Læsetid: 4 min.

Psykiske problemer er skyld i frafald på ungdomsuddannelser

Unges psykiske problemer begynder ofte på ungdomsuddannelserne, hvor 60 procent af frafaldet skyldes psykiske problemer. Gymnasier og erhvervsskoler har for få ressourcer til studievejledere og for lidt fokus på psykisk trivsel, mener elever, lærere og Psykiatrifonden
I går skrev vi om Rikke i første afsnit i serien ’Ondt i ungdommen’. Hun er 25 år, har et godt fysisk helbred, dyrker gymnastik, løber og spiser sundt. Alligevel er hun i perioder bange for at dø og oplever at få voldsomme angstanfald.

Ulrik Hasemann

2. august 2016

Tre studievejledere til 1.000 elever. Sådan ser hjælpen til unge med psykiske problemer ud på mange ungdomsuddannelser. Tal fra Psykiatrifonden viser ellers, at 60 procent af frafaldet her netop skyldes psykiske problemer.

Programchef i Psykiatrifonden Jesper Kurdahl Larsen forklarer, at overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne volder mange unge problemer, fordi de unge skal indgå i nye sammenhænge både socialt og fagligt.

»Det kan nemt starte en ond cirkel, hvor de undlader at møde op og dermed både kommer bagud fagligt, men også socialt. Uddannelserne har derfor en stor opgave med at række ud og få de her elever med,« siger Jesper Kurdahl Larsen.

Psykiatrifonden starter i år et projekt på erhvervsuddannelser, der skal ruste ledelse, lærere og elever til bedre at tage hånd om elever, der mistrives psykisk. Jesper Kurdahl Larsen understreger dog, at problemet med psykisk mistrivsel i lige så høj grad gælder de gymnasiale uddannelser.

Formand for Danske Gymnasieelever Martin Thing mener, at der i dag er for lidt fokus på psykisk trivsel og for få konkrete tilbud om hjælp på gymnasierne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

"Psykiske problemer" er et gummiord, der dækker over alt fra kærestesorger til selvmordstrang.

Hvordan skal unge lære at skelne mellem livets almindelige op- og nedture og så rigtige psykiske problemer?

Med venlig hilsen
Lennart

Troels Brøgger

Er du sikker på det Lennart ? Hvor store andres problemer er er meget svært at udtale sig om man har dem jo ikke selv, men måske er unge mere sarte i dag - Facebook ? InstaF&/(king gram ? Snapchat ? Er det den forpulede synlighed hele tiden der går dem på ?
Anyway, jeg tror ikke der er nogen der har lyst til at holde op med noget de selv har valgt at starte på, mendmindre de ikke kan andet.

Morten Balling

"Hun er 25 år, har et godt fysisk helbred, dyrker gymnastik, løber og spiser sundt. Alligevel er hun i perioder bange for at dø og oplever at få voldsomme angstanfald."

Der er undersøgelser, der viser at motion er godt for depressioner og angst, og der er undersøgelser der viser at motion gør lidelserne værre. I normal videnskab ville man konkludere at der ikke var nogen signifikant kausalitet når man ikke engang kan fremvise nogen sikker korrelation.

"Problemet er, at vi ikke ved, hvad der virker bedst over for de forskellige psykiske problemer, de unge har," siger Liselott Blixt.

Well, surprise, surprise! Hvis ikke videnskaben har en løsning, hvad får så politikere til at tro at de har den? Hint: Måske stresser i de unge lidt rigeligt i træningen til hamsterhjulet?

Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Kim Houmøller og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I en anden tråd anbefaler jeg at man foretager sig angstprovokerende ting, for at skabe overensstemmelse mellem krop og sind, hvis man lider af angst. Jeg mener selvfølgelig ikke at man skal gå så vidt at man skader sig selv. Gør man det har man virkelig misforstået budskabet. Der er mange spændende muligheder for at opleve angst og frygt under nogenlunde sikre forhold, fx. indenfor ekstremsport. Men en tur på dansegulvet kan måske også gøre tricket. I det hele taget er det mit indtryk at de unge danser alt for lidt - og er alt for berusede når de endelig gør det.

Lennart Kampmann

@ Torben Skov
Jeg bærer over med din kommentar fordi du ikke aner, hvem jeg er, og ikke har gået et mil i mine sko.
Med venlig hilsen
Lennart

Annelise Seidenfaden

mange psykiske problemer blandt skolebørnene kunne nok undgås hvis de skulle bære kitler i skolen.Det er ikke til at udholde med al den tøjkonkurrense.