Interview
Læsetid: 5 min.

Sverige og Danmark er i den samme udlændingepolitiske klub

De svenske socialdemokrater rykker mod højre, og de borgerlige gør klar til at samarbejde med Sverigedemokraterna. Tonen i den svenske debat er stadig bedre end i den danske, men udlændingepolitikken ligner mere og mere, mener formanden for Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt, der er formand for det svenske Vänsterpartiet, indrømmer dog, at grænsekontrollen har været »meget effektiv«, når det kommer til at holde asylansøgerne væk fra Sverige, som har mærket et fald i antallet af asylansøgere, siden kontrollen blev indført.  Men ifølge partiformanden er grænsekontrol ikke en løsning på flygtningekrisen. I stedet mener han, at krisen kunne have været håndteret af EU, hvis medlemsstaterne havde været bedre til at samarbejde.

Marcus Ericsson

Indland
15. juni 2016

Sverige og Danmark har været udlagt som de absolutte modpoler i flygtningepolitikken, hvor Danmark er blevet beskyldt for at føre meget hård politik, mens Sverige omvendt er blevet klandret for en slap og moralistisk tilgang til flygtningekrisen.

Men det giver ikke længere mening at skelne mellem vores to lande på den måde. Det mener Jonas Sjöstedt, der er formand for det svenske Vänsterpartiet, der er er Enhedslistens søsterparti. Om et par uger vil det svenske parlament nemlig vedtage nye »meget stramme« regler om familiesammenføring.

Derudover vil man i mindre grad give permanente opholdstilladelser og i højere grad midlertidige. Sverige kommer derfor til at have en af de allerhårdeste flygtningepolitikker i Europa, mener partiformanden.

»Herefter er vi desværre nærmest på samme niveau, når det kommer til flygtninge og immigration, som i Danmark,« siger Jonas Sjöstedt, der i efteråret rasede mod dansk udlændingepolitik og kaldte Danmark for ’Ungarn Light’. »Nu er vi så i samme klub,« siger han om Sverige.

Der er dog stadig forskelle mellem landene, og den mest tydelige er debatten, som er mere »barsk« i Danmark.

»Men det er tydeligt, at Sverige bevæger sig længere og længere i en retning, hvor vi prøver at sende hårde signaler til flygtninge om, at de ikke skal komme til Skandinavien«.

Intet samarbejde

I efteråret sidste år trak Jonas Sjöstedt ellers svenske overskrifter, da han var »rasende på Danmark« over den flygtningepolitik, som regeringen førte.

Andre svenske politikere kritiserede kraftigt Danmark for ikke at tage sit ansvar på sig og i stedet lade flygtninge passere gennem Danmark og til Sverige, der i løbet af 2015 tog imod 163.000 asylansøgere.

I november sidste år indførte den svenske regering, der består af Socialdemokraterna og det grønne Miljöpartiet, så grænsekontrol mellem Danmark og Sverige. På et pressemøde senere på måneden, hvor regeringen annoncerede en skærpelse af kontrollen, stod formanden for Miljöpartiet, Åsa Romson, med tårer i øjnene, mens statsminister Stefan Löfven sagde, at »målet med de tiltag, som vi nu gennemfører, er, at få flere til at søge asyl i andre EU-lande.«

Jonas Sjöstedts parti er sammen med det liberale Centerpartiet imod grænsekontrollen, som partiformanden kalder »en fiasko«, og som en konsekvens af et EU og Norden, der ikke har været i stand til at samarbejde om fordelingen af flygtninge.

– Er det på grund af, at Danmark lod flygtninge passere til Sverige, at Sverige indførte grænsekontrol?

»Blandt andet,« siger formanden. »Men mange lande har været fælles om ikke at løfte deres ansvar i flygtningekrisen og have en negativ attitude over for flygtninge. Det er grunden til, at der skete, hvad der skete,« siger han.

Han indrømmer dog, at grænsekontrollen har været »meget effektiv«, når det kommer til at holde asylansøgerne væk fra Sverige, som har mærket et fald i antallet af asylansøgere, siden kontrollen blev indført.

Men ifølge partiformanden er grænsekontrol ikke en løsning på flygtningekrisen. I stedet mener han, at krisen kunne have været håndteret af EU, hvis medlemsstaterne havde været bedre til at samarbejde.

– Men EU samarbejdede jo ikke. Hvad skulle Sverige så have gjort i stedet for at indføre grænsekontrol?

»Så skulle man arbejde sammen med UNHCR om en løsning, ligesom man gjorde det i 1980’erne, hvor der kom mange flygtninge fra Vietnam. Når EU ikke virker, så skal man arbejde tættere sammen med FN,« siger han.

– Men det har vi jo heller ikke set endnu?

»Grænsekontrol er ikke den rigtige løsning. Jeg synes, at man skal have en fair distribution af folk, der får asyl mellem de europæiske lande. Det virker selvfølgelig ikke, når kun få lande tager ansvaret på sig,« siger Jonas Sjöstedt. For ham handler det om »humanisme«, og af samme grund synes han ikke, at det giver mening at sætte et loft på, hvor mange flygtninge Sverige kan tage.

Nordisk samarbejde

Vänsterpartiet tror ikke bare på et europæisk, men også et nordisk samarbejde om flygtningekrisen. Hvis man ikke samarbejder i Skandinavien, og et nordisk land indfører regulering og strammere regelsæt, så bliver de andre lande bange for, at det vil resultere i, at de får flere ansøgere, mener Jonas Sjöstedt.

»Det får selvfølgelig den effekt, at der strammes alle steder. Så selvfølgelig er Sverige inspireret i sin udlændingepolitik – både af Danmark, men også af Finland og Norge. Det er derfor, de nordiske lande burde sætte sig sammen og finde på et fælles grundlag,« siger Jonas Sjöstedt.

Ifølge ham er den mest åbenlyse forskel på venstrefløjen i Sverige og Danmark, at der i Danmark er to rigtige socialistiske partier – Enhedslisten og SF – og derudover Alternativet, som ifølge Sjöstedt også kan betegnes som et slags venstrefløjsparti. I Sverige, siger han, er der kun et stort venstreorienteret parti i parlamentet – og det er hans eget, Vänsterpartiet. Altså regner han ikke Miljöpartiet for et sandt venstreorienteret parti.

Derudover er venstrefløjen stærkere i Danmark og får mange flere stemmer, når der er valg.

»Jeg tror, det skyldes, at der er en stærkere tradition for venstrefløjspolitik i Danmark. Og så har Socialdemokratiet været utrolig stærkt i Sverige i rigtig mange år. De har været svære at udfordre,« siger Sjöstedt.

Men selvom der i mange år har været et humanistisk centrum-venstre at vende sig mod i Sverige, er den politiske situation under udvikling lige nu, fortæller partiformanden. Både på højrefløjen, hvor flere af de borgerlige partier ifølge Sjöstedt tilpasser sig de højrenationale Sverigedemokraterna i deres politik og gør sig klar til at kunne samarbejde med partiet på en mere organiseret måde, men også hos centrum-venstre.

»Socialdemokraterna i Sverige plejede at være meget progressive. Ikke bare når det kom til klima, men også i forhold til udlændingepolitik,« fortæller partiformanden.

Men ligesom Danmark har set Socialdemokraterne rykke tættere på DF, har de svenske socialdemokrater også taget »en højredrejning«, mener Jonas Sjöstedt.

»Partiet har anlagt en strategi, der går ud på at vinde vælgerne tilbage fra Sverigedemokraterna,« siger han og tilføjer, at det ikke gælder den økonomiske politik, men udelukkende udlændingepolitikken.

Ifølge partiformanden indtager det svenske centrum-venstre et meget klart venstreorienteret synspunkt, når det kommer til privatisering og økonomisk politik, siger han.

»Vi laver finanslov med den socialdemokratiske regering, hvor de er afhængige af os. Men når det kommer til at lave en stram udlændingepolitik, er Socialdemokraterna meget klare, og på den måde bevæger de sig i samme retning som de danske socialdemokrater,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Sverige må da gerne låne Støjberg og Søren Espersen, hvis de også vil efterligne vores mere "skingre toner". Støjberg og Sørens Espersens politik vil såmænd forsætte med at ringe for de fleste danskeres øre længe at efter vi er sluppet af med dem. Det er iøvrigt en langtidsholdbar skingerhed, den har holdt uafbrudt siden 30'erne i Tyskland.