Læsetid: 7 min.

Dansk firma sælger internetovervågning til oliediktatur

Et firma fra Nordjylland har fået tilladelse af de danske myndigheder til at eksportere internetovervågning til De Forenede Arabiske Emirater. Ekspert, Amnesty og en kendt aktivist fra landet frygter, at systemet vil blive brugt mod regimets kritikere
Ahmed Mansoor er en af de menneskerettighedsaktivister, der er blevet overvåget af styret i De Forenede Arabiske Emirater – og fængslet for at udtale kritik. Nu kan Information afsløre, at et nordjysk firma har fået tilladelse af de danske myndigheder til at eksportere internetovervågning til diktaturstaten.

The New York Times

26. august 2016

Selv om regimet i De Forenede Arabiske Emirater er kendt for at overvåge, fængsle og torturere sine kritikere, har de danske myndigheder tilladt et firma fra Nørresundby at forsyne styret med et højteknologisk system til overvågning af internettet.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

Ifølge Helle Lykke Nielsen, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet og ekspert i golfstaterne, er der grund til at tro, at systemet vil blive brugt til at forfølge politiske modstandere.

»Emiraterne er på overfladen meget åbne og vestligt sindede, men lige under flødeskumsoverfladen ligger der en benhård national sikkerhedspolitik. Det mindste pip imod emirerne bliver sanktioneret,« siger hun.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her skal bruges mod folk, der bliver set som en trussel mod regimets magt. Det kan både være Det Muslimske Broderskab og pro-demokratiske menneskeretsaktivister.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Rohde Jensen

Flot,
Vi sælger hverken våben eller redskaber til tortur, vi hjælper blot med at indfange ofrende til behandlingen.
Helt klart moralsk uangribeligt...

Per Hansen, Olaf Tehrani, John Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Peter Hoffmeyer

Det bagvedliggende rationale er ikke svært at gennemskue, men kan være svært at leve med for nogle borgere.
Det handler nemlig ikke bare om profit længere - som vi ellers er trænet til at acceptere som rimelig grund til national prostitution, selv af bærende principper og strukturer.

Hvilken geopolitisk udvikling/begivenhed, det seneste årti, har skabt flest problemer, bekymringer og udgifter for Danmark ?

Ja du har ret. Det har den folkelige opstand i flere mellemøstlige lande - med væsentlig margen ned til nummer to på listen faktisk.
Samtidig er det ganske svært at peger på et sted hvor den folkelige opstand har været en succes.
Læren har været at det hurtigt går grueligt galt og degenererer til et islamiske voldorgie, af en anden verden.

Vi står i et dilemma.
Vi kan godt lide folkelig opstand mod despoter og brutale regimer, men kun når det går godt.
Vi gider ikke trækkes ind i lange svære krige, uden oplagte profit-muligheder.
Vi gider ikke have harmonien, eller for så vidt udsigten, i Danmark ødelagt af store flygtningestrømme.

Så hvad gør vi ?
Vi hjælper i stedet gladeligt despoter og brutale regimer til at holde 'social orden' og gribe opstand - demokratisk eller ej - i opløbet. For det er den klart letteste og billigste måde at sikre egen stabilitet.

Erhvervsstyrelsen og lign. off. instanser er ikke sat i verden for at hindre danske virksomheders driftige aktiviteter. Om der sælges til demokratier eller diktaturer er uden betydning, når blot det kaster arbejdspladser, omsætning og profit af sig. For som den til enhver tid siddende erhvervsminister vil sige, ""så skal vi leve af vore virksomheder, og det de kan sælge til udlandet - ellers ingen velfærdsstat".
Næste år er det 100 år siden DK solgte de vestindiske øer til USA. I den anledning koges der suppe på forargelsen over at lille DK agerede som koloniherre - ganske vist i det skjulte. Men de pågældende glemmer, at al den rigdom, som danske virksomheder og enkeltpersoner trak ud af de vestindiske øer, var med til at opbygge det danske samfund.
Det er vist det Kissinger og Uffemanden vil kalde realpolitik.

Philip B. Johnsen

"Et firma fra Nordjylland har fået tilladelse af de danske myndigheder til at eksportere internetovervågning til De Forenede Arabiske Emirater. Ekspert, Amnesty og en kendt aktivist fra landet frygter, at systemet vil blive brugt mod regimets kritikere."

Det er naturligt, Folketingets er af samme art, se blot på dennes klimapolitik.

Folketinget er udsprunget af samme grådige flokkultur, med deraf følgende kollektive habitus, der ikke vil beskytte deres egne børn, imod deres eget grådige blodtørstige pak.

»Ud fra en principiel menneskeretlig vinkel er det ikke specielt sobert, at Udenrigsministeriet siger god for det her. Men det er nok et eksempel på, at man lader det principielle vige til fordel for det mere praktiske: At Emiraterne er en vigtig handelspartner,« siger Helle Lykke Nielsen.

Lykke Nielsens vurdering er det centrale her.