Læsetid: 3 min.

’Lidt ærgerligt, hvis nogen får det indtryk, at jura er sådan et sted, hvor man går rundt og sagsøger hinanden’

En juridisk disput er under opsejling mellem en tidligere ekstern lektor på Københavns Universitet, der har sagsøgt en jurastuderende for en klage over undervisningen. Intrigen ser nu ud til at ende i byretten
Kristian Hegaard er politisk aktiv og sidder i byrådet i Fredensborg Kommune.

Martin Lehmann

26. august 2016

Han havde »helt klart« helst været det foruden. Men Kristian Hegaard er i gang med at oparbejde lidt ekstra praktisk erfaring med det fag, han er i gang med at lære.

Den jurastuderende er nemlig blevet sagsøgt af sin tidligere underviser i skatteret, den 71-årige forhenværende embedsmand i Skat og nuværende straffe- og skatteretsadvokat Michael Bjørn Hansen.

Striden mellem den studerende og den tidligere underviser handler om en klage, som Kristian Hegaard skrev til Københavns Universitet sidste år.

I klagen skrev han blandt andet, at han ikke mente, Michael Bjørn Hansen havde gjort brug af grupper i sin undervisning, og at han end ikke havde oprettet dem.

Det, mente Michael Bjørn Hansen, var en så alvorlig og ikke mindst urigtig anklage, at han stævnede Kristian Hegaard. Han frygtede, at han kunne blive fyret for klagen over ikke at oprette grupper. Som sagen ser ud nu, skal de to parter mødes i Retten i Helsingør i begyndelsen af september.

»Jeg synes, at det er en principiel sag. Hvis sagen går mig imod, så betyder det jo, at man som studerende ikke kan påpege muligheder for forbedringer i undervisningen,« siger Kristian Hegaard.

Han kan godt forstå, hvis nogen skulle synes, at sagen kan virke underlig.

»Det er lidt ærgerligt, hvis nogen får det indtryk, at jura er sådan et sted, hvor man går rundt og sagsøger hinanden. Det er jo bestemt ikke det, jurister er sat i verden for. Jurister er sat i verden for at løse problemer – ikke for at skabe dem,« siger Kristian Hegaard.

’Politisk stunt’

I mellemtiden er Michael Bjørn Hansen blevet fyret af Københavns Universitet fra sit job som ekstern lektor. Københavns Universitet mener angiveligt ikke, at det er foreneligt med jobbet som underviser at sagsøge en studerende, siger han selv.

Michael Bjørn Hansen syntes dog ikke, at han havde andre muligheder end at lægge sag an. Han er sikker på, at Kristian Hegaard havde et andet motiv med klagen end blot at forbedre undervisningen. Kristian Hegaard er nemlig både byrådspolitiker og aktiv i studenterpolitik, påpeger den tidligere underviser.

»Det her er i bund og grund et politisk stunt, som manden laver for at gøre sig bemærket,« siger Michael Bjørn Hansen.

– Hvordan ved du det?

»Jeg har aldrig været udsat for sådan en klage i mine 38 år på Københavns Universitet. Det er så mystisk, at man går ud med en klage med så urigtigt et indhold. Så googlede jeg ham og fandt ud af, at han er en særdeles aktiv politiker«.

Michael Bjørn Hansen har selv været studenterpolitiker, da han var ung: »Så jeg ved godt, at der er en tendens blandt studenterpolitikere til, at man gerne vil gøre sig bemærket«.

Til den anklage siger Kristian Hegaard, at det ikke er ham, der har valgt at anlægge sagen, men Michael Bjørn Hansen. Begge parter siger i øvrigt, at de har tilbudt forskellige forlig, hvilket er blevet afslået.

Information har haft adgang til dokumenter i sagen, og de viser, at Michael Bjørn Hansen oprindeligt stævnede Kristian Hegaard for injurier og for mere end blot formuleringer om brugen og oprettelsen af grupper.

Michael Bjørn Hansen var også utilfreds med, at Kristian Hegaard havde skrevet følgende sætning i klagen til universitetet:

»Han virker uforberedt – har ingen noter med (…)«

Og at Kristian Hegaard havde skrevet i klagen til den fagansvarlige på universitetet, at han havde »pointeret forholdene for underviseren først, hvorfor jeg først sender mail til dig nu, men han virker slet ikke omstillingsparat«.

Senere er sagen blevet rettet til, så den nu kun handler om gruppearbejdet. Michael Bjørn Hansen ønsker nu udelukkende, at byretten tager stilling til, om Kristian Hegaards påstand om den manglende oprettelse af grupperne er korrekt.

Det er ifølge Michael Bjørn Hansen en såkaldt mortifikationssag. Han siger også, at han har fremlagt flere bilag for, at grupperne rent faktisk blev oprettet.

Hvorvidt grupperne så blev brugt, og de øvrige påstande i klagen, skal domstolen ikke tage stilling til.

Københavns Universitet oplyser, at universitetet ikke kan udtale sig om fyringen, da der er tale om en personalesag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu