Læsetid: 7 min.

Camp Century – en iskold gyser om fortidens synder

Klimaforandringerne slår til på steder og måder, ingen havde drømt om. Et stort amerikansk affaldslager dybt i indlandsisen skulle have være sikkert til evig tid, men nu indhentes det af isens optøning
I en amerikansk propagandafilm fra 1963 betegnes Camp Century som ’et symbol på menneskehedens uophørlige kamp for at besejre sit miljø’. Men i 1967 blev planerne om at bruge basen til placering af 600 ballistiske missiler droppet og basen rømmet. Foto: W. Robert Moore/National Geographic/Getty Images

I en amerikansk propagandafilm fra 1963 betegnes Camp Century som ’et symbol på menneskehedens uophørlige kamp for at besejre sit miljø’. Men i 1967 blev planerne om at bruge basen til placering af 600 ballistiske missiler droppet og basen rømmet. Foto: W. Robert Moore/National Geographic/Getty Images

10. august 2016

Den gode nyhed er, at svalehalen er tilbage i Danmark. Den smukke, flødegule sommerfugl med de sorte vingetegninger og dens lige så iøjnefaldende tigerstribede larve blev erklæret uddød i Danmark i 1978, men i denne sommer er der herhjemme observeret både æg, larver og flagrende svalehaler. Indberetningerne er kommet fra Vestjylland, Falster og hovedstadsområdet.

»En sensation,« siger til DR inspektøren ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D.D. Hansen, en af de begejstrede fagfolk, der hilser ’kongen af dagsommerfugle’ velkommen tilbage.

Eksperterne vurderer, at det er det varme vejr i foråret, der har fået svalehalen til atter at rykke nordpå.

Sådan bringer den globale opvarmning og klimaforandringerne til stadighed uventede nyheder og begivenheder. En gang imellem opmuntrende – langt oftere ildevarslende som påmindelser om, hvor meget det haster med at bremse drivhusgasudledningerne og stille om til klimatisk bæredygtighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Anders Graae
 • Peter Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Ole Vedel Villumsen
 • Flemming Berger
 • Niels-Simon Larsen
 • Torben R. Jensen
 • Hans Larsen
 • Lars Peter Simonsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Claus Oreskov
 • Margit Tang
 • Ejvind Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Aksel Gasbjerg
 • Steen Sohn
Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Peter Jensen, Dorte Sørensen, Ole Vedel Villumsen, Flemming Berger, Niels-Simon Larsen, Torben R. Jensen, Hans Larsen, Lars Peter Simonsen, Niels Duus Nielsen, Claus Oreskov, Margit Tang, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Aksel Gasbjerg og Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Hovedformålet med Camp Century var, at herfra skulle et angreb på Sovjetunionen med atomvåben ledes. I dag er Camp Century nedlagt men Thule basen spiller fortfarende samme rolle som dengang – herfra skal et angreb på Rusland med atomvåben ledes. Der er masser af A-våben på thulebasen, og ingen dansk eller grønlandsk politiker skætter spørgsmålstegn ved det. Herskerne i Washington, D.C. befaler og danske såvel som grønlandske politikere kryber på bugen, for deres herre!
PS: alle de andre steder USA har haft baser i Grønland har de efterladt tonsvis af alle slags affald – regningen for oprydning lander som regel i København!

Peter Jensen, Flemming Berger, Leif Høybye, Janus Agerbo, Hans Larsen, Per Torbensen, Ejvind Larsen, John Andersen, Aksel Gasbjerg og Hans Paulin anbefalede denne kommentar

"Med forbehold for at de amerikanske myndigheder kan have holdt noget hemmeligt..." tsk tsk ;-)

Flemming Berger, Claus Oreskov, Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, John Andersen og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

Skal artiklen forstås sådan, at det er et problem, der først opstår om 75 år?
Uklart skrevet.
Hvis indlandsisen smelter i større omfang har vi vist andre problemer, vi lige skal løse først.

Når man har kunnet bygge Camp Century, og man i dag kan hitte ud af at bore efter olie i Arktis - så kan man vel også finde ud af at fjerne Camp Century ???

Det er en entreprenøropgave i et barsk klima, men det kan vel lade sig gøre, hvis man vil ???

Udfordringerne i opgaven kan måske endda medføre nye tekniske løsninger, som kan anvendes i andre miljø-projekter ?

Det er vel bare at give "grønt lys" og bevilge de nødvendige penge ?. Danmark har den fornødne tekniske ekspertise.

Christian Nymark

Fantastisk fed måde at videreformidle information om klimaforandringer; sat i et bagudskuende, historisk perspektiv og alligevel med en fremtidsudsigt.

Pisse godt arbejde!

Karen Grue, uffe bryld, Birgitte Marfelt, Jørn Attermann og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis oplysningerne i artiklen er troværdige, er der tale om en meget lille affaldsmængde.
Så løsningen er at vente til isen næsten er væk - hvis det ellers sker - og derefter fjerne den potentielt skadelige del af affaldet.

Randi Christiansen

Hvordan kaosteorien kan ignoreres er mig en gåde. Alt er indlysende forbundet - efter lovmæssigheder der om ikke fuldt erkendte dog så meget, at det overmodige og stupide hovmod hvormed jordens ressourcer administreres, ikke kan undskyldes.

Henning Egholk

Jeg skulle mene at 200.000 liter dieselolie er "potentielt" skadeligt! Og lur mig om ikke der dukker flere sjove sager op.... Øv.

Ole Vedel Villumsen

Det er sådan set det jeg hele tiden har sagt: cost-benefit-analyser af klimaforandringerne er håbløse, for ingen har kunnet forudse skadevirkningerne. Min forventning (og frygt) er at dette blot er ét eksempel af mange vi kommer til at høre om af uforudsigelige især negative konsekvenser af klimaforandringerne.

Randi Christiansen

Ole willumsen - Hvis man udgår fra de iboende lovmæssige konstanter, som understøtter miljø-og socioøkonomisk bæredygtig ressourceadministration, vil man have det bedst mulige udgangspunkt for enhver samfundsrelateret cost benefit ananlyse - hvilket derfor naturligvis er, hvad der bør tilstræbes. Men sålænge kloden er opdelt i politiske enheder, som ikke forstår den primære nødvendighed af at samarbejde herom, er bestræbelserne ofte og i høj grad kontraproduktive. Det er en ulykke for menneskeheden, at den kollektive opvågnen til visse iboende nødvendigheder er så træg.

Nike Forsander Lorentsen

Det som göms i snö, kommer fram i tö. Ett gammalt gott ordspråk, när lär sig män-iskorna det?

Peter Jensen, Niels Duus Nielsen og Ole Vedel Villumsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ole - det var din opgivende tilgang til cost benefit ananlyser, som jeg forsøgte at nuancere. Det er klart, at enhver analyse er håbløs, hvis udgangspunktet er forkert. Eller man kunne sige, at ananlysens præcision er ligefrem proportional med udgangspunktets ditto. Og netop dette udgangspunkt angribes af nøglespillere med kikkerten for det blinde øje og havemøbler i ørerne, ref 15.33