Læsetid: 3 min.

Lad os satse på et forureningsfrit landbrug

Potentialet for et mere bæredygtigt samfund er enorme. Men det kræver, at vi er langt mere ambitiøse med udviklings- og innovationstiltag i Danmark – og målrettede på eksportsiden
21. juli 2016

Vindmølleindustrien fra 70’erne var den sidste lille industrispire i Danmark, der for alvor magtede at blive stor. Møllerne har sat os godt i gang med energiomstillingen, men der mangler rigtig meget andet, før vi kommer i mål med et fossilfrit samfund i 2050.

Vi etablerer p.t. en del biogasanlæg, men det er jo langtfra højteknologi i dag; ikke meget eksportpotentiale her.

Vi har brug for at udvikle helt nye teknologier til at producere grøn gas, så et effektivt grønt gassystem (det allerede eksisterende naturgassystem) kan blive et nødvendigt supplement til det fremtidige dominerende elsystem – ellers har vi alt for lidt biomasse til at dække behovet for grønne råvarer til energisektor og industri.

Vi skal også have udviklet en lang række teknologier til at lave grøn gas og biomasse om til forskellige energiformer og råvarer til industrien, herunder til plastproduktion, hvor biomasse i industrielle bioraffinaderikomplekser skal erstatte den fossile olie som råvare.

Vi har endvidere brug for et fleksibelt elsystem – ’smart-grid’ – og her har der været gennemført en del udvikling, men der er overhovedet ikke arbejdet med forretningsmodeller undervejs, så der sker ikke noget yderligere udover støttede projekter – og det flytter ikke nok.

Spirende tiltag

Der er spirende tiltag på alle disse områder, men ingen samlet samfundsstrategi – og alle disse forhold kan vi stadig nå at blive nogle af de absolut første til at løse i Danmark, fordi vores store andel af vedvarende energi i elproduktionen stadig er enestående på verdensplan og kræver disse nyskabelser.

Vi er endda rigtig godt rustet til at lykkes med dette i Danmark, men hvis vi ikke snart handler mere ambitiøst og målrettet end hidtil, løber andre mere handlekraftige nationer med mulighederne.

I vandsektoren er det i dag teknologisk muligt gradvist at reducere vandforbruget helt ned til 10 pct. af, hvad det er i dag, uden at det behøver at gå mærkbart ud over komforten.

Læs også: EU fordeler fremtidens klimabyrde

Samtidig vil vi kunne opsamle alt organisk affald fra husholdninger og virksomheder og kværne det sammen med den meget mindre mængde spildevand til et slamprodukt, der kan fungere direkte som råmateriale i et biogasanlæg eller bioraffinaderi – vi kan altså på sigt omstille til slet ikke at producere spildevand og dermed undvære kloaksystemer og renseanlæg.

Dette kræver en større omstilling af sektoren over to-tre årtier, men ikke nødvendigvis større investeringer – dog selvsagt anderledes investeringer!

Behovet for et langt mere effektivt vandsystem er enormt internationalt – skal vi eller skal andre?

Mere fart på

Lad os nu være rigtig ambitiøse: Hvorfor ikke også skabe det forureningsfri, intensive landbrug i et tæt teknologiudviklingssamarbejde mellem landbrugs- og miljøsektoren i Danmark – et landbrug, hvis belastning af omgivelserne pr. hektar ikke er større end et skovområde. Og en affaldssektor, der ikke længere håndterer affald, men kun ressourcer – og tjener flere penge på det!

Det er min helt klare opfattelse, at vi kan realisere en lang række af denne type ambitiøse nyskabelser og eksportmuligheder i Danmark i dag – men det kræver innovative samarbejder mellem omhyggeligt udvalgte aktører og teknologier. Der skal i hvert enkelt tilfælde skabes det absolut bedste hold for at lykkes.

Her er plads til forbedring, men der er ved at dukke enkelte gode eksempler op – så lad os få meget mere fart på denne udvikling via et langt større innovationsfokus hos de offentlige aktører i samfundet og en langt stærkere samarbejdskultur hos de private. Ellers går det ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Anne Eriksen
  • Niels-Simon Larsen
  • Kurt Nielsen
  • Poul Anker Sørensen
Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Niels-Simon Larsen, Kurt Nielsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer