Nyhed
Læsetid: 3 min.

Førtidspensionsreform får få i arbejde

Førtidspensionsreformen skulle få flere svage ledige tilbage i arbejde. Men kun 2,6 procent af dem, som foreløbig har gennemført et såkaldt ressourceforløb, er kommet i beskæftigelse. Beskæftigelsesministeren mener dog, at det stadig er for tidligt at konkludere noget
Kun 2,6 procent af de ledige, som foreløbig har afsluttet de såkaldte ressourceforløb, der blev indført med den daværende SRSF-regerings førtidspensionsreform, er efterfølgende kommet i arbejde. Men beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) mener, at det er for tidligt at konkludere noget ud fra hans opgørelse.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
2. juli 2016

Kun 2,6 procent af de ledige, som foreløbig har afsluttet de såkaldte ressourceforløb, der blev indført med den daværende SRSF-regerings førtidspensionsreform, er efterfølgende kommet i arbejde.

Det viser en ny opgørelse fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Folketingets beskæftigelsesudvalg over, hvordan det går med forsøget på at få svage ledige tilbage i beskæftigelse gennem ressourceforløbene.

At så få er kommet i arbejde, vækker bekymring hos SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Selv om Karsten Hønge understreger, at reformen stadig kun har virket i få år, ringer advarselsklokkerne.

»Vi ender på et meget lavt niveau i forhold til at få folk i ordinær beskæftigelse. Uanset hvad kommer tallet jo ikke til at rette sig nok, så der er grund til kritisk at evaluere loven, når forligspartierne har aftalt at mødes til efteråret,« siger Karsten Hønge.

Reformen trådte i kraft den 1. januar 2013, hvorefter ingen under 40 år – som udgangspunkt – skal have førtidspension.

I stedet skal de, og andre svage borgere over 40, i første omgang have tilbudt et ressourceforløb, der på sigt hjælper dem i arbejde eller i gang med en uddannelse. Et ressourceforløb kan vare fra ét til fem år og skal i form, indhold og varighed tilpasses den enkeltes mål og behov.

Frem til udgangen af november 2015 havde 2367 foreløbig afsluttet et ressourceforløb.

Ud af disse er 2,6 procent kommet i beskæftigelse, 43,3 procent er kommet på førtidspension og 8,9 procent på såkaldt selvforsørgelse – mens de resterende er i fleksjob, på kontanthjælp eller får ledighedsydelse og andre offentlige ydelser.

Ideen er ellers god nok, nemlig at kommunerne skal tage særligt hånd om svage ledige og ikke mindst unge, for at sikre, at de ikke bliver parkeret på førtidspension.

Men kommunerne er blevet kritiseret for at have været langsomme med at komme i gang med at lave tilbud til de ledige, og da de kom i gang for manglende indhold i disse tilbud.

»Den her gruppe mennesker er rigtig tæt på en førtidspension, så det er en kæmpe opgave at sikre et ressourceforløb, som fører til at de kan forsørge sig selv med et ordinært arbejde, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbritt Berlau, og fortsætter:

»Derfor bør kommunerne være bedre til tidligt at screene, hvem der bare skal have førtidspension og ikke skal gennem et ressourceforløb. Og så skal kommunerne være bedre til at bruge ressourceforløbene tidligere, inden folks problemer har vokset sig så store, at de netop burde tilkendes en førtidspension. Ideen om at lave et afgrænset, helhedsorienteret forløb, hvor man investerer i en ordentlig indsats, er jo rigtig nok. Men så skal kommunerne netop investere i en ordentlig indsats.«

Mange føler sig holdt hen

Nanna Mørch, socialpolitisk konsulent i FOA, mener, at mange tit bliver tilkendt et ressourceforløb så sent, at de snarere burde tilkendes en førtidspension. Og når de så endeligt får tilkendt et ressourceforløb, mangler mange af disse indhold:

»Ressourceforløbene er lavet for at undgå, at folk kommer på førtidspension, men nogle gange bruger kommunerne det til bare at udsætte, at folk får denne. Der er nogle, som har glæde af ressourceforløbene, men der er også rigtig mange, som bare føler, at de holdes hen – bare på en lavere ydelse, hvilket gør det billigere for kommunerne,« siger Nanna Mørch.

Jørn Neergaard Larsen skriver til beskæftigelsesudvalget, at det er for tidligt at konkludere noget ud fra hans opgørelse.

»Det er vigtigt at understrege, at der fortsat er afsluttet alt for få ressourceforløb til, at man ud fra ovenstående tabel kan drage konklusioner om effekterne af ressourceforløb,« skriver beskæftigelsesministeren og fortsætter:

»Personligt glæder jeg mig dog over, at knap en fjerdedel af ressourceforløbene har ført til, at borgeren har genvundet tilknytningen til arbejdsmarkedet. Således er 2,6 procent kommet i ordinær beskæftigelse, 0,8 procent har påbegyndt en uddannelse og 10,8 procent er kommet i fleksjob. Dertil kommer 9,5 procent på ledighedsydelse, der venter på et fleksjob.«

Jørn Neergaard Larsens tal svarer dog, næsten på decimalen, til daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensens (S), da denne inden regeringsskiftet sidste år gjorde regnebrættet op efter, at 367 var kommet gennem et ressourceforløb og fandt, at kun 2,7 procent var kommet i beskæftigelse. At ville konkludere noget om reformen på baggrund af tallene var »simpelthen useriøst«, lød det også tilsvarende dengang fra Henrik Dam Kristensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Rasmussen

Jeg er uendeligt træt af at læse definitioner som "svage borgere" om andre mennesker. Er det ikke en enorm svaghed at have brug for at have magt til at kommandere rundt med andre som en anden herremand? Nogen af de mennesker der defineres som "svage" er blandt de stærkeste f. eks. i forhold til at føre en nærværende samtale, i forhold til at være reelt medmenneskelige, i forhold til at respektere andre som de er i modsætning til disse politikere, der opfører sig, som om hele befolkningen er en form for fæstebønder, der ligegyldigt hvad der ellers sker partout skal tvinges til at yde på det officielle arbejdsmarked, om så de mister livet på det? Hvad er det for en vanvittig arbejdslejr, der er gang i? Folk arbejder hele tiden på langt flere planer, end mange aner, hjælper hinanden, hjælper sig selv, arbejder på blot at klare at eksistere, arbejder på at skabe øjeblikke, en bedre verden for hinanden, for at passe på hinanden. Og hvis alle "kommer i arbejde", altså det arbejde, der officielt anerkendes som værende både arbejde og åbenbart det vigtigste livsindhold i ethvert menneskes liv ifølge mange, hvad skal alle sagsbehandlerne og jobkonsulenterne så finde på? De vil jo blive arbejdsløse. Skal de så i ressourceforløb for at komme ud på det arbejdsmarked, de nu ikke selv er en del af? Det er et absurd cirkus, det hele, at være vidne til og del af.

Martin E. Haastrup, Carsten Wienholtz, Preben Jensen, Agnes Marie Geleff, Torben K L Jensen, Vivi Rindom, Tina Sommer, Jakob Trägårdh, Keld Albrektsen, Alan Strandbygaard, Philip B. Johnsen, Jakob Lilliendahl, Viggo Okholm, Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Jan Troelsen, Elise Berg, curt jensen, Ebbe Overbye, Jan Pedersen, Jens Kofoed, Einar Carstensen, Heidi Larsen, Søren Andersen, Peter Wulff, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Benny Larsen, Troels Ingvartsen, Jørgen Steen Andersen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Carsten Mortensen, Bill Atkins, Liliane Murray, Tue Romanow, erik mørk thomsen, June Pedersen, Klara Liske, Torben Skov og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg lurer på, hvcr meget det er mulgt at træde på mennesker, før volden bryder ud i lys lue? Temmeligt meget tydeligvist!!

Martin E. Haastrup, Preben Jensen, Agnes Marie Geleff, Flemming Berger, Alan Strandbygaard, Elise Berg, curt jensen, Ebbe Overbye, Heidi Larsen, Søren Andersen, Steffen Gliese, Benny Larsen, Rune Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Carsten Mortensen, Bill Atkins, Liliane Murray og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Hver gang jeg ser et billede af den 'turbo-manipulator' til Neergaard Larsen er min refleksreaktion, at gribe ud efter høtyven, så jeg tror ikke det varer så længe endda, Torben.

Martin E. Haastrup, Preben Jensen, Helene Kristensen, Alan Strandbygaard, Niels Duus Nielsen, Ebbe Overbye, Jan Pedersen, Søren Andersen, Rune Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Carsten Mortensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at stille ligene krav til arbejdsgiverne? Fx. kunne offentlige tilskud og andre offentlige goder fratages arbejdsgiverne, hvis de ikke ansatte nedslidte mv. i en time eller to så de fik denne så gode kontakt til arbejdsmarkedet.
Tidligere kunne førtidspensionister søge om at få lov sætte deres førtidspension på pause, hvis de havde fundet et arbejde de kunne magte. Hvad med at udvide denne mulighed i stedet for dette nedværdige cirkus??????

Martin E. Haastrup, Tina Sommer, Philip B. Johnsen, June Pedersen, Elisabeth Andersen, Elise Berg, Heidi Larsen, Karen Grue, Hans Larsen, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen, Estermarie Mandelquist, Bodil Waldstrøm, Carsten Mortensen, Christel Larsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Helt enig med ovenstående kommentarer, dette er et cirkus, der koster, både kassen og på det personlige plan, hvad er meningen?

Martin E. Haastrup, Agnes Marie Geleff, Tina Sommer, Alan Strandbygaard, Philip B. Johnsen, June Pedersen, Herdis Weins, Heidi Larsen, peter fonnesbech, Rune Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Dorte Sørensen, Carsten Mortensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Er meningen at umyndiggøre borgerne, fratage dem deres selvbestemmelse og ansvar for bedre at kunne kontrollere og manipulere dem til det, magthaverne gerne vil - penge og magt?

Martin E. Haastrup, Tina Sommer, Alan Strandbygaard, Philip B. Johnsen, June Pedersen, Heidi Larsen, Bill Atkins, Liliane Murray, Jørgen Steen Andersen, Ib Christensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Kristian Kolby

Den gamle bavian skulle selv på førtid!
Og overlade taburetten til en Hmm! EN LANGTIDSLEDIG!!!

Jørgen Steen Andersen, Einar Carstensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Man undres gang på gang.
Alle disse politikere og topledere, med deres økonomiske studier der viser præcist samme vej.
De skulle forestille at være akademikere, og stadigvæk holder de fast i myten om at øget arbejdsudbud skaber flere arbejdspladser, fremfor kritisk analyse.
I "gamle dage" troede jeg egentlig at de, mere eller mindre bevidst, ignorerede at det (øgede arbejdspladser) kun kunne ske hvis fagforeningerne tabte magten og lod arbejdsgiverne sætte lønnen så lavt at ingen kunne leve af den.
I dag har fagforeningerne tabt magten.
Senest accepterede de at lønnen blev nedsat til en pose kartofler og lidt husleje med indslusningslønnen (en deroute der startede under Nyrup regeringen, og gik i fuldt flor da Danmark i 0'erne valgte at følge den tyske Harz IV lov i tykt og tyndt).
Noget andet er dog faldet mig ind.
Nemlig at DJØFFERNE simpelthen ikke fatter at uanset hvor lav lønnen bliver så er der ingen danske arbejdsgivere der ønsker at ansætte mennesker som ikke er i stand til at tjene investeringen ind.
Og her tænker jeg ikke på investeringer i koste og skrubber, men i industri maskiner som dårligt kan betjenes af mennesker som ikke har en uddannelse der svarer til teknikum ingeniører.

Der er med andre ord et mætningspunkt for hvor mange fortovsfejere og gulvvaskere som danske virksomheder kan opsluge, selv hvis lønnen var et rundt nul og virksomhederne kun skulle betale for at få gjort rent hver 3'de fredag.

Preben Jensen, Helene Kristensen, Agnes Marie Geleff, Tina Sommer, Keld Albrektsen, Alan Strandbygaard, Karsten Aaen, Philip B. Johnsen, June Pedersen, Niels Duus Nielsen, allan secher-lund, Jørgen Steen Andersen, Herdis Weins, Ebbe Overbye, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bistandsloven skulle sikre, at svage borgere blev stærke borgere - ikke ved at kræve noget af dem, men ved at sikre, at de fik tilstrækkeligt mange penge på kontoen ved månedsstart, til at de ville kunne leve et rimeligt liv udenfor arbejdsmarkedet, som de af den ene eller anden grund ikke passede til.
Med førtidspension er det endnu mere simpelt: er du varigt syg, skal du have ikke stå til rådighed, du trækker frinummer på sessionen til sultens slavehær.

Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen, allan secher-lund og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Dansk Arbejdsgiverforening har lykkeligt fået afsat den småligt tænkende, men absolut arrogante, Jørn Neergaard Larsen til Folketinget...

...en ting er at spille argument-resistent i arbejdsgiverkredse ...noget andet er at være det - det dur ikke.

Martin E. Haastrup, Estermarie Mandelquist, Tina Sommer, Flemming Berger, Alan Strandbygaard, June Pedersen, Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Jan Troelsen, Claus E. Petersen, Herdis Weins, Ebbe Overbye, Einar Carstensen, Anne Eriksen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Steffen Gliese

"Med førtidspension er det endnu mere simpelt: er du varigt syg, skal du have ikke stå til rådighed, du trækker frinummer på sessionen til sultens slavehær."

Førtidspension svarer til højeste dagpengesats, og selvom dagpenge ikke er hvad dagpenge har været så er "frinummer på sessionen til sultens slavehær" nok at stramme den retoriske skrue en anelse over hvad gevindet magter.

Flemming Berger, Philip B. Johnsen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Politikere har en meget kedelig impuls, og det er at regelsætte det, folk gør med fornøjelse af sig selv.
Det går i denne omgang tilbage kvinderne på arbejdsmarkedet, der var en frigørelse, men som nu er blevet et krav om, at alle skal på arbejdsmarkedet.
I går blev mange studerendes strategi med at forlænge studietiden og finansiere det med arbejde ved siden af gjort til en ordning, sat i system med nærmest en arbejdspligt og en udvidelse af studietiden med to år til formålet.
Man kan ikke styre en befolkning på den måde - man kan ikke holde fast i en politik, der konstant vil tage fra borgerne, fordi velfærdsstaten går ud på at give til borgerne.
Man er nødt til at forstå, at den brede befolkning tænker i penge, mens den øverste privilegerede klasse tænker i magt (fordi de ikke behøver at tænke i penge). Det er lykkedes at splitte befolkningen på bagateller, så de ikke kan samles om de grundlæggende krav, der tidligere understøttede den demokratiske magt imod særinteresserne.

Agnes Marie Geleff, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, allan secher-lund, Jørgen Steen Andersen, Mads Berg, Claus E. Petersen, Jan Pedersen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

"Dansk Arbejdsgiverforening har lykkeligt fået afsat den småligt tænkende, men absolut arrogante, Jørn Neergaard Larsen til Folketinget"

Det er en win-win for Venstre. Manden deler tankesæt med Venstre, han er ikke afhængig af stemmer og derfor helt loyal overfor dem der har ansat ham.
Hvis jeg var statsminister og skulle vælge en prúgelknabe til beskæftigelsesminister ville jeg da også finde en som var ligeglad med folkets mening men var absolut loyal overfor mig, der som den eneste kan give ham en fyreseddel.

Agnes Marie Geleff, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, Heidi Larsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Carsten Svendsen, Einar Carstensen, Lise Lotte Rahbek, Bill Atkins og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

En ting der stadig gør mig ualmindelig rasende - udover det sædvandlige umenneskelige pres der lægges på syge mennesker og mennesker der ikke lige kan piskes nok i forhold til trædemøllen - er, at alle landets politikere mener, at man bliver parkeret på en førtidspension. Jeg er på førtidspension - 5 år i går faktisk - og jeg er fandenfiseme ikke parkeret nogen steder. Parkere er noget man gør med en bil eller en cykel! Det er så nedværdigende at blive betraget som at man er parkeret bare fordi man er syg og ikke kan yde til samfundet - som åbenbart man kun er en del af når man er på arbejdsmarkedet.

Ellers jeg er fuldstændig enig med alle jeres kritiske kommentarer. Og skal jeg være helt ærligt, så er det kun et spørgsmål om tid hvornår Neergaard eller en anden politikere mener vi feder den for meget til for mange penge og derfor også skal kigges efter i sømmene. Ingen på bunden er fredet mere, vi er skadedyr der skal udryddes.

Rune Rasmussen, Estermarie Mandelquist, Carsten Svendsen, Tina Sommer, Keld Albrektsen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, June Pedersen, Elisabeth Andersen, allan secher-lund, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, curt jensen, Jan Pedersen, Steffen Gliese og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
allan secher-lund

Det synes håbløst naivt i min optik, at man forestiller sig at de såkaldt svage borgere, skulle kunne sluses ind i et arbejdsmarked, hvor selv stærke borgere kan have svært ved at hænge i.

Man har talt om det rummelige arbejdsmarked i årtier, men samtidig bevæget sig den stik modsatte vej.

Måske det var en idé at vores politikere begyndte at koncentrere sig om dette i stedet, for det er da logisk en forudsætning, hvis de "svage" skal have en chance, og de "stærke" skal fortsætte med at være "stærke".

Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, curt jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg vil godt stå ved, at DJØFFERE er en invasiv art i den offentlige sektor, som gør, hvad parasitter gør: invaderer værten, spreder sig ukontrollabelt og påvirker ved sin tilstedeværelse værtens adfærd til dennes ulempe og egen fordel.

Estermarie Mandelquist, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, allan secher-lund, Jørgen Steen Andersen, curt jensen, Claus E. Petersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Heidi Larsen

"Parkere er noget man gør med en bil eller en cykel!"

Der var engang hvor førtidspensionister var dem der ikke kunne mere eller orkede mere uden at enten være på randen af selvmord eller/og have kronisk ondt i led og hoved eller se og høre monstre og stemmer pga skizofreni osv., men i dag er det heldigvis blevet meget bedre.
Nu er tanken ikke længere "førtidspensionist" men derimod "latent, parkeret arbejdsudbud til senere politisk brug".

Mvh. et medlem af sultens parkerede slavehær, eller hvad Steffen Gliese nu fik skrevet om os :)

Tue Romanow, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Helt ærligt! Langt de fleste som de sidste 10 år har fået førtidspension er mere død end levende! Det er i forvejen et fuldtids job at være kronisk kronisk syg i Danmark og netop som man har brug for flere ressourcer pga. sygdommen, så får man færre og færre, og selv den smule man får skal man slås for.

Jeg er ikke hævngerrig, men jeg vil for retfærdighedens skyld kalde en forbandelse ned på alle disse fine levebrødspolitikere med deres fede pensioner og frynsegodter som VI betaler og som har været med til at gøre i forvejen besværlige liv endnu mere besværligere og mindre livsværdig for os kronisk syge.

Må de få rigeligt af deres egen medicin!

Claus E. Petersen, Rune Rasmussen, Helene Kristensen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@curt jensen

"Må de få rigeligt af deres egen medicin!"

Hvis jeg havde skrevet hvilket endeligt jeg i frustrationer har udtænkt for Inger Støjberg og Claus Hjorth Frederiksen da de var beskæftigelsesministre ville jeg sidde i en celle under den jyske hede, bevogtet af vogtere uden ansigt.

Flemming Berger, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@allan secher-lund

"Man har talt om det rummelige arbejdsmarked i årtier, men samtidig bevæget sig den stik modsatte vej. "

Som jeg skrev ovenfor, har jeg en mistanke om at der er gået noget galt.
Økonomerne bliver ved med at anbefale flere lavtlønnede uuddannede som arbejdsudbud uanset konsekvenserne, men verden har ændret sig. Vi har brug for højt uddannet arbejdskraft.
Masse indvandringen betyder i praksis at der mindst een ikke-dansktalende funktionel analfabet for hver tiende uddannede (smed, ingeniør, what ever).
Det er der ingen der kan absorbere.
Beregningerne og modellerne er simpelthen kiksede (igen).

Statskundskab er ikke videnskab, men gætteri.
Som Karl Popper så smukt udtrykte det var Marxismen fantastisk til at forudsige begivenheder der allerede var indtruffet, og det samme gælder de økonomiske modeller som indtil dato ikke har kunnet forudsige andet end det man beder dem om, men som alligevel bliver trukket frem som "bevis" for at den ene eller anden politiske vej er farbar eller den bedste.

peter fonnesbech og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

Det der er mest skræmmende med alle de her reformer, er hvor konsekvensblinde vores politikere er og har været i mange år. Det handler om penge nu og her, at please arbejdsmarkedet og arbejdsgiverne, presse mindstelønnen, skattelettelser osv osv, men i sidste ende kommer det til at koste staten SÅ ufattelig mange penge, at man har valgt at gøre folk fattigere og sparke endnu mere til dem der faktisk ligger ned i forvejen.

Det koster ufattelige summer at indføre reformerne, det koster penge at tage penge fra folk, det koster penge at iværksætte alle de såkaldte tiltag som skal få folk ud på arbejdsmarkedet og hvad får de ud af det? Ikke en disse, det kan vi jo se gang på gang, der kommer ikke flere syge kontanthjælpsmodtagere ud at arbejde eller færre på førtidspension. Det er jo latterlige små tal de kommer med i deres såkaldte succeshistorier og når det ikke er succes nok, så straffer de.. og det gør de i øvrigt også når noget ER en succes! (bare vent, der går ikke langt tid, så er der for mange der bliver tildelt flexjob og der er for mange ledelige flexjobbere)

Til gengæld har vi nu en enorm gruppe borgere, der lever dårligere og kortere liv, som bliver mere og mere syge, som belaster sygehusvæsenet mere, koster mere i medicin, som har mere brug for hjælp. Det koster jo penge, men så kan "vi" jo bare straffe folk endnu mere.

Vores politikere skaber selv de sociale tabere de har så travlt med at straffe!

Og så er det man tænker højt, hvad skal der til før de indser hvor langt ude det her er?

Martin E. Haastrup, Estermarie Mandelquist, Tina Sommer, Tue Romanow, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, June Pedersen, Elisabeth Andersen, Niels Duus Nielsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Heidi Larsen

P.s. Hov... der skulle stå "koste samfundet", ikke "koste staten" i første afsnit.

Peter Sterling

Se filmen "Eksperimenter" om Stanley Milgram hvis du vil forstå hvad der foregår i Danmark på det sociale område. Politikerne har indført hensynsløs sadisme overfor bla. denne type borgere.

En amerikansk forsker Stanley Milgram undrede sig over, at der under anden verdenskrig havde været tortur, hvordan kunne nazisterne gøre det? Han udførte et eksperiment og lod nogle studerende sætte strøm til andre - som befandt sig i et andet rum. Bag ved den studerende stod der en ekspert som sagde at alt var ok, bare sæt mere strøm på, og de gjorde det, på trods at de hørte skrig. Forskeren konstaterede chokeret at det ikke kun var i nazityskland at det kunne forekomme, men at det kunne let ske i hans frie land.

Nedskæringerne kommer fra folketinget over Kommunnernes Landsforbund ud til kommunnerne, til socialkontorernes chefer, som sender dem uhæmmet videre ud til socialrådgiverne. Disse bødler ser ikke et problem i at mishandle ekstrem syge mennesker. For os andre er det umuligt at fatte at det er muligt menneskeligt set at gøre dette. Læste engang en artikel som skrev at det jo ikke var den enkelte socialrådgiver som var ansvarlig, det var jo politikerne som laver lovene - forkert, bødlerne er fuldt ud ansvarlige for den tortur de udfører! De sociale nedskæringer skærer ind til benet siger borgmesterne, hvordan kan disse mennesker hæve deres løn under sådanne forhold, hvornå siger de fra? Indfør VelfærdsReformationen nu!

Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Jørgen Steen Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese: "Man kan ikke styre en befolkning på den måde..."

Mon ikke det er problemet i en nøddeskal? Man KAN ikke styre en befolkning, derfor skal den ikke styres, men ledes. Politikerne har ikke formatet til at lede os, derfor forsøger de at styre os, og resultatet er derefter.

Flemming Berger, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Ebbe Overbye

Mette Frederiksen var ansvarlig minister da førtidsreformen blev vedtaget. Hun var også ansvarlig for nyttejobbene.
Siden man ikke har hørt et pip fra hende, må man gå ud fra, at det er meningen at syge skal mishandles og at ledige kontanthjælpsmodtager skal trælle som moderne slavearbejdere uden lønmodtagerrettigheder.
Det er det totale sammenbrud for Socialdemokratiet, som jeg ser det.

Estermarie Mandelquist, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Liliane Murray, Herdis Weins, Anne Eriksen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Og alligevel undrede jeg mig, nu her sidst vi blev "vejledt" i forhold til rygning...
Det var dem "uden uddannelse", det var galt med - ganske som i "sobre" TV udsendelser om små folks sygdomme og gener og liv i det hele taget - så garnerede man lige med nogle veltrænede, veluddannede familier i deres velkontrollerede liv og spisevaner!
Hva´f er meningen?
Jeg så ikke det hele, det er klamt at udstille folk på den måde. Der er flere forsøg fra DR`s side. Hvem husker ikke Asger og de arbejdsløse?

I dag var det så det stigende antal unger med spiseproblemer/ anoreksi.
Det var naturligvis fordi forældrene gik på kure og trænede, samtidig med at de spiste sundt!
Hvem cementerer alt med kostråd og leveregler, kontrollerer hvad vi kan købe og indføre i landet, samtidig med at deres "pakkeløsninger" og kontrol af alt hvad der foregår i "sundhedssektoren" (for den billigste løsning) men som regel skadeligste for tillid og tryghed.
Du er heldig, hvis der er 15 min. og personen/ behandleren har check på dine problemer...

Ikke at jeg vil sammenligne, men hele molevitten er vildt sundhedsskadeligt for samfundets overlevelse.
Det stupide er, at tillid og tryghed giver bedre resultater end tvang og kontrol, udøvet i længere tid...
Hovsa, det blev længere end tiltænkt!

Estermarie Mandelquist, odd bjertnes, Heidi Larsen, Jørgen Steen Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
charlie white

Sålænge der er et flertal (middelklassen) der kan holde snuden oven vande i cirkuset, ved at deltage i den kollektive sparken nedad, så gør de det.

Mennesket destruktive natur fornægter sig ikke, og som historien gang på gang har påvist, så ender det i vold.

Helene Kristensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, Heidi Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Nu drejer det her sig om økonomi mere end hensyn til det "stakkels svage" menneske som med F...vold og magt skal holdes til ilden for ikke at tabe i "værdi". Men mon ikke det i længden havde været billigere at lade dem som tydeligt ikke er stærke nok til et job få deres pension og at man samtidig opfordrede dem til at leve med indhold og så med pensionen som sikkerhed eksempelvis tog en form for uddannelse. Gad vide hvad det har kostet af konsulent og terapeuttimer at presse mennesker til ingen nytte. Arbejdsgiverne i både offentlig og privat regi har jo haft rigeligt af de raske at vælge imellem. Måske er det vi såkaldt "rigtige" menneskers fordomme omkring slapsvanse og hypokondere som har fået disse initiativer i gang, fordi at dette ,at leve på nåde, kan virke som et nederlag. Hende jeg er lykkelig gift med nåede at få pensionen inden det her hysteri gik i gang. Kom ikke og sig at en førtidspensionist mangler menneskelig værdi !

Estermarie Mandelquist, Liliane Murray, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Heidi Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hvor er argumentet for at ordningen skulle blive bedre med tiden ?
Der er intet argument, men kun en forkølet påstend om at det er for tidligt at sige noget.

Hvis ordningen eksempelvis var en medicin, og at den ikke virkede efter et år ville konklusionen her være meget klar. Og hvor er den forskellen her !
Der er i princeippet ingen.

Med andre ord , den virker ikke.

Lise Lotte Rahbek, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Ebbe Overbye og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

"Leif Lahn Jensen påpeger dog, at 60 personer i ordinær beskæftigelse og knap 11 procent i fleksjob, er værd at glæde sig over."

De vidste udmærket, at de ville gøre livet til et helvede for en masse mennesker, der allerede lå ned. Men kynismen sejrede.

Hvor mange har fået deres tilværelse ødelagt? Hvor mange er netop DØDE, fordi de har presset dem?

Arrogante sovsehjerner!

Torben Skov, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Liliane Murray, Estermarie Mandelquist, peter fonnesbech, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, der går galt, er, at markedsmekanismen vendes om - køber gøres til sælger i modellen, hvilket jo gør, at den ikke kan virke.
Det er job, og ikke arbejdskraft, der udbydes - arbejdskraften svarer til betalingen. Så når der er job, der udbydes, opstår arbejdskraften, der kan besætte dem; men der opstår ikke job, fordi der er arbejdskraft. Hvis der kom varer på hylderne, når folk havde penge, ville kommunismen jo ikke have haft forsyningsproblemer.

Liliane Murray og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Niels Nielsen

"Mon ikke det er problemet i en nøddeskal? Man KAN ikke styre en befolkning, derfor skal den ikke styres, men ledes. "

Jeg er ikke sikker på hvad forskellen er på at lede og styre, men i Nord Korea, Cuba, de tidligere sovjet stater, arabiske lande, sydamerika osv., så det dengang ud til at gå strålende med at både lede og styre uden nogen form for folkeligt mandat. I dag er både sovjetunionen og de fleste sydamerikanske diktaturer væk, men der er stadig en del pletter som vi måske slet ikke bør tænke på.
Sådan bruges det i de lande (vold, tortur, terror), og så skal vi vel ikke komme med vores menneskerettigheds imperialisme og belære dem om hvordan de skal leve deres liv, blot fordi at vi lever anderledes.

Søren Roepstorff

@ Kim Kristensen

"Ideen er ellers god nok, nemlig at kommunerne skal tage særligt hånd om svage ledige og ikke mindst unge, for at sikre, at de ikke bliver parkeret på førtidspension."

Jaså? Det var den så tydeligvis ikke, men der fik du da luftet din egen holdning. Det er altid sundt for borgerne, når magthaverne med tvang kører rundt med borgerne, ikk' Kim?

Rune Rasmussen

Den her regering og dens støtter bedriver decideret hetz, utilsløret psykisk vold, imod de grupper af befolkningen, der som udgangspunkt ikke kan gøre modstand. Og vold, i de forskellige afskygninger den kan have, avler vold. Det er kun til et vist punkt, at man kan pisse på folk, indtil dem der har kræfter til det tyr til andre midler end de ikke-voldelige. Personligt kan jeg ikke se andet end et egentligt oprør som middel til at afvikle den her forrykte, magtmisbrugende regering. De vil jo tydeligvis ikke alle grupper i samfundet det godt.

Peter Wulff, Torben Skov, Anne Eriksen, Heidi Larsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Claus E. Petersen, forskellen er såmænd, at en god leder går forrest for at vise et godt eksempel, mens styring mere handler om at stå nede på baglinjen og råbe sine ordrer, mens man lader bønderne tage risikoen og tabene.

Steffen Gliese

- eller opridser opgaverne på et medarbejdermøde og deler dem ud efter lyst og kompetence, Niels Nielsen. :-)