Baggrund
Læsetid: 3 min.

Forstå skandalen i SKAT

Svimlende 12,3 milliarder kr. har udenlandske svindlere franarret SKAT. Det oplyste Skatteministeriet i denne uge. Her er, hvad sagen drejer sig om
Indland
26. august 2016

Hvad gik galt?

I perioden januar 2012 til august 2015 blev de danske skattemyndigheder taget grundigt ved næsen af udenlandske svindlere.

Svindlerne indsendte ansøgninger til SKAT om at få refunderet penge, som de hævdede at have betalt i såkaldt udbytteskat til den danske stat. Udbytteskat er en skat på 27 procent, som aktionærer betaler til de danske skattemyndigheder, når de får udbetalt udbytte af selskaber, som de ejer aktier i.

Aktionærer fra lande, der har en såkaldt dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, kan få hele udbytteskatten eller en del af den refunderet fra de danske skattemyndigheder.

Men svindlerne havde ikke aktier i danske selskaber. De indsendte bare forfalsket dokumentation, og SKAT udbetalte, hvad Skatteministeriet nu opgør til i alt 12,3 milliarder kr. til dem.

Hvor slem er sagen?

Formanden for statsrevisorerne, Peter Larsen, lagde ikke fingrene imellem, da Rigsrevisionen tidligere på året kom med en redegørelse om sagen: »Det har været – helt uden tøven – den værste sag, jeg har kendt i mine 24,5 år som statsrevisor,« sagde han ifølge Altinget.

I rapporten konkluderede Rigsrevisionen, at »SKATs forvaltning af og Skatteministeriets tilsyn med refusion af udbytteskat har været meget kritisabelt«, og at »SKAT har ført en helt utilstrækkelig kontrol med udbetalingerne af refusion af udbytteskat«.

I redegørelsen undrer Rigsrevisionen sig desuden over, at SKAT og Skatteministeriet »i hvert fald siden 2010« har »været vidende om, at der var problemer med refusion af udbytteskat«, og at udbetalingerne alligevel fortsatte, indtil SKAT modtog oplysninger om svindlen fra udlandet.

SKAT reagerede heller ikke på, at dets udbetalinger af refusion af udbytteskat steg med 1.300 procent i perioden. »Tværtimod var SKAT i gang med at oplære nye medarbejdere for bl.a. at kunne håndtere et stigende antal refusionsanmodninger, da SKAT modtog oplysninger udefra om den formodede svindel,« noterer Rigsrevisionen.

Hvordan kunne det gå så galt?

SKAT har ikke ligefrem gjort det vanskeligt for folk med skumle hensigter at fifle med udbytteskat. På SKATs hjemmeside kunne svindlerne hente en ansøgningsblanket, udfylde den med oplysninger om det beløb, de ønskede refunderet, og anføre deres bankoplysninger og adresse.

Til gengæld var den helt gal med kontrolprocedurerne. Visse kontrolfunktioner var ligefrem sat helt ud af drift.

Desuden var der manglende understøttelse fra it-systemer, upræcis ansvarsfordeling mellem fire direktørområder og manglende implementering af tidligere lovændringer i SKAT.

Eksempelvis kontrollerede medarbejderne ikke, om de selskaber, der blev søgt refusion for, overhovedet havde udbetalt udbytte til ansøgerne, eller om ansøgerne havde fået indeholdt udbytteskat.

De bilag med oplysninger om påstået ejerskab til danske aktier og de medfølgende stempler fra udenlandske skattemyndigheder blev heller ikke kontrolleret for, om de overhovedet var ægte. For et enkelt selskab blev der således i 2014 refunderet 111 procent af den indbetalte udbytteskat.

Hvem har ansvaret?

Politisk er der ingen tvivl: Det har den til enhver tid siddende skatteminister – også selv om fejlene er begået under hans forgængere, og at Karsten Lauritzen (V) først blev minister i juni 2015, dvs. knap tre måneder før, at SKAT lukkede for refusionsaftalerne, der på det tidspunkt havde stået på i årevis.

I SKAT blev en direktør, to underdirektører og en funktionsleder i september fritaget for tjeneste og sendt hjem med fuld løn. Den ene har senere fået nyt job i SKAT.

Ifølge de hjemsendtes advokater er de hjemsendte blevet syndebukke for de øverste skattedirektørers fejl, men indtil videre har Karsen Lauritzen udtrykt tillid til den øverste ledelse. Flere folketingspolitikere ønsker dog, at også SKATs øverste direktør, Jesper Rønnow, bliver draget til ansvar.

Hvad sker der nu?

I marts 2016 genoptog SKAT udbetalingen af refusion af udbytteskat, efter at alle udbetalinger med et slag blev indstillet den 6. august sidste år.

Skatteministeriet understreger dog, at udbetalingerne kun er genoptaget i meget begrænset omfang og – meget beroligende! – kun i de tilfælde, hvor der er tilstrækkelig dokumentation.

Skatteminister Karsten Lauritzen fremlagde i efteråret planen ’SKAT ud af krisen’, der bl.a. lover 400 nye medarbejdere og bedre it-systemer i skattevæsenet.

Som følge af Statsrevisorernes kritik af Skatteministeriets manglende tilsyn med SKAT oprettes der også et nyt tilsynskontor i skattedepartementet.

Bagmandspolitiet undersøger, om der kan rejses sag mod nogle af svindlerne, og om 2,1 milliarder kr., der som følge af sagen er blevet indefrosset i Storbritannien, kan lempes tilbage i den danske statskasse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aksel Gasbjerg

Udbetaling af 12 mia uden kontrol og trods advarsler fra udenlandsk skattemyndigheder.
Indførelse af ubrugeligt IT-system, hvor ledende chefer oven i købet har fået bonus for implementering.

Jf. ministeransvarlighedsloven bær dette være grundlag for rigsretssag mod de seneste skatteministre. Det er en ufattelig skandale.

john andy houbo Pedersen, Per Jongberg, Anne Eriksen, Ivan Breinholt Leth, Ebbe Overbye, Tue Romanow og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Og så taler man hele tiden om byrden af mennesker på overførselsindkomst. For at sige det på den gammeldags måde: De burde skamme sig allesammen

Estermarie Mandelquist, Per Jongberg, Anne Eriksen, Ivan Breinholt Leth, Tue Romanow, Carsten Svendsen og H.C. (Hans Christian) Ebbe anbefalede denne kommentar
Lars Hazelton

Sagen skal også ses i relation til den populistiske udflytning af Skat.
Man bør erindre sig at der også er en stor restance internet i Danmark - man erstattede Pantefogeden med et it-system som ikke virkede.
Og så er der boligskat ogvurferingerne...
Det kan næsten se ud som man med vilje vil afskaffe grundlaget for velfærds samfundet. Måsk i en retning hvor alle som kan køber de ydelser de har råd til på er privat økonomiske marked?

..ehm.. et ord.... Venstres "effektivisering" min bare røv.

og tænkte hvor landet vil være i dag, hvis penge var brugt ordenligt... Kan vi også "effektiviser" militæret? og skær ½ need på det nye køb, og få de sammen masseødelæggelser til samme pris på 56,4 milliarder kroner. i mellemøsten?... (sarkasme kan opstår)

56,4+ 12,3 milliarder ...= 68,7 milliarder til krig og humbug. Fuck de syg og svage... Længe leve Danmark!.

Ivan Breinholt Leth og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
charlie white

12 milliarder forsvinder ikke bare, det stensikkert en plan som har fået betydelig hjælp af både politikkere og skattefolk, haha hvem hopper på at så mange penge forsvinder uden nogen har hjulpet til i systemet.

Tyve hele bundtet.

Uanset hvad og politiske holdninger, kan den skandale her ikke kun hænges op på den nuværende regering. Vores tidlige "lyserøde" regering og dets skiftende skatteministre er mindst lige så ansvarlige.
Det er virkelig pinligt at den slags svindel kan lade sig gøre samtidig med at man jagter små social snydere. IT system og hjælp og retfærdighed? uha uha.

Ivan Breinholt Leth

New Public Management med dets omfattende kontrol- og evalueringssystem anvendes måske kun på offentlige hospitaler, skoler og børnehaver? Det private erhvervsliv skal man jo helst ikke genere for meget. Jo flere penge de snyder det offentlige for, jo flere penge de anbringer i skattely og jo mere de spekulerer og lader astronomiske pengebeløb unddrage sig realøkonomien

Ivan Breinholt Leth

New Public Management med dets omfattende kontrol- og evalueringssystem anvendes måske kun på offentlige hospitaler, skoler og børnehaver? Det private erhvervsliv skal man jo helst ikke genere for meget. Jo flere penge de snyder det offentlige for, jo flere penge de anbringer i skattely og jo mere de spekulerer og lader astronomiske pengebeløb unddrage sig realøkonomien
jo bedre for os allesammen. Er det ikke det man kalder neoliberalisme?

Lotte Torgersen

Det er 2000 pr dansker, sådan ca. Mange penge for de allerfleste. Men regningen slutter jo ikke der, der er jo også de ekstra ansatte til at behandle snyd, en nu helt ny afdeling og de sikkert rygende dyre og tilsyneladende ubrugelige it systemer. Det allerværste er nok at der må have siddet nogen og undret sig og ikke sagt noget, tænkt sit og ikke gjort noget. Det vidner om et aldeles forfærdeligt arbejdsmiljø.

Gad vide om der er et mønster i den type gæld der nu skal eftergives? Der nævnes biblioteks bøder, men kan det tænkes at det er specifikke erhvervsgrupper eller løntrin der vil få eftergivet deres gæld? F.eks. regeringens venner i Bærerdygtigt Landbrug ...
Hørte i radioen at et af problemerne med EFI ( SKATs it-system der aldrig fungerede) var at det selv slettede visse oplysninger, bl.a. så man ikke kunne se om fristen for at kræve tilbagebetaling var forældet. Er der nogen der har undersøgt sammenhænge i de slettede oplysninger?

Kommer til at tænke på, at jeg ikke har registreret andet end offentlige IT-systemer, der ikke virkede?
De er da ikke billige, så det er ikke derfor, vel?