Læsetid: 2 min.

Hamed vil ikke have kørekort med Israel som fødested

Dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi vil klage til ombudsmanden over sit kørekort. Han er utilfreds med, at der ikke står Palæstina som fødested, når nu det er der, han er født
Hamed El-Beltagi har dokumenteret, at han er født i Palæstina i 1946 – to år før oprettelsen af Israel. Alligevel vil myndighederne ikke ændre det på hans kørekort.

Ulrik Hasemann

4. juli 2016

»Israel angives som fødested på dit kørekort.« Sådan lød Færdselsstyrelsens afgørelse på en klage fra dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi. Selv om styrelsen medgav, at Hamed El-Beltagi havde dokumenteret, at han var født i Palæstina i 1946 – to år før oprettelsen af Israel – så ville styrelsen ikke ændre fødestedet i hans kørekort.

Færdselsstyrelsen begrunder afslaget med, at »Danmark pt. ikke anerkender Palæstina som selvstændig stat, hvorfor Palæstina ikke kan angives som fødeland på dit kørekort«.

Den forklaring forstår Hamed El-Beltagi ikke.

»Jeg kan ikke være født i Israel, for det land var slet ikke oprettet, da jeg blev født. I mine tidligere kørekort har der stået Palæstina som fødested. For mig er det fuldstændigt absurd, at det overhovedet kan komme på tale, at Israel angives som mit fødested,« siger han og sammenligner det med, at der skulle stå ’Tyskland’ i en danskers kørekort, hvis personen var født under den tyske besættelse 1940-45. Færdselsstyrelsens afslag kan ikke påklages til anden myndighed. Derfor har Hamed El-Beltagi nu skrevet til Folketingets ombudsmand. Her henviser han til kørekortbekendtgørelsen, hvor det i et bilag hedder, at »fødestedet angives alene som fødelandet«.

I brevet til ombudsmanden udtrykker Hamed El-Beltagi sin »store frustration over denne sag«.

»Der er tydeligvis nogle faktuelle omstændigheder, som fuldstændig ignoreres. Og det er netop det, der giver anledning til sagen,« skriver han.

Indtil videre kører Hamed El-Beltagi rundt med et midlertidigt kørekort, fordi han har nægtet at modtage det nye kørekort med fødested Israel: »I mit midlertidige kørekort er mit fødested Palæstina, akkurat som i alle de tidligere kørekort, jeg har haft,« siger han.

Ministre skal i samråd

Information har tidligere fortalt, hvordan Hamed El-Beltagi, der har været dansk statsborger i 35 år, oplevede et tilsvarende problem med fødestedsangivelsen, da han skulle have nyt pas. Her kunne han heller ikke længere have Palæstina som fødested, men måtte mod sin vilje vælge mellem enten ’Israel’ eller ’Mellemøsten’ som fødested.

Samme mulighed giver Færdselsstyrelsen nu med kørekortet. Styrelsen henviser til, at han i det centrale personregister er registreret med Mellemøsten som fødselsregistreringssted: »Hvis du ønsker at søge om dispensation, således at Mellemøsten fremgår som fødested, bedes du rette henvendelse til Færdselsstyrelsen herom.«

Fra Færdselsstyrelsen lyder beskeden, at der er i hvert fald et konkret eksempel på, at en person har fået ændret sit fødested til Mellemøsten i kørekortet. Men den mulighed er Hamed El-Beltagi ikke interesseret i.

»Det er noget værre rod. Og efter min mening nytter det ikke at skifte den ene fejl ud med en anden fejl.«

Justitsminister Søren Pind (V) har senest været i samråd om sagen om fødesteder i pas og kørekort den 8. juni. Men en af indkalderne, Christian Juhl (EL), er ikke tilfreds med ministerens svar, så både justits- og udenrigsministeren kan se frem til at blive indkaldt til et nyt samråd, fortæller han.

»Vi er ikke færdige med den sag. Mange vil sikkert opfatte det som en lille sag, men for den enkelte er ens fødested en vigtig del af ens identitet,« siger Christian Juhl og tilføjer:

»Det er noget formalistisk pjat, at justitsministeren ikke bare ændrer det, for det er fuldstændig grotesk, at man skal have en besættelsesmagt som fødested. Og når man tidligere har kunnet have Palæstina som fødested, så må man også kunne det i fremtiden.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Dorte Sørensen
Maj-Britt Kent Hansen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

det er da helt grotesk, som den borgerlige regering opfører sig, og lefler for Israel.
det samme princip brugt i Jylland ville jo betyde, at alle der bor syd for kongeåen, skulle have stemplet Tyskland som fødested i deres kørekort.

Christel Gruner-Olesen, Karen Grue, Lars-Bo Abdullah Jensen, Karsten Aaen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

@Poul Anker. Sikke noget gedigent sludder. Det burde være bekendt for dig, at Danmark og Tyskland er suveræne stater - og at Palæstina ikke er det. Hvad med at prøve at sammenligne pærer med stikkelsbærgrød ?

Søren Wegner

@ Ouroboros

At Palæstina ikke er en selvstændig stat skyldes vel især, at visse landes regeringer ikke blot lefler for, men aktivt støtter Israels landnam hos sine nødtvungne naboer.

Christel Gruner-Olesen, Karen Grue og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Lars Frandsen

Står der virkelig Tyskland i en danskers pas født under besættelsen? I modsat fald hænger sammenligningen da ikke sammen. Så flugter det da meget godt.

Viggo Okholm

Er Israel en selvstændig stat? Har de egentlig ikke fået foræret et landområde uden om de oprindelige indbyggere. Realiteten er så noget andet, men moralen her uha!