Interview
Læsetid: 2 min.

’Umiddelbart lyder det ikke som en tosset idé’

V, EL, Alternativet og SF siger ja, mens S og DF siger nej til Oluf Jørgensens forslag om at få svartider i aktindsigter ind som et element i chefers og direktørers lønkontrakter
Indland
13. juni 2016

Jan E. Jørgensen, V:

»Umiddelbart lyder det ikke som en tosset idé. Det vil sende det signal, at vi mener det alvorligt, når vi skriver de frister ind i offentlighedsloven, selv om der også er en anerkendelse af, at det ikke kan nås i alle tilfælde. Jeg vil ikke afvise, at en ’gulerodsmodel’, hvor man belønner de steder, hvor der er fremskridt, ville kunne give øget fokus på, at fristerne skal overholdes, således at f.eks. journalister kunne få hurtigere svar på deres aktindsigter.«

Trine Bramsen, S:

»Det vil være en uskik, hvis det er politikerne på Christiansborg, der skal stille krav til kontrakter for de øverste embedsmænd. Så er der mange andre ting, man også kunne have en politisk interesse i, at departementschefer kunne måles på. Udgangspunktet er, at der ikke er politiske embedsmænd i Danmark, så hvis vi skulle følge Oluf Jørgensens forslag, bryder vi med det. Det betyder ikke, at de enkelte ministerier ikke selv kan beslutte, at svartider i aktindsigter er noget, de gerne vil måle en chef på.«

Peter Kofod Poulsen, DF:

»Vi køber ikke ideen. Jeg har en forventning om, at når chefer får så god en løn, som de gør, så bør de også kunne overholde svartiderne, og vi skal ikke indrette særlige bonusser for dette område. Det må være ministrene, der er ansvarlige, og de må tage ansvar for tingenes tilstand, hvis det ikke er i orden.«

Pernille Skipper, EL:

»Det er en rigtig god idé. Enhedslisten synes sådan set, at der er meget skidt at sige om resultatlønskontrakter – ikke mindst at hele konceptet kan risikere at skævvride fokus i en forvaltning. I det her tilfælde er der dog nok ikke stor risiko for, at der kommer for meget fokus på problemet for at sige det mildt. Så det vil vi støtte.«

Josephine Fock, Alt:

»Det korte svar er et ja. Men jeg vil problematisere konstruktionen med resultatlønskontrakterne, og vi synes ikke, at det er den bedste måde at lede på. Der er mange andre ting, som chefer også burde fokusere på, og hvis alle ting skulle nævnes i kontrakterne, ville de bestå af tusind ting.«

Lisbeth Bech Poulsen, SF:

»Jeg er meget skeptisk over for det store fokus på resultatløn, som spreder sig mere og mere. Men når det nu er en realitet, så støtter SF forslaget fra Oluf Jørgensen uden dog at ville diktere personalevilkår i ministerierne.«

Læs også: Svartider for aktindsigter indgår ikke i offentlige chefers resultatløn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

"Det betyder ikke, at de enkelte ministerier ikke selv kan beslutte, at svartider i aktindsigter er noget, de gerne vil måle en chef på." siger Trine Bramsen.

Hvem bestemmer egentlig, hvad der står i topchefens resultatlønskontrakt? Topchefen selv? For det kan vel ikke være en personalechef underordnet topchefen, der har det sidste ord i sådan en sag?

I det private er det vel bestyrelsen, går jeg ud fra (?) Men hvem sidder i bestyrelsen for et departement? Politikerne? Dronningen?