Læsetid: 2 min.

Syge danskere presses til selv at købe hepatitismedicin i udlandet

Mange danske patienter med leverbetændelsen hepatitis C bliver nægtet revolutionerende, men dyr behandling, som kun gives til de få og allersygeste patienter. Derfor er danske patienter nu begyndt selv at skaffe kopimedicin fra Asien, hvor den kun koster en brøkdel
29. juli 2016

Siden Peter Hansen blev smittet med leverbetændelsen hepatitis C, har han døjet med sygdommen, der på sigt kan føre til leverkræft og skrumpelever. For få år siden lancerede den amerikanske medicinalgigant Gilead Sciences en ny revolutionerende medicin mod sygdommen.

Kuren, som danske regioner indtil videre har indkøbt for 240 millioner
kroner, koster dog mellem 250.000 og 500.000 kroner pr. patient. Det er medvirkende til, at den kun tilbydes de danske hepatitis C-patienter,
når deres lever begynder at tage skade.

»Min læge fortalte mig, at der nu var kommet den her fantastiske kur, men at jeg ikke kunne få den, fordi jeg ikke var syg nok,« siger Peter Hansen, som er et opdigtet navn, da han ønsker at være anonym.

I frustration fik han en ven til at købe en kopiversion af medicinen med hjem fra Bangladesh, hvor kuren kun koster 1.000 dollar. Herhjemme tog Peter Hansen kuren under overvågning af sin danske læge. 12 uger senere var han helbredt.

»Jeg kan ikke rådgive andre. Men jeg kan bare sige, ’fuck, jeg har det meget bedre i dag’. Det har været befriende selv at kunne researche sig frem til at blive rask. Men det burde jo ikke være nødvendigt, at man selv skal skaffe sin medicin fra den anden ende af verden,« siger han.

’Jeg forstår godt, folk gør det’

Det er i Danmark ikke tilladt at importere medicin til eget forbrug fra lande uden for EU. Til gengæld må man godt medbringe medicin fra en ferie til op til tre måneders eget forbrug, uanset hvor i verden man har rejst.

Overlæge på Rigshospitalet Jan Gerstoft har flere gange haft danske patienter med hepatitis C, som ikke har været syge nok til at blive tilbudt kuren herhjemme, og som derfor har bestilt kopimedicin fra eksempelvis Indien til Storbritannien, hvor man godt må importere medicin til eget forbrug fra.

Derfra har de bragt kuren til Danmark og gennemgået behandlingen under overvågning af danske læger.

»Jeg vil ikke anbefale, at folk på den måde selv køber kopimedicin fra udlandet. Det er ikke en ønskværdig trafik. Men jeg forstår godt, at folk gør det,« siger Jan Gerstoft.

At priserne er så høje, skyldes ifølge kritikere, at firmaet Gilead Sciences har en meget høj profit på den nye kur.

»Kuren bliver i nogle lande solgt for cirka 1.000 gange så meget, som det koster at producere den,« siger den britiske forsker og ph.d. Andrew Hill fra Liverpool University.

Den nordiske direktør for Gilead Sciences, Kennet Brysting, mener, at prisen i Danmark er den rigtige.

»Vi skal stilles til ansvar for vores prissætning ud fra sundhedsøkonomiske analyser. Og de viser, at vores produkter er omkostningseffektive for samfundet,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sup Aya Laya
Sup Aya Laya anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frank Hansen

Eksemplet viser at globaliseringen fungerer fint. Konkurrencen vil efterhånden presse prisen så langt ned, at profitraten nærmer sig nul og bruttofortjenesten kun kan dække udgifterne til lønninger, produktion, distribution og et afkast på den investerede kapital, som matcher firmaets risikogruppe.

Anne Eriksen

Torben Skov,

FirecePharma - de laver hele tiden om :) - sælger, køber - spekulerer...
De øverste link på siden virker dog!
+ det andet

Dennis Werner

Jeg har gennemgået kuren og er måske rask...Jeg har haft en del bivirkninger, herunder anæmi m.m.
Jeg kan ikke anbefale at indtage medicinen uden læge opsyn og kontrol af blodet ugentlig. På indlægsseddel står at medicinen kun må tildeles af læger. Jeg blev formentlig smittet i blodbank for 25 år siden (uden bevis), men passer med en periode hvor jeg gav blod i mobil blodbank, med efter efterfølgende flere influenza lignende tilstande. Jeg har kunne følge mine blodtal via sundhed.dk og der er sket dramatiske ændringer i blodsammensætningen. Det er meget heftig medicin der er helt inde i cellerne og arbejde. Køber man kopi medicin, må et mindstekrav være kompetent lægetilsyn...Jeg takker for den dyre behandling.

Peder Hvelplund, Sup Aya Laya, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar