Læsetid: 4 min.

Kritik: Politiet risikerer at overse vigtige spor fra overvågning af biler

På en enkelt dag kan der strømme over 6.000 alarmer ind fra politiets nye overvågningssystem, som aflæser bilers nummerplader. Men med den måde, systemet er sat op på i dag, risikerer politiet at miste overblikket og overse vigtige spor, mener IT-Politisk Forening
Automatisk nummerplade-genkendelse i Danmark er stadig i en slags testfase.

Jakob Dall

20. juli 2016

For få måneder siden satte politiet for alvor gang i et stort overvågningssystem, der ved hjælp af særlige kameraer aflæser alle forbipasserende bilers nummerplader. Det resulterede i 6.046 såkaldte hits på en enkelt dag i midten af juni, viser tal fra Rigspolitiet, som Information har fået udleveret.

Et hit betyder, at den aflæste nummerplade kan være af interesse for politiet. Det vil i så fald betyde, at systemet automatisk gemmer oplysninger om tid og sted samt et billede af bilen, som kameraet tager.

Årsagen til de mange hits er, at politiet registrerer biler sammen med mange forskellige slags forseelser. Det kan eksempelvis være, hvis ejeren af bilen mangler at betale forsikring, eller hvis nummerpladen er sat i forbindelse med en alvorlig forbrydelse som et drab.

Men når politiet modtager så mange alarmer om dagen, risikerer politiet at overse vigtige hits, der relaterer sig til alvorlige forbrydelser. Det mener Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, der har fulgt indførelsen af systemet i Dammark.

»Det kan skabe et voldsomt information overload,« siger Jesper Lund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Michael Foley

Argumentet og begrundelsen for indførelse af systemet var ønsket om at fange farlige gangstere og nedbringe den grænseoverskridende kriminalitet. Det vil desværre bare ikke ske. I stedet for vil politiet bruge tid og ressourcer på at fange de små fisk, der ikke har betalt vægtafgift, parkeringsbøder og manglende syn, som sagtens kan fanges på anden vis.
Prisen er privatlivets fred og en masseovervågning uden sidestykke i historien af hele befolkningen, hvor systemets kapacitet indledningsvist er registrering af 600.000 bilers og personers færden dagligt. Indtil dato er der ikke fanget en eneste alvorlig forbryder, men mange syndere i småfisk klassen er fanget i nettet. Det var forudsigeligt, men ingen hørte efter og debatten i befolkningen udeblev, da man trumfede systemet igennem. Set i lyset af politiets mangelfulde og triste afsløringer af ikke at kunne passe ordentlig på befolkningens tvangsoplagrede oplysninger og data i deres varetægt, varsler det endnu dårligere retssikkerhedsvilkår for befolkningen.

Jens Winther, Karsten Aaen, Bo Carlsen, Toke Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er de små fisk, som skal finansiere fremtiden (og skattelettelserne?) - ganske som med fartbøderne.
Havde det hjulpet at debattere sagen? - Underskrifter (offentlighedsloven m.m.) hjalp jo ikke.
De store fisk går altid fri - Nordea?

Karsten Aaen, Helene Kristensen, Toke Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar