Nyhed
Læsetid: 7 min.

Store svine-drømme splitter dansk landbrug

En bitter konflikt om svineavl udstiller de dybe sprækker, der er ved at opstå mellem Landbrug & Fødevarer og flere medlemmer, der ser organisationen som en bureaukratisk fodlænke. I foråret trådte Danske Svineproducenter pludselig ud af en central bestyrelse under stor mystik, og senest har en række virksomheder meldt Landbrug & Fødevarer til Konkurrencestyrelsen for karteldannelse
Danmark er verdensmester i at forædle svin. I dag omsætter DanAvl-svin for to mia. kr. om året, hvis man regner salget i Danmark med.

Ulrik Hasemann

Indland
22. juli 2016

Den 30. december klokken 18.19 modtog Holger Bøgebjerg Sørensen en e-mail, som satte gang i en række spektakulære begivenheder i dansk landbrug.

Mailen indeholdt et udkast til en ny kontrakt mellem virksomheden Porc-Ex Breeding, som han er direktør for, og Videncenter for Svineproduktion, som er en del af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Holger Bøgebjerg Sørensen havde ventet mailen. Men han havde ikke forudset, at det vedhæftede kontraktudspil ville lægge op til så grundlæggende en forandring af vilkårene for hans virksomhed, som det han nu kunne læse.

Hidtil havde den lille virksomhed i Kolding specialiseret sig i at forhandle og eksportere danske slagtesvin med det særlige DanAvl-stempel.

Men fremover skulle Porc-Ex Breeding ifølge kontraktudspillet ikke længere selv forhandle svinene, men kun agere en form for agent, der skulle formidle kontakt mellem købere i udlandet og et nyt selskab, som Landbrug & Fødevarer var i færd med at stifte.

Holger Bøgebjerg Sørensen og hans virksomhed måtte fremover desuden kun handle med en bestemt gruppe af virksomheder i en afgrænset del af verden, som Landbrug & Fødevarer ville fastsætte på et senere tidspunkt.

Valgte han ikke at underskrive, ville hans forhandlerkontrakt med Landbrug & Fødevarer blive opsagt. Det blev startskuddet til et betændt opgør, som har tegnet fronterne i dansk landbrug skarpt op.

Udbredt utilfredshed

På overfladen er det en sag om, hvem der har retten til at forhandle en særlig type af svin fremelsket gennem et vanvittigt kompliceret avlssystem.

Men de seneste måneders tilspidsede konflikt mellem Landbrug & Fødevarer og en række danske svineavlere og -forhandlere afslører også en dybere utilfredshed med ledelsen i interesseorganisationen.

Flere af dens egne medlemmer oplever organisationen som en byzantinsk kolos, der primært tjener sine egne og storindustriens interesser frem for de menige medlemmer.

I foråret meldte Landsforeningen af Danske Svineproducenter sig pludselig ud af bestyrelsen i Videncenter for Svineproduktion, hvor foreningen hidtil havde været repræsenteret med tre medlemmer.

Det skete i protest over det nye selskab, som Landbrug & Fødevarer var i gang med at stifte, og som Danske Svineproducenter endda selv havde bakket op.

Men da det gik op for svineproducenternes formand, at det nye selskab ville sælge de såkaldte DanAvl-svin billigere til udlandet end til danske landmænd, fik det bægret til at flyde over, og de forlod bestyrelsen.

Formanden for Danske Svineavlere, Henrik Mortensen, forklarer, at mange af hans medlemmer var tilfredse med beslutningen om at sige fra.

»Mange af mine medlemmer er frustrerede over Landbrug & Fødevarer. De synes, organisationen er kommet for langt på afstand af dem,« siger han.

I de senere år har Landbrug & Fødevarer udvidet sin medlemskreds, så den nu foruden landmænd også tæller en række store industrivirksomheder og andelsselskaber.

Når der opstår konflikter mellem andelsselskaber og de landmænd, som i princippet ejer dem, sætter det Landbrug & Fødevarer i et prekært dilemma mellem forskellige interesser.

Flere landmænd har følt, at deres egen interesseorganisation har valgt side hos de store virksomheder og ladt hånt om den gamle andelstanke.

Direktør i den konkurrerende landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, har selv været direktør i Danske Svineproducenter gennem 16 år. Han forklarer, at mange af Bæredygtigt Landbrugs nye medlemmer ikke længere føler sig repræsenteret af Landbrug & Fødevarer.

»Ledelsen i Landbrug & Fødevarer har svært ved at se, at der er modstridende interesser mellem deres medlemmer. De ser det hele som en koncern. Men nogle landmænd føler sig uretfærdigt behandlet af andelsselskaberne, og hvor skal de så gå hen?« spørger han.

»Dér har vi lidt nemmere ved at walk the talk, fordi vi ikke skal varetage andre interesser end bøndernes.«

Som et eksempel på utilfredsheden nævner han det nylige salg af avlsselskabet SPF. Selskabet blev stiftet af danske svinebønder og hørte under Danske Slagterier, indtil de lukkede.

Herefter blev selskabet solgt videre til Danish Crown, der tidligere på året solgte SPF videre til grovvarevirksomheden Danish Agro for et trecifret millionbeløb.

»Hokus pokus, så har Danish Crown lige hevet 200 millioner kroner op af lommen på bønderne,« siger Hans Aarestrup.

Vil fordoble eksport

For at forstå den aktuelle tvist mellem Landbrug & Fødevarer og Porc-Ex Breeding, må man forstå DanAvl.

Utilfredsheden bunder som nævnt i stiftelsen af et nyt selskab, som Landbrug & Fødevarer har taget initiativ til. Interesseorganisationen vil revolutionere det hæderkronede DanAvl-system og accelerere eksporten af danske svin til udlandet.

Strukturen omkring DanAvl er så indviklet, at en svinebonde kan tilbringe et helt liv i dansk landbrug uden at forstå den bare halvvejs.

Men i korte træk er der tale om et avlssystem, der er stiftet af danske landmænd og forfinet gennem årtier. En lille gruppe af svineavlere arbejder med at udvælge de svin, der giver det højeste udbytte og forædler deres gener.

Generne videresælger de til en række svineproducenter, som opdrætter slagtesvin og sælger dem videre til en »omsætter«, som igen sælger enten svin eller gener videre – for eksempel til en landmand i Kina. Porc-Ex Breeding i Kolding er en »omsætter«.

DanAvl er kendt for at være blandt verdens bedste avlssystemer målt på parametre, som hvor hurtigt svinene vokser, og hvor meget foder der skal til for at producere et kilo kød.

Aktørerne i systemet betaler alle en afgift til Landbrug & Fødevarer, som hidtil kun har stået for det administrative arbejde i forbindelse med genoptimeringen. Men nu vil Landbrug & Fødevarer altså danne sit eget selskab, der skal have eneret på at eksportere DanAvl-svin.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er ideen med det nye selskab at udnytte det »store eksportpotentiale«, der er i salg af DanAvl-svin til resten af verden.

Faktisk regner organisationen med at kunne fordoble eksporten af de forædlede svin på kun fem-seks år, når selskabet først er endeligt etableret. I dag omsætter DanAvl-svin for to mia. kr. om året, hvis man regner salget i Danmark med.

Anklager om kartel

Holger Bøgebjerg Sørensen så udspillet fra Landbrug & Fødevarer som et forsøg på en fjendtlig overtagelse af hans virksomhed og dens kunder.

I frustration skrev han et oprevet indlæg på virksomhedens hjemmeside, hvor han anklagede Landbrug & Fødevarer for at ville indføre en »ulovlig monopoltilstand«.

Kort efter lå der et brev i hans postkasse fra advokatfirmaet Kromann Reumert med en opsigelse af hans forhandlerkontrakt. Holger Bøgebjerg Sørensen svarede igen ved at stævne Landbrug & Fødevarer for uretmæssig opsigelse af kontrakten.

Sagen nåede sin hidtidige kulmination tidligere på året, da Porc-Ex Breeding i forening med en række andre svineforhandlere og -avlere meldte Landbrug & Fødevarer til Konkurrence og -Forbrugerstyrelsen for karteldannelse og for at ville indføre et monopol. Landbrug & Fødevarer har nu udskudt lanceringen af det nye selskab på ubestemt tid.

Landbrug & Fødevarer kommer efter planen til at eje 51 procent af det nye DanAvl-selskab, mens resten af investeringen kommer fra de to landmandsejede selskaber DanBred og Danish Agro.

De to virksomheder er blandt de nuværende seks danske »omsættere« af DanAvl-svin og derfor i konkurrence med blandt andre Porc-Ex Breeding i Kolding.

Direktør Holger Bøgebjerg Sørensen tøver ikke med at kalde konstruktionen for »et kartel«.

»De tre organisationer har sat sig i en rundkreds og besluttet, at de vil udrydde konkurrencen,« siger han.

Ud over Porc-Ex Breeding har flere andre forhandlere og svineavlere klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over stiftelsen af det nye selskab.

Vrangforestillinger

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har oplyst, at styrelsen nu vil undersøge ændringen af DanAvl-systemet på baggrund af »henvendelser fra branchen«.

Landbrug & Fødevarer har valgt kun at udtale sig til pressen gennem advokatfirmaet Kromann Reumert. Her afviser advokat Morten Kofmann, at det nye selskab kan betegnes som et kartel.

Ifølge ham florerer der mange »vrangforestillinger« om, hvad det nye DanAvl-selskab kommer til at betyde for svineavlere og -forhandlere. Han afviser også, at Landbrug & Fødevarer tvinger Porc-Ex Breeding til at dreje nøglen om.

»Porc-Ex Breeding har fået samme tilbud som alle andre forhandlere om at fortsætte som agent i den nye DanAvl-struktur, men det har de afvist, og det står dem jo frit for,« siger advokaten.

»Holger Bøgebjerg Sørensen har også selv gjort os opmærksom på, at han kan vælge at sælge dyr fra et andet avlsselskab eller noget helt andet.« Han tilføjer, at der heller ikke er hold i anklagerne om, at Landbrug & Fødevarer vil monopolisere eksporten af DanAvl-svin.

Læs også: Kan det danske landbrug overhovedet betale sig?

Ifølge Morten Kofmann vil der på det danske marked kun ske meget små ændringer for konkurrencen. Og på eksportmarkedet vurderer han, at oprettelsen af det nye selskab endda vil styrke konkurrencen, fordi DanAvl med et centraliseret eksportsalg vil kunne konkurrere mere effektivt mod de andre internationale avlsselskaber.

»Når den nye struktur for DanAvl skal vurderes efter konkurrencereglerne, er det centrale at beskytte konkurrencen, men ikke nødvendigvis specifikke aktører.

Når forhandlerne siger, som de gør, er det næppe for at beskytte konkurrencen på eksportmarkederne, men for at søge at beskytte eller bevare deres egen position,« siger han. Landbrug & Fødevarer har svaret igen på sagsanlægget fra Porc-Ex Breeding ved at stævne selskabet for injurier.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er endnu ikke nået langt nok i behandlingen af sagen til at træffe en afgørelse. For Holger Bøgebjerg Sørensen og Porc-Ex Breeding betyder opsigelsen af forhandlerkontrakten, at virksomheden fra den 1. august ikke længere må forhandle DanAvl-svin.

Han er nu i gang med at opsige medarbejdere og lede efter alternative stillinger til nogle af dem i Porc-Ex Breedings søsterselskaber.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Skidegod idé at eksportere anlæggene til højtydende svin til lande, der har bedre plads at give dyrene under opvæksten (hvis det sker, ellers vil det ske henad vejen i forbindelse med den almindelige velstands udvikling); så kan vi koncentrere os om højkvalitet og langsom vækst, historiske dyreracer og andet, som nærmarkederne skriger på i disse år og betaler mange penge for, også til mere industriel produktion. På ingen tid er den historiske Schwäbisch-Hallesche race blevet yderst efterspurgt - se f.eks. her: http://www.besh.de/ - og det samme gør sig gældende i andre lande. Her går det langsomt fremad, f.eks. med Knuthenlunds sortbrogede dansk landrace-opdræt.
Fremtiden tilhører ikke en industri, der vil føde millioner ud fra et stærkt begrænset areal, men én, som vil sælge sin viden og erfaring til afhjælpning af den sult, en milliard af jordens befolkning stadig lider under.

Laurids Hedaa, Torben Jørgensen, Karsten Aaen og Connie Brask Jensen anbefalede denne kommentar

Der er noget helt ARLA´sk over dette forløb.

Og man kan jo se, at levebrøds-bestyrelsesformand Martin Merrild og administrerende direktør Karen Hækkerup har meget store visioner. Men deres visioner omfatter åbenbart ikke de landmænd, der er forudsætningerne for deres opgaver.

Men måske skal man se på, hvordan Landbrug & Fødevarer blev dannet i 2009 ved en fusion. Og hvilke kommercielle kræfter der stod bag denne fusion, hvilket i øvrigt var Landbrugsrådet, Danske Slagterier, Dansk Svineproduktion, Dansk Landbrug.

Flemming Berger, Karsten Aaen og Connie Brask Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men de er jo i forvejen ét fedt, Gert Romme.

@ Steffen Gliese,

Det må jo være det, man kalder bondefangeri.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Hvor er EU's DANSKE konkurrence-kommissær, Margrethe Vestager her? Ingen steder - ser det ud til! Fordi hun har sikkert mere travlt med at finde på nye måder at anklage Google for at overtræde konkurrence-reglerne i EU end i at anklage et stort dansk svinefirma for at ville lave noget, der reelt er et monopol ift. det der står i artiklen mm.

Herman Hansen

»Hokus pokus, så har Goldman & Sachs lige hevet 9.000 millioner kroner op af lommen på skatteyderne,« - Ups, nå nej det er jo en anden historie.

...Vi kender godt bæredygtig landbrugs intensioner.