Socialdemokraterne har traditionelt været Danmarks førende regeringsparti. Men partiet er i nutiden ramt af den globale tendens: De politiske yderfløje styrkes, mens midten svækkes.
Skal Socialdemokraterne søge at komme ud af krisen ved selv at rykke ud på fløjen? Nogle mener, at partiet allerede har valgt højrevejen. Er det rigtigt?
Og hvad med forholdet til Socialdemokraternes støttepartier? Hvor kommer humanismen ind i billedet – den humanisme, som partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen har undsagt?
Og hvad med EU? Er EU modgiften mod polariseringen? Eller er EU årsagen?
Disse ’liv eller død’-spørgsmål for Socialdemokraterne drøfter Information med Lasse Quvang Rasmussen, formand for DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.
Det sker som led i en sommerserie, hvor Information drøfter polariseringens konsekvenser med ledere fra alle Danmarks ni politiske ungdomsorganisationer.

Blå bog: Lasse Quvang Rasmussen
Forbundsformand for DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
26 år.
Fødested: Lund ved Horsens.
Forældre: Moren er uddannet laborant, arbejder som HK’er. Faren er lastbilchauffør.
Folkeskole: Lund ved Horsens.
Gymnasium: Horsens Statsskole.
Videregående uddannelse: Færdiggør denne sommer sit speciale i statskundskab ved Aarhus Universitet.
Joberfaring: Har arbejdet som politisk medarbejder i DSU og som ungarbejder i Kvickly.
Var opstillet som nr. fire på den socialdemokratiske liste til Europa-Parlamentsvalget i 2014.
Bor sammen med sin kæreste på Frederiksberg.
Er gået ind i politik, »fordi jeg ikke kunne lade være«.
Information spørger Lasse Quvang Rasmussen, hvad flugten mod fløjene kommer til at betyde for hans generation.
Ansvarsløsheden
Lasse Quvang Rasmussen svarer:
»Jeg frygter den der ansvarsløshed, der præger stadig større dele af det politiske billede. At der for eksempel kan stilles forslag om 30 timers arbejdsuge eller om afskaffelse af alle skatter. Uden at man nævner de konsekvenser, det vil få for vores måde at leve vores liv på. Samtidig er der også partier og politikere, der ikke ønsker at tage ansvar. De vil ikke gå i regering. Og man kan næsten få den tro, at de går mere op i at fortælle deres politik end i at få den igennem.«
Lasse Quvang Rasmusen følger op med ordene:
»Jeg føler lidt, at når Enhedslisten, SF og Alternativet stiller beslutningsforslag i øst og vest, så handler det mere om at udstille Socialdemokraterne som værdiløse, end det handler om at få det konkrete beslutningsforslag vedtaget. Det samme billede udspiller sig på højrefløjen med Liberal Alliance over for Venstre. Det er en ærgerlig måde at drive politik på, fordi det skygger for, at hvert eneste lille skridt i den rigtige retning er besværet værd.«
– Og hvad vil det få af konsekvenser?
»Jeg håber ikke, at vi ser konsekvenserne af det, fordi jeg håber, at danskerne får øjnene op for, hvilke partier der tør tage ansvar og levere.«
Internationale fløje
– Men det er jo over det meste af verden, at yderfløjene styrkes?
»Det er rigtigt. Bernie Sanders og Donald Trump har jo tonset rundt i Amerika. Men mon ikke alligevel vinderen bliver Hillary?«
Lasse Quvang Rasmussen tilføjer:
»Jeg forstår godt frustrationen mod det etablerede politiske system. Det er et wakeupcall til de ansvarlige politikere om ikke at blive for teknokratiske og systembevarende. Man må tage befolkningens bekymringer alvorligt – og levere resultater på de bekymringer.«
Læs også: Landsformand for Radikal Ungdom: 'Vi er ikke længere dem, der binder rød blok sammen'
– Er Socialdemokraterne et fløjparti?
»Ja, vi er et venstrefløjsparti. Men vi er ikke en del af af den yderste, populistiske venstrefløj.«
– Nogle siger, at Socialdemokraterne er på vej mod højrefløjen?
»Socialdemokraterne søger indflydelse. Og den langsigtede indflydelse ligger på midten af dansk politik. Og at erstatte blå blokpolitik med rød blokpolitik er ikke langtidsholdbart.«
– Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har lagt op til et opgør med humanismen. Er det vejen frem for Socialdemokraterne?
»Vi skal ikke have et opgør med humanismen. Men jeg er nødt til at sige, at på nogle punkter er det en grum, grum verden, vi lever i – hvor den humanistiske løsning nogle gange er umulig.«
– Som for eksempel, når det drejer sig om flygtninge?
»Ja. Et humanistisk socialdemokratisk væsen som jeg er ikke dannet til at forhandle med menneskesmuglere. Når man skruer på familiesammenføringsregler og laver grænsekontrol, er det, fordi man er nødt til at reagere i en verden, hvor der ikke er holdbare europæiske løsninger, og hvor 80 procent af flygtningene i Europa ender i de samme seks lande. Så er det de værktøjer, man er nødt til at tage i brug, fordi det er det eneste, der virker over for menneskesmuglere. Det er sgu ikke særligt socialdemokratisk, men det socialdemokratiske ved det er, at det er ansvarligt.«
Berøringsangst og EU
Når man taler om politisk polarisering og flygtninge, taler man også om Europa og EU.
– Gør I selv nok for at finde holdbare europæiske løsninger?
»Det synes jeg, vi gør, men det er ikke nok.«
– I er berøringsangst over for EU?
»Jeg er det ikke, men der er sikkert nogle kræfter i mit parti, der er.«
– Hvor meget af din formandstid bruger du på det europæiske samarbejde?
»I de to måneder, jeg har været formand, har de vigtige emner været: skattely, flygtninge og kampfly. Der har også været uddannelses- besparelser og planlov, men det internationale har fyldt utroligt meget. Selv om der er er megen EU-skepsis, så viser det jo bare, at vi ikke kan klare os uden for. De grænseoverskridende problemer står i kø. Og der bliver ikke færre af dem.«
– Men hvorfor er EU så ikke et begejstringsprojekt?
»Til dels fordi EU primært har været borgerligt styret. Til dels fordi der er et demokratisk underskud. Der mangler jo en offentlig debat.«
– Jamen, det er jo jer selv, der skal sætte den i gang?
»Der er en ond cirkel mellem os politikere, jer medier og borgerne: Medierne gider ikke skrive om EU, fordi borgerne ikke gider høre om EU, og derfor vil politikerne ikke tale om det, og derfor vil medierne ikke skrive om det.
– Skal den britiske EU-afstemning have indflydelse på Danmarks medlemskab af EU?
»Nej. At briterne vælger at træffe en ufornuftig beslutning for dem selv og for Europa, skal på ingen måde give anledning til, at Danmark skal gøre det samme.«
– Brænder du efter at finde en sikker opstillingskreds, der kan give dig valg til Folketinget?
»Jeg har det sådan, at der ikke er nogen masterplan, der ligger klar. Men siden jeg som 13-årig meldte mig ind i DSU, er jeg blevet drevet frem af mit brændende politiske hjerte. Og jeg tror simpelthen ikke, jeg vil kunne lade være med at stille op til et eller andet.«
Læs også: Landsformand for Konservativ Ungdom: 'Det er blandt de ældre, de yderligtgående tendenser viser sig'
De unge og flugten fra ansvaret
Overalt i den demokratiske verden flygter vælgere fra partier og politik, der tidligere har været regeringsbærende.
Hvad kommer det til at betyde for fremtidens generationer, at fløjene bliver stærkere og midten svagere?
Det drøfter Informations David Rehling i denne sommerserie med lederne af Danmarks ni politiske ungdomsorganisationer.
Seneste artikler
De unge og flugten fra ansvaret
2. august 2016De unge politikere svarer med en forfriskende frimodighed, som garvede politikere er renset for’Vi bliver udfordret på vores tolerance’
30. juli 2016Mathilde Boesen, tovholder for Alternativets unge-netværk, mener, at yderfløjenes styrkelse stiller større krav til vores evne til at tale sammen. Hun medgiver, at Alternativet har nemmest ved at tale med Enhedslisten: ’Den er super cool.’’Social-demokraterne ligger, som de har redt’
28. juli 2016Silas Marker, talsperson for Enhedslistens ungdomsorganisation, Socialistisk UngdomsFront, mener, at det, der foregår på Christiansborg, afspejler ’den grundlæggende konflikt mellem den brede befolkning og den ene procent, i vores jargon: kapitalisterne’. I den konflikt bliver Socialdemokraterne valgt fra
Jeg tror ikke, at Enhedslisten, SF og Alternativet betragter Socialdemokraterne som værdiløse, men de betragter jer som holdningsløse (Henrik Sass Larsen`s opgør med humanismen er et eksempel)
Og indflydelse er at definere hvilket samfund man ønsker ( et anderledes end i dag ).
Ikke at søge indflydelse på den rå kapitalisme, det får man alligevel ikke !!
Så prøv nu at frigøre dig fra de "gamle" i partiet, og find fremtiden
Nu har jeg hørt det med: 'Venstrefløjen populistisk' HA!!!
Gid det var så vel.
Hvad er der blevet af Alexander Grandt? Jeg synes, DSU skifter formand konstant.
Derudover er det selvfølgelig ikke rigtigt, at man ikke altid kan handle humanistisk.
- åbenbart har der været et kup af en slags, der har sat kandidaten med solid arbejderbaggrund af til fordel for djøfferen in spe. Eller bøssen til fordel for den heteroseksuelle. Hvem ved!
Jeg ville ønske, der var stillet et spørgsmål om, hvad det egentlig er for et samfund, socialdemokraterne arbejder for..
@LLR
Et samfund med socialdemokratiske "ministerpensions-kandidater"...
Carstens Svendsen
Tjah, vi har nok alle en ide om, hvordan det socialdemokratiske målsamfund ser ud. Det ligner nok til forveksling det, vi har nu, hvor man altid kan undskylde sig med 'ansvarlighed', når man samarbejder i ønsket om øget ulighed og egennytte.
Jeg ville dog ønske, at spørgsmålet var blevet stillet til den socildemokratiske ungdomsformand, så vi kunne læse, om der var et svar.
Alle politikere synes at være opsatte på at bringe os hastigt frem til det industrielle gennembrud med stadig større krav om at yde arbejdskraft, selvom sandheden er, at vi i 30 år har kæmpet for at finde på noget at sætte folk til. Det var i gang allerede før det digitale gennembrud i begyndelsen af 90erne, og det er kun blevet tydeligere, at skrækken for at færre skal forsørge flere aldrig kan blive et problem, fordi der ikke engang er brug for arbejdskraften fra dem, der faktisk er på arbejdsmarkedet.
Problemet er frygten for asymmetri: at nogle bliver nødt til at arbejde stadigvæk, både i privilegerede og udsatte erhverv, så man kan ikke bare aflyse arbejdet og dele goderne, efterhånden som maskinerne pumper dem ud. Man er simpelthen nødt til at skabe sig en anden forestilling om arbejdet, så det ikke kan skjules under at være i egen interesse: det er nødt til at blive i fælles eller endog andres interesse, man gør noget. Det vil heller ikke være svært, hvis det ikke længere har at gøre med opfyldelsen af de basale behov, men er noget, der kan gøres ud fra det mentale overskud, der kommer af frihed. Jo friere den enkelte er af nødvendighedens lov, jo mere øges villigheden til at investere sig selv.
Endnu en i rækken af akademikere, der vil styre vores liv efter egne holdninger. Formandens blå bog siger alt. 26 år og han har endnu ikke haft et rigtig arbejde.
Hø, læg mærke til at begge ungdomspolitikere (S og RV) har smøget ærmerne på skjorten, men det er nok ikke arbejdsiver - de venter på deres chancer for at indtræde som MFère - så får piben en anden lyd - den sædvanlige "taburetklæber facon" med videreførsel til børnebørnene.:)
Jeg gad vide, hvorfor Alexander Grandt mistede opbakning og valgte ikke at stille op igen. Jeg synes, han var sjældent karismatisk og synlig, i modsætning til de fleste af sine forgængere.
Jeg synes kommentarerne her er skammelige. Lasse Quvang Rasmussen har den personlighed, begavelse og politik der med succes har skabt væsentlig bedre levevilkår for den almindelige dansker igennem generationer - og som der nu skal arbejdes for at bevare.
Min "grumpy old man" synsvinkel - ville foreslå at et ord som "masterplan" ikke indgik i sproget. Sagen er at velfærdsstaten tilbyder uniervistetsuddannelse til alle med en god begavelse - og derfor ligger scient. pol. uddannelsen selvfølgelig lige for - for den politisk interesserede. I Anker Jørgensens tid og før ham - var der mange politiske begavelser der ikke var i nærheden af universitetet - og vi havde derfor politikere med en bredere erhvervserfaring. Det får vi ikke igen uden at afskaffe den lette adgang til universiteterne - og der er selvfølgelig en opgave for de unge politikere at finde ud af at adressere det problem på en ny måde.
Bestemt, Henrik Brøndum, derfor er jeg alligevel nysgerrig efter, hvad der har fået Alexander Grandt til at afgive posten efter kun to år; men det er faktisk noget så sjældent som en klassisk socialdemokratisk baggrund, Lasse har.
Hvor er det trist at der fokuseres så meget på "hvad de andre gør og tænker" ud ad til og i 3. regi.
Prøv i stedet at forholde dig til dit eget parti program, i eget land og for egne borgere og rent faktisk arbejde på at opfylde det, i stedet for at partiet stemmer for det ene efter det andet lovforslag som er i direkte modstrid med parti programmet. Hvis de social demokratiske politikkere gjorde det, vil mangt være vundet og en kraftig fremgang ved næste valg være sikret uden een eneste krone er spildt på plakat trykkeri.
@Steffen Gliese
Ok - men det ved jeg ikke noget om!
Det hedder ikke den humanistiske 'løsning' - den findes vist ikke, men den humanistiske 'fordring'.
Henrik Sass har gjort sig uheldigt bemærket ved at afsløre, at han er ung og naiv nok til at have næsten slugt det 'venstre-humanistiske' løsnings-palaver. Men han er næppe imod fordringen om 'det smukke, det sande og det skønne'. Der er bare ikke nogen der har været smarte nok til at spørge ham - endnu, om han er. Og han vil benægte det anyway - han er vel prof. i hvert fald med hvad han har at være prof med ?
Mistanken om at det er 'den grimme endeløsning, den delvise sandheds kamp og det irriterende' han er imod, og som han automatisk identificerer som 'humanisme' bør ikke umiddelbart afvises..
En af grundene til, at jeg er socialdemokrat, det er de unge i partiet.
Både når der er valgkamp, og også imellem valgene.
De er simpelt hen dygtige unge mennesker, der udover deres arbejde også afser tid til politik.
Lasse er en af dem, der for mig at se er en rollemodel for andre unge i partiet. Og som jeg har respekt for, som jeg lytter til, og som jeg kritiserer ved lejlighed.
Pas godt på dem, de er sjældne i det politiske landskab ...
Marianne Bjerg skrev om ligheden mellem Socdem og DF: "på visse områder, er det jo efterhånden også et spørgsmål om, hvad forskellen reelt er på de to partier?"
Det kan du jo så synes, fra den position, hvor du befinder dig - formentlig på det venstre rækværk.
Personligt kan jeg ikke fordrage de unge DFere, når de laver Nazi-hilsner og andre underlige ting.
Jeg koncentrerer mig om de unge, som er i mit parti - og dem har jeg intet problem med. Og dog - af og til finder de på narrestreger, og så går den vilde jagt/debat.
Sig mig engang, Marianne, hvordan har du det selv med de unge i det parti, som du holder af?
Marianne Bjerg: Skal vi ikke lige glemme de unge DFere for en stund? Dette interview handler om en ung DSU-formand - som næppe vil bryde sig om at blive sammenlignet ...
Meget fint citat af din eks-svigerfar. Jeg har det så omvendt - som ung var jeg helt sikker på, at jeg bestemte alt i denne verden, så jeg var vist liberal. Det tror jeg såmænd også, de fleste unge er i dag - det hører vel ungdommen til, at man tror, man kan flyve.
Mit politiske rækværk var min moster Astrid, der tørt konstaterede, at jeg ikke selv havde betalt for min uddannelse. Siden da har jeg stemt på liste A. For jeg ønsker for alle unge, at de kan få en god uddannelse og komme godt i vej ..
Det glæder mig, at vi er enige om det fornøjelige ved den ildhu, som du kalder det - de unge har, når der er valg. Hvem skulle ellers klatre op i lygtepælene - nogle af os gamle er blevet jeg tunge i bagen og lider af højdeskræk ;-)
Idet jeg ikke forstår din sidste sætning - eksistentielle værdier? Jeg minder en Sartre, en Camus, men det er vel næppe det, du tænker på ...