Læsetid: 4 min.

Danmark åbner for eksport af netovervågning til Kina

Et unavngivet dansk firma har for nylig fået tilladelse til at eksportere et avanceret overvågningssystem til Kina. Stærkt bekymrende, mener organisationer, fordi det kan bruges til at bekæmpe styrets kritikere og journalister
9. juli 2016

Mens Kina under præsident Xi Jinping strammer grebet om menneskeretsforkæmpere og journalister, er et unavngivet dansk firma på vej til at levere et sofistikeret overvågningssystem til landet.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

Den 15. april i år udstedte styrelsen en eksporttilladelse til firmaet, hvoraf det fremgår, at »bestemmelsesland« er »Kina«. Overvågningssystemet, som består af både hardware og software, er i tilladelsen fra Erhvervsstyrelsen kategoriseret som »Internetprotokolnetbaserede kommunikationsovervågningssystemer eller udstyr, og specielt konstruerede komponenter hertil«.

Menneskeretsorganisationen Amnesty International finder sagen stærkt bekymrende.

»Vi ved, at overvågning i Kina bliver brugt systematisk til at forfølge, pågribe og dømme kritikere af styret og deres familier, venner og bekendte. Det skal vi i Danmark selvfølgelig ikke bidrage til,« siger organisationens talsmand, Ole Hoff-Lund. Han opfordrer derfor de danske myndigheder til at stoppe handlen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kaare Jørgensen

Skræmmende tid vi lever i: når et dansk firma levere produkter til Kinas overvågning af deres borgere, så er det et stort problem for Amnesty og andre menneskerettighedsforkæmpere.

Men når et andet dansk firma leverer software til overvågning af frie vestlige individer, så har Amnesty ikke noget problem, og de bliver ligefrem hyldet af danske aviser! Jævnfør: http://finans.borsen.dk/artikel/1/320136/danske_bitcoin-jaegere_lander_a...

Pórto Qisuk

Danmark og systemet er slet ikke bedre. Politi og efterretningsvæsenet kontrollere nøje private borgere. Politi og efterretningsvæsenet er stat i staten. Myndighederne og retsvæsnet har bekymrende lidt kontrol med diverse politienheder.
Politisk relaterede forfølgelser foregår alle steder og lille Danmark er inkluderet. Diverse politienheder udvikler uhyggelige teknologier som er beregnet til civile. Teknologien giver systemerne nye våben. Tortur konventionerne er dybt forældede. Diverse politienheder har frit spil til at udvikle nye teknologier som kan betegnes som tortur udstyr af værste skuffe.

Hvis man spørger Trolex, der jo som minister er ansvarlig for at handlen kan lade sig gøre, så vil han svare med et citat af Mao Tse-tung: "For katten er det ligegyldigt om musen er rød, blå eller grøn; bare det er mus".

Anne-Marie Krogsbøll og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Fra et bizart perspektiv er der noget smukt ved, at en dansk virksomhed får beskyttet sin identitet af myndigheder i udleverede papirer om en handel, hvor virksomhed medvirker til (kan vi vel godt antage?) præcis det modsatte.

Pórto Qisuk

Anne Eriksen, Danmark er foregangsland på mange måder. DNA baserede tortur udstyr og brugen og udviklingen af mikrostråler som forgifter vand på afstand bør undersøges grundigt af pressen og af demokratiske institutioner. Teknikken er til stede. Udvikler Danmark disse uhyggelige våben mod civile? Hvis ja, hvem har godkendt at DNA baserede stråling udstyr og lignende udvikles og eventuelt anvendes møg civilbefolkningen.?

Pórto Qisuk

Rettelse: " Hvis ja, hvem har godkendt at DNA baserede stråling udstyr og lignende, eventuelt anvendes mod civilbefolkningen"

Pórto Qisuk

Det kan ikke være rigtigt at offentligheden i Danmark kritisere Kina, Rusland og andre lande for krænkelse af menneskerettigheder. Og lige så snart man kommer med kritiske bemærkninger om systemet Danmarks metoder så bliver kommenteret slettet eller så er der fuldstændig tavshed. Dansk politi trænger til granskning og problematiske menneskefjendske kulturer bør komme i søgelys.

Ib Christensen

I Kina ved vi overvågningen bliver brugt til at holde alternative politiske ideer væk.
I Danmark siges det at overvågningen sker for at beskytte os.

Er det ikke der forskellen ligger?
Hvem siger at den ene funktion kan eksisterer uden at den anden bliver mulig?

Hos NETS sad der folk med egne ideer til hvad knapperne skulle bruges til. Ved statsborgerskabsprøve sad der censorer og dumpede folk der bestod. Hos skat høre vi næppe om mere end toppen af isbjerget, O.S.V.
Måske skal vi til at overveje om de negative muligheder er værd at tage med, når vi laver ting med flaskehalse, hvor enkeltindivider kan sætte sit præg i skjul. Så kan vi spare lidt på masse overvågningen i stedet.

Robert Kroll

Kina kan selv producere de systemer, der kvæler menneskerettigheder ( det viser alle erfaringer)- dansk bistand hertil er aldeles ufornøden.

Danske kompetencer m h t IT-produkter og "spy-ware" er IKKE på forkant af udviklingen - så når det gælder cyber-operationer, så kan KIna, USA, Israel, UK, Frankrig, Tyskland og Rusland meget mere end lille Danmark med sine "sølle" 5,5 millioner indbyggere.

Så slap af og accepter, at man ikke er i IT-eliten , når man kun er et lille land med 5,5 mio indbyggere