Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forsvarsminister blåstempler israelsk våbenproducent

Omstridt israelsk våbenproducent går videre til den afgørende udbudsrunde om at levere nyt artilleri til Danmark. Forsvarsministeren siger god for det israelske selskab, men Radikale Venstre truer med at blokere for våbenindkøbet, og SF advarer mod dets konsekvenser for den danske deltagelse i konflikterne i Mellemøsten
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er ikke bekendt med, at den israelske våbenfabrikant, Elbit Systems, skulle have handlet på en måde, der har udløst internationale sanktioner på grund af overtrædelser af internationale konventioner. Deres kørende kanon – haubitser – er i spil til at blive købt af det danske forsvar.

Jens Dresling

Indland
25. juli 2016

Forsvarsminister Peter Christensen (V) blåstempler nu en omstridt israelsk våbenproducent, som er med i opløbet om at levere nyt artilleri til Forsvaret.

Det israelske selskab Elbit Systems kritiseres for sit samarbejde med det israelske forsvar, men forsvarsministeren oplyser til Folketingets forsvarsudvalg, at han ikke kender til, at selskabet har overtrådt nogle regler. Der er hverken i dansk- eller EU-regi restriktioner på import af våben eller militært udstyr fra Israel.

»Forsvarsministeriet er ikke bekendt med, at Elbit Systems skulle have handlet på en måde, der har udløst internationale sanktioner på grund af overtrædelser af internationale konventioner eller lignende forpligtelser,« skriver Peter Christensen til forsvarsudvalget, efter at Elbit Systems er ét af fem selskaber ud af i alt seks, som netop er gået videre efter forsvarets første udbudsrunde (den såkaldte prækvalificering) vedrørende millionindkøbet af selvkørende haubitsere (kanoner) til hæren.

De fire andre tilbageværende selskaber, som kæmper om kontrakten, er amerikanske BAE Systems Land & Armaments, sydkoreanske Hanwha Techwin, polske Huta Stalowa Wola samt franske Nexter Systems.

Selv om Elbit Systems tidligere i al ubemærkethed har leveret materiel til Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), vakte det opsigt, da det i foråret 2015 kom frem, at FMI havde indstillet, at selskabet fik kontrakten til en værdi af en halv milliard kroner.

FN’s menneskerettighedsrapportør for de besatte palæstinensiske områder har ellers opfordret til boykot af Elbit Systems, som også er sortlistet af en række danske og internationale pensionskasser og investorer.

Danske Bank har fravalgt at investere i det israelske selskab, fordi det er »involveret i leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer«.

Og hos pensionskassen PKA har selskabet været på den sorte liste siden 2010, fordi det har leveret udstyr til Israels omstridte »sikkerhedsmur«. Som andre israelske våbenproducenter reklamerer Elbit Systems med, at selskabets produkter er »kamptestede«.

Radikalt veto

Efter kritik fra to af de daværende partier bag forsvarsforliget, Radikale Venstre og SF, besluttede den daværende SR-regering imidlertid dengang at »annullere udbuddet og udskyde anskaffelsen«. Det skete med henvisning til, at der manglede penge til at genopbygge – eller erstatte – en helikopter, der i oktober 2014 havarerede i Afghanistan.

I stedet ville daværende forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), undersøge muligheden for at leje eller låne artilleri fra et andet land, indtil der på et senere tidspunkt kunne træffes en ny beslutning om at købe det.

Få måneder senere, efter regeringsskiftet i juni 2015, kunne efterfølgeren på posten som forsvarsminister så fortælle, at ingen af de adspurgte lande ville låne Danmark artilleri, og de mulige tilbud om leje blev ikke vurderet til at være »attraktive«. Og kort før jul igangsatte Peter Christensen så på ny en udbudsrunde.

I dag truer Radikale Venstre med at nedlægge veto, hvis Elbit Systems vinder kontrakten med forsvaret.

Ifølge vejledende FN-principper har stater et ansvar for at sikre, at virksomheder, de køber af, ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne – et princip kaldet »State Duty to Protect.«

»Radikale Venstre er imod, at Danmark handler med firmaer, som bryder international lov,« siger Radikale Venstres fungerende politiske ordfører, Andreas Steenberg, og fortsætter:

»Hvis Elbit Systems vinder kontrakten, vil vi derfor bede forsvarsministeren dokumentere, at selskabet ikke gør det. Der har været rejst nogle alvorlige beskyldninger mod Elbit Systems, og vi vil se flere beviser på, at disse ikke er rigtige, end at Peter Christensen skriver, at han ikke er bekendt med, at de skulle være det«.

Intet nyt

SF – som inden sommerferien trådte ud af forsvarsforliget i forbindelse med beslutningen om at købe nye kampfly – opfordrer forsvarsministeren til at fravælge Elbit Systems.

»Det er en dårlig idé at købe våben fra Israel. Ikke fordi jeg går ind for en boykot af Israel. Men i betragtning af at Danmark deltager i krige og konflikter i området, og Israel er så kontroversiel i den arabiske verden, vil det være en uklog beslutning. Mon ikke alle i forsvarsforligskredsen i virkeligheden krydser fingre for, at Elbit Systems ikke vinder kontrakten?« siger SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

At Elbit Systems – igen – skulle vinde kontrakten er dog en oplagt mulighed. Der er nemlig ikke noget som har ændret sig, siden FMI i første omgang – efter mere end to års udbudsproces – i 2015 pegede på Elbit Systems’ artillerisystem, Atmos, som det mest konkurrencedygtige tilbud.

Kravene i udbudsmaterialet er identisk med kravene i det forrige udbud, har chefen for FMI’s projektkontor for artilleri, Bent Bech, tidligere oplyst:

»Det skyldes, at hærens operative og materielle behov heller ikke er ændret siden da.«

FMI forventer at kunne indgå en aftale med en ny leverandør til næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

- "FN’s menneskerettighedsrapportør for de besatte palæstinensiske områder har ellers opfordret til boykot af Elbit Systems, som også er sortlistet af en række danske og internationale pensionskasser og investorer."

Der er åbenbart grunde nok til at finde en anden leverandør. Men forsvarsministeren er tilsyneladende ligeglad.

Lars Møller Schandorff og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar