Interview
Læsetid: 4 min.

Martin Henriksen ser stadig op til ’den australske model’

Trods massiv kritik af forholdene for asylansøgere og flygtninge på Nauru vil Martin Henriksen ikke på forhånd tage afstand fra konsekvenserne af ’den australske model’, som han glæder sig til at se med egne øjne. Han forsvarer hemmeligholdelsen omkring udlændingeudvalgets kommende tur til Nauru med hensynet til flygtninge
Indland
25. august 2016
Journalister har været afskåret adgangen til Nauru. Derfor regnes det for helt ekstraordinært, at det danske udlændingeudvalg, som Martin Henriksen (DF) er formand for, skal besøge øen.

Jens Dresling

Dansk Folkeparti har flere gange udtrykt begejstring for ’den australske model’, hvor Australien betaler mindre østater som Nauru for at huse asylansøgere og flygtninge.

»You will not make Australia home,« er budskabet i de australske annoncer, der er en del af strategien om at afskrække alle fra at tage bådturen til de australske kyster uden gyldigt visum.

Trods den seneste tids beretninger om overgreb og selvskade på flygtningebørn og -voksne, er begejstringen ikke taget af.

Martin Henriksen vil ikke kommentere på de interne processer bag planlægningen af Udlændingenævnets kommende tur til Nauru. Men han vil gerne sige, at han glæder sig.

»Oprindeligt skulle vi til Australien og se centre på australsk jord, som ikke er så interessante som på Nauru. På et tidspunkt var der så en åbning for at få Nauru på programmet,« siger Martin Henriksen, der både er formand for Udlændingeudvalget og integrations- og udlændingefører for DF.

Australske journalister har i vid udstrækning været afskåret adgangen til Naurus centre, og The Guardian er blevet afvist flere gange, hvorfor journalister fra avisen kalder det helt ekstraordinært, at det danske udlændingeudvalg har fået adgang. Senest er den australske politiker Sarah Hansen-Young blevet forment adgang til øen, efter hun i flere år har kritiseret modellen.

– Hvad har I gjort for at komme til Nauru?

»Vi spørger pænt, og udviser interesse. Ellers kommer det i stand via vores embedsmænd og ambassaden i Australien. Det er en helt normal procedure,« siger Martin Henriksen og påpeger, at den australske regering tidligere har inviteret politikere til at studere deres model.

Selvom FN og Amnesty i årevis har beskrevet og kritiseret forholdene i lejrene, er det ifølge ordføreren fortsat relevant at tage turen.

»Det er i alles interesse, at vi som politikere ser så meget som muligt på egen hånd. Både for at stille kritiske spørgsmål og spørgsmål til, hvordan man får det til at fungere i praksis.«

Håber på inspiration

Martin Henriksen har flere gange foreslået Folketinget at sende flygtninge til andre lande. Han håber, at turen kan fungere som inspiration til at udføre noget lignende herhjemme.

»Vi synes, man skal kigge på at overføre ’den australske model’ i en eller anden forstand til både danske og europæiske forhold. I et eller andet omfang er Europa allerede nu begyndt at bevæge sig i den retning med at lave aftaler om at andre lande skal tage imod dem, der kommer til Europa.«

Modellen har allerede givet store problemer. Den er dyr, og Papua Ny Guineas højesteret besluttede i april at lukke lejren på Manus, der huser langt flere asylansøgere end Nauru. Alligevel holder Martin Henriksen fast i, at det giver god mening at tage ved lære af modellen. Særligt fordi den virker så godt, mener han.

»Der er jo problemer forbundet med hvad som helst. Og det er jo en model, der har vist sig at være utrolig effektiv i forhold til det, der var den australske regerings mål, nemlig at minimere antallet af bådflygtninge og druknede.«

»Så kan man diskutere udførelsen. Om forholdene er gode nok. Og det er jo lige det, vi skal se nærmere på.«

En del af kritikken af modellen handler om, at den bygger på samarbejde med fattige østater, der i forvejen har store problemer og kan have svært ved at integrere flygtningene i lokalsamfundene. Flere partier har afvist, at der findes lande, der ville kunne deltage i en lignende model med Danmark eller EU. DF har tidligere nævnt både Grønland, Libyen og Kenya som mulige modtagerlande. Martin Henriksen vil dog ikke sætte navn på, hvem han forestiller sig vil samarbejde om en lignende model.

»De lande kunne sagtens være en mulighed. Men du får mig ikke til at opremse en liste. Hvis det skal have en realistisk chance, skal det gøres via diplomatiet og ikke pressen.«

Hvor langt skal man gå i sådan en model for at sikre den afskrækkelse, som ifølge dig har den ønskede effekt?

»Egentlig er det jo meget enkelt. Folk vil gerne til Australien og Europa. Hvis du afskærer dem mulighed for opholdstilladelse, så tager de ikke chancen. Når de drukner, er det fordi de kan se, at de har en chance. Hvis de ved, at man ikke kan komme ind på den måde, så betaler de ikke en smugler.«

Pris for modellens effekt

Martin Henriksen vil ikke svare på om selvskade, overgreb og traumatiserende forhold er en pris, der er værd at betale for at opretholde modellen.

»Du kan ikke gøre det op på den måde. For man har jo også undgået mange drukneulykker. Vi skal ud og se det først,« siger Martin Henriksen, der er kritisk over for den egentlige dokumentation af forholdene.

»Vi skal spørge den australske regering ind til de indberetninger, hvor grundige de er, og hvor grundigt de bliver undersøgt.«

Han fastholder, at modellen kan tilpasses danske forhold.

»Hvis Danmark skal køre noget lignende, skal der så selvfølgelig være adgang til lægehjælp, uddannelse og hvad der nu skal til, for at man kan opretholde et nogenlunde fornuftigt liv. Grundlæggende skal man behandle folk ordentligt. Det var jo hele ideen med at holde det hemmeligt, fordi vi ville undgå uroligheder eller at folk måske gjorde skade på sig selv, når vi kom ud.«

– Hvor har I det fra?

»Det er blevet oplyst til mig af den danske ambassade, at der tidligere i forbindelse med en FN-delegation var forsøg på selvmord, som desværre lykkedes. Hvis jeg kunne, ville jeg træffe den samme beslutning igen for at minimere den risiko.«

Information ville gerne have spurgt den danske ambassade i Canbera, hvordan turen er kommet i stand. Men de henviser alle pressehenvendelser om turen til Udlændingeudvalget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Jensen

Derfra hvor Martin Henriksens befinder sig er det næsten også umuligt overhovedet at finde et sted at se ned fra.

Carsten Wienholtz, curt jensen, Tue Romanow, Kirsten Lindemark, Ole Frank, Carsten Svendsen, Keld Albrektsen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Claus Kristoffersen

Vi må finde nogle tiltag, som afskrækker Martin Henriksen fra at bruge vores penge på at bese den slags vederstyggeligheder!

Ken Sass, Kirsten Lindemark og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Michael Andersen

Siden folketingsvalget i 1943 er der ikke blevet valgt mere usympatisk folketingsmedlem end Martin Henriksen.

Er der på nogen måde mulighed for at 'glemme' manden dernede ... ;-)

Martin Henriksen er en idiot. Desværre findes der jo ingen minimums krav for politikeres intelligens og menneskesyn.