Baggrund
Læsetid: 5 min.

’Hvis ikke Europas venstrefløj tager folks EU-skepsis alvorligt, går de til nogen, der gør’

EU bør bruge Brexit som en anledning til at rette op på sit demokratiske underskud, og til at indføre en social protokol, der sikrer lønmodtagernes rettigheder. Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra Enhedslisten og seks andre nordiske venstrefløjspartier
Pernille Skipper og Enhedslisten vil helst ikke sættes i bås med UKIP, men mener stadig, at der er større chance for at påvirke Europas udvikling ved ikke at være med i EU.

Katinka Hustad

Indland
7. juli 2016

Den Europæiske Union bør først og fremmest se det britiske udmeldingsønske som et klart signal om, at unionen bør ændre sin sparepolitik, rette op på det demokratiske underskud og levere løsninger på den sociale dumpning, som mange medlemslande kæmper med.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslisten og seks andre nordiske venstrefløjspartier i en fælles udtalelse om, hvordan EU bør reagere på det britiske skilsmisseønske. Samtidig bør EU gøre alt for at skabe et godt samarbejde med Storbritannien fremover.

»Vores frygt er, at EU vil tilbyde Storbritannien dårlige handelsaftaler eller forsøge at tvinge dem til en ny afstemning, eller på anden måde straffe dem,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Tiden efter den britiske afstemning har ikke skortet på kritik af Enhedslistens opbakning til Storbritanniens beslutning om at forlade EU. En opbakning, som partiet står relativt alene med i et Europa, hvor hverken græske Syriza, spanske Podemos, tyske Die Linke eller en lang række andre venstrefløjspartier har anbefalet et Brexit.

Afviser kritik

Mens et partimedlem beskyldte partiet for at være på »afveje« i EU-debatten, kaldte RUC-professor Claus Bryld i tirsdagens Information Enhedslistens ønske om en dansk EU-udmeldelse for »bizart«. Men den kritik afvises af Pernille Skipper.

»Det er misforstået at tro, at man per definition er en del af en højrepopulistisk dagsorden, blot fordi man ikke hopper med på en nyliberalistisk idé om, at EU er det eneste samarbejdsforum, eller fordi man ikke godtager et samarbejde, som sætter hensyn til profit over miljø og lønmodtagere,« siger hun.

»Jeg vil insistere på, at vi i Enhedslisten har en progressiv dagsorden, uden at det betyder, at vi skal støtte EU-tilhængernes ultraliberalisme eller den højrepopulistiske lukken sig om sig selv,« siger Pernille Skipper.

– Har det britiske nej til EU styrket den progressive dagsorden i Europa?

»Det et godt spørgsmål. Der er ingen tvivl om, at Leave-kampagnen blev ledt af folk, der ikke er min kop te. UKIP og højrepopulisme fyldte for meget i EU-modstanden. Men den progressive europæiske EU-modstand har været stigende gennem lang tid, hvilket både Syriza og Podemos er eksempler på.«

– Men de partier har ikke ligesom Enhedslisten anbefalet et Brexit?

»Nej, der er jo i de forskellige politiske partier forskellige holdninger til, hvordan man skal forholde sig til EU.«

Læs også: Er Enhedslisten stadig det rette parti for en socialist?

– Håber du, at Danmark vil stemme sig ud af EU ved en eventuel hjemlig afstemning?

»Ja. Jeg tror, at vi får bedre muligheder for demokratisk indflydelse på Europas udvikling ved at melde os ud af EU. Hovedproblemet er jo EUs store demokratiske underskud. Derfor må venstrefløjen stå sammen om at opbygge et internationalt alternativ, som er demokratisk, og som gør, at alle kan føre deres egen økonomiske politik, som EU forhindrer os i.«

– Vil det ikke bombe den europæiske udvikling tilbage, hvis alle lande melder sig ud af EU, og man derefter skal til at opbygge et helt nyt internationalt alternativ?

»Det er klart, at det ikke noget nemt projekt, der bare lader sig gøre fra den ene dag til den anden. Det er noget, der skal lægges en masse energi i, men også noget, vi synes er helt nødvendigt at gøre,« siger Pernille Skipper.

SF flager ikke efter Brexit

Modsat Enhedslisten har SF fravalgt at være medunderskriver på den fælles nordiske erklæring.

»Vi flager ikke over Brexit, for vi synes ikke, det er vejen at gå. Og vi synes ikke, at Danmark skal sætte den nationalistiske kurs, som en udmelding er. Jeg køber ikke forestillingen om, at man får større indflydelse på kontingentet i fodboldklubben ved at melde sig ud,« siger SF’s næstformand Signe Munk.

»Jeg kan ikke forstå, hvad det er for et europæisk samarbejde, Enhedslisten vil have, for der kommer ikke noget konkret på bordet. Vi har ikke brug for et mindre forpligtende samarbejde i Europa. Tværtimod. Når der er så store internationale problemer, der ikke kan løses nationalt, så er vi nødt til at styrke EU,« siger Signe Munk.

At Enhedslisten ønsker en dansk udmeldelse af EU, betyder dog ikke, at man ikke har ønsker til reformer. I de nordiske partiers fælles erklæring gentages et tidligere formuleret ønske om, at EU vedtager en social protokol, der skal give de enkelte nationalstater lov til at vedtage lovgivning, der sætter sociale og arbejdsretlige hensyn over arbejdskraftens frie bevægelighed.

Læs også: Enhedslisten er isoleret på Europas venstrefløj i støtten til Brexit

»I Danmark og andre lande ville en social protokol gøre det muligt for en regering at vedtage sociale klausuler eller kædeansvar, hvor hovedentreprenører hæfter for underentreprenører i offentlige kontrakter. Det er helt essentielt, hvis vi skal komme social dumping til livs,« siger Pernille Skipper.

– Men kan dine argumenter for nødvendigheden af en fælles europæisk social protokol ikke også ses som et argument for, at det giver bedst mening at blive og kæmpe for at ændre EU indefra?

»Det er jo ikke sådan, at vi, fordi vi går ind for en udmeldelse, bare sætter os på vores flade og venter på at det sker. Vi har i årevis kæmpet for at få en social protokol, der sørger for at arbejdsrettigheder, menneskerettigheder og hensyn til miljø også kommer til at stå over virksomheders muligheder for at flytte rundt på arbejdskraften og skabe profit. En dansk udmelding er ikke lige på trapperne, men derfor kæmper vi stadig for et Europa, der er lidt mindre sort, og lidt mere humant.«

– Men hvad så, hvis EU drager den lære af Brexit, som I efterlyser, og tilføjer en social protokol. Kunne det få dig til at ændre holdning til, hvorvidt EU kan ændres indefra?

»En social protokol vil kun være et lillebitte plaster på et rigtig stort sår. Selve EU’s traktatgrundlag er ultraliberalistisk. Det er hamrende urealistisk at tro, at vi får gjort op med alle de grundlæggende uretfærdigheder, der er ved EU. Det er derfor, jeg plæderer for en udmeldelse,« siger Pernille Skipper.

Tag kritik alvorligt

Brexit har fået EU-modstandere over hele kontinentet til at efterspørge lignende folkeafstemninger om en udmeldelse af EU.

– Tror du, at en kædereaktion af udmeldinger, der medfører en tilbagerulning til nationalstaternes Europa, vil styrke eller svække en europæisk progressiv dagsorden?

»Det er ikke til at sige, om det vil være godt eller skidt. Men der er en berettiget utilfredshed med EU blandt helt almindelige lønmodtagere, som knokler benhårdt, og som har betalt alle regningerne for en økonomisk krise, de ikke startede. Og som ikke oplever, at EU løfter deres problemer. Den kritik skal vi samle op som venstrefløj, hvis vi skal have en chance,« siger Pernille Skipper.

Hun advarer mod, hvad hun ser som en udbredt tendens hos det politiske etablissement til at beskrive de folk, der stemte Brexit igennem, som snæversynede og uvidende.

»Hvis ikke man agerer ud fra folks berettigede kritik, så mister man dem og sender dem i armene på en højrepopulistisk dagsorden. Hvis centrum-venstre ikke tager befolkningen alvorligt, så vil den gå et andet sted hen, hvor den bliver taget alvorligt.«

Læs også: Enhedslisten kæmper stadig for et rødt-grønt Europa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Gnudtzmann

Jeg vil aldrig til fulde forstå, hvordan EL kunne få sig selv til at sige farvel til Folkebevægelsen - når den brede bevægelse således svækkes, vil det selvfølgelig medføre en risiko for, at den højrepopulististiske modstand får mere spillerum.

Men ellers er jeg fuldstændig enig - den del af venstrefløjen, der ikke har forstået, at deres ønsker for samfundets udvikling ikke kan gennemføres indenfor EU, og af uransagelige årsager forestiller sig, at liberalismens ultimative projekt skulle kunne give grobund for socialistiske udfoldelser, svigter alle dem, der pt. lever med konsekvenserne af EUs indflydelse på deres arbejdsmarked. Og alle dem, der bare ønsker et mere socialt samfund. Og det gælder også venstrefløjens medier - mistænkeliggørelsen af den venstreorienterede EU-modstand og forsøg på at undergrave den ved at slå den i hartkorn med den højreorienterede, er et underligt politisk selvmål.

uffe hellum, erik mørk thomsen, Troels Brøgger, Estermarie Mandelquist, erik winberg, Martin E. Haastrup, Jens Kofoed, Bodil Waldstrøm, Sören Tolsgaard, Jørgen Steen Andersen, Bill Atkins og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Enhedlisten siger ikke farvel til Folkebevægelse - de deles bare om en stadig voksende andel af EU-skeptikere inden for alle partier. Vedtaget på Enhedslistens årsmøde 2016:

Enhedslisten opstiller til EU­parlamentsvalget i 2019 og søger valgforbund med Folkebevægelsen mod EU, med det formål at styrke den progressive EU­-modstand og fortsat sikre denne en repræsentation i EU-­parlamentet.

uffe hellum, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Jette Gnudtzmann

@Bill Atkins

Det underminerer ikke desto mindre den brede modstand. Et farligt valg.

Jette Gnudtzmann

Hvis EL Får mandat, og FB ikke gør, kan skårene næppe klinkes. Jvf. Chr. Juhl her: http://www.arbejderen.dk/indland/enhedslisten-stiller-op-til-n%C3%A6ste-...

Ikke enig. EU har brug for erklærede socialister *), og de socialistforskrækkede har brug for et alternativ til Dansk Folkeparti.

*) Sært nok bliver Enhedlistens fokus på EU-bureaukratiets malfunktion af internationalister herunder internationale socialister - udlagt som nationalisme.

uffe hellum, Holger Madsen, Jesper Frimann Ljungberg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg har nu også læst linket til Arbejderen, og jeg mener stadig at søsætningen af Folkebevægelsen som et venstrefløjsalternativ til Dansk Folkeparti er et nødvendigt og visionært skridt.

Jesper Frimann Ljungberg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jette Gnudtzmann

Jeg tror bare desværre, at det kan betyde enden for Folkebevægelsen - og når stemmen hen over midten dør hen, vil mange vælgere være meget sværere at nå. Det vil blive meget sværere at vinde folkeafstemninger, når den brede platform er væk. Så overlades modstanden til yderfløjene, som altid i de brede medier vil være odiøse - men kampen er ikke lige. Det yderste højre vil stå i en særligt gunstig position, fordi de, til trods for aldrig at ville blive stuerene, får meget mere mediedækning i de brede medier end det yderste venstre gør. Og en venstrefløjsmodstand, som selv i venstrefløjens medier (undtaget Arbejderen) bliver mistænkeliggjort, og ikke taget alvorligt. Og så er bolden givet op til sorte tilstande, som det kan være meget svært at få til at gå i sig selv igen.

erik winberg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror at efterhånden som EU's udvikling - bl.a.i forbindelse med TTIP - bliver mere og mere konkurrence- og minmalstats orienteret vil der være flere og flere modstandere på midten i dansk politik der vil manifestere sig - modstanden er jo ca. 60% hvis folk bliver spurgt direkte, så der er rigelig plads til både DF, EL og Folkebevægelsen.

Jette Gnudtzmann

Man kan da håbe. Men indtil videre har udviklingen jo hverken afskrækket SF eller S fra at støtte projekt EU, i S's tilfælde endda decideret helhjertet. Jeg tror nu snarere, at med den gældende mediedækning vil mange på midten blive skammet fra at tænke modstandstanker, fordi de automatisk associeres med yderfløjene, og i stilen som vi har set her efter Brexit, stemples som ikke stuerene. Med Folkebevægelsen som en amputeret, mandatløs stemme, som langt færre vil kunne høre, risikerer midtersegmentet bare at vegetere videre som reformister i stedet for at blive modstandere.

Og hvordan skal det overhovedet fungere, rent praktisk? Enhedslisten prioriterer at opbygge Folkebevægelsen, men i samme sekund valget er skrevet ud, skal de vel som minimum bruge halvdelen af kræfterne på at profilere sig selv. Sandsynligvis mere. Så mister Folkebevægelsen et formodentligt betragteligt antal aktivister, lige når behovet er størst. Der er vist ikke meget kød på den løsning. Det risikerer at ende med, at kun højrefløjen vælges ind.

Det, der sker samtidig med at neoliberalismen inficerer de ikke-socialistiske grupperinger på venstrefløjen, er at partiernes top-politikere kommer længere længere væk fra deres vælgeres virkelighed, så jeg tror på projektet - der bør være et ikke-socialistisk, ikke-højrenationalistisk tilbud til EU-skeptikerne. Men det er selvfølgelig kun min fornemmelse.

Glenn Lynge Andersen

Så skal vi endnu en gang høre om "den stigende EU-skepsis". Hvorfor viser samtlige meningsmålinger så, at danskernes tilslutning til EU er blevet STØRRE efter BREXIT?

Hvorfor det skulle styrke en venstreorienteret dagsorden at sætte sig selv uden for døren for at protestere imod det europæiske samarbejde der eksisterer, skal man eje en naivitet der kun trives på den yderste venstrefløj for at se. Sov godt, allesammen, mens vi andre forsøger at redde vores fælles Europa fra demagogerne, så slipper i også for at få ækel "virkelighedsnavs" på hænderne.

Sabine Behrmann, Ole Frank, Karsten Aaen, Jørgen M. Mollerup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jette Gnudtzmann

Fordi de er hoppet på al den anti-Brexit propaganda, der har været siden. Uha, aktiemarkedet flegner ud, uha, pundet falder, uha, modstandere er vist allesammen højrenationale ekstremister.

Politiken har idag givet plads til denne her, der rammer hovedet på ganske mange søm. http://politiken.dk/debat/kroniken/premium/ECE3288202/protesten-mod-eu-e...

Det styrker selvfølgelig ikke en venstreorienteret dagsorden at låse sig selv fast til en liberalistisk konstruktion. Det kræver sin helt egen form for naivitet at tro på dét.

Erik Jensen , erik winberg, Søren Johannesen, Flemming Berger, Thomas Frisendal, Bodil Waldstrøm, Anne Eriksen, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Glenn Lynge Andersen - Jeg ville nu ikke udelukke, at EL får sine hedeste ønsker opfyldt. Pernille Skipper har ikke helt uret i, at globaliseringen og kapitalens/arbejdskraftens frie bevægelighed har negative konsekvenser i de vesteuropæiske samfund (men positive konsekvenser i de østeuropæiske samfund). Men, at løsningen på 'fort Europa' skulle være en tilbagevenden til nationalstatens ramme forekommer mig, at være overordentlig naivt.

Robert Ørsted-Jensen og Charlotte Lorentzen anbefalede denne kommentar
Jette Gnudtzmann

I det store billede er den mindre enhed med langt kortere til demokratiet da det mindste onde. Vi har aldrig som stat lavet så mange ulykker for egne borgere, miljø og tredjelande, som EU har.

erik winberg, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg kan kun forestille mig én situation, hvor det vil give mening at udtræde af EU, og det er, hvis det monster, der hedder TTIP virkelig gennemføres. Så har EU mistet sin legitimitet.

Jørgen M. Mollerup

Der er ingen grund til panik.
Storbritanien har ikke aktiveret artikel 50 i EUtraktaten endnu. Valget står mellem at aktivere artikel 50 eller at beholde Skotland i UK!
Jeg gætter på, at der til september udskrives valg til Parlamentet, og at det nyvalgte Parlamentet vælger det sidste.

steen ingvard nielsen

Enig, man kunne have gavn af at lytte til den EU skepsis der har været, og som i Storbritanniens tilfælde var en lang række kraftige nedskæringer sammenholdt med massiv indvandring, det skabte en massiv modstand mod EU projektet' kunne man tænke en social sikring ind, som Enhedsten tænker sig og kunne man undgå at arbejdskraftens frie bevægelighed, skabte et pres på de mest udsatte i EU landene, så kunne meget EU skepsis måske undgås i fremtiden!

"Enhedslisten og seks andre nordiske venstrefløjspartier i en fælles udtalelse om, hvordan EU bør reagere på det britiske skilsmisseønske."

Er det nationalistisk?

uffe hellum, erik winberg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Jens Kofoed

Tjaa.. øøh.. Nordtionalistisk?? :)

Jørgen Larsen

@Jens Kofoed - Det er jo et forvrøvlet spørgsmål. Vil en fælles udtalelse fra Le Pen og Nigel Farage være nationalistisk? Det afhænger jo af indholdet og ikke af antallet, der står bag en udtalelse.

Søren Johannesen

Kronikken i Politiken i dag kan klart anbefales! - link i tidligere kommentar

Erik Jensen , Jette Gnudtzmann og erik winberg anbefalede denne kommentar

Jørgen Larsen, det flimrer for dig. Naturligvis samarbejder Enhedslisten med andre socialistiske venstrefløjspartier i og uden for EU - hvad havde du regnet med?

NS !

Thomas Andersen

Det er jo urkomisk at høre Pernille efterspørge mere EU i hendes iver for at forklare hvorfor vi skal ud af EU. Hun ved jo udemærket godt at socialpolitik er et område vi fuldt ud bestemmer herhjemme selv. Helt i tråd med at EU ikke skal bestemme områder som lige så godt bestemmes på national plan.

Det er jo tragisk komisk igen igen at høre Pernille efterspørge at EU bekæmper social dumping. Danmark kunne jo uden videre allerede i morgen vedtage en anstændig mindsteløn som øjeblikkeligt ville gøre underbetalte polske arbejdere på det danske arbejdsmarked ulovligt. Alle lande i EU - pånær Danmark og endnu et - har allerede en mindsteløn. Men selv enhedslisten er jo arge modstandere af en sådan, men skulle jo nødig genere vennerne i fagbevægelsen. I stedet forslås igen kædeansvar hvor det overlades til private at føre tilsyn med at andre private overholder landets love. En grotesk kompliceret løsning på et såre simpelt problem (hvis man ikke lige prioriterede forholdet til fagforeningerne højere end danske borgers ve og vel).

Og igen igen fremføres enhedslistens neosocialistiske modstand mod arbejdskraftens frie bevægelighed. Og glemmer helt at der er lige så mange danskere (og englændere) som arbejder i resten af EU som der er andre EU borgere som arbejder i Danmark (og England). Mener Pernille virkelig at danskeres mulighed for at tage arbejde i hele EU igen skal begrænses?

Og ja, EU bygger på privat ejendomsret (kapitalens fri bevægelighed). Og EU bygger på at også nationalstaterne skal føre en ansvarlig økonomisk politik (hvilket er til stor gavn for Danmark). Men man skal godt nok tilhøre den ultrarabiate neosocialistiske fløj for at komme frem til at EU er et ultra liberalistisk projekt. Pernille glemmer jo lige at EU igen og igen sætter krav til dansk miljøpolitik hvor Danmark til stadighed halter bag. At EU sætter skrappe krav til en lang række produkter. At EU har frihandel med 60+ lande. At EU har en tåbelig landbrugspolitik som er alt andet end liberalistisk. At enhedslistens arvefjende (Magrete Vestager) fører den helt store krig mod de store monopoler. Og at EU fuldstændigt overlader det til det enkelte land om de vil vælge en socialistisk eller liberalistisk regering...

Dagens kronik i Politiken forklare FOR FØRSTE GANG gang med ord, hvorfor vores engang så berømte velfærdssamfund forsvandt. EU, har jeg min ufattelige naivitet troet ville styrke Europa og især de fattigste lande, men især efter finanskrisen opdagede jeg hvad EU mente med solidaritet...

Herundder uddrag var kronikken som jeg opforder alle til at dele, redigere, klippe, omformulere og tilpasse, så flest muligt får en forståelig forklaring. Måske vil det kunne flytte nogle afgørende stemmer

http://politiken.dk/debat/kroniken/premium/ECE3288202/protesten-mod-eu-e...

"Den socialdemokratismens kompromis med kapitalismen blev skabt under indtryk af kommunismen og socialismen som konkurrerende ideologier og en stærk arbejderbevægelse. Der var andet og mere end ’sund fornuft’ på spil. Og det var grænseløst naivt at tro på, at modmagt til kapitalismen slet og ret kunne udskiftes med ’sund fornuft’.

Svimle af overmod ved at leve i SÅ enkel en verden gik den politiske klasse overalt i Vesten i gang med at afregulere pengevæsnet og sætte kapitalen fri fra snærende bånd. Ja, mange mente, at fagforeninger, offentligt ansatte, feminister og marxister faktisk godt måtte miste noget magt for ligesom at bringe det hele lidt mere i balance.

20 år senere lever vi i et klasseforskellenes og de sociale problemers Europa. Arbejdsløsheden, fattigdommen og de skrumpende middelklassers Europa. Forgældelsens Europa, hvor flere og flere er henvist til at arbejde uden rettigheder og uden jobsikkerhed. Og hvor udstødelse fra arbejdsmarkedet i stigende grad betyder social deroute og fattigdom.

Risikoen for fattigdom som et realistisk perspektiv i almindelige menneskers liv er formentlig den enkeltstående mest betydende faktor i samfundsudviklingen igennem de sidste 20 år.

Jette Gnudtzmann, Jørgen Steen Andersen, Troels Brøgger og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Thomas Andersen, du ved jo godt at en socialpolitik skal modvirke kapitalismens kriser ellers er den alt alt for kostbar for Staten, men EU forbyder brugen af de nødvendige økonomiske redskaber for at føre en sådan krisedæmpende politik.

Se hvad er sker her hvis det enkelte land vil føre den nødvendige socialpolitik:

https://www.information.dk/telegram/2016/07/spanien-portugal-risikerer-e...

Og arbejdskraftens frie bevægelighed er ikke samfundsneutral, som Thomas Andersen skriver. Den er årsag til opskruning af arbejdstempoet, fyring af svage medarbejdere, sænkning af lønnen, stigning i boligpriser, nedslidning af skoler og hospital og anden offentlig service. Kort sagt arbejdskraftens frie bevægelighed ødelægger planlægningen af det stabile samfund på i arbejdskraft-exporterende og -importerende lande. En ustabilitet der rammer de svageste i samfundet. Konkurrencestatens etablering.

Touhami Bennour

Jeg spørger bare. produceret I bækst laAlle de varer produveret I lande med billig arbejdskraft og som koster billig I importeret rige lande. Tand kroner, tøj, frugter og som beøber sig til milliarder og som arbejdere køber. Hvad med varerenes fri bevægelighed skal forbydes. Er det ikke en tveægget politik og at fokucerer på arbejdesfri bevøgelighed og ikke varernes.

Touhami Bennour

Jeg spørger bare. produceret I bækst laAlle de varer produveret I lande med billig arbejdskraft og som koster billig I importeret rige lande. Tand kroner, tøj, frugter og som beøber sig til milliarder og som arbejdere køber. Hvad med varerenes fri bevægelighed skal forbydes. Er det ikke en tveægget politik og at fokucerer på arbejdesfri bevøgelighed og ikke varernes.

Touhami Bennour

Informations program virke ikke idag, jeg må undskylle det råd.
Det drejer om varernes fri bevægelighed, som er pruduceret I vekst og u-lande og som er solgt her billige + tand kroner r og operationer I udlandet

Touhami Bennour

Skrot den kommentar ovenpå. Det er skrevet igen andet sted.

Nike Forsander Lorentsen

Hvad med om EL koncentrerede sig om det demokratiske underskud her i DK.

Hvad tænker du på nike forsander lorentsen - sådan mere konkret?

Thomas Andersen

@Nike

Hvad med om EL koncentrerede sig om det demokratiske underskud her i DK.

Hvad med at enhedslisten gjorde noget ved det demokratiske underskud i folketingets mest udemokratiske parti... EL er det eneste parti som ikke lader vælgerne bestemme som skal i folketinget, EL er det eneste parti hvor folketingsgruppen ikke selv beslutter hvordan der skal stemmes. Og enhedslisten har kun én kvinde blandt de første syv kandidater til folketinget...

Så det er ret ynkeligt at høre netop enhedslisten råbe og skrige om det demokratiske underskud i EU

Thomas Andersen, du er som sædvanlig helt uden substantiel baggrundsviden...

Venstre har to ministre siddende som ikke er folketingsvalgte, og den ene end da først vraget af vælgerne, siden udpeget af Neoliberalt Venstre. Og eksemplerne er legio find dem selv.

Thomas Andersen

@Bill

Og du har som altid aldrig modargumenter til det jeg skriver, det naturligste ville dog være at forklare hvorfor enhedslisten ikke er folketingets mindst demokratiske parti. Nå ja, de har jo også stadig kandidater på deres liste til folketinget som går ind for væbnet revolution.

Og du ved udemærket godt at man i Danmark (og langt de fleste andre lande) ikke direkte vælger stats- eller øvrige ministre. Disse er indirekte valgt! Og dette uanset om om den siddende regering er rød eller blå.

Thomas Andersen

@Bill

Thomas Andersen, du ved jo godt at en socialpolitik skal modvirke kapitalismens kriser ellers er den alt alt for kostbar for Staten, men EU forbyder brugen af de nødvendige økonomiske redskaber for at føre en sådan krisedæmpende politik.

Sikke en gang vrøvl. Som om uhæmmet overforbrug for lånte penge skulle være godt for nogen - og da slet ikke de svage i et samfund. Det er faktisk ganske fornuftigt at EU landene gensidigt forpligter sig til at føre en ansvarlig økonomisk politik, når lande kommer i uføre - og specielt lande med et stort socialvæsen - går det altid ud over de svageste først. Kun de økonomiske analfabeter hos enhedslisten forstår ikke denne logik for burhøns! De har jo f.eks. stemt imod samtlige vækstpakker som den tidligere regering gennemførte, vækstpakker som betyder at Danmark nu igen har en ganske lav arbejdsløshed. Og de råber og skriger om flere penge til velfærd i en situation hvor vi i forvejen har 50+ mia. i underskud hvert år. Og bilder den uvidende befolkning ind at vi blot kan hæve skatterne for de rige, selv om f.eks. topskatten skulle fem dobles blot for at dække underskuddet. Og de - for nu at komme tilbage til emnet - er fuldstændig naive med ønsket om at få Danmark ud af EU, bryder EU sammen vil vi igen se et grimt ræs mod bunden landene i mellem på dårlige arbejdsforhold, uhæmmet gældssætning, rovdrift på miljøet og lave virksomhedsskatter. Englands finansminister har jo allerede foreslået det sidste!

Thomas Andersen, du ved jo også at alle partier uddeler sikre valgkredse til partisoldaterne...

Thomas Andersen, hvem taler om "uhæmmet overforbrug for lånte penge" ? Det gør du.

Socialister eksv, taler om skabelse af arbejdspladser gennem statslig igangsættelse af langsigtede infrastrukturprojekter...

Prøv at forstå hvad nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer skriver:

Hoffmeyer mener kun, at man udskyder spændingerne ved at købe de kriseramte landes statsobligationer. Men man redder ikke systemet, og man har stadig den enorme arbejdsløshed. Der er ikke nogen grund til at tro, at en lidt lavere rente vil have direkte indflydelse på arbejdsløsheden. Og arbejdsløsheden skaber nogle politiske konsekvenser, som er enormt ubehagelige for både dem og resten af Europa.

Hoffmeyer mener derfor, at nogle af de hårdest ramte lande bør vælge at melde sig ud af eurosamarbejdet. Det vil give dem en frihed til at devaluere en overvurderet valuta og få skabt grobund for investeringer i nye arbejdspladser. Og de rige lande i Nordeuropa må hjælpe dem ved at give økonomisk støtte på forskellig måde