Interview
Læsetid: 9 min.

Fars ensomme kamp om børnene

Foreningen Far er aggressiv og løgnagtig, mener kritikere – nogle anklager dem ligefrem for medskyld i barnemord. Men er det virkelig rimeligt?
I skilsmissesager er kampen mellem mor og far blevet stadig mere radikal de seneste år. Model
Indland
25. august 2016

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgår det, at det skulle være »bekræftet«, at der findes såkaldte ’drejebøger’, som advokater bruger til at lyve og manipulere i børnesager. Det er ikke korrekt. Flere kilder fortæller, at de har hørt om fænomenet, men drejebøgernes eksistens er ikke bekræftet. Vi beklager fejlen.
 

Det vakte forargelse, da journalist på Politiken, Ditte Giese, for nylig skrev følgende på Twitter:

»Flot arbejde af statsforvaltningen – Foreningen Far må juble – ligestilling og delt forældremyndighed til døden.«

Baggrunden for tweetet var en tragisk sag fra Fyn, hvor en 51-årig mand torsdag den 4. august blev sigtet for mordet på sin otteårige datter, som blev fundet livløs i et badekar.

Ifølge Giese havde det »velsmurte lobbyarbejde« fra Foreningen Far, som rådgiver fædre i skilsmisse- og børnesager, hjulpet den fynske far med at få uretmæssigt samvær med sin datter efter forældrenes skilsmisse.

»De har i årevis kørt kampagne for mænds ukrænkelige ret til deres børn, også ved vold/misbrug af mor/børn,« skrev Ditte Giese.

Den anholdte far havde godt nok skrevet på Foreningen Fars facebookside, hvor han havde høstet sympatierklæringer fra andre frustrerede fædre. Men ifølge Foreningen Far havde han hverken været medlem eller modtaget rådgivning, og Gieses udtalelser antændte hurtigt en række andre debattører – de var forargede over sammenkædningen af en lovlig forening og mord.

Sagen er seneste eksempel på, at Foreningen Far – som er Danmarks største interesseorganisation for fædre – er centrum for ophedet debat. Information har talt med en række kilder om foreningen, og selv om langt de fleste tager afstand fra sammenkædningen mellem foreningens virke og mordet på Fyn, tegner de et billede af en kontroversiel interesseorganisation, som ofte agerer konfrontatorisk, og som har lagt sig ud med størstedelen af aktørerne på det danske skilsmisse- og børneområde.

Direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl forklarer, at han flere gange har oplevet, at Foreningen Far har været mere fokuseret på at vinde skilsmissesager end på barnets bedste.

»I skilsmissesager skal der først og fremmest tages hensyn til børnene, og det gør man ved at tale konflikterne ned og ikke op. Vi har desværre oplevet, at farens ret er vigtigere for Foreningen Far end det, der er bedst for barnet,« siger Rasmus Kjeldahl.

Den udlægning kan formanden for Danske Familieadvokater, Anne Broksø, genkende.

»De går ofte efter, hvad der er rimeligt for fædrene og mindre efter, hvad der er rimeligt for barnet,« siger hun.

At Foreningen Far står i opposition til resten af børneområdet blev tydeligt i marts, da Egmont Fonden arrangerede en studietur til Oslo, hvor 31 advokater, psykologer og forskere fra feltet skulle til Norge for at se nærmere på det norske skilsmissesystem (Norge har markant færre skilsmisser end Danmark). Foreningen Far var ikke inviteret.

Det fik foreningen til at udsende to pressemeddelelser, som kaldte Egmont Fonden »usaglig og diskriminerende«. Én af pressemeddelelserne bar overskriften: »Danske Embedsfolk inviteret på rejse og Michelinrestaurant forud for lovændringer.«

Men turen indeholdt ikke noget besøg på Michelin-restaurant, og størstedelen af deltagerne var ikke embedsmænd. Derfor frustrerede Foreningens Fars angreb flere af turens deltagere.

»De maler sig selv op i et hjørne og gør sig uvenner med alle de folk, der arbejder inden for det her felt,« siger seniorforsker på SFI, Mai Heide Ottesen, som var med på studieturen til Oslo.

Hun har selv oplevet, at foreningen har rettet hårde angreb mod hendes forskning »uden at have læst det ordentligt«, som hun siger.

»Men man er nødt til at reagere på det, når de sender deres pressemeddelelser ud til socialministeren og Folketingets retsudvalg. Det kan være anstrengende.«

Af samme grund har flere kilder, Information har været i kontakt med til denne historie, enten nægtet at udtale sig til citat eller udtrykt bekymring for konsekvenserne af deres udtalelser.

Et flugt- og rejsebureau

Foreningen Far kom til verden en junidag i 1969, hvor stifter og tidligere formand Kuno Christensen kom hjem fra arbejde og mødte en hoveddør, hvor låsen var blevet skiftet ud. Indenfor sad hans kæreste. Hun forlod ham, fortalte hun, og hun tog deres toårige barn med sig. Man kan læse historien i Pia Fris Laneths bog Moderskab og Mødrehjælp.

Dengang havde ugifte mænd ikke ret til samvær med deres børn, og Kuno Christensen var afskåret fra at se sin datter. I frustration dannede han Foreningen Far og fik hurtigt opbakning både fra frustrerede mænd og fra Dansk Kvindesamfund.

Men fædrene blev utålmodige. Det tog flere år at ændre familielovgivningen, og i mellemtiden voksede børnene op uden at kende deres fædre. Foreningen tog sagen i egen hånd og bortførte børnene.

Kuno Christensen har selv kaldt foreningen et »flugt- og rejsebureau«, og han har tre gange været i fængsel for at nægte politiet oplysninger om bortførte børn.

Siden er Foreningen Far fortsat med at være kontroversiel. I maj sidste år påpegede foreningen, at flere danske familieadvokater systematisk rådgiver kvindelige klienter til at fremlægge falske anklager om vold og incest for at fremme deres egen sag i kampen om børnene – løgnene skulle endda følge en fastlagt drejebog, lød det. Sagen vakte stor debat og endte med en sag i pressenævnet for TV 2, DR og Radio24syv, som viderebragte foreningens anklager – medierne vandt dog senere sagen.

Liv og død

At mor og fars kamp om børnene bogstavelig talt kan været et spørgsmål om liv og død blev tydeligt i september sidste år, da familieadvokat Anders Lindholt, som længe havde samarbejdet med Foreningen Far, blev skudt og dræbt af en 67-årig morfar foran Fogedretten i København efter en dramatisk samværssag.

Drabsmanden forklarede i et brev til politiet, at han ville »befri« sin datter og sit treårige barnebarn fra eksmanden, og at advokat Lindholt – som havde en kone og tre børn – ikke ville blive savnet af nogen.

I forbindelse med drabet udtalte tidligere formand i Foreningen Fars afdelingen i København, Lars Hansen, sig om Anders Lindholt til BT:

»Han kørte altid lige til stregen og var ofte efter sagsbehandlere og socialrådgivere. Hvis han kunne spidde en eller anden, som havde lavet fejl, så var han i sit es. Det elskede han.«

Sagen viser hvor galt det kan gå, når en konflikt mellem forældre koger over.

Mai Heide Ottesen fra SFI vurderer, at cirka hvert tiende skilsmissebarn er fanget i en »virkelig hård konflikt« mellem mor og far, og at antallet af forældretvister, som ender i retten i 2014, var 1,2 ud af 100 skilsmissebørn. De fleste bliver afgjort i statsforvaltningen.

Begge grupper er radikale

Gennem årene har Foreningen Far fået mange fjender. Blandt andet journalist og forfatter Susanne Staun, som bestyrer bloggen mareridts.blogspot.dk, hvor hun længe har anklaget Foreningen Far for løgn og manipulation. På bloggen skriver hun blandt andet, at foreningen »kan opfattes som værende medskyldige i drab på børn og kvinder alene på grund af den konstante mistænkeliggørelse af kvinder og den ledsagende bestræbelse på at skjule den vold, mænd begår«.

»De har i årevis promoveret en idé om, at kvinder lyver,« siger Susanne Staun til Information. »Og det har de haft så godt held med, at det er blevet en inkorporeret del af tænkningen i Statsforvaltningen og blandt politikere.«

Men den logik går for vidt, mener Tanja Graabæk, som er direktør i organisationen Hvert 3. barn.

»At bruge noget så tragisk som drab på børn som løftestang for en personlig agenda er smagløst, men radikalisering er desværre blevet det nye sort inden for skilsmisseområdet,« siger hun.

Hun pointerer, at den hårde retorik, som en mindre del af fædrene i Foreningen Far benytter sig af, også findes på mødrenes side – især hos kvindegruppen Netværket Mor, en gruppe for »voldsramte kvinder, der ikke kan beskytte deres børn mod vold og overgreb på grund af den danske lovgivning«, som det hedder på deres facebookside. Netværket kæmper aktivt imod forældreansvarsloven, imod »et retssystem som ikke overholder menneskerettighederne« og er flere gang blevet beskyldt for at hjælpe mødre med at bortføre deres børn.

»Målet bør være at sikre børns bedste, og den kønskamp, der lige nu udkæmpes mellem Netværket Mor og Susanne Staun på den ene side og et segment af Foreningen Far på den anden side, fjerner fokus fra børns behov,« siger Tanja Graabæk og understreger at Hvert 3. barn tager afstand fra yderliggående holdninger uanset om de kommer fra Foreningen Far eller Netværket Mor.

»Sikringen af barnets bedste handler om forældreevner og personlige ressourcer – ikke om køn.«

Lige gode om det

Fædrene og mødrene er lige gode om det, mener chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen, som også er formand for Selskab for Mænds Sundhed.

Selv om Foreningen Far ofte er »unuancerede« har de en berettigelse.

»Foreningen Far rager ofte uklar med folk, fordi de udfordrer mainstreamtænkningen. Det er stadig sådan, at hvis fædre beder om at få deres børn, så handler det om fædrenes egen lyst, men hvis kvinder gør det samme, så handler det om, hvad der er bedst for barnet,« siger Svend Aage Madsen.

Når mænd tilsyneladende reagerer voldsommere i børnesager end kvinder, skyldes det, at mænd står svagere og ofte taber retten til at være sammen med deres børn, mener han – der er simpelthen flere mænd, som har grund til at kæmpe.

Formand for Foreningen Far Jesper Lohse er enig i, at foreningen står i opposition til resten af spillerne på skilsmisseområdet, men det er en »fordom og en myte«, at de skulle være særligt aggressive, siger han.

Det er tværtimod nødvendigt, at råbe op, fordi familielovgivningen diskriminerer mænd.

I opposition

»Vi er i oppositionen, fordi fædrene i Danmark ikke har lige rettigheder,« siger Jesper Lohse.

»Nogle har en interesse i at udstille et billede af voldelige fædre, og vi er den største fædreorganisation, så vi ved, at det er os, der står for skud. Der sidder mennesker, som vil bagvaske os. Der er en hardcore gruppe af mennesker, som har en interesse i at udstille os, og som mener, at mor alene skal bestemme, om far skal have samvær med sit barn. Det har de gjort siden 70’erne.«

Hvem er det?

»En 10-20 mennesker, som laver debatindlæg og blogs og dit og dat. Jeg vil ikke nævne navne. Det er så alvorligt og skadeligt, at vi giver oplysningerne til politiet.«

– Ville det ikke være bedre, hvis I var mere diplomatiske? Så kunne I fremme fædrenes sag, dér hvor lovgivningen bliver skabt i stedet for at stå udenfor og råbe?

»Det er en svær balance. Hvis vi bare bruger saglighed og taler pænt, så sker der ikke noget. Der er så tunge kræfter, som styrer familielovgivningen i Danmark,« siger Jesper Lohse.

Han afviser alle anklager om, at foreningen skulle have et medansvar for mordet på Fyn.

»Det er simpelthen ikke rigtig. Der er 1,2 mio. fædre i Danmark. Lad nu være med at bruge sådan en tragisk sag til at stemple Foreningen Far. Han (den mordtiltalte far, red.) har ikke været medlem, og han er heller ikke blevet rådgivet hos os.«

Journalist Ditte Giese, som satte debatten i gang, medgiver, at hendes tweet om Foreningen Far var »lidt hårdt«.

Hun er kritisk over for Foreningen Far, men understreger, at hun aldrig har anklaget foreningen for at være medskyldige i mord.

Foreningen Far oplyser, at de har oplyst politiet om Ditte Gieses udtalelser, men ikke har politianmeldt hende.

Præcisering: I artiklen ovenfor skriver Information, at Foreningen Far i marts udsendte en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at Egmont Fonden havde inviteret danske embedsfolk på en rejse til Oslo med besøg på en »Michelin-restaurant«. I artiklen fremgik det, at den omtalte tur ikke indeholdt et sådant besøg på en Michelin-restaurant. Faktum er, at den pågældende restaurant ikke har fået en eller flere stjerner i Michelinguiden. Men restauranten har modtaget Michelin-guidens anbefaling 'Bib Gourmand' for god mad til prisen, hvilket også stod at læse i invitationen til rejsen fra Egmont Fonden. Det burde have fremgået af artiklen. Information beklager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ligestilling mellem kønnene bliver hos Foreningen Far til et ønske om milimeterdemokrati.
For det første insisteres der på fædrenes ret til 7/7-ordningen (at børnene er skiftevis 1 uge hos mor og 1 uge hos far), på trods af at børneorganisationer og forskere er enige om at børn trives bedre med én fast base.
For det andet hævder Foreningen Far til stadighed at ingen medier taler om fædrenes dårlige retsstilling i samværssager, på trods af at både TV2 og DR har lavet hele udsendelsesrækker netop om dette emne i løbet af det seneste år.
For det tredje er det tilsyneladende ikke faldet foreningen ind, at der kan være sager, hvor børnene med rette bør fritages fra samvær med faderen på grund af vold. Det vigtigste bliver faderens ret til at have barnet hos sig, ikke barnets ret til sikkerhed og tryghed.

Nick Vikander, Lene Thil, Sidsel Jensdatter Lyster , Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, Christel Larsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Som én af dem der kender alle sagens parter indefra, og langt bedre end journalisten der skriver, så kan jeg da bringe lidt lys på den tragedie Foreningen Far til støtte for børn og forældre er blevet.

Foreningens fundament og ideal fra før Jesper Lohses tid fejler intet. Det handler ofte om øjnene der ser. Hvad er bedst for et barn ? Det ved vi først hvis alle muligheder blev afprøvet i parallel, hvilket ganske enkelt er umuligt. Mænd bliver da også ofte fuldstændig åbenlyst diskrimineret i samværssager, det er der slet ikke nogen grund til at debattere, hvilket griver grund at at råbe højt som foreningen gør..

Der hvor filmen knækker og hvor kritikken er ganske velplaceret er at jesper lohse ret åbenlyst tilsyneladende sidder der fordi han nyder opmærksomheden. Foreningens "sag" er springbrættet for dette. Han er heller ikke ligefrem ærlig i alle sammenhænge. Det giver en farlig ballade og fordrejer tingene. Der er heller ikke de mest begavede inputs der benyttes for at tilrage sig denne opmærksomhed.

PS til jornalisten. Anders Lindholt kunne ikke udstå Jesper Lohse og jeg har set ham kæmpe indædt for kvinder såvel som mænd. Han hører ikke hjemme i en aktuel debat om foreningen.

Mvh,
Nikolaj Rommedahl
Næstformand i foreningen far i en lang periode.

Et af de allermest følelsesladede emner, der findes - desværre til stor skade for børnene...
Dette millimeterdemokrati har fungeret som slagvåben i en årerække, hvilket ikke har ført noget godt med sig.
Fædre i dag og før har ikke meget til fælles - men følelserne i forbindelse med skilsmisse og parforhold står stadig og vil nok blive ved med at være årsag til krænkelser, vold og chikane.
Nej, jeg opfordrer ikke til stadig kamp og spalterne her bliver forhåbentlig ikke i den ånd.

Retsvæsenet/ politikerne har meget at rette op på og man kunne sætte massivt ind med vejledning og ordentlig sagsbehandling på BØRNENES præmisser!
De mange skilsmisser og tidens ikke mindre rethaveriske tendenser tyder på at der er lang vej endnu.

Estermarie Mandelquist, Peter Gatys Wahlberg og Hans Christian Asmussen anbefalede denne kommentar
Hans Christian Asmussen

Desværre bærer Information ved til bålet gennem promovering af Susanne Staun – en særdeles usaglig debattør.

Troels Brøgger

@Anne Eriksen:
"Børnenes præmisser"...
Hvem bestemmer hvad der er børnenes præmisser ? Er der ikke noget om at mange kvinder mener at den definition er de bedst til at levere ? Mine børn er for længst voksne, jeg var enlig far med den ene uden de store slagsmål, min eks og jeg havde ikke de problemer, så derfor er jeg ikke ret meget part i sagen her bortset fra at jeg er en mand.
Meget af det man ser fra "de skarpeste" kvindelige debatører ville jeg kalde for piksvingeri hvis det var en mand der gjorde det. Den slags er skidt uanset om hvem der gør det, men når det udføres af den part der i årevis har haft massivt overtag i den slags sager er det dobbelt så skadeligt.
Læg lige mærke til at der FAKTISK fandtes den praksis blandt familieadvokater med at anbefale kvinder at anklage falsk for vold og misbrug ! Så det er altså i hvert fald her bevist at der her for ikke så lang tid siden arbejdedes bevidst på at diskriminere fædrene.

Troels Brøgger,
"Børnenes præmisser" betyder ganske enkelt, at man glemmer at tage hensyn til hvordan børnene har det med disse "lovbestemte forhold", der tager mere hensyn til hvilken "ret" forældrene har.
Dit indlæg er et af de "kedelige" som jeg håbede ikke kom.
Din reaktion taler for sig selv.

Estermarie Mandelquist og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er godt det ikke er Anne og Troels der skal skilles - og har børn sammen.

Michael, meget morsomt - det lyder mere som en misforståelse - og noget føleri :)

Peter Gatys Wahlberg

Et vanskeligt emne at skrive nuanceret om, ikke mindst hvis man har haft sine følelser involveret i skilsmisse og samværssag...
Et barn må have ret til at være sammen med sine forældre i det omfang de lever, og der ikke er tale om vold, omsorgssvigt eller lignende...
En 7/7 ordning fungerer i sagens natur bedst når der er enighed om den, da den kræver et godt samarbejde (som i øvrigt alle samværsordninger). Hvis der ikke er enighed om 7/7 har parterne rig mulighed for at skyde en sådan ordning i sænk.
Jeg er så heldig at have en velfungerende 7/7 ordning ift min ældste, og hun er så heldig at have to forældre der begge ønsker at få samværet til at fungere bedst muligt -når nu det ikke fungerede at bo sammen.
De fleste skilsmisser og brudte parforhold ender heldigvis med nogenlunde rimelige samværsaftaler, så barn eller børn kan være sammen med begge sine forældre i et eller andet omfang... I de ulykkelige sager ender forældrene i skyttegravskrig med hinanden og børnene bruges som våben... ingen vinder...
Fædre har traditionelt haft sværest ved at få tildelt samvær, og moderen har traditionelt været betragtet som primære omsorgsperson -og gør det i vid udstrækning stadig, selv i tilfælde hvor der er en engageret og omsorgsfuld far der ønsker samvær, men hvor moderen ikke ønsker at han skal have det i samme omfang som hende selv... et par generationers ligestillede fædre har endnu ikke rettet op på skævvridningen i lovgivning og praksis, selvom det går den rette vej...
Artiklen forsøger at få nuancerne med, og viser at skyttegravskrig og beskyldninger mellem kønnene ikke er vejen frem... hverken for børnene eller nogen af forældrene!

Dina Helbo og H.C. (Hans Christian) Ebbe anbefalede denne kommentar
Peter Gatys Wahlberg

»Sikringen af barnets bedste handler om forældreevner og personlige ressourcer – ikke om køn.«
-et af de klogeste citater i artiklen...

Sidsel Jensdatter Lyster , Anne Eriksen, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Mads Jakobsen anbefalede denne kommentar

@ Troels Brøgger. Du skriver: Læg mærke til at der FAKTISK fandtes den praksis hos bl.a. familieadvokater med at anbefale kvinder, at anklage falsk for vold og misbrug. Efter min mening en uhyrlig påstand! og har du det mindste bevis for at der er foregået sådanne amoralske rådgivninger. Og jeg håber advokat standen reagerer mod din grove beskyldning!

Mads Jakobsen

Hvis mænds ønske om ligestilling kan afvises som "millimeter demokrati" så kan kvinders vel også.

Læg mærke til at der tales om Foreningen Fars udlægning af ligestilling. Ikke mænd som helhed.

Når vi debatterer problematikker vedrørende Foreningen Far er det ikke en anklage mod alle som tilfældigvis har samme køn.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Når man ikke diskuterer det samme, så fylttes ingen.

Debatten her ovenfor består af "argumenter for berettigelsen" mod "argumenter mod metoderne".

Søren Fosberg

Vedr drejebog og familieadvokater:

http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/indland/familieadvokater-...

Under alle omstændigheder er det uafviseligt at systemet indrettet sådan at det både er en fordel og risikofrit for mødre at benytte sig af falske anklager mod partneren i samværssager.

Peter Gatys Wahlberg skriver
"Et barn må have ret til at være sammen med sine forældre i det omfang de lever, og der ikke er tale om vold, omsorgssvigt eller lignende..."
Jeg er helt enig. Et stort problem ved den nuværende forældreansvarslov er imidlertid, at barnet har pligt til at være sammen med begge forældre uanset vold, omsorgssvigt eller lignende - og det er jo en helt anden problemstilling. Vi mangler en lov, der interesserer sig for forældreevnen.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Sidsel Jensdatter Lyster og Peter Gatys Wahlberg anbefalede denne kommentar

Nanna Kinch, jeg ville udtrykke det sådan, at der mangler en lovgivning, der interesserer sig for barnets tarv.

Helt grundlæggende kan man ikke tvinge folk, der hader hinanden, til at arbejde sammen om et barn; der er kun barnet til at betale prisen for dette. I højkonfliktsager bør der nødvendigvis foretages et valg for at beskytte barnet og her er det forældreevnen, der skal vurderes.

Sidsel Jensdatter Lyster og Christel Larsen anbefalede denne kommentar
Nikolas Andersen

konfrontatorisk = konfliktsøgende?

Same same...

Mads Jakobsen

"Når vi debatterer problematikker vedrørende Foreningen Far er det ikke en anklage mod alle som tilfældigvis har samme køn."

Et sofistikeret argument. I mellemtiden kan enhver feminist vinde enhver diskussion ved at påstå at alle der er uenige med hende hader kvinder.

En gang imellem dræber kvinder deres børn. Kunne man forestille sig at det førte til en offentlig anklage om medskyld mod en kvindeorganisation, efterfulgt af en artikel der talte for og imod organisationens metoder og etik? For det kan jeg ikke.

Axel Christian Abel Andersen

@Hanne Ribens
Ikke at jeg skal vudere sandhedsværdien men der stod faktisk noget med en drejebog for det i artiklen (kunne dog sværge der også stod sådan rent faktisk fandtes tidligere):

Siden er Foreningen Far fortsat med at være kontroversiel. I maj sidste år påpegede foreningen, at flere danske familieadvokater systematisk rådgiver kvindelige klienter til at fremlægge falske anklager om vold og incest for at fremme deres egen sag i kampen om børnene – løgnene skulle endda følge en fastlagt drejebog, lød det. Sagen vakte stor debat og endte med en sag i pressenævnet for TV 2, DR og Radio24syv, som viderebragte foreningens anklager – medierne vandt dog senere sagen.