Nyhed
Læsetid: 2 min.

Heller ikke Folketinget må se hemmelige oplysninger om tålt ophold

Inger Støjberg afviser at udlevere i fortrolig form et otte år gammelt dokument med Justitsministeriets vurdering af tålt ophold til Folketinget
Indland
7. juli 2016

Én ting er, at udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser at give Information aktindsigt i et såkaldt telefonnotat med henvisning til ministerbetjening. Noget andet er, at heller ikke Folketinget i fortrolighed kan få adgang til de hemmelige oplysninger.

Men det er realiteten, efter at Inger Støjberg i et svar til Folketingets Udlændinge, Integrations- og Boligudvalg pure har afvist at udlevere et telefonnotat, som ministeriets embedsmænd for over otte år siden skrev efter at have talt med Justitsministeriet om et lovforslag om tålt ophold.

Ifølge Inger Støjbergs svar til Retsudvalget kan det ikke »udelukkes, at det pågældende interne telefonnotat, som ikke er afgivet til udenforstående, indeholder oplysninger, som af hensyn til fremtidige politiske initiativer ikke bør oversendes til udvalget.«

Det er Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der på baggrund af Informations omtale af notatet har bedt om at få det oversendt til retsudvalget i fortrolig form. Hun finder det »meget mærkværdigt«, at ikke engang Retsudvalgets medlemmer kan få lov til at se det hemmelige notat.

»Inger Støjbergs svar er udtryk for en meget ringe tillid til Folketingets medlemmer,« siger hun og tilføjer, at udvalgsmedlemmerne ellers regelmæssigt får tilsendt fortrolige oplysninger, også om emner, der ikke handler om enkeltpersoners sager.

»Jeg formoder ikke, at telefonnotatet har at gøre med statens sikkerhed, og derfor kan man med god ret spørge, hvad det telefonnotat dog indeholder, siden det skal være så hemmeligt,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Grundlovsstridigt?

Som Information tidligere har beskrevet, så var det et tip fra en kilde, der tilbage i 2008 henledte opmærksomheden på Justitsministeriets høringssvar under Folketingets behandling af den såkaldte tuneserlov.

Lovforslaget, der markant strammede vilkårene for udlændinge på tålt ophold, blev af flere jurister kritiseret for at være i strid med grundloven, fordi stramningerne ifølge kritikerne betød, at forholdene på tålt ophold kunne sidestilles med frihedsberøvelse uden dom.

»På den baggrund vil det da være vældigt interessant at se, hvad Justitsministeriet sagde til det spørgsmål, og om de havde nogle reservationer i forhold til stramningerne af tålt ophold,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Inger Støjbergs ministerium har fået medhold fra Ombudsmanden i, at telefonnotatet i kraft af den nye offentlighedslov kan hemmeligholdes.

Men den måde, som Ombudsmanden formulerede sig på, pegede også på, at indholdet kunne være interessant i forhold til, at Inger Støjberg til efteråret skal fremsætte et lovforslag om yderligere stramninger af forholdene på tålt ophold:

»I lyset af karakteren af de spørgsmål, der omtales i dokumentet og den måde, de omtales på,« som Ombudsmanden udtrykte det, fandt han »efter en samlet og konkret bedømmelse« ikke grundlag for at kritisere hemmeligholdelsen af notatet.

Johanne Schmidt-Nielsen erkender, at Inger Støjbergs ministerium med henvisning til offentlighedsloven har mulighed for fortsat at hemmeligholde telefonnotatet. Men hun vil rejse sagen om det hemmeligholdte notat igen, når et nyt lovforslag fra Inger Støjberg skal behandles i Folketinget til efteråret.

»Det gør bestemt ikke interessen mindre for indholdet af telefonnotatet, at det hele skal være så hemmeligt,« som hun siger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her