Læsetid: 2 min.

Folketinget skal studere flygtningelejre på Nauru

På initiativ fra Dansk Folkeparti skal Folketingets udlændingeudvalg på studietur til de ellers lukkede australske flygtningelejre i østaten Nauru. Formålet er at lære om ’den australske model’. Siden turen blev planlagt, er Nauru blevet centrum for en stribe sager om mishandling af flygtninge
24. august 2016

Trods forsøg på hemmeligholdelse er det nu via Radio24syv offentliggjort i The Guardian, at medlemmer af det danske udlændingeudvalg skal til Nauru – nogle for at blive inspireret, andre for at kritisere forholdene i lejrene.

Dansk Folkeparti har ad flere omgange foreslået at sende flygtninge tilbage til lejre i nærområdet eller andre lande. Senest blev forslaget stemt ned i juni, men nu skal udlændingeudvalget med Martin Henriksen (DF) som formand helt ekstraordinært på besøg og se forholdende an på den fattige stillehavsø Nauru, der huser asylansøgere og flygtninge mod australsk betaling.

Som Information i de seneste uger har beskrevet, er det dyrt og nærmest umuligt for tidligere medarbejdere og journalister at få visum til Nauru, men udvalget har fået hjælp af den danske ambassade i Canberra i Australien til papirarbejdet, mens de individuelt har stået for visum.

Turen blev angiveligt holdt hemmelig indtil tirsdag, fordi der har været frygt for, at besøget kunne skabe tumult eller få flygtningene til i værste fald at sætte ild til sig selv for at gøre opmærksom på forholdene, hvilket der tidligere har været eksempler på. Turen til Australien har været planlagt i hvert fald i et halvt år, men først inden for de seneste måneder er den fattige østat Nauru blevet presset ind i programmet, der også byder på møder med kritikere af modellen fra det australske parti The Greens samt menneskerettighedsorganisationer. Som optakt har Information spurgt flere partier om deres syn på den australske model og dens principper.

Jacob Mark (SF), undervisningsordfører og medlem af udlændingeudvalget:

»Der er flere og flere stemmer i Europa, især fra den nationalistiske yderfløj, som synes, at den australske model er den vej, man skal gå i Europa. Det er jeg lodret uenig i. Men det er relevant for mig at have set med egne øjne, hvordan de har det.«

Johanne Schmidt-Nielsen (EL), medlem af udlændinge- og integrationsudvalget.

»Det er for mig fuldstændig uforståeligt, at der kan være politikere i Danmark, som finder den model inspirerende. Jeg vil bruge turen til at stille alle de kritiske spørgsmål, som blandt andet journalisterne ikke får lov til at stille, fordi det er nærmest umuligt for journalister at komme til Nauru.«

Mette Gjerskov (S), medlem af udenrigsudvalget, kalder omkostningerne til den dyre model for det glade vanvid og afviser modellen som inspiration.

»Det kan aldrig blive et eksempel til efterfølgelse. Australien har betalt en meget høj økonomisk og humanitær pris for det, med horrible meldinger om mangel på eksempelvis lægehjælp.«

Martin Henriksen (DF) er formand for udvalget, men har afvist et interview, indtil alt er på plads med turen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth. Under debatten om et beslutningsforslag i juni om at sende flygtninge tilbage, udtrykte Marcus Knuth sympati for forslaget, men afviste det:

»Man nævner Australien, og det er jo en smuk model, men Europa og Danmark er jo altså ikke en ø, hvor der er lande rundt omkring os, hvor det ville give mening. Så jeg har stor sympati for forslaget, jeg synes bare ikke, det giver særligt meget mening i den virkelige verden,« sagde han ved den lejlighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

I Australiens Nauru flygtninge og tortur koncentrationslejr, får Iraner bøde for forsøg på selvmord.
Link: http://www.mwcnews.net/news/asia-pacfic/58379-asylum-seeker-in-nauru.html

Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free, the wretched refuse of your teeming shore, send these the tempest-tost to me...

I'LL lift their wallets, jewels, gold teeth and more!
Lars Løkke Rasmussen Venstre.
Probably the stupidest political party in the world.

It's offensive to compare us to the nazis!
Lars Løkke Rasmussen explains?

Link: http://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2016/jan/26/steve-bell-...

Torben Lindegaard

@Philip B Johnsen

Lad os tage hele Emma Lazarus' sonet, som indskrevet på Frihedsgudindens sokkel:

Not like the brazen giant of Greek fame,
With conquering limbs astride from land to land;
Here at our sea-washed, sunset gates shall stand
A mighty woman with a torch, whose flame
Is the imprisoned lightning, and her name
Mother of Exiles. From her beacon-hand
Glows world-wide welcome; her mild eyes command
The air-bridged harbor that twin cities frame.

"Keep, ancient lands, your storied pomp!" cries she
With silent lips. "Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me,
I lift my lamp beside the golden door!"

Som tiderne af, har vi brug for formaningen.

Philip B. Johnsen

Stop ny-moralismens propaganda!

Koncentrationslejre eller tortur lejre efter australsk forbillede, har intet har med løsning på et stort antal krigsflygtninge fra Syrien at gøre, det er kun udtryk for den generelle danske sparke nedad politik, som regeringen af mange er blevet sammenlignet med, at have lånt til lejligheden, fra den danske politik mod jøderne der forsøgte, at flygte fra Tyskland til Danmark i 30'erne, men hvor flygtninge blev sendt retur til gaskamrene af de danske politikere.
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2016/jan/26/steve-bell...

Udfordringen er naturligvis ikke kun, den lokale danske ny-moralisme og nationalisme, men også ny-moralisme og nationalisme af generel EU karakter for, hvis EU medlemslandene, ikke vil hjælpe de syriske flygtninge, hvad vil EU og medlemslandene, så gøre ved de syriske flygtninge?

Er det 30'ernes klassiske deportation til koncentrationslejer, med den sædvanlige sult og død, eller får de syriske flygtninge hjælp af EU og de ny-moralisme og nationalistiske prægede EU medlemslande?

Husk på virkeligheden 4,9 millioner mennesker er flygtet, hvor ca. 50% er børn, 23 millioner i Syrien er i akut nød og har brug for nødhjælp.
6.6 millioner er internt fordrevne i Syrien.
FN modtog sidste år, 50% af det beløb FN bad om til denne nødhjælp.

Quick facts: What you need to know about the Syria crisis (Mercy Corps)
Link:https://www.mercycorps.org/articles/iraq-jordan-lebanon-syria-turkey/qui...

Ny-moralismens EU propaganda!
Fra Ritzau:
"EU’s præsident, Donald Tusk, roser Tyrkiet for behandlingen af flygtninge og siger, at "ingen har ret til at belære Tyrkiet om, hvordan landet skal gøre".

- I dag er Tyrkiet det bedste eksempel i hele verden på, hvordan vi skal behandle flygtninge, siger Tusk."

Virkeligheden.
Tyrkiet’s President Tayyip Erdoğan har på det 13. *OIC møde understreget, at Vesten lider af islamofobi, det er en udtalelse jeg syntes Folketinget bør hæfte sig ved, med grundig overvejelse af de langsigtede konsekvenser af.

Med andre ord Tyrkiet’s President Tayyip Erdoğan beskytter muslimer imod et fjendtligt EU.

Tyrkiet der blev lovet US dollar 3 milliarder fra EU, til beskyttelse af de 2.7 millioner flygtninge fra Syrien, der i dag opholder sig i Tyrkiet, som EU ikke ville have til EU og nu viser det sig, ikke vil betale for hjælpen til alligevel, for Tyrkiet har ingen penge modtaget fra EU.

Hvad er regeringens pris for frihed?

Benjamin Franklin, sagde om forholdet imellem frihed og sikkerhed: »De, der opgiver frihed for sikkerhed, får ikke, og fortjener heller ikke at få, nogen af delene.«

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Frihed

Det er rimeligt uforståeligt, at nogen gider rejser helt om på den anden side af Jorden med denne formand – bliv dog hjemme, Johanne …

Det er da sikkert spændende at se den anden side af kloden - at det så er fuldstændig og aldeles spild af tid og energi (penge) - og så skal vi høre på de meget intelligente udmeldinger, når de kommer tilbage...