Nyhed
Læsetid: 2 min.

Venstrefløjen vil stoppe eksport af overvågningsudstyr

’Danmark skal ikke eksportere overvågningsteknologi til diktaturstater,’ siger Enhedslisten og Alternativet
Indland
29. august 2016

Efter at et dansk firma har fået tilladelse til at eksportere et internetovervågningsystem til De Forenede Arabiske Emirater, kræver Enhedslisten og Alternativet nu, at der strammes op på eksportreglerne, fordi de frygter, at sådanne systemer kan blive brugt mod regimets kritikere.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, vil nu bede udenrigsminister Kristian Jensen (V) om en forklaring på, hvordan Erhvervsstyrelsen har kunnet udstede en eksporttilladelse til firmaet BAE Systems Applied Intelligence A/S, sådan som Information afslørede i fredags.

Tilladelsen giver selskabet lov til at sælge et »IP-overvågnings- og dataanalysesystem til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser« til Indenrigsministeriet i De Forenede Arabiske Emirater.

Udstedelsen kom, efter at Udenrigsministeriet ikke fandt, at der var nogen risiko og derfor ingen »anledning til at udtale sig imod vedhæftede ansøgning«.

»Der er behov for klarere retningslinjer på området,« siger Nikolaj Villumsen.

»Danmark skal ikke eksportere overvågningsteknologi til diktaturstater. Det er stater, som undertrykker deres egne befolkninger, og hvor der i sagens natur derfor er meget stor fare for, at de solgte overvågningsteknologier vil blive brugt mod demokratiforkæmpere. I dag skal der jo en særlig tilladelse til våbeneksporter, og det vil være oplagt at udvide det til også at gælde overvågningsudstyr, da vi ved, at det er et meget effektivt redskab for diktaturstater«.

Eksperter, Amnesty og lokale menneskerettighedsaktivister frygter da også, at det danske overvågningssystem vil blive brugt mod regimets kritikere.

De Forenede Arabiske Emirater er en sammenslutning af syv fyrstendømmer, hvoraf Dubai og Abu Dhabi er de mest kendte. Ifølge Amnesty Internationals seneste årlige rapport om landet arresterer styret jævnligt kritikere, ligesom tortur og mishandling af fanger er »almindeligt«.

Landets love foreskriver hårde fængselsstraffe og i nogle tilfælde endda dødsstraf for folk, der spreder information, som eksempelvis »kan skade den nationale enhed« eller statens »ry«.

For at forhindre at europæisk teknologi bidrager til undertrykkelse, blev internetovervågning med udgangen af 2014 omfattet af EU-regulering. Derfor kræver det nu en tilladelse fra myndighederne – i Danmarks tilfælde Erhvervsstyrelsen – at eksportere internetovervågning til lande uden for unionen.

Når myndighederne afgør, om der skal udstedes en tilladelse eller ej, skal de ifølge EU-reglerne inddrage »alle relevante hensyn« – herunder risikoen for, at produktet kan benyttes til undertrykkelse eller andre former for krænkelse af menneskerettighederne.

Ifølge Alternatives udenrigsordfører, Rene Gade, er der behov for at supplere reglerne med en liste over problematiske lande.

»På papiret ser det ud til, at vi har nogle ret klare linjer for, hvad vi vil acceptere at eksportere. Men i praksis står myndighederne sjældent i en situation, hvor man sikkert kan sige, at noget vil blive brugt til noget problematisk. Men hvis den stat, man leverer til, har tradition for at bryde menneskerettighederne, så bør der i det mindste være en omvendt bevisbyrde, så disse skal bevise, at det ikke er tilfældet. Vi har brug for at spørge os selv, hvordan vil vi gerne opfattes som land, både når vi eksporter og importerer. I dag tænker vi kortsigtet og kun på kroner og øre, hvilket jeg tror, kan koste noget af Danmarks renomé på lang sigt,« siger Rene Gade.

Udenrigsministeriet har tidligere oplyst, at man i den konkrete sag har foretaget en »samlet vurdering« af »alle relevante hensyn, herunder hensynene til danske udenrigs-, sikkerheds-, eksport-, og værdipolitiske interesser«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her