Læsetid: 8 min.

Containerbyer kan skabe 20.000 boliger i København

Brugte Maersk-containere skal ombygges til energivenlige, midlertidige boliger til studerende, mener Venstre og Dansk Folkeparti. Løsningen har ’stort potentiale’, lyder det fra Socialdemokraterne og De Studerendes Fællesråd
Containerdrømmen er ikke ny, og den har været genstand for løbende debat i Danmark i mindst to årtier. Hidtil har bekymringer om kvalitet, pris og beliggenhed bremset boligformen, men alle de hensyn er der taget højde for i CPH Containers seneste husmodel, lyder det fra flere kilder, Information har talt med.

Containerdrømmen er ikke ny, og den har været genstand for løbende debat i Danmark i mindst to årtier. Hidtil har bekymringer om kvalitet, pris og beliggenhed bremset boligformen, men alle de hensyn er der taget højde for i CPH Containers seneste husmodel, lyder det fra flere kilder, Information har talt med.

Sigrid Nygaard

8. september 2016

De færreste kan prale af en bolig, der har sejlet verden rundt 50 gange om bord på et Maersk-skib.

Men det kan snart blive virkeligheden for tusindvis af nye studerende i akut boligmangel.

I hvert fald hvis det står til to unge iværksættere bag virksomheden CPH Containers, der vil ombygge brugte shippingcontainere til bæredygtige studieboliger.

»Mange er umiddelbart skeptiske, når de hører, at vi bygger boliger i containere. Men vores seneste prototype viser, at man kan skabe både miljø- og energivenlige boliger af meget høj kvalitet. Vi genanvender brugte materialer og skaber mobile byer, der kan flyttes rundt på de tomme grunde i byen, så unge kan få tag over hovedet,« siger den ene af projektets bagmænd, 31-årige Frederik Noltenius Busck.

Ifølge en analyse foretaget i august af Dansk Byggeri mangler landets studiebyer lige nu ca. 24.000 ungdomsboliger, herunder 9.500 alene i København. Og selv om kommunerne har planer om at udbygge boligmassen, er det stærkt tvivlsomt, at ’ungdomspuklen’ bliver overvundet de kommende år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helene Kristensen

Jeg har arbejdet i et containerfirma, og ved hvor fint containere kan fungere som boliger, udstillingslokaler, conferencerum, man bruger dem også til boliger til udsendte nødhjælpsarbejdere - en container er ikke bare en firkantet metalkasse.

Men jeg husker da ramaskriget, da man på et tidspunkt foreslog at man kunne indkvartere flygtninge i container-boliger - det var grusomt, inhumant, modbydeligt - nu kan man altså godt indkvartere unge mennesker i containere uden problemer?
Er der slet ingen der kan se det dobbeltmoralske - reflekshyleriet?

jens peter hansen, Kasper Schmidt Laugesen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tjah.. efter de seneste beskæftigelsesstramninger,
vil det da også være nødvendigt for syge og arbejdsløse at finde et billigt sted at bo,
så det er vel bare at håbe, at der kan findes containere nok.

Midlertidigheden giver jeg derimod ikke en flad fregne for.
Hvis der først opstår container-boliger vil de bestå, også selvom de må transporteres til et nyt opstillingssted.

Tinne Stubbe Østergaard, Kasper Schmidt Laugesen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Problemet med containere som bolig er også den danske planlov. Sålangt jeg er informeret rigtigt, så må en containerbolig så snart den er etableret et sted ikke flyttes til et andet sted, det tæller som nedrivning. Og der er stadigt noget boligmangelssyndrom over mange danske kommuner.

Helene, jeg tror ramaskriget lå i at mange bare så container og ikke container-bolig. Som du selv siger, der er stor forskel.

Søren Kristensen

Hvorfor rive containerbyer ned,når de først er sat op? Man skal da iværksætte nogle helhjertede forsøg af høj kvalitet til en fornuftig penge og lade containerbyerne udvikle sig og se hvad det bliver til. Det kan jo være det er fremtidens by? Samtidig burde man indflette nogle håndfaste lovkrav der reserverer en vis procentdel af nybyggeri til ungdoms-/single-/alderdoms- og for den sags skyld også hjemløseboliger. Hvor der er vilje er der en vej og som den generation der har stjålet de unges muligheder ved fx. at sammenlægge tusindvis af små lejligheder til større enheder, så jeg synes sådan set vi har et vist ansvar for at gøre noget.

jens peter hansen

KUA på Amager var kun en prøve. Men i virkeligheden var campus, når man ser bort fra tæpper og andet skidt, langt mere menneskevenligt end de kæmpeklodser der er nu. Der var gårdhaver og bænke, der var træer og buske. Nu er der en stenørken med lidt vand og hvor betonen dominerer udearealet og hvor man absolut ikke har lyst til i de ofte stormomsuste omgivelser at tømme en kasse bajere med sine medstuderende. I lokalerne er der alt for få stik til computerne, så man skulle tro at disse ikke var opfundet for ti år siden. En god ide med containere, men husk sikkerheden. Med de galninge der løber rundt må man håbe de kan sikres ordentligt mod brand .