Baggrund
Læsetid: 2 min.

EL og LA: Regler for privat medicinimport bør lempes

Enhedslisten (EL) og Liberal Alliance (LA) vil ændre lovgivningen, så danskere fremover får mulighed for at købe medicin fra hele verden. Det afviser sundhedsministeren
Indland
24. august 2016

De danske regler for import af medicin til eget brug bør lempes, så det bliver muligt for danskere at få tilsendt medicin fra hele verden.

Det mener LA og EL. I følge de nuværende regler, må danskere kun bestille medicin hjem fra lande i EØS-samarbejdet. Baggrunden for partiernes ønske er, at en række danske hepatitis C-patienter i dag ikke bliver tilbudt behandling, da medicin, der er så dyr, kun tilbydes de allersygeste patienter.

Til gengæld kan man i Indien købe en ligeså god kopimedicin til en brøkdel af den pris, som europæiske sundhedsvæsener betaler for medicinen. I Storbritannien, hvor reglerne er mere lempelige, har hundredevis af patienter indtil videre fået helbredt deres hepatitis C med medicin, de har bestilt hjem fra Asien. Det samme bør være muligt i Danmark, mener EL.

»Man kunne lave reglerne sådan, at folk har mulighed for selv at bestille medicinen individuelt, men tager den under observation af danske læger,« siger EL’s sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

– Men et det ikke en falliterklæring for det universelle danske sundhedssystem, hvis danskere nu selv skal købe deres medicin selv i andre lande?

»Vi må bare konstatere, at det er dér, vi står. Det er fuldstændigt urimeligt, at det er økonomi, der skal afgøre, at folk ikke får medicin. Det bliver endnu mere absurd, når man ser medicinalindustriens høje priser og eksorbitante fortjenester‚« siger Peder Hvelplund med henvisning til, hvordan medicinalfirmaet Gilead Sciences herhjemme sælger den omtalte hepatitis C-medicin for minimum en kvart million kroner, selv om den i følge kritikere kun koster omkring 530 kroner at producere.

Minister afviser regelændring

»Ved at ændre på lovgivningen kan vi måske på sigt presse medicinalindustrien til mere rimelige priser. Så jo, det er en falliterklæring, men det er også en nøgtern konstatering af, at det er sådan styrkeforholdene er,« siger Peder Hvelplund.

Også Liberal Alliance mener, at lovgivningen bør ændres.

»Ja, jeg synes, at danskere skal have lov til selv at købe medicin til eget forbrug,« skriver sundhedsordfører May-Britt Kattrup, i en mail.

Hun mener også, at man bør overveje at iværksætte en bredere kampagne mod hepatitis C, så sundhedsvæsenet kan få medicinen billigere, fordi man køber større ind.

»Indkøbet og ansvaret ligger hos de danske regioner, men hvis en national handleplan kan bringe prisen væsentlig ned, skal vi selvfølgelig sammen se på det,« skriver hun.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) afviser at ændre reglerne.

»Det vigtigste er at sikre, at danskerne ikke køber medicin, der risikerer at skade dem. Medicin produceret i lande inden for EU og EØS er kontrolleret og underlagt en meget streng godkendelsesproces. Medicin, der kan købes uden for EU – via nettet – kan være både forfalsket og farlig (…). Jeg mener derfor, at den nuværende lovgivning er en garant for, at medicinen rent faktisk virker og indeholder det, der står på pakken,« skriver hun i en mail.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her