Læsetid: 7 min.

Danmark tror ikke på krigsforbrydersag mod Assad

Krigen mod Islamisk Stat slutter først, når bevægelsen ikke længere er i stand til at planlægge og udføre terrorangreb, siger udenrigsminister Kristian Jensen i sjældent interview om den danske krigsindsats i Syrien og Irak
’I den bedste af alle verdener bør Assad og hans medansvarlige stilles for en krigsforbryderdomstol. Men i den virkelige verden bliver det meget svært at få ham for retten,’ siger Kristian Jensen.

Joachim Ladefoged

15. august 2016

»Helvede på jord.«

Sådan beskriver Røde Kors mere end en kvart million civiles kamp for at overleve i Syriens næststørste by Aleppo, hvor russiske missiler og syriske tøndebomber hver dag kræver nye ofre, heraf mange civile.

Menneskeretsorganisationerne er ikke i tvivl. Både det syriske regime og krigens andre parter begår alvorlige overgreb, men den syriske diktator Bashar al-Assads masseundertrykkelse, systematiske tortur og mange massakrer på civile hører til vor tids værste krigsforbrydelser.

Alligevel siger den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Information, at Danmark reelt har opgivet håbet om en krigsforbrydersag mod Assad.

»I den bedste af alle verdener bør Assad og hans medansvarlige stilles for en krigsforbryderdomstol. Men i den virkelige verden bliver det meget svært at få ham for retten,« siger Kristian Jensen i et interview om krigen mod Islamisk Stat og fremtidsudsigterne for Irak og Syrien.

»Jeg tror, at Assad vil kæmpe til sidste blodsdråbe, hvis han ved, at han bliver stillet for en krigsforbryderdomstol i det øjeblik, han overgiver sig,« siger udenrigsministeren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Jensen siger, ingenting - når...
"I den bedste af alle verdener bør Assad og hans medansvarlige stilles - for en krigsforbryderdomstol. Men i den virkelige verden bliver det meget svært at få ham for retten," siger Kristian Jensen.

Hvad så med russerne, dem overser Kristian Jensen vist?
Uden dem, var Assad nok ikke så kæphøj. Glem demokrati-ævlet og kom ned på jorden.

Hvornår er den danske indsats slut? - Når nu ISIL er nedkæmpet...
Irak vil vi påvirke via EU (vi er vel en krigsførende nation)...

Kristian Jensen lover: "Krig i vor tid"

Et marked for langtidsinvesteringer er skabt ...mission accomplished. »Helvede på jord.«

Niels Duus Nielsen, Torben Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

"Men øger det ikke terrortruslen mod Danmark, at vi deltager?"
»Nej, det mener jeg simpelthen ikke. Der er jo tale om folk, som er åbenlyst modstandere af vores levevis og værdier samt villige til at bruge magt for at fremme dem. Vi kan ikke bare læne os tilbage og være ligeglade. Jeg mener, at Danmark skal være med til bekæmpe terrortruslen.«
Javel. Så Christian Jesen mener "simpelthen ikke", at det øger risikoen for terror. Det er fuldstændig i strid med talrige konklusioner fra vestlige efterretningstjenester. Bl.a. Pentagons undersøgelse udført af Defense Science Board, som kiggede på Irakkrigens og Afghanistankrigens påvirkning af muslimsk terror. De konkluderede netop, at krigene øgede terror, hvervning til terrorgrupper og samarbejde mellem ellers adskilte grupper; det handelede ikke om, at de foragtede vores livsstil. Diverse tænketanke og terroreksperter har udtrykt det samme; for eks. chefen for CIAs bin Laden gruppe, og chefen for Britisk MI5, som sagde under Chilqothøringen at krigen mod Irak havde gjort England mere usikker "i betydelig grad". Det er pinligt at høre en udenrigsminister som er så uvidende om forhold, som kan have så stor betydning for Danmark.

Lars Bo Jensen

Inden vi prøver at få alle mulige andre stillet for retten, skulle vi måske få stillet de krigsforbrydere, der sendte Danmark ud i en ulovlig angrebskrig på baggrund af en løgn, til ansvar for deres handlinger.

Niels Duus Nielsen, Jakob Trägårdh og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Kristian Jensen (der er bekendende neoliberal) tror, hvad Washington fortæller ham at han skal tro. Punktum. Vi får tidligst en udenrigsminister, der kan tilslutte sig ledende europæiske politiske stemmer, der mener noget andet, på den anden side af et folketingsvalg.

Hans Larsen, Torben Jørgensen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Al-Assad bedyrer vedholdende, at han kun sidder i sit embede pga af det folkelige mandat, og at han ville forlade det, hvis befolkningen i Syrien besluttede at det skulle være sådan. Det må omverdenen holde ham op på, den dag, hvor der er skabt fred i Syrien—den fred der er så vigtig—og som ville muliggøre et virkeligt valg, der ikke ville være farvet af borgerkrigen—for så længe krigen varer, så er det vanvid—det kan vi se på eksemplet Libyen—at fjerne Al-Assad. Med mindre man altså mener, at Syrien og hele landets institutionelle infrastruktur skal kollapse og landet skal gå totalt i opløsning. Det er der stærke, internationale kræfter der mener, men de har tabt indflydelse nu. Det er det Kristian Jensen siger her. "Assad must go" er "gone".

Den ægyptiske analytiker Mustafa al-Fiqi mener netop i et interview med den norske avis Klassekampen, at Assad er en del af løsningen i modsætning til Kristian Jensen.

Al-Fiqi mener, som så mange andre, at konflikten ikke kan vindes militært, hvorfor Assad må være med til at skrive sin egen fratrædelsesbegæring, når en ny ledelse er klar til at overtage ledelsen.

Han mener, at krigen vil fortsætte, indtil internationale og regionale aktører enes om en løsning, der sikrer at landet ikke går i opløsning. Og her tænker han på, at lande som USA, Rusland, Saudi-Arabien og Iran skal være villige til at finde en sådan løsning.

Han forestiller sig ikke, at alle fraktioner vil kunne enes om en løsning, men han peger på, at en mulighed kunne være et oppositionsforslag om en samlingsregering bestående af 40 procent fra Assad-regimet, 40 procent fra oppositionen og 20 procent uafhængige.

Mere:
http://www.klassekampen.no/article/20160812/ARTICLE/160819988

Jakob Trägårdh

Nu gælder det nedkæmpningen af ISIS (eller Daesh) og danskerne er med, som TV2 rapporterer her (http://nyheder.tv2.dk/udland/2016-08-05-danske-kampfly-bomber-for-foerst...), hvor vi bomber i den nordlige Raqqa provins, man må gætte på Manbij? Den amerikaske analytiker Aron Lund fra Carnegie Endowment for International Peace beskriver i artiklen (her: http://carnegieendowment.org/syriaincrisis/64270) med titlen: Manbij: A Dress Rehearsel for Raqqa, hvordan den amerikansk ledede koalition prøver, at lære af erfaringerne med sejren over ISIS i provinsbyen Manbij med (før-krigen ca. 100.000 indbygger) for at skabe en primært arabisk (og pga relationen til Tyrkiet ikke kurdisk) domineret hær, der er i stand til at besejre ISIS i deres hovedsæde, byen Raqqa.

Peter Bækgaard

Selvfølgelig slipper Assad. han har jo Russerne der dækker over sig. Og med denne påstand vil jeg gerne foregribe begivenhederne ved at påstå følgende: Fogh, Bush, Blair og de gerninger man måtte mene disse mennesker står bag, gør ikke Assad til en mindre forbryder.

@Steen Sohn,
hvem tror på, at manden vil afgå frivilligt som præsident ud over denne ægypter, og hvornår har en ’diktator’ senest nedlagt sit job frivilligt, oven i købet med udsigten til at blive stillet for en dommer i Haag – oppe i venstre side af Norge? – så længe manden kan gemme sig i Damaskus blandt sine klanmedlemmer, der heller ikke skal nyde noget af, at deres luksuriøse livsbetingelser ændres, har Hans Excellence Jensen jo ganske ret …

Jakob Trägårdh

Det idiotiske i Kristian Jensens udtalelser er, at de understreger at det er Venstres holdning, at den ukloge aktivistiske udenrigspolitik, som Danmark har ført siden Anders Fogh Rasmussens regeringstid skal fortsætte i meget lang tid fremover—der er ingen fortrydelse, på trods af at politiken er forfejlet og muligvis inkriminerende for vores tidl. statsminister, hvad Chilcot-rapporten peger på.

@Jan Weis, manden kommer til 'frivilligt' at gå den dag, ingen holder hånden under ham. Så vidt jeg ved har russerne sagt, at det ikke var afgørende for dem, at det var Assad, der forblev leder, men at de ønskede en sekulær stat.

Se i øvrigt også Berlingske-artiklen: ”Assad – fem år efter: Nu er han en del af løsningen”

http://www.b.dk/globalt/assad-fem-aar-efter-nu-er-han-en-del-af-loesningen

- V-regeringen er således nu også parat til at acceptere præsident Assad som en del af en fredsløsning i den overgangsperiode, som FNs mægler, Staffan de Mistura, ihærdigt, men forgæves forsøger at få de stridende parter til at forhandle om.