Læsetid: 4 min.

’Vi skal bare arbejde, arbejde, arbejde’

Ægteparret Samer Alafandi og Azab Kayali har modtaget integrationsydelse for første gang. De har endnu ikke fundet arbejde og skal til at spare. Samtidig er Samer Alafandi begyndt at blive frustreret over, at han ikke lærer noget dansk i sin sprogpraktik
Det er hverken lykkes Samer Alafandi eller hans hustru Azab Kayali at finde et arbejde. I dag begynder Samer derfor forfra i et nyt praktikforløb i Føtex, mens Azab vender tilbage på sprogskole efter en kort sommerpause. Og så skal de for første gang leve af den nye integrationsydelse.
8. august 2016

Tingene er ikke gået helt, som Samer Alafandi håbede, sidst Information besøgte ham i hans hjem i Ballerup for præcis en måned siden.

Det er hverken lykkes ham eller hans hustru Azab Kayali at finde et arbejde. I dag begynder Samer derfor forfra i et nyt praktikforløb i Føtex, mens Azab vender tilbage på sprogskole efter en kort sommerpause.

Deres manglende held i jagten på et arbejde betyder, at de i denne måned skal klare sig på den nye integrationsydelse, som de begge har modtaget for første gang.

»Vi bliver nødt til at spare. Men jeg er ikke helt sikker på, hvordan,« siger Azab Kayali, da hun har sat sig til rette i stuen.

Tilsammen har parret, der er flygtet fra Syrien, modtaget helt præcis 13.442 kroner efter skat i denne måned. Dertil kommer børnepenge til deres 13-årige søn Karam, som svarer til 928 kroner om måneden.

Læs også: ’Jeg har været socialarbejder siden 1982, og jeg har aldrig nogensinde følt mig så magtesløs’

De har ansøgt kommunen om boligsikring og om hjælp til at betale for Karams fodboldtræning og fritidsklub, men udbetalingen begynder først i næste måned.

Hvis parret består deres danskprøve, kan de begge se frem til en kontant bonus på 1.517 kroner før skat. Men den afsluttende prøve ligger i juni, så der går knap et år, før de kan modtage den bonus.

Fratrukket husleje og regninger efterlader det den lille familie med et rådighedsbeløb på 6.141,76 kroner i august til mad, tøj og andre udgifter.

Føler sig udnyttet

Samer Alafandi forlader stuen i et kort øjeblik og vender tilbage med en sort T-shirt i hånden. Det er den, han har på, når han er i praktik i Føtex. Henover brystet står der ’sprogpraktikant’ med hvide bogstaver. Men Samer Alafandi lærer ikke noget dansk i sin praktik, forklarer han.

»Jeg har slet ikke tid til at tale dansk med nogen. Der er ingen, der snakker med os. Vi skal bare arbejde, arbejde, arbejde,« siger han.

For en måned siden havde han forhåbninger om, at han kunne få fast arbejde i Føtex. Nu er han mere skeptisk. Han begynder i stigende grad at føle sig som gratis arbejdskraft.

»Vi bliver udnyttet,« fnyser han.

Azab Kayali har været i landet længere end sin mand. Men også hun har langt igen, før hun kan føre en samtale på dansk. Ingen af dem synes, de lærer ret meget i sprogskolen. De savner en dansk familie, de kan tale med.

Til gengæld er deres yngste søn, Karam, blevet næsten flydende efter at have gået i skole i knap et år. Han hjælper en gang imellem sine forældre med at oversætte.

Sparsommelighed

Azab Kayali og Samer Alafandi har givet Information fuldt indblik i deres økonomi. Til og med juli har de hver måned modtaget 20.194,13 kroner i kontanthjælp efter skat tilsammen. Udskrifter fra deres netbank giver indtryk af en familie, der i forvejen lever temmelig sparsommeligt.

Hidtil har Azab Kayali taget sig af huslejen og de faste udgifter samt mindre indkøb, mens Samer Alafandi har betalt for mad og sendt penge til deres to ældste sønner, der begge studerer i Horsens.

I juli måned har Azab Kayali haft udgifter for 8.956,40, hvilket er næsten hele hendes kontanthjælp og mere, end hun får udbetalt i integrationsydelse fra og med 1. august.

Læs også: Abou aner ikke, hvordan han skal få råd til at forsørge sin familie

7.088,68 er gået til husleje og regninger, resten er mindre indkøb. 42,95 i Lidl her, 13,45 i Føtex der, 187 kroner på togbilletter og en enkelt tur på apoteket til 45,45 kroner.

I samme måned har Samer haft udgifter for 9.706,10 kroner. 4.000 af dem har været bidrag til parrets sønner, der er på SU. Resten er gået til daglige indkøb, et par telefonregninger, et par sko til 450 kroner og et enkelt indkøb i IKEA på 1.847 kroner.

De 4.000 kroner til familiens ældste sønner er det første, Samer og Azab regner med at spare væk. Trækker man det beløb fra parrets månedlige udgifter, har de haft udgifter for 14.662,50 kroner i juli.

Det er omtrent 300 kroner mere, end de fremover kommer til at modtage i integrationsydelse og børnepenge tilsammen. Så de bliver nødt til at spænde livremmen ind: »I forvejen gik vi stort set aldrig ud,« siger Azab Kayali. »Nu bliver det aldrig.«

Moderne husholdning

Ligesom Samer er Azab villig til at arbejde med stort set hvad som helst. Men sproget er en hindring. Tidligere har hun været i praktik som frisør, men hun endte med for det meste at gøre rent i salonen, og indehaveren kunne ikke tilbyde hende et job, da praktikken var overstået.

I nogle af kommunens flygtningefamilier tillader manden ikke, at kvinden arbejder, og nogle forbyder endda deres hustruer at hilse på fremmede mænd. Hos Samer og Azab deles de om de huslige opgaver. På nogle områder. Madlavningen står Azab Kayali for, og det er et område, hun nødig vil spare på.

»Vi har jo en søn, der skal have mad,« siger hun, inden hun går i køkkenet og begynder at tilberede familiens frokost. Fladbrød med lune omeletter, oliven, tomater og krydderurter.

Familien bliver bænket omkring et lille kvadratisk bord med lyserød dug, mens Azab Kayali kommer vimsende med den ene omelet efter den anden.

»Men vi er nødt til at spare,« siger hun. »Dér, hvor vi før købte et kilo kød, bliver vi nødt til fremover at købe et halvt kilo.«

Serie

Familier på integrationsydelse

Regeringen har indført en lavere ydelse for arbejdsløse, der har opholdt sig i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år. Ydelsen vil især ramme flygtninge.

Information følger to børnefamilier fra Syrien for at se, hvordan de klarer sig på integrationsydelse.

Seneste artikler

 • Penge er ikke det første, man tænker på, når bomberne regner ned over ens familie

  13. januar 2017
  Tingene går fremad for de to syriske familier, som Information følger. De fleste voksne er kommet i praktik, og de har lært at leve på integrationsydelsen. Men det er ikke økonomi, der ligger dem mest på sinde. Det er håbet om en bedre fremtid – for dem selv og den familie, der stadig er i Syrien
 • Danmark er et godt land. Men jeg vil ikke arbejde sort ude på Nørrebro

  24. oktober 2016
  Det går langsomt fremad for de to syriske familier på integrationsydelse, som Information følger. Azab Kayali er kommet i praktik ligesom sin mand, og Abou Allou har fået hustru og børn til Danmark. Men i begge familier har fædrene svært ved at finde arbejde og taler derfor om at vende tilbage til Syrien
 • Nu begynder det store puslespil for Samer

  8. juli 2016
  Samer Alafandi og hans familie mister 7.500 kroner om måneden, når de går fra kontanthjælp til integrationsydelse. Deres budget kan kun gå op, hvis de får tildelt en række andre tilskud fra kommunen. Både han og hustruen vil gerne finde et arbejde, men de hænger ikke ligefrem på træerne
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

De fejlbefængte danskere
Med sådant budget vil alle hurtigt blive bragt på sultegrænsens rand og over, ser familien ud til at mene - så det er da livgivende, at mange andre må arbejde og dermed bidrager til festlighederne - uden at blive spurgt ... ;-)

Niels Duus Nielsen

Hvad er dit problem, Jan Weis, så vidt jeg kan se arbejder faderen som statsautoriseret løntrykker i den lokale Føtex - uden at blive spurgt...?