Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF vil genoprette miljøet

Med en såkaldt grøn genopretningspakke til 1,1 milliarder kroner vil SF have landbruget til at betale mere for sin forurening. De andre partier i oppositionen er positive
Indland
13. august 2016

Landbruget skal fremover bidrage mere til at sikre rent drikkevand i hanerne, mindske iltsvind i fjorde og havområder og nedbringe udslippet af drivhusgasser.

I forbindelse med SF’s sommergruppemøde mandag præsenterer partiet en såkaldt grøn genopretningspakke, som de næste fem år afsætter 1,1 milliard kroner til opgaven.

Genopretningspakken kommer, efter at regeringens landbrugspakke har efterladt en »solid regning« ikke alene til miljøet, men også til skatteyderne, siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr:

»Jeg mener, at forureneren og landbruget selv bør betale regningen i henhold til forureneren betaler-princippet, der ifølge lovgivningen både gælder for erhverv og private. Men vi har åbenbart en regering, som i sine skåltaler er optaget af personligt ansvar og af at passe på danskernes penge, men lader hånt om sine principper, når det kommer til landbruget,« siger SF’s formand.

Læs også: ’Miljø- og klimapolitik bør være oppositionens fællesnævner’

Pengene skal teknisk findes ved at reducere den direkte landbrugsstøtte (hektarstøtten) med 225 millioner kroner årligt og bruge disse til at øge landdistriktsmidlerne, der så kan betale regningen for landbrugspakken. Derved frigøres det samme beløb til at løse andre miljøopgaver.

SF vil nu forsøge at samle det såkaldt grønne flertal i Folketinget (som inkluderer både oppositionen og De Konservative) bag en række beslutningsforslag, der pålægger regeringen at gennemføre forslagene.

Radikal inspiration

På forhånd er de andre oppositionspartier positive over for SF’s forslag.

»I Socialdemokratiet er vi optaget af at finde den rette balance mellem erhvervs- og miljøpolitik, hvor vi både sikrer bæredygtighed, vækst og arbejdspladser,« siger Socialdemokraternes miljøordfører, Simon Kollerup.

»Derfor synes jeg, at SF’s forslag på lange stræk er spændende, men jeg mener også, at forslaget overser det produktionsmæssige aspekt. Samtidig anviser SF ingen holdbar finansiering til forslaget, hvilket er en svaghed.«

De radikales miljøordfører, Ida Auken, kalder SF’s forslag for »ganske fornuftige« og henviser til, at partiet faktisk selv tidligere på året fremlagde en såkaldt grøn genopretningspakke: »Jeg tænker næsten, at SF er blevet lidt inspireret både med hensyn til titlen på pakken og den konkrete politik,« siger Ida Auken.

Alternativets miljøordfører, Christian Poll, »kvitterer« for fokusset på at kompensere for de negative miljøeffekter af regeringens landbrugspolitik.

Både han og Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding, er dog skeptiske over for SF’s forslag om at beplante 98.000 hektar med energipil for at mindske landbrugets udledning af kvælstof.

»Hvis jeg skal sige noget kritisk om SF’s pakke, skulle det være, at man skal være sikker på, at plantningen af et så stort areal energipil nu også tager det nødvendige hensyn til landskabet,« siger Maria Gjerding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forslaget om at plante 98.000 ha med energipil (og/eller poppel) er udmærket med henblik på at producere biomasse til forbrænding og vil også begrænse belastningen med kvælstof, fosfor og pesticider. Men for biodiversiteten er det et tilbageskridt, for pilebevoksninger giver ikke plads til meget andet liv end pil. Der kan rettes op på dette ved at udlægge 6-10 meter dyrkningsfrie bræmmer som gennemskærer træbeplantningen. Bræmmer virker som korridorer for dyrelivet og som refugium for dyr og vilde planter. Nogle af arealerne mellem bræmmerne kunne beplantes med pil blandet med andre hurtigtvoksende træarter for at give mere biologisk variation.