Nyhed
Læsetid: 2 min.

’Transvestisk fetichisme’ fjernes fra liste over sygdomme

’Hvordan en kvinde iført en herreskjorte frem til i dag blev betragtet som seksuel afviger er os ubegribeligt,’ lyder det fra LGBT-forening, efter at sundhedsministeren har besluttet at fjerne transvestisk fetichisme fra listen over sygdomme
Indland
1. juli 2016

Fra i dag er det ikke længere en sygdom at blive seksuelt ophidset ved at iføre sig det modsatte køns tøj.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fjerner, eller »deaktiverer«, således diagnosen transvestisk fetichisme fra sundhedsvæsenets liste over psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser.

»Diagnosekoder, der ikke anvendes, og som ovenikøbet også virker diskriminerende, skal naturligvis fjernes. Det gør jeg nu,« siger Sophie Løhde med henvisning til, at Sundhedsdatastyrelsen det seneste årti kun har registreret 46 personer med diagnosen transvestisk fetichisme.

Sundhedsministerens beslutning kommer, efter at Folketingets sundhedsudvalg netop har pålagt sundhedsministeren at arbejde for at fjerne og/eller flytte diagnosekoderne kønsidentitetsforstyrrelser og seksuelle afvigelser – herunder netop transvestisk fetichisme – fra sundhedsvæsenets klassifikationssystem.

Amnesty har i en rapport kritiseret, at sundhedsvæsenet sygeliggør transpersoners kønsidentitet, når de skal have en psykiatrisk diagnose for at få adgang til eventuel behandling.

»En persons kønsidentitet er ikke i sig selv en medicinsk eller psykiatrisk tilstand og skal ikke behandles, helbredes eller undertrykkes,« hedder det i en beretning fra et enigt sundhedsudvalg.

Sophie Løhde vil i første omgang arbejde for at fjerne transkønnethed fra Verdenssundhedsorganisationens (WHO) liste over psykiske sygdomme, og hvis det ikke lykkes, vil hun gå dansk enegang.

Diagnosekoderne vedrørende transkønnethed skal i stedet flyttes til et andet eller et nyt kapitel, hvor diagnosen ikke opfattes som en sygdom, lidelse eller seksuel tilstand.

Når der kræves en diagnose, skyldes det, at sundhedsvæsenet ellers ikke vil kunne tilbyde en eventuel behandling.

Krænkende

Enhedslisten og Alternativet, som oprindeligt stillede beslutningsforslaget, er tilfredse med sundhedsministerens beslutning om at fjerne transvestisk fetichisme fra listen over psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser.

»Det krænkende består jo i, at man har tænkt – og tænker – at det er en sygdom,« siger Alternativets sundhedsordfører, Carolina Magdalena Maier, mens Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, kalder beslutningen »naturligt«.

»Det er jo bare en naturlig modernisering af samfundet, at man får fjernet de her seksuelle præferencer, folk måtte have, som en sygdom. Det tilhører et forældet menneskesyn. Men vi er jo ikke i mål inden for hele det transkønnede område,« siger Enhedslistens sundhedsordfører.

Transpolitisk talsperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT), Linda Thor Pedersen, henviser til, at blandt andet sadomasochisme frem til 1995 også blev diagnosticeret som en seksuel afvigelse i sundhedsvæsenets system.

»Der er mange måder at krydre sexlivet på. At en bestemt påklædning kan anses for sygelig, er baseret på puritanske forestillinger fra en svunden tid. Hvordan en kvinde iført en herreskjorte frem til i dag blev betragtet som seksuel afviger, er os ubegribeligt,« siger Linda Thor Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her