Læsetid: 3 min.

Forsvarsminister blåstempler israelsk våbenproducent

Omstridt israelsk våbenproducent går videre til den afgørende udbudsrunde om at levere nyt artilleri til Danmark. Forsvarsministeren siger god for det israelske selskab, men Radikale Venstre truer med at blokere for våbenindkøbet, og SF advarer mod dets konsekvenser for den danske deltagelse i konflikterne i Mellemøsten
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er ikke bekendt med, at den israelske våbenfabrikant, Elbit Systems, skulle have handlet på en måde, der har udløst internationale sanktioner på grund af overtrædelser af internationale konventioner. Deres kørende kanon – haubitser – er i spil til at blive købt af det danske forsvar.

Jens Dresling

25. juli 2016

Forsvarsminister Peter Christensen (V) blåstempler nu en omstridt israelsk våbenproducent, som er med i opløbet om at levere nyt artilleri til Forsvaret.

Det israelske selskab Elbit Systems kritiseres for sit samarbejde med det israelske forsvar, men forsvarsministeren oplyser til Folketingets forsvarsudvalg, at han ikke kender til, at selskabet har overtrådt nogle regler. Der er hverken i dansk- eller EU-regi restriktioner på import af våben eller militært udstyr fra Israel.

»Forsvarsministeriet er ikke bekendt med, at Elbit Systems skulle have handlet på en måde, der har udløst internationale sanktioner på grund af overtrædelser af internationale konventioner eller lignende forpligtelser,« skriver Peter Christensen til forsvarsudvalget, efter at Elbit Systems er ét af fem selskaber ud af i alt seks, som netop er gået videre efter forsvarets første udbudsrunde (den såkaldte prækvalificering) vedrørende millionindkøbet af selvkørende haubitsere (kanoner) til hæren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

- "FN’s menneskerettighedsrapportør for de besatte palæstinensiske områder har ellers opfordret til boykot af Elbit Systems, som også er sortlistet af en række danske og internationale pensionskasser og investorer."

Der er åbenbart grunde nok til at finde en anden leverandør. Men forsvarsministeren er tilsyneladende ligeglad.

Lars Møller Schandorff og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar