Baggrund
Læsetid: 3 min.

DF: Helt fint at Danmark leverer overvågning til Kina

Mens Alternativet og Enhedslisten er kritiske over for, at et dansk firma har fået tilladelse til at eksportere internetovervågning til Kina, er Dansk Folkeparti anderledes positivt indstillet. ’Alternativet er jo bare, at man får lavet de edb-programmer i et andet land i stedet for,’ siger partiets erhvervsordfører
’Jeg er ikke stor fan af Kina, men jeg synes ikke, danske virksomheder skal afskæres fra at have samarbejde med dem. Jeg tolker det her som en almindelig handelsrelation,’ siger Hans Kristian Skibby.
Indland
12. juli 2016

Hvis danske firmaer kan tjene penge på at sælge overvågningssystemer til Kina, ser Dansk Folkeparti intet problem i det. Det siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, som reaktion på Informations afsløring af, at et dansk firma står over for at skulle levere et avanceret internet- overvågningssystem til landet.

»Jeg er ikke stor fan af Kina, men jeg synes ikke, danske virksomheder skal afskæres fra at have samarbejde med dem. Jeg tolker det her som en almindelig handelsrelation. Så det er helt i orden,« siger Hans Kristian Skibby.

Som Information på baggrund af aktindsigt kunne fortælle lørdag, fik et unavngivent firma den 15. april tilladelse fra Erhvervsstyrelsen til at eksportere netovervågningssystemet til Kina. Tilladelsen giver firmaet lov til at foretaget en såkaldt Field Appliance Test i landet.

Det er en test af, at systemet fungerer som aftalt i kundens setup. Hvis firmaet består denne test, vil det skulle søge endnu en tilladelse hos Erhvervsstyrelsen, før den endelige leverance kan finde sted.

Ifølge it-sikkerheds-eksperten Alberto Pelliccione fra firmaet ReaQta, som har gennemgået oplysningerne fra aktindsigten, er der efter alt at dømme tale om et meget avanceret overvågningssystem.

Når en internetbruger for eksempel sender en e-mail med et vedhæftet billede til en af sine bekendte, kan den type system eksempelvis registrere afsenderens ip-adresse, afsendelsestidspunkt, de involverede mailadresser og registrere en forbindelse mellem de to personer, forklarer han. Materialet kan herefter gemmes til senere brug og indekseres, så det er let at søge i.

Læs også: ’De kan finde ud af alt om mig, hvis de vil’

»Hvis det system så har en ordentlig brugerflade, kan man til enhver tid gå ind og søge på, hvad den pågældende persons forbindelser er. Og få en liste over vedkommendes venner, alle de vedhæftede filer, han har sendt, og alt andet, der er relateret til personens onlineaktivitet for den sags skyld,« har Alberto Pelliccione forklaret.

At et dansk firma er på vej til at levere et sådant system til Kina, har vakt kritik fra blandt andre Amnesty International. Organisationen frygter, at det vil blive brugt mod systemkritikere.

Værre end Nazityskland

Dansk Folkeparti er tidligere kommet med stærkt kritiske udmeldinger om forholdene i landet. I 2008 opfordrede partiet til boykot af åbningsceremonien ved OL i Beijing, og i den forbindelse sagde udenrigsordfører Søren Espersen til Ekstra Bladet, at »en sammenligning mellem Tyskland anno 1936 og Kina anno 2008 vil entydigt falde ud til Tysklands side«.

Hans Kristian Skibby medgiver, at det kan se »modstridende« ud, at partiet ikke ser nogen problemer med at eksportere overvågningssystemer til et land, partiet har udtalt sig så kritisk om. Men faktisk hænger de to ting udmærket sammen, mener han:

»Vi skal selvfølgelig kritisere lande som Kina, der ikke har ytringsfrihed og så videre. Men det skal vi gøre i dialogen med dem via udenrigstjenesten og andre steder i forbindelse med internationalt arbejde. Det synes jeg ikke, man behøver gøre i forbindelse med den her form for handel og leverancer,« siger Hans Kristian Skibby.

»Jeg har tiltro til, at når Erhvervsstyrelsen har givet en tilladelse, så overholder det her reglerne, som de er. Og alternativet er jo bare, at man får lavet de edb-programmer i et andet land i stedet for. Så jeg synes ikke, der er gjort noget forkert.«

Spørgsmål til ministeren

Den logik kan Enhedslistens Søren Søndergaard ikke følge.

»Man skal bare tænke konklusionen til ende for at se, hvor dårligt et argument det er: Hvis ikke vi laver elektriske stole, så er der nogle andre, der laver elektriske stole. Hvis vi ikke laver torturredskaber, så er der nogle andre, der gør,« siger Søren Søndergaard.

»Danmark skal ikke eksportere ting som overvågning til stater, som kan misbruge det i udemokratisk øjemed,« siger Søren Søndergaard.

Hos Alternativet stiller man sig ligeledes kritisk over for sagen.

»Jeg undrer mig meget over, at Erhvervsstyrelsen tilsyneladende ikke har foretaget den standardkontrol, som de plejer i den her type sager,« siger it-ordfører René Gade.

Han henviser til udtalelser fra kontorchef i Erhvervsstyrelsen Torsten Andersen, der i lørdagens Information forklarede, at myndighederne ifølge EU-reglerne i forbindelse med ansøgninger om tilladelse til eksport af regulerede produkter som eksempelvis et overvågningssystem skal inddrage sagens mulige konsekvenser for menneskerettighederne »når det er relevant«. I praksis sker det ved at styrelsen beder Udenrigsministeriet vurdere det spørgsmål, forklarede kontorchefen.

Men at dømme efter sagens dokumenter er det ikke sket i sagen om eksport af overvågning til Kina. Hvorfor er uvist, da styrelsen ikke ønsker at kommentere konkrete sager.

René Gade siger, at han efter sommerferien vil stille en række spørgsmål til Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen for at få kastet lys over sagen.

Ifølge Søren Søndergaard vil også Enhedslisten »følge sagen tæt«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Det er Dansk Folkeparti som vi kender det. Altid parat til at sælge totalt ud. Jammerligt

Carsten Wienholtz, Peter Jespersen, Torben Skov, peter fonnesbech, Vibeke Hansen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Kristian Laursen

”Selvfølgelig hjælper jeg da gerne de kinesiske myndigheder med at torturere nogle af deres egne borgere. Ellers kommer der jo bare nogle andre og gør det...”

Peter Jespersen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Søren Cramer Nielsen, Vibeke Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Og alternativet er jo bare, at man får lavet de edb-programmer i et andet land i stedet for. Så jeg synes ikke, der er gjort noget forkert - sagde den ene våbenhandler til den anden.
DF viser endnu en gang, at principper, de er som elastik i metermål, og at alt er til salg. Partiet har kun ét punkt på dagsordenen: værst mulige forhold for dem, der ikke ligner fru Kjærsgård . og så må alt andet vige derfor.

Carsten Wienholtz, Peter Jespersen, Torben Skov, peter fonnesbech og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis jeg ikke stjæler fra min nabo, er der nok en anden der gør det..
Fedt argument.

Peter Jespersen, Arne Lund, Torben Skov, Bjarne Andersen, peter fonnesbech og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Uha. Danmark levere edb programmer til Kina! Med Statens mange it skandaler in mente, må kineserne være pressede på ivrige leverandører, hvis de vælger vores eksperter. Det skal nok gå godt, når kinesiske sagsanlæg begynder at vælte ind på grund af elendige programmer.

Peter Jespersen, Torben Skov og John Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Kumander

Interessant. Hvis dette var exporteret til USA eller England så ville der ikke blive skrevet meget om det. Men nu hvor det er Kina som er USA's fjende nr 1, så er det pludselig en god historie. Hvad med NSA, GCHQ, for ikke at tale om overvågningen i vores eget lille land? Hvorfor er det pludselig så forfærdeligt at Kineserne bruger overvågningenssystemer? og er det ikke ganske naturlige sikkerhedsforanstaltninger når Kina er omrinket af Amerikanske militære baser?

Peter Jespersen, John Andersen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

DF spilder sjældent en chance til at vise hvor dybt det er muligt at synke. Tænk der stadig folk der kan få sig selv til at stemme på den flok retarderede racister - det siger nok en hel del om vælgerne selv, men nok om det.
Jeg vil gerne medgive at problemstillingen er mindre simpel end den nogle gange fremstilles.
Men problemet er jo at Kina bruger disse teknologier til finmasket social kontrol, i en udstrækning vores egne rådne samfund, trods alt, er ganske langt fra - endnu.

Carsten Wienholtz, Peter Jespersen, Vibeke Hansen, John Andersen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
John Andersen

Danmark skulle være et af de mest overvåget samfund i verden. Vi skulle da nødigt hjælpe Kina med at nå samme niveau. Muammar Gadaffi havde også et fremragende overvågnings system, købt af Frankrig.

Hasse Gårde-Askmose

Med det topstyresom DF har, er hans holdning acceperet af ledelsen i DF.
Tænk hvad der ville komme af ballade, hvis en tilsvarende eksport skulle inde sted til de palæstinænsiske selvstyreområder.

Der ville lyde et ramaskrig. Anført af Søren Espersen.

Og svaret fra ham ville være: "Jamen det er noget andet".

Men selvfølgelig har han da ret: Hvis Kina ikke kunne købe udstyret I Danmar, ville de købe det et andet sted.

Hvor er EU egentlig i denne "sag".

Søren Kramer

Med edb programmer mener han selvfølgeligt hulstrimler.
Bare til orientering for eventuelle DF læsere.