Læsetid: 5 min.

Psykisk helbred bliver bedre med alderen

Unge er særligt udsatte for angst og depression på grund af den høje grad af usikkerhed, livet er forbundet med i den periode. Men forskning tyder på, at det psykiske helbred bliver bedre, i takt med at man finder fodfæste i livet
psykiske lidelser psykisk sårbare unge selvskade depression spiseforstyrrelse angst psykiatri

Sarah Wessmann (øverst t.v.), Jacob Olsen, Nikita Klæstrup og Rikke (ønsker ikke sit efternavn i avisen) har i Information denne sommer fortalt om henholdsvis spiseforstyrrelser, depression, behovet for at skære i sig selv og angst

Ulrik Hasemann

9. august 2016

Ældre har et markant bedre psykisk helbred end unge. Årene mellem 16-34 er nemlig de sværeste at komme igennem psykisk, derefter bliver det psykiske helbred bedre og bedre.

Det viser tal fra Psykiatrifonden. Eksempelvis angiver 17,5 procent af kvinder i aldersgruppen 16-24, at de har et dårligt psykisk helbred, hvorimod kun 7, 6 procent af kvinderne i alderen 65-74 angiver, at deres psykiske helbred er dårligt.

Ifølge professor Per Hove Thomsen fra Børne- og Ungdoms Psykiatrisk Hospital er ungdomsårene en særlig sårbar periode på grund af den høje grad af usikkerhed, som livet er forbundet med i de år.

»Ungdomsårene kan være turbulente, og man er på mange måder mere sårbar i ungdomsårene. Man er i en fase af livet, hvor mange ting kan være vanskelige, og hvor man skal stå på egne ben og prøve mange ting for første gang,« siger Per Hove Thomsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, det er paradoksalt, at idealet skal være den alder, hvor man endnu ikke ved hvem man er og hvad man vil. Forudsat at man ikke er alene og at man kan finde en mening med livet bliver man jo generelt lykkeligere med alderen. Der findes et rigtig godt begreb, der beskriver dette: gerotranscedens. Det kan man glæde sig til!

Steffen Gliese

Præcis, DItte Trolle, verden bliver mere hjemmevant - også selvom de skrækkeligste forandringer indtræffer, som vi har set det i Danmark over de seneste 25 år, hvor et velfungerende og rigt samfund nivelleres - så er man med alderen klar til at kæmpe for det, man har kendt, og som tydeligvis er blevet kuppet.

Torsten Jacobsen

"Der er bred enighed blandt de tre forskere om, at meget af den usikkerhed, som præger ungdomsårene, går over, i takt med at man får mere fodfæste i livet."

No shit, Jose!

Det behøver man vel ikke ligefrem være forsker for at konstatere? Blot behøver man vel at tilhøre den brede 'normale' (dvs. ikke kronisk depressive eller angstplagede) masse, som er så privilegerede at opretholde livet ud over ungdomsårene?

Men det er vel heller ikke denne leverpostejsfarvede masse vi taler om, når vi med påtaget bekymring skal forholde os til samfundsstrukturernes nedbrydende effekt på visse af vore medborgeres mentale sundhedstilstand? Så er det vel netop de 17% 'unormale' blandt de 35-44 årige, de 12% blandt de 45-54 årige (og så fremdeles), der fortjener vores opmærksomhed?

Lad os, for nu at anvende en dårlig metafor, forestille os at jeg arrangerede en konkurrence, som år efter år efterlod 17% af deltagerne i en så elendig tilstand, at de selverklæret havde det 'af helvede til'..i år efter konkurrencens afslutning. Hvem ville dog med sindsro kunne erklære en sådan konkurrence for 'god'?

...Vinderne, naturligvis!

Søren Andersen, odd bjertnes og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar