "Dommen" og episoden i forhold til disse artikler.
At den psykisk syge asylansøger er varetægtsfængslet for vold og trusler betyder ikke noget?

Man kan gratis se Weekendavisen i et kort prøveabonnement...

Per Andersen, Hans Aagaard og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Supermarkeder indhenter straffeattest når de ansætter en medarbejder - hvorfor det ikke hidtil har været en naturlig ting i disse jobs - er overraskende. Der skal så indberettes magtanvendelse - det er vel parallelt med andre institutioner - og skaber noget administrativ beskæftigelse. Las os håbe for Information, at de ikke får en ødelagt karriere for den tilsyneladende udmærkede Lejrchef Kent Nielsen på samvittigheden. Til forskel fra asylcentre skal pressen jo stadig ikke indberette sin magtanvendelse.

Anne Eriksen

@Lasse Skou Andersen

Fra: Facebook
"Information har i afdækningen af lejrchefens ledelse af teltlejren i Næstved gjort meget ud af kontakte relevante kilder, inklusive de kritiserede parter, for at høre deres udlægning af sagen"

Det må siges, at tidligere medarbejdere, tilfældige asylansøgere m.m. mere tangerer sladder!
Hvis Information ønsker at være en seriøs avis, skal man ikke benytte sig af alle "kilder" på samme måde, som skribenter her heller ikke kan tages for andet end personlige og subjektive meninger, uanset baggrund.
Det er vel ikke "Nationen" eller FB for den sags skyld?

Hvorfor henvise til kronologi i denne sag, det drejer sig om at bruge forstanden og ikke sluge tingene råt, bare fordi der hersker en stærk trang/ tvang til "ensrettethed" her i landet.
Det ses ofte på mediet FB og når debat og politik foretages der - og med henvisning til - så er trangen til likes el. manipulation overhængende.
Selve videoen skulle være optaget af en asylansøger efter instruktion af en herboende marokkaner, der bor i nærheden og kom i lejren (har ikke navnet).

Fra "Et samfund i benlås" antydes forsigtigt, at integrationen m.m. vil fungere bedre, hvis vi også stillede krav, ikke kun oplyste om rettigheder. Det er opskriften til ballade og manglende respekt både i forhold til personalet og landet/ institutioner.
Som oplevet på hospitaler og off. kontorer, så vil et "nej" ofte resultere i at hele familien møder op.
Det er jo ikke fordi danske borgere har særlig mange rettigheder i dag, men det er stadig "velfærdssamfundet", der debatteres.

Her omkring er der for tiden unge asylansøgere, der morer sig med at kaste sten mod kørende biler og slås indbyrdes, men så bliver de ofte flyttet...
Kultursammenstød eller hvad vi vælger at kalde det bliver hverdagen.

Nu er det tid at komme videre i dagen, tanken om hvor langt mennesket er nået - måden at sætte nationalitet og hudfarve som dom over alle er et handicap, vi godt kan undvære.

Anne Eriksen

Jeg formoder, Thomas Toft, at du mener mig?
Jeg er realist og kvinde, der er ikke noget af det lidt rigelige indlæg, som ikke er sandt. Har du læst linket til Facebook?
Når man læser i medier og især på FB og samtidig ser på skriverierne fra USA, så er det svært ikke at blive trist over udviklingen. Jeg tror, at medierne har meget at sige her...

Anne Eriksen

Kender ham ikke!

Jeg ville gerne have folk fra lejrene sydpå til at komme til Danmark og blive hjulpet, dem der ikke kan få ordentlig hjælp der. Det er nødvendigt at sætte grænser for regulær immigration gr.landets str.
Man vinder ikke respekt uden at sætte grænser.
(Og hvor er folk bange for at blive kaldt racister!)
Det sidste, jeg forsøger at skrive, er bare et suk over hvordan verden udvikler sig.

Anne Eriksen

:) Ja, den gang var det kvinder, der blev hængt ud...
Og nu finder jeg, at denne sag for længst er uddebatteret, så kan de, der finder mening i det, fortsætte!