Læsetid: 4 min.

Hvem er skyld i, at de er på røven i Nakskov?

Forfatteren Peder Frederik Jensen kritiserede i torsdagens Information middelklassen for gang på gang at få diskussionen om udsatte i Udkantsdanmark til at handle om, at medierne portrætterer provinsen for negativt. I stedet efterlyste han en substantiel debat om årsagerne til fattigdom. Information har taget ham på ordet og bedt en førtidspensionist, en borgmester, en forsker og et folketingsmedlem give deres bud
Irene og hendes søn Jannick og datteren Julie (i sofaen) medvirker i TV 2’s ’På røven i Nakskov’.

Ulrik Hasemann

20. august 2016

’Det er muligt at leve et godt familieliv på kontanthjælp’

Hans Andersen Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører (V)

»Kontanthjælpsloftet skal netop være med til at hjælpe til, at flere folk på Lolland kommer i arbejde. Så kontanthjælpsloftet skal være med til at løse problemet i området. For der er arbejde at få. Det kan godt være, at det ikke lige er i lokalområdet, men der er job i Region Sjælland.«

»Jeg mener ikke, at kontanthjælpsloftet skal beskyldes for, at det er årsag til, at folk ikke kan betale deres husleje, og det kommer bestemt ikke til at skubbe folk fra de store byer til Lolland. For der er faktisk billige boliger i hovedstadsområdet.«

»I Venstre anerkender vi heller ikke den tidligere regerings definition af fattigdom. Vi mener, at det handler om at få mennesker i arbejde, og det er dét, der er vores mål. Det kræver en skarp prioritering, men det er fortsat muligt at leve et godt familieliv, selvom man er omfattet af kontanthjælpsloftet. Jeg mener ikke, at kontanthjælpsloftet isoleret set er årsag til, at mennesker føler, de har meget få midler at gøre godt med. Der kan jo være mange årsager til, at man har svært ved at få pengene til at slå til i hverdagen. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad de årsager kan være.«

’Kommunen røvrender os’

Ib Lybæk Andersen Førtidspensionist i Nakskov og medvirkende i ’På røven i Nakskov’

»Selvfølgelig er vi på røven i Nakskov – men det er ikke, fordi vi ikke har nogen penge. Det er, fordi kommunen røvrender os. De ansatte i kommunen bruger al deres tid på papirnusseri og bureaukrati. Jeg har aktindsigt i en sag, som jeg har kørende med kommunen, og der kan jeg se, at min sag har været forbi ti forskellige skriveborde. Det er sgu da ressourcespild. Der er penge nok i kommunekassen, men de bliver ikke brugt på borgerne.«

»Det er ikke, fordi jeg mener, at kommunen skal dele en pose penge ud til alle borgere. Hvis jeg mangler penge, så går jeg i banken, ikke på kommunen. Men min dreng har problemer. Andre mennesker i byen har problemer. Børnene kan ikke komme videre i systemet, for systemet formår ikke at hjælpe dem. De formår at skræmme arbejdspladserne væk fra Lolland eller flytte dem til Tyskland eller Polen. Det er de gode til, men de er ikke gode til at hjælpe den næste generation. Jeg er ikke tilflytter, jeg er indfødt her, og jeg er snart 55 år gammel, så jeg ved altså, hvad jeg taler om.«

’De finder ikke bare et arbejde’

Finn Kenneth Hansen Forsker i fattigdom ved Center for Alternativ Samfundsanalyse

»Egentlig er det jo markedsvilkårene, der er skyld i fattigdommen i udkantsområderne. For det udspringer af, at industrien har forladt området, og derfor mangler der beskæftigelse. Når der ingen beskæftigelse er, så er der ingen penge i omløb, og så er der ingen vækst. Tilflytningen er kommet efterfølgende, fordi boligpriserne er faldet.«

»Ud fra en fattigsdomsforskningsvinkel hjælper det ikke på fattigdommen at sætte ydelsen ned. De her mennesker går ikke bare ud og finder sig et arbejde. For arbejdspladserne findes ganske enkelt ikke. Derudover har mange af de her mennesker større problemstillinger, end at de ikke kan finde et arbejde. Mange af dem har et dårligt psykisk eller fysisk helbred.«

»Og den her forestilling om, at hvis vi bare sætter ydelsen langt nok ned, så skal de nok komme i arbejde, det er måske sandt for en ressourcestærk person, men det er ikke sandt for de her mennesker. Det eneste, man opnår, er, at de bliver endnu fattigere. Så skulle man hellere give dem en god ydelse og sørge for at give ungdommen en uddannelse.«

’Det er ikke fair, at vi skal løse en national opgave’

Holger Schou Rasmussen Borgmester i Lolland Kommune (S)

»Der har altid været fattige i Danmark. Enten fordi de prioriterer deres penge forkert, eller fordi de er ramt af uheldige omstændigheder. Men der er ved at ske det, at de fattige, som før var spredt ud over hele Danmark, bliver centreret i udkantsområderne. Den høje arbejdsløshed på Lolland får de ressourcestærke til at forlade området, og så tiltrækker de nu tomme huse en mere ressourcesvag gruppe. Og jeg forudser, at indførelsen af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen kommer til at medføre, at endnu flere flytter til de store byer.«

»Men jeg synes ikke, det er fair, at vi som kommune bliver påduttet at løse en opgave, som egentlig er en national opgave. Vi skal tage penge fra vores daginstitutioner, vores ældrepleje og vores kultur for at kunne honorere den opgave, der kommer til os udefra.

Når regeringen indfører et kontanthjælpsloft og en integrationsydelse, så ved de da godt, hvad det er for en mekanisme, de sætter i gang. De ved da godt, at folk ikke har råd til at bo i København eller Gentofte på det budget, og så står vi med problemet. Jeg har i flere år peget på, at man burde lave en urbaniseringskommission, for det her er ikke noget, vi kan ændre fra den ene dag til den anden. Folketinget er nødt til at tage et langt større ansvar for den her opgaveløsning.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Liliane Murray
  • Erik Jensen
  • Kurt Nielsen
Lise Lotte Rahbek, Liliane Murray, Erik Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Erik Starup

Ja, Steffen Gliese, folketinget skal vel helst repræsentere alle grupper i samfundet.
Hvorfor skulle de retarderede være en undtagelse?

Erik Karlsen, lars søgaard-jensen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Claus Nielsen, Liliane Murray og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti er i hvertfald med til at sløre problemet til skade for løsningen.

I Deadline pegede Pia Kjærsgaard på at problemet i udkantsdanmark er, indvandring, arbejdsløshed, østeuropærer, ingen politi, ingen læger og frygt, men konfronteret med at hun - DF - jo selv har stemt for forringelse af dagpengene, kontanthjælpsreform, forringelse af arbejdspladskontrol, for centralisering, for politireform, for supersygehuse, svare hun...

"Jamen jeg løber skam ikke fra mit ansvar" "... men folk er bange" - men nægter samtidig at hun som politiker bør berolige folk med fakta så, som at arbejdsløsheden er lav, vold og kriminalitet vigende, samfundsøkonomien rimelig god.. osv

Det er værre end jeg kan beskrive hende, her efter første gennemsyn, men hvis nogen har lyst til selv at se politik baseret på kaos og forvirring, så se Deadline her:

https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-2016-08-15#!/

Hvem er skyld i, at de er på røven i Nakskov? De Radikale med deres økonomiske politik - alle andre partier (V, DF etc.) er kun medløbere på de Radikales ideer i den retning.
Det er i sandhed imponerende, hvad et asocialt mindretal kan drive det til med en syg politik, hvor alt tager udgangspunkt i penge som det vigtigste af alt....

Ebbe Overbye, Anne Schøtt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jens Erik Starup, DF er vel ikke et mindretal, i og med, at de udgør de anti-sociale partier på højrefløjens parlamentariske grundlag.

Jens Erik Starup

Bill Atkins. Jeg er godt klar over, at S har problemer med at tiltrække vælgere fra DF segmentet, men at forsøge at bilde dine omgivelser ind, at de seneste stramninger for de dårligst stillede er skyld i Lollands strukturproblemer, som vel tog sin begyndelse i 1950'erne, det er simpelt hen for latterligt.
Jeg bemærker i øvrigt, at din definition angående anti-sociale partier på højrefløjen også må omfatte S, der jo med sikkerhed ikke ønsker at rulle stramningerne tilbage, hvis de skulle komme til fadet.

Jens Erik Starup, hvis du nu læste hvad jeg skriver, så ville du opdage at jeg påpeger, at DF-toppen - bl.a ved ved urigtig tale (se link til deadline ovenfor-) bevidst gør hvad, de kan for, at fordærve en konstruktiv debat om konsekvenserne for udkantsområderne, af de senere års forstærkede centralisering og sociale forringelse ,,,en centralisering og sociale forringelser som DF selv har været med til at vedtage.

Hvis du vil se afsløringens og desperationens konsekvenster for Pia Kjærsgaards indre sammenhængskraft, så se det link. Et sjældent godt stykke journalistik.

Jens Erik Starup

Steffen Gliese. Ønsker du at gøre noget for de dårligst stillede, så må du stemme på EL.
Hvis du ønsker at gøre noget ved elendigheden på Lolland, så er det tilrådeligt, at du først gør dig klart, hvad problemet er.
Hvad angår debatfordærvelsen, da må man sige, at S og DF gør hvad de kan for at overgå hinanden.

Anne-Marie Paul

Kære Hans Andersen - måske skulle du se de fire udsendelser som DR lavede om ulighed og sygdom - jeg tror de vil være en øjenåbner for dig - de kan sikkert ses via arkivet på DR's hjemmeside. I de udsendelser udtaler læger og forskere sig til fordel for dem, som er nederst i vores samfund - så det kan lade sig gøre at forstå andre end ens eget segment....