Læsetid: 5 min.

Institut: Ny praksis fra Støjberg vil være ulovlig

Hvis Udlændingestyrelsen med henvisning til tilknytningskravet giver afslag på ægtefællesammenføring til danske statsborgere over 26 år, vil det være klart ulovligt, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder
IMR opfordrer ’på det kraftigste’ Inger Støjberg til at revurdere sin beslutning om, at tilknytningskravet skal gælde for alle, og i stedet vælge ’en udvej, der er lovlig’.

Jens Dresling

8. juli 2016

Den praksisændring i sager om ægtefællesammenføring, som udlændingeminister Inger Støjberg har lagt op til, vil være klart ulovlig, hvis der gives afslag med henvisning til tilknytningskravet.

Det vurderer Institut for Menneskerettigheder (IMR) i et brev, som direktøren Jonas Christoffersen netop har sendt til Inger Støjberg.

Det er langt fra hverdagskost, at IMR kritiserer regeringen for at ville træffe direkte ulovlige afgørelser, men hvis Udlændingestyrelsen giver afslag på ægtefællesammenføring til danske statsborgere, der er omfattet af 26-årsreglen med henvisning til, at ægteparret ikke opfylder tilknytningskravet, så vil der ifølge brevet til Inger Støjberg være tale om »klart ulovlige afslag«.

Det fremgår af udlændingelovens paragraf 9, stk. 7, at hvis en person har haft dansk statsborgerskab i mindst 26 år, skal myndighederne se bort fra tilknytningskravet, som er en vurdering af, om ægtefællerne samlet set har større tilknytning til Danmark end til udlandet.

Hvis tilknytningen til et andet land end Danmark er større, så gives der typisk afslag.

Efter at Menneskerettighedsdomstolen i maj i den såkaldte Biao-sag fandt, at 26-årsreglen var diskriminerende, har Inger Støjberg bebudet en praksisændring i Udlændingestyrelsens behandling af ansøgninger om ægtefæller.

Som tidligere omtalt i Information havde ministeren flere muligheder. Én var at se bort fra 26-årsreglen i alle sager, en anden var at ændre reglen til et alderskrav, som skulle gælde for alle ansøgere og dermed ikke stille fødte danske statsborgere bedre end udlændinge, der først har opnået statsborgerskabet senere i tilværelsen.

En tredje – og det var så dén, ministeren valgte – var at lade tilknytningskravet gælde for alle, uanset om de har været danske statsborgere i 26 eller to år.

Men det vil ifølge Jonas Christoffersens brev til Inger Støjberg »være i klar modstrid med ordlyden og forarbejderne til Udlændingelovens paragraf 9, stk. 7, såfremt tilknytningskravet bringes i anvendelse, når det ikke gælder.«

IMR mener, at det er helt uacceptabelt med »en administrativ praksisændring, der fratager borgerne klare rettigheder«, fordi der næppe vil være tid til, at borgerne håndhæver deres rettigheder ved domstolene, inden regeringen i efteråret agter at ændre loven.

Derfor opfordrer IMR »på det kraftigste« Inger Støjberg til at revurdere sin beslutning og i stedet vælge »en udvej, der er lovlig«.

Ifølge IMR gør det spørgsmålet ekstra alvorligt, at der ifølge Inger Støjbergs ministerium verserer 1.297 sager, hvor den herboende ægtefælle er dansk statsborger og fyldt 26 år.

Ung dansk ingeniør i Oman

Én af dem med en verserende ansøgning er den 31-årige ingeniør Noah, der er af tunesisk afstamning, men født i Danmark.

Hans far kom til Danmark i slutningen af 1960’erne som det, der dengang hed ’fremmedarbejder’, og faren blev siden arabisk tolk bl.a. for Politiets Efterretningstjeneste.

Noah har altid været dansk statsborger og er uddannet med topkarakter som bygningsingeniør. Han har aldrig været arbejdsløs, og i to omgange har han været headhuntet af et stort dansk rådgivningsfirma til at være leder af store projekter i milliardklassen i Golfen.

Nu frygter han, at hans ansøgning om ægtefællesammenføring kan blive ramt af tilknytningskravet og derfor blive afgjort med et afslag.

»I 2014 blev jeg gift med min kone Eline, som er fra Tunesien og uddannet arkitekt. Jeg vil understrege, at vi giftede os af kærlighed og ikke som et led i et tvangsægteskab,« siger Noah.

Han fortæller, at Eline og han levede en luksustilværelse i Golfen med restauranter og fester, stort hus med seks værelser, tjenestefolk, to store biler og dobbelt løn.

Men i efteråret 2015 flyttede Noah hjem til Danmark. Forklaringen var, at Eline ikke kunne få fornyet sit arbejdsvisa til Golfen, så hun kunne ikke fortsætte sit arbejde som indretningsarkitekt i et mindre lokalt firma, mens Noah selv gerne ville have andre udfordringer.

Hjemme i Danmark fik han en lejlighed i Ørestaden og startede nyt job i oktober, og i marts kom Eline så til Danmark på turistvisum. For godt en måned siden indsendte ægteparret en ansøgning om ægtefællesammenføring for Eline og betalte gebyret på 6.000 kroner.

Foreløbig har Noah ikke fået andet svar, end at der vil gå tre-fire måneder, før de kan regne med at få besked om, hvorvidt sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen vil være syv eller ti måneder.

Den lange sagsbehandlingstid gør Noah harm.

»Jeg forstår ikke, hvorfor jeg som almindelig statsborger, der ønsker at få min højtuddannede kone herop, skal behandles i samme bunke som flygtninge. Jeg har intet imod flygtninge, men jeg har heller ikke noget til fælles med dem.«

Kukkelurer

Han er også utilfreds med, at Eline, fordi hun er i Danmark på et turistvisum, hverken har lov til at begynde på et danskkursus, finde et job eller deltage i frivilligt arbejde.

»Hun skal bare sidde og kukkelure i månedsvis, indtil Udlændingestyrelsen har færdigbehandlet sagen. Man føler sig ikke velkommen i et land, når man rent ud sagt bare skal tie stille og sidde i et hjørne.«

Noah er tæt på at fortryde, at han forlod Golfen.

»I ingeniørfaget er det velanset, at man rejser til udlandet og får erfaring. Jeg har promoveret dansk ingeniørkunst og danske værdier bl.a. ved at udvise en professionel adfærd samt afvise bestikkelse. Jeg har kort sagt solgt Danmarks image i udlandet, og skal jeg nu straffes for det?«

Samtidig risikerer den usikre ventetid at belaste hans ægteskab.

»Jeg skal jo holde moralen og Elines håb oppe, men jeg er ved at løbe tør for undskyldninger for, hvorfor vi forlod luksuslivet i Golfen for at komme hjem og blive behandlet som andenrangsborgere. Det er uværdigt, og det klæder ikke Danmark.«

Han forudser, at hvis Udlændingestyrelsen giver afslag på ægtefællesammenføring til Eline på grund af tilknytningskravet, så vil de to udvandre til f.eks. Canada.

»Med vores uddannelser vil de modtage os med kyshånd i Canada. Hvis det bliver resultatet, så tager vi væk fra Danmark, og så kan Inger Støjberg hygge sig med alle bistandsklienterne. Det er fuldstændig skørt, for Eline og jeg er jo ikke et enestående tilfælde. Der er mange andre i samme situation som os,« siger Noah.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg.

Af hensyn til sagsbehandlingen af ansøgningen om ægtefællesammenføring er Noah og Eline opdigtede navne. Ægteparrets rigtige navne er redaktionen bekendt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Lars Hansen
  • Olaf Tehrani
Hans Larsen, Lars Hansen og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danmark er takket være Venstre og DF blevet en ren bananrepublik. Det er sørgeligt at være vidne til.

Skal vi gætte på, at Støjberg vil svare, at det er hun 'simpelthen bare ikke enig i' ?
Og at der derefter ikke sker mere i den sag.

Mads Berg, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hvad er det nu det hedder ?

"Collateral damage", "friendly fire" - , nej det hedder natuligvis at skyde sig selv i foden.
Noget den nuværende regering bare gør hele tiden i deres temmelig ubegavede forsøg på at sende noget, de tror er de rigtige signaler.

Grethe Preisler

Inger Støjbergs rolle er ret perifer, men den er godt aflønnet med ministergage. Den består i at holde Danmarks tredjestørste parti - Venstre, med sine 34 mandater i folketinget (den lovgivende magt) - limet til taburetterne med DF's 37 mandater som parlamentarisk knold- og tot-klister.

Og det kan kun lade sig gøre i det omfang Socialdemokraterne med deres 46 mandter ikke kan få tilslutning fra andre end RV og Alternativet til at generobre 'nøglerne til 'maskinrummet' og fortsætte hvor Helle Thornings S-SF-RV-regering slap med dens 'nødvendige' arbejdsmarkeds- og socialpolitiske reformer. Dvs. de 'reformer', Margrethe Vestager i sin tid som formand for De Radikale aftalte med Venstre og De Konservative at videreføre, hvis De Radikales medvirken til 'systemskiftet' i 2011 fik tilslutning fra et flertal blandt svingdørs- og førstegangsvælgerne.

Den kloge narrer den mindre kloge. Operationen lykkedes i Det sorte Tårn på Amager, og 'folket' hoppede på limpinden. Så nu sidder vi alle godt, som katten sagde. Den sad på flæsket, som i mellemtide er blevet for harsk for mus og rotter, men ikke for Dansk Folkepartis gamle trofaste kernevælgere.

Mads Berg, erik mørk thomsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Det er selvfølgelig en trist situation, ægteparret står i, men han mister nu lidt respekt herfra med denne bemærkning:

- »Med vores uddannelser vil de modtage os med kyshånd i Canada. Hvis det bliver resultatet, så tager vi væk fra Danmark, og så kan Inger Støjberg hygge sig med alle bistandsklienterne.

Grethe Preisler

"Jeg har intet mod flygtninge, men jeg har heller ikke noget til fælles med dem", siger den i Danmark højt uddannede søn af en naturaliseret 'fremmedarbejder' fra mellemøsten, der ernærede sig som arabisk tolk for bl.a. PET.

Selv har 'Noah' levet 'det søde liv i Golfen', efter at have nydt godt af det danske velfærdssamfunds offentligt finansierede uddannelsessystem og SU, indtil hans tunesiske kone, som er indretningsarkitekt, ikke længere kunne få fornyet sit arbejdsvisum i guderne må vide hvilken golfstat, de har levet deres søde liv i.

Det er tydeligvis ikke gået op for 'Noah' endnu, at der heller ikke er noget påtrængende behov for at importere flere indretningsarkitekter og bygningskonstruktører med speciale i opførelse og indretning af luksushoteller for dollarturister og prestigebyggerier for "eliten fra det danske gullasch- baroni", end dem, vi siden børskrakket på Wall Street i 2007 har haft så mange af, at vi kunne fodre svin med dem, hvis vi ikke havde ofret så mange gode danske skattekroner på deres uddannelse.

Så god tur til Canada 'Noah'- og velkommen hjem, når vi har fået sat gang i vækstlokomotiverne og sving i visakortene i Danmark igen.

Viggo Okholm

Ja her er så et rigtigt dårligt eksempel på rimelighed og som afslører hvordan dem med pengepungen i orden ser sig selv som mere værdifulde end andre. Lidt solidaritet og medfølelse ville klæde denne Noah.

Grethe Preisler

Hvor skulle han have lært det, Viggo Okholm.,
Han er født og opvokset i konkurrencestaten Danmark, som hans far 'udvandrede' til i slutningen af 1960'erne.

Grethe Preisler

Ja misundelse er en grimme ting
(læs bare lørdagsklummen på side 2)

"Og sådan blir vi lig på kuglelejer
som finder lindring ved en stille bajer
for det vi tabte ved de andre staklers
misundelse af det de tror vi ejer"
(Piet Hein)

Rune Rasmussen

Tænk hvis Noah protesterede over den for dårlige behandling uden denne hang til at trampe på andre grupper af befolkningen. Det ville jeg have haft respekt for. Som det er nu, tænker jeg bare: du har ikke forstået noget som helst, Noah, når du er nedladende overfor kontanthjælpsmodtagere på trods af, at din situation netop burde føre til det. Din retorik viser, at du ligner dem, du er vrede på.