Baggrund
Læsetid: 3 min.

SU-reform vil sende flere studerende i gældsfælde

Antallet af forgældede nyuddannede vil stige, hvis regeringen får held med at sænke SU-støtten, som foreslået i 2025-planen, vurderer fagforening og Forbrugerrådet. Hver tiende nyuddannede har allerede problemer med at betale studielån tilbage
Indland
31. august 2016

Flere nyuddannede vil få en skæv start på voksentilværelsen, hvis regeringens forslag om en omlægning af SU’en bliver en realitet.

»Der er god grund til at råbe vagt i gevær. Vores analyse viser, at 13,5 procent af de unge har gældsproblemer, så hvis man kommer mere oveni det, så er der i hvert fald et problem,« siger Forbrugerrådets seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Ifølge et udvalgssvar fra uddannelsesminister Ulla Tørnæs fra april i år har hver tiende med studielån allerede problemer med at betale pengene tilbage. Regeringens forslag vil forværre den økonomiske situation – især for nyuddannede med lave indtægter, mener Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen for offentligt og privatansatte, FTF.

»Vi tror, der er flere, som vil gældsætte sig, og flere der vil få svært ved at betale deres gæld af. Det vil være rigtig uheldigt – både for samfundet, som jo har lånt dem penge, men også for den enkelte. I værste fald risikerer vi, at unge ikke vil uddanne sig, fordi de ikke har lyst til at låne penge,« siger hun.

Social slagside

En undersøgelse lavet af Analyse og Tal for Danske Studerendes Fællesråd i 2015 viser, at det særligt er studerende med en såkaldt uddannelsesfremmed baggrund, der bliver nødt til at optage lån for at få studieøkonomien til at hænge sammen. Studerende med højtuddannede forældre har i højere grad arbejde ved siden af studierne og får også mere økonomisk hjælp af deres forældre.

Udsigten til, at flere studerende skal stifte gæld i fremtiden, bekymrer derfor formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, som frygter, at en sænkelse af SU’en kan have en social slagside.

»Der er en større aversion mod at låne penge til uddannelse i den mindre uddannede del af befolkningen. Derfor er vi rigtigt bekymrede for, at de vil fravælge uddannelse,« siger hun.

Jens Peter Thomsen, der forsker i uddannelse på SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, er enig i den udlægning.

»Unge med kortuddannede forældre er mere tilbøjelige til at vælge uddannelse fra, hvis de skal stifte stor gæld. Sammenlignet med de øvrige nordiske lande vil vi stadig have en relativt favorabel SU, men det vil i hvert fald ikke forbedre den sociale mobilitet at skrue ned for studiestøtten,« siger Jens Peter Thomsen.

Ulighedsskabende

Blandt de studerende, som tager en uddannelse, vil en mindre studiestøtte betyde, at en universitetsstuderende skal låne 40.000 mere end i dag. En lærerstuderende vil skulle låne 35.000 mere, lyder vurderingen fra FTF.

Bente Sorgenfrey påpeger, at det vil skabe større ulighed på arbejdsmarkedet mange år frem, fordi der er stor forskel på, hvad en akademiker og en folkeskolelærer tjener igennem livet.

»Samtidig vil en stor SU-gæld være meget svær at betale tilbage for en nyuddannet pædagog eller sygeplejerske, der har en lav månedsløn,« siger Bente Sorgenfrey.

Morten Bruun Pedersen påpeger, at studiegæld er en stor hæmsko for nyuddannede:

»Hvis du kommer ud på arbejdsmarkedet med en stor studiegæld, så kan det betyde, at du bliver forhindret i at optage nye lån, hvis du for eksempel gerne vil flytte eller stifte familie.«

Også regeringens største støtteparti er bekymret for, at de unge kan blive presset til at låne mere.

»Hvis vi skal gå den vej, så skal tilbagebetalingen afhænge af, hvor meget du kommer til at tjene. Det her skal ske på en socialt ansvarlig måde, så vi ikke skubber en stor gruppe unge ud i at stå med så store lån, at de ikke kan betale dem tilbage som i 70’erne og 80’erne,« siger DF’s uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Nicoline Larsen & Lise Richter

Vi skal lige have med, at Danmark er forpligtet til at betale dansk S.U. til EU- & EØS-borgere samt schweizere, der studerer i Danmark og har 10 timers erhvervsarbejde ugentligt.

Antallet af udenlandske studerende på dansk S.U. er steget til 8.000 efter EU-dommen i 2013.

Stigningen omfatter primært østeuropæiske studerende; men også mange nordmænd, der har fået forringet den norske S.U.

Jørgen M. Mollerup

Jeg undrer mig over, hvordan jeg kom gennem mine studier uden at blive forgældet. Jeg havde ingen rige forældre, og SU kunne man først få, når man var fyldt 23.
Jeg er træt af at høre på det klynkeri. Der er grupper i Danmark, der er langt hårdere trængt end de forkælede studerende.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, hvad har det med sagen at gøre? Artiklen handler om, at de studerende ryger i en gældsfælde; at konstatere, at en masse udlændinge modtager SU løser da ikke de studerendes fremtidige problem. At det så nok har været den udløsende faktor for at forslaget overhovedet bliver fremsat, ændrer altså ikke på, at de eneste, der har glæde af en sådan ordning, er de mennesker, der lever af at låne penge ud.

Så hvis det er et problem, at udlændinge nasser på det danske SU-system, må man udtænke en anden løsning på problemet. Man kunne fx gøre sin indflydelse gældende i EU og få de andre lande til også at indføre SU-lignende ordninger. Det er jo et af argumenterne, EU-fortalerne ynder at fremføre, når de argumenterer for EUs velsignelser: Uden for EU er vi sat udenfor indflydelse, indenfor EU er vi med ved forhandlingsbordet. Så det er vel bare med at få forhandlerhatten på.

Karsten Aaen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Danske studerende skal blive hurtigere færdige. Derfor får de mindre i SU og må flytte længere væk fra studiestederne pga boligpriserne, må pendle i længere tid og have flere studiejobs. Snart er de helt færdige.

Flemming Berger, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jørgen K. Mollerup, det lykkedes til gengæld mig at droppe ud af en uddannelse tilbage i halvfjerdserne, hvor bankerne kunne tillade sig at tage eksorbitante renter af deres studielån. Det resulterede i en studiegæld på knap 100.000, som jeg aldrig rigtig fik betalt tilbage på, hvorfor den nåede op på næsten en kvart million, før staten mange år senere forbarmede sig over mig og gav mig gældssanering.

At du kan leve på en sten betyder ikke, at alle kan eller skal. Selv har jeg først lært det på mine gamle dage.

Mihail Larsen

Der er også en ideologisk side af sagen

Regeringen ønsker at forme befolkningen i en liberalistisk tankegang. Derfor skal de unge poder allerede lære købmandsregning i folkeskolen og iværksætteri i gymnasiet. Siden har de på universiteterne og de videregående uddannelser fået det skåret ud i pap, at de kun skal vælge uddannelser, der kan føre til et lønarbejde. Almen dannelse er ikke længere et mål.

Og nu kommer så denne omlægning af SU. Én af dens oversete mål er at vænne os til at betragte vores liv som en investering, en forretning, og lære os at tænke kapitallogisk lige så naturligt, som når vi trækker vejret. Vi bliver hver for sig et investeringsobjekt - ikke kun for 'samfundet', men i høj grad også for os selv.

Det var vist også dét, Anders Fogh Rasmussen intenderede, da han i sit interview i Weekendavisen lige efter sin første nytårstale (hvor han bl.a. gik i kødet på 'smagsdommerne') sagde, at hvis man ville vinde den langsigtige ideologisk-politiske kamp om samfundet, skulle man starte med kulturen ved at ændre folks mentalitet. Til sidst ville det blive et folkekrav at indføre minimalstaten.

Karsten Aaen, Bill Atkins, Steffen Gliese, Niki Dan Berthelsen, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

De udenlandske studerende nasser bestemt ikke på det danske SU-system -
de gør brug af de muligheder, som vi selv har stillet til rådighed for dem.

Men når vi diskuterer SU-systemet, skal denne faktor med i regnestykket.

Anders Sørensen

@Jørgen M. Mollerup, der er altid "grupper", der er hårdere trængt end andre.

Tillykke med, at du klarede dine studier helt uden hjælp. Mindre tillykke med, at du af samme grund ringeagter folk, der har brug for samme, eller i det hele taget tager dine egne erfaringer til indtægt for en absolut sandhed.

Steffen Gliese

SU er en af de fornuftige måder, vi skaber større lighed på - ved at finansiere det over den progressivt betalte skat.

Mihail Larsen

Gældsslaveri

Helmut R. har fundet et link til USA, der ganske godt illustrerer problemet. Jeg citerer fra artiklen:

"Das Hochschulsystem in den Vereinigten Staaten ist für Studenten deutlich teurer als etwa in Deutschland. 2015 wurden an privaten Colleges im Schnitt 32.405 Dollar pro Jahr an Gebühren fällig. Auch die öffentlichen Einrichtungen gehen ins Geld. Je nachdem, ob amerikanische Bürger im eigenen Bundesstaat oder in einem anderen studieren, liegen die jährlichen Kosten durchschnittlich bei 9410 oder 23.893 Dollar."

Og her er der endda kun tale om g e n n e m s n i t l i g e priser. På et statsligt (og traditionelt 'progressivt') universitet som Berkeley, hvor jeg selv har arbejdet, betales der væsentligt mere og tilmed fordelt på et utal af særlige afgifter (der ikke fandtes, da jeg første gang var der i 70'erne):

"In addition to tuition, UC Berkeley students pay several types of fees, including a campus fee, tuition fees, student services fee, and others. A summary of these fees are included below. All fees are automatically billed to your account and will be reflected on monthly electronic bills. All fees are subject to change. (For total fees and a comprehensive student budget, visit Financial Aid's Cost of Attendance page.)"

Den almindelige 'tuition' er på 8.243 $ for 'residents' (altså allerede bosiddende i Californien), men 21.584 $ for andre på bachelorniveau. Og går man højere op, kan man ende med at skulle betale mere end 30.000 $ på f.eks. medicinstudiet. (Ikke sært, at det amerikanske sundhedssystem derefter er et af de dyreste i verden! Lægerne ved godt, hvad de skal have.)

Mihail Larsen

Blair og den gratis uddannelse

Det var Blair, der afskaffede det gratis studium ved højere læreanstalter i UK. (Hvilket har ført til, at en del engelske studerende nu opholder sig i Danmark, hvor de oveni får SU!). Blair var en sand foregangsmand - for konkurrencestaten. Og den senere konservative regering er sådan set kun det samme i en version 2.0.

Når de danske studerende nu brokker sig over forringelser på SU'en, så husk - at det var Thorning-regeringen (med Corydon ved roret), der fandt på, at man kunne give skattelettelser til de rigeste ved at forringe SU. Ideen lå allerede på bordet, da Løkkes regering tog over.

I sin tid var det også kreative socialdemokrater, der fandt ud af, at man burde afskaffe universiteternes selvstyre for at bane vejen for new public management-styre. Forskningsminister Trøjborg havde allerede udarbejdet planen (ihærdigt tilskyndet af mantraet fra Dansk Metal "Fra forskning til faktura"), da Fogh Rasmussen og Helge Sander tog over og stjal Trøjborgs og Dansk Metals mantra og gjorde det til deres eget.

Når vi, der husker det, er døde - er det glemt.