Nyhed
Læsetid: 4 min.

Den dag Pusherstreet blev ryddet

De var nærmest euforiske, christianitterne der rev hashboderne ned i Pusherstreet. Men de gjorde det helt rigtige, sagde ministeren, da en af boderne landede på Christiansborg
Christiania og fristadens fremtid har været det store samtaleemne, efter at en hashhandler under en anholdelse onsdag aften pludselig trak en pistol og skød to betjente og en civil mand af udenlandsk herkomst. I dag fjernede christianitterne så hashboderne på Pusherstreet

Christiania og fristadens fremtid har været det store samtaleemne, efter at en hashhandler under en anholdelse onsdag aften pludselig trak en pistol og skød to betjente og en civil mand af udenlandsk herkomst. I dag fjernede christianitterne så hashboderne på Pusherstreet

Ulrik Hasemann

Indland
3. september 2016

»Det var da pudseløjerligt.«

En lille, farverig bod med en klump hash på disken står ubemandet og forladt på slotspladsen foran Christiansborg. Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkepartis retsordfører, er trådt ud af Borgen for at tage et kig.

»Den skal vi have væk i en fart,« siger retsordføreren.

Tidligere på morgenen giver et råb genlyd mellem hashboderne i Pusherstreet.

»Så lad os da komme i gang!«

Med hurtige, dybe skridt går en maskeret mand foran, bryder stilheden og tager fat i brædderne på en hashbod. Christianitterne hører mandens råb, og hurtigt samles en håndfuld, som målrettet går til hånde. På fem minutter er Vaskeriet, der tidligere var kendt som en af de mest travle hashboder i Pusherstreet, en bunke brænde på brostenene.

»Hvorfor samles i alle sammen om én bod?« råber en kvinde og hurtigt spreder nedrivningsarbejdet sig til gadens andre hashstande. Hvad der før var en doven og morgentræt torveplads domineret af ventende pressefolk i midten af Pusherstreet, bliver nu fyldt af borgere, som med grin og smil hiver den ene bod ned efter den anden.

I gaden lyder sporadiske jubelbrøl, hver gang en bod falder, og midt i virvaret af menneskekroppe og træ udbryder en kvinde: »Hvor er det smukt!«

Ulrik Hasemann

Ved indgangen til Pusherstreet, hvor folk på kolde vinterdage plejer at varme deres hænder ved brændende olietønder, kommer en gravko rullende til festen. Med en kop kaffe i den ene hånd og rattet i den anden styrer chaufføren den mod Ganjabah, som den dødsdømte bod hedder, stikker sin metalliske klo frem og løfter de sammentømrede plader af krydsfiner væk.

Der danses på hashbodernes grav. En gruppe mænd sidder i håndværkertøj og ryger joints, mens de taler om vigtigheden af ikke at blive revet med af den euforiske stemning og gøre grin med pusherne. Det har pusherne i hvert fald sagt, at de ville være trætte af.

Ulrik Hasemann

Der er ingen politibetjente i syne. Midt på torvet er der opstillet borde og bænke, hvor nogle kvinder nyder morgenkaffe og ostemadder og hilser på forbipasserende, mens de betragter optrinnet.

»Det her er første gang, at vi beboere rydder hele gaden på én gang. Til gårsdagens beboermøde gav vi pusherne klar besked: I tager ikke en skid ansvar, så nu gør vi det for jer!«

Midt i kaffesnakken stimler en ny gruppering sammen. På facaden af en af de store, gamle haller er en mand i færd med at male et motiv over. Et motiv, som har haft stor betydning for stemningen i Pusherstreet. Et kamera med en tyk streg over, som tidligere har forbudt gadens besøgende at tage billeder, bliver nu erstattet med et lyserødt hjerte.

Ulrik Hasemann

»Hvad fanden laver i? Det er historie, det har været der i 40 år!« råber en mand med barnevogn og joint, men bliver hurtigt udfordret af en kvinde. »Gu har det ej, mand!«

Ved kaffebordet stemmes der i.

»Sådan skal det være, alle skal kunne tage billeder her på Christiania.«

Midt i menneskemylderet begynder en vogn med en bod på at bevæge sig. »Den skal køres ind til Christiansborg og stå på slotspladsen,« lyder meldingen fra christianitterne ved morgenbordet.

På togt til Christiansborg

Og dér står den så, da en ministerbil triller ind mod Christiansborg. Bilen stopper ved synet af boden, og ud ad vinduet stikker skatteminister Karsten Lauritzen sit ansigt, knytter grinende en kommentar til den usædvanlige situation for derefter at køre det sidste stykke ind gennem Borgens port.

Kort tid efter vender han tilbage for at rose christianitternes aktion mod hashhandlen i Pusherstreet.

»Man er jo velkommen til at stille, hvad man vil, men det bliver fjernet. Rydningen af gaden skal ses i lyset af en tragisk episode, men christianitterne fortjener ros for at lægge op til at bryde den uhellige alliance, der har været i årevis mellem dem og folk, der organiseret handler med hash,« siger ministeren.

Læs også: Hashtømmermænd

Med boden vil christianitterne signalere, at ansvaret for hashhandlen nu er overladt til politikerne på Christiansborg. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen står og betragter boden. Han er glad for, at christianitterne nu river Pusherstreet ned, men han er knap så glad for, at hashboden nu står på slotspladsen.

»Jeg så helst, at man også fik ryddet boden her. Nu er jeg ikke selv så håndværker-fit, men jeg ringer til politiet snart. At christianitterne nu rydder Pusherstreet sender et super godt signal til samfundet, til os politikere og til banderne. Nu har vi til gode at se, hvor længe det holder, men det gjorde mig glad, at de selv gik i gang. Næste skridt er, at man ikke må lukke narkohandlen ind igen,« siger han og foreslår videoovervågning på Christiania for at holde kriminaliteten for Christianias dør.

»Vi skal se på, hvad vi kan gøre med kameraovervågning i forhold til kriminaliteten. Hvis det kan være en hjælp, så skal vi sætte kameraovervågning op over det hele, så vi kan dokumentere den kriminalitet, der hersker. Jeg er villig til at planke hele Christiania til med kameraer.«

Ulrik Hasemann

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Johannesen

Jeg tror ikke Christiania helt er klar over hvilken Sti, de med små bekymrede skridt, bevæger sig hen ad. Fristaden blev etableret i 1971 udfra en idé om, at der findes en universel orden, højere end de menneske skabe love og regler. En ide om den totale menneskelige frihed og selvbestemmelse.

Den idé blev fredag for altid fjernet sammen med (de onde) salgsboder, og den menneskelige dobbeltmoral blev stillet til frit skue!

Første skridt, i en tretrins raket, til Fristadens totale eliminering, blev taget af Christianitternes selv 1. juli 2012, da man frivilligt acceptere det kapitalistiske systems idé om Ejendomsrettens Ukrænkelighed.

Andet skridt blev taget fredag 2. sept. 2016, igen af Christianitterne selv, da de frivilligt acceptere systemet idé om, at TVANG er et legitimt middel at bruge overfor grupper man er uenige med. Christianitterne vise sig selv og alle os andre at de finder det legitimt, med tvang at fjerne de fysiske beviser på en Adfærd, som i virkeligheden ikke finder problematisk endsige ulovlig. Men de blev skræmte af et system, som er langt mere snu og har uendelige ressourcer, som de var bange for ville fratage dem deres nyligt opnåede Ejendomsret.

3. og sidste skridt bliver taget af Regeringen, med fuld støtte fra Folkedomstolen, hvilket vil sige en ophævelse af Fondens lejeaftale af grunden som Fristaden befinder sig på, efterfølgende nedrivning af alle "ulovlige" bygninger på grunden, tvangs genhusning af de berørte beboere, samt en gradvis assimilering af hele området, tilbage ind i de "trygge" rammer af de kapitalistiske system.

Nu vil mange sikker mene at det er fuldstændigt urimeligt og kommer aldrig til at ske. Måske de har ret, hvem ved, jeg kender ikke fremtiden mere end alle andre. Jeg kan blot konstatere, hvilken regel og karma-konsekvens, Christianitterne via deres handlinger fredag 2. sept., frivilligt har valgt at underkaste sig. Universet Gyldne Regel: "Gør mod andre, som du vil have de skal gøre mod dig"!

Det utvetydige budskab fra Fristaden til Regering, system og samfund er: Luk idéen om en Fristad ned og assimiler området ind i det eksisterende system! Og gør det bare med TVANG, for det er præcis samme metode VI Christianitter bruger overfor dem vi ikke kan nå til enighed med via dialog. Tiltrods for, at de handlinger som var årsagen (salg af cannabis) ikke har nogle ofre og ikke er til skade for nogen.

Og nej, salg af cannabis er ikke til skade for nogen, det er tilgængelige Voldelige handlinger, ligegyldig hvem som foretager dem!

"Djævelen" er en snu "satan" og man skal være mere end almindeligt Vågen for ikke blindt at acceptere hans vilkår. Djævelen er den lille stemme, som dit skræmte Ego taler til dig igennem.

Men der er ikke rigtig nogen vej uden om, hvis vi vil leve i en verden bygget på Sandheden, for så må al falskheden og dobbeltmoralen afsløres, så den er tydelig for enhver!

Men No Worries, det skal nok gå alt sammen, posen af tåbeligheder skal bare først rystes lidt!

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jan Kønig, curt jensen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Hvad er det for en"højere orden" og "total menneskelig frihed", Christiania skulle være udtryk for? Fristaden har aldrig været andet end et reservat, nogle borgere har fået lov at leve i, fordi det etablerede samfund syntes det var meget sjovt, og - måske først og fremmest - fordi man undgik en masse ballade ved at se igennem fingre med det. Fri kan man bilde sig ind, man er, så længe man ikke er nået ud til enden af tøjret. Spørgsmålet er så, om Christiania er nået derud, og om politikerne er villige til at forlænge snoren.
Den kan jo til enhver tid rulles ind igen, hvis det er det, man vil.

Jeg har lidt svaert ved at se, hvad de har opnaaet.

Og hvor vil de nu koebe deres roegvarer ?

Tag livet af banderne : Ophaev forbudslovene,og saa kan de selv, og lovligt, dyrke de eftertragtede groentsager.

Banderne og pusherne behoever "vi" nok ikke at ynke. De finder sikkert let nye maader at berige sig paa. Tip : Proev at sende krav om tilbagebetaling af-et-eller-andet, gerne fiktivt, til Karsten Lauritzen, saa skal I bare hoerer, hvor det vil klinge i kassen.

Stakkels Christiania, bliver besudlet af magtens lakajer (medierne), man må håbe de snart finder styrke til at afvise dem, og vise dem ud igen.

Det er stadig et politisk problem at den hårde kerne af hash pushere stiller boder op på Christiania, de får jo lov til det af politiet, tænk hvis de gjorde det på rådhuspladsen, mon man så ville have samme løse tilgang til problemet.?

Pinden er en hykler og en tøsedreng som ikke tager ansvaret for for det som er sket, men prøver at tørre ansvaret af på mennesker som dybest set bare vil have fred og dyrke alternative fællesskaber.

Alternative fællesskaber som pinden i sin dybe uvidenhed ikke ser som åbne, fordi de ikke deler hans værdier og livssyn, et værdisæt som nu har ført til hændelser som kunne være forhindret med et større indsigt og et bredere værdisæt.

Det er dybt bekymrende at have en justitsminister hvis værdisæt ser ud til at være snæversynet og præget af dyb paranoia, hvor det ville være mindre bekymrende hvis samme forstod at alle, uanset valg af levevis, havde krav og brug for den hjælp og beskyttelse et retssystem grundlæggende bør yde alle, der udsættes for overgreb.

Det burde være overflødigt at sige cannabis burde lovliggøres under en eller anden fornuftig form.

Henrik L Nielsen

Hvor længe tror de det holder? Så længe det er bander der kontrollerer handlen, så kommer de boder igen.
Der er kun en ting der virker, også for Christiania, og det er at tage handlen fra banderne. Altså lovliggørelse.

Malan Helge, Anne Schøtt, Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Aj søren, når pusherne trækker våben, er det for meget. Når bander med våben kæmper om et marked, må der siges fra. Det kan ikke forsvares, og det er godt at christiania går i aktion.

Søren Johannesen

Det begynder at give mening hvorfor så mange tror at alle muslimer er fanatiske, voldelige børne- og hustrumishandlende terrorister, som naturligvis skal straffes kollektivt som gruppe for enkeltes kriminelle handlinger.

En gruppe mennesker som har det til fælles, at de sælger cannabis, skal vel ikke stigmatiseres pga. en enkelt person kriminelle handling. Jamen de er jo alle voldelige bandemedlemmer ..... javel ja, og hvordan er i så nået til den konklusion? Medierne, siger i .... jamen så må det jo være sådan. At man ikke kan gennemskue at et tørklæde for ansigtet alene er et værn mod at blive genkendt og anholdt af politiet og ikke et tegn på et ønske om skabe utryghed og enstigere til vold, ja .... jeg ved snart ikke.

En hurtig og fredelig løsning på mange af problemerne, er som mange af jer også skriver, en lovliggørelse. Og det er lige præcis derfor en lovliggørelse holdes tilbage af både politikere og politi, for de lever jo af at holde "ro og orden" og bekæmpe bander og kriminalitet. Og uden det mister de deres betydning ..... og adgang til at balde sig i Fristaden interne anliggender.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, curt jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg sidder med en dyb følelse af sorg.....

Jens Erik Starup

Jeg sidder og undrer mig over, i hvilke tilfælde befolkningen selv må tage sig til rette.

Malan Helge, curt jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Christiania er et gated ekslusivt community, som aldrig har givet noget tilbage til den by de lå omringet af.
De siger nej til cykelstier, nej til åbenhed, nej til at folk udefra kan komme på venteliste osv.
De kan faktisk rende mig et vist sted. Riv det ned og byg der i stedet for på fælleden

Niels Duus Nielsen

Småborgerligheden har mange ansigter. Christiania er på mange måder et billede af det omliggende samfund - der er både strammere og slappere. Nu er det så strammerne , der er gået i aktion. Jeg gætter på, at det ikke er koordineret med Fællesmødet, men jeg ved det ikke. Hvis der virkelig er 100% opbakning til at forbyde hash på Christiania, ligesom det er i resten af samfundet, er christianitterne da virkelig blevet hjernevaskede.

Det eneste gode ved aktionen er, at de har spillet bolden over til politikerne. For jeg tvivler stærkt på, at jeg ikke længere vil kunne erhverve mig en rygeklump, hvis ikke i Pusherstreet, så lidt længere inde på Staden.

Der er tale om ren sminke og symbolpolitik, den grundlæggende absurditet er ikke blevet ophævet, jeg skal nemlig nok finde en pusher, hvad enten hash er lovligt eller ej. Og hvis jeg ikke længere kan handle hos rockerne på Christiania, må jeg jo handle hos rockerne ude i byen, ligesom sidste gang, det blev for bøvlet at slå slalom mellem politipatruljerne på Christiania. Dengang opstod der fæstningslignende hashklubber rundt omkring i byen, som politiet så måtte bruge enorme ressourcer på at få bugt med.

Jeg ville selvfølgelig hellere købe mine rusmidler på på lovlig vis, fx på apoteket eller hos købmanden eller på særlige cafeer eller hvad ved jeg, så afgiften på mine laster kommer fællesskabet til gode i stedet for rockerne.

Men politikerne har i deres "visdom" besluttet, at den frie konkurrence skal herske uindskrænket på hashmarkedet, hellere opretholde den organiserede kriminalitet end tillade et relativt ufarligt rusmiddel og lade overskuddet komme statskassen til gode. Nu har christianitterne så hjulpet politikerne med at feje hele problematikken ind under gulvtæppet og usynliggøre den

En sand vismand udtalte engang: "Dope brings you better through times without money, than money brings you through times without dope". En anden klog mand skrev en bog med titlen: "Forbyd hallucinogener - forbyd naturen at gro". Så jeg overlever sgu nok uden Pusherstreet.

Først tager vi pusherne bag boderne på Christiania, så tager vi politikerne bag bordene på Christiansborg.

Bare det var sand, Anne Schøtt.
Desværre frygter jeg at Christianitterne som de fleste mennesker bare vil springe over der hvor gærdet er lavest. Lige nu var det så hashboderne.
Kan ikke se hvilken betydning det skulle have, udover symbolpolitik. Men det symbolske er faktisk skræmmende nok: En eskalerende voldspiral der meget vel kan få vidtrækkende konsekvenser for Christiania, langt mere end selve skudepisoden.
Ja, en reaktion fra Christianitternes side var påkrævet, men jeg havde egentligt håbet på noget lidt mere intelligent end at køre en gravko hen over krydsfinerpladerne. Er det virkelig det bedste hvad Danmarks eneste ægte demokratiske institution kan mønstre?

Stakkels os!

Det var et drømme-scenarie, Curt. Måske ses vi den 4. oktober til demo - uanset sol eller regn.

Randi Christiansen

Søren, at have bander, der med våben kæmper om det samme marked, i sit nabolag, kalder på handling. Det er ikke et spørgsmål om at tillade hashhandel men om, at de handlende så langt overskrider grænsen for det acceptable, de ødelægger faktisk deres eget gode projekt. Christianitterne har magtesløse været underlagt et terrorregime, som vi blev præsenteret for i den seneste dokumentarfilm fra christiania, hvor fx en ung pige blev tævet, og ingen turde gøre noget. Med denne hændelse har christianitterne fået momentum for handling, der kan ændre en utålelig situation.

Df's retsordfører holdt i går i deadline stenhårdt fast på, at dette marked ikke skal afkriminaliseres fordi, som han siger, så flytter kriminaliteten bare et andet sted hen. Den har jeg ikke hørt før, nok fordi det er temmelig dumt sagt. Lad mig forsøge at oplyse df om, at en misbrugsprofil ikke bliver helbredt, fordi vedkommendes misbrug kriminaliseres. Der er, som med alt andet, brug og misbrug. Årsagen til selvmedicinering og misbrug findes ikke i tilgængelighed men i en manglende evne til at leve livet med åbne øjne i stedet for at putte sig i en døs. At kriminalisere et hvilket som helst stof er symptombehandling og en eksistentiel falliterklæring.

Konsekvenserne af den indsigt er de færreste nået til, og når man tænker på de meget stærke rusmidler og psykofarmaka, som nu er tilladte, så er det ikke kun dumt men også hyklerisk at fortsætte sisyfosarbejdet med at kriminalisere udvalgte dele af dele af misbrugsområdet. Det er at stoppe huller i en mølædt gummibåd, er en helt utidig indblanding fra statsmagten, og har ikke noget at gøre med at opretholde et retssamfund.

Randi Christiansen

'Med denne hændelse har christianitterne fået momentum for handling, der kan ændre en utålelig situation.' - denne seneste hændelse, som kan siges for christianitternes vedkommende at være dråben, der fik bægeret til at løbe over.

Søren Johannesen

Hvis alle danskere bliver hjemme fra arbejde mandag og de efterfølgende 10 dage, så ville alle de politikere og systemer, som ikke arbejder 100% for borgerne være væk eller under afvikling når tiden er gået. Så længe vi frivilligt leverer vores energi og magt til et system som undertrykker os, lige så længe vil systemet bruge selv samme! Afskær brænstoftilførelsen og maskinen går i stå!

Men lad dog være med at mødes i grupper og råbe af systemet eller fortsat fælge deres ordrer. Psykopatiske systemer og mennesker eller når vi gør modstand, det giver dem nemlig en legitim lejlighed til at udfolde sig på mest modbydeligvis.

Ikke voldelig ikke-deltagelse!
Så ender magten i borgernes hænder ret hurtigt.
En amerikansk professor har lavet en undersøgelse, hvor han har fundet frem 198 metoder til ikke voldelige system forandringer. Demonstrationer blot en ud af de 198.

Det britiske imperie i Indien bl.a. fordi Gandhi uverbeviste inderne om at de skulle syde deres eget salt og spinde, væve og sy deres eget tøj. Hvorfor? Fordi 80% af imperiets indtægter kom fra disse to kilder. Men tør vi indstille rente og afdragsbetalingerne til banker og realkredit, lade biler, busser og tog stå i garagen og blive væk fra arbejde i 1-2 uger?

Alene en offentlig debat om sådanne mulige "aktioner" vil kunne ryste systemet og få næsten samme effekt som den faktiske handling!

Søren Johannesen

Kan andre end jeg se ligheden mellem billedet i toppen af denne artikel og det Ikoniske Bille fra Slaget om Iwo Jima, en lille ubeboet ø i midten af stille havet, som 10.000 vis af amerikanske og japanske soldater døde for at erobre. Billedet viser fire amerikanske soldater der kæmper med at rejse stars and stripes på toppen af en sønderbombet ø.

Christianitterne genskabte uforvarende dette ikoniske billede, men med omvendt fortegne!
De nedlagde frivilligt Fristadens flag i deres iver for at "besejre fjende". Måske det ikke er tilfældigt, at de tre cirkler på Fristadens flag er gule/yellow og ikke hvide.

Yellow; på engelsk, kan også beskrive en person som mangler sine meningers mod!

Peter Bækgaard

Universel frihed...!? det er da en ting det aldrig har været.
Christiania er et sæt regler som så mange andre steder, de er bare lidt anderledes. Prøv at sælge heroin fra en bod og se hvad der sker. Det vil de sgu ikke have... I hvert fald ikke offentligt.
Kun meget modvilligt åbnede man op for "fri" tilflytning, men cykelstien er stadig et problem.
Christiania er ikke andet end deres egne regler og absolut ikke universel frihed.

Niels Duus Nielsen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

@Peter - helt enig.
Ønsket var måske frihed, men blev blot til en anden form for kontrol med andre ekskluderende regler, så de kunne isolerer sig fra omverdenen.

Randi Christiansen

Søren, du forholder dig ikke til, at det, der skulle være en fredelig hashkøbmand eller to, har udviklet sig til et farligt våbenbærende bandemiljø, hvilket selvfølgelig skyldes kriminaliseringen. Det synes jeg ikke, man kan bede christianitterne om at være ofre for.

Randi Christiansen

Og giv så lige nitterne noget kredit for, at i stedet for grimt byggeri, så har vi nu en have for alle og et sted, hvor kreativitet og visioner for en mere fredelig og kærlig verden trods alt lever mere end i det omgivende stressede, vanvids-og misbrugskonkurrencesamfund.

Peter Bækgaard

ambitionen for Christiania blev til bare en ny version af det vi kender. Hvis man faciliterer et sted hvor illegale varer sælges så skal man være mere end godt røget til af hash hvis man tror at andre kriminelle holder sig fra det. De skulle nok have gjort noget for 30 år siden. Så kunne de måske have haft mange fredelige oplevelser sammen med politiet.
I stedet gjorde man som strudsen Rasmus og det er ku endt som det er endt.

Niels Duus Nielsen

Nu er problemet for magthaverne jo, at ungdomsoprøret indførte en ny kulturel kode i Danmark, baseret på antiautoritære tanker, rockmusik, langt hår og indtagelse af euforiserende stoffer. Efter en årrække som subkultur integrerede flipperne sig i samfundet, som på mange måder blev et venligere og mere antiautoritært samfund.

I dag er der ingen, der tager anstød af mænd med langt hår, ligesom rockmusik er blevet en integreret del af kulturen, på finansloven endda.

Men den antiautoritære tendens, som stadig trives i bedste velgående ude i de mange små hjem, forsøges nu igen knægtet. Indtag af forbudte euforiserende stoffer kan ses som et udslag af antiautoritær tankegang, som i form af civil ulydighed demonstrerer over for magthaverne, at vi vil skide dem og deres meningsløse forbud et stykke.

Det finder magthaverne og deres lakajer selvfølgelig truende for deres egen retsfølelse, uden dog at have indsigt og empati nok til at se, at deres modforholdsregler med politivold, bål og brand virker truende for vores. Derfor bliver et uskyldigt rusmiddel til et symbol på den folkelige modstand mod autoritære politikeres skalten og valten - fuldstændig ligesom for 50 år siden, hvor visse kulturpinger i protest mod borgerligheden røg hash på Kulturministeriets trappe.

Peter Hoffmeyer

Det kunne jeg ikke have sagt bedre, Niels. Tak!

Randi Christiansen

Peter bækgård, det er altid nemt at være bagklog - især på andres vegne. I dag hørte jeg i søndagsfroksten p1 christiania adresseret som 'det uvorne adoptivbarn', der nu endelig træder i karakter og opfører sig ansvarligt. Historikken anskues her helt enøjet og pålægger christiania en nærmest helgenagtig forpligtelse.

Mennesker, der af forskellige grunde har stillet sig til rådighed for et nytænkende miljø-og socioøkonomisk forsøg, bliver samtidig udsat for maksimalt pres fra det omgivende samfund med krav om at leve op til skiftende ideer om, hvad det 'det normale' er, altså 'normalisering'. Blot at overleve denne konstante fysiske og psykiske belejring har krævet megen energi, og alligevel har christiania formået at overleve på flere parametre, fx konsensusdemokrati : det beslutningstagende møde er ikke slut, før der er hvid røg. De har bevaret og vedligeholdt en folkehave midt i en storby med få rekreative oaser. Christiania er et åndehul med kreative og nytænkende bud på samfundsdesign generelt, mere specifikt arkitektur, teater, dans, musik, naturvidenskabelig formidling, politisk samtale, m.m. Alt dette er noget, som christiania tilbyder at dele med resten af danmark og verden med den ene beskedne forventning, at de kan få.lov til at bo i fred.

Og i denne indsats for at udvikle et bæredygtigt samfund i overensstemmelse med de oprindelige principper har christianitterne haft to hårde fronter at håndtere, den indre (tænk blot junkblokaden) og den ydre, begge særdeles udfordrende.

Set i det lys synes jeg, at man må huske ikke kun at spørge om, hvad christiania kan gøre for samfundet, men at samfundet også må tage deres del af ansvaret.

Peter Bækgaard

Randi, kan vi ikke være enige om at man skal være overordentlig naiv hvis man tror at et lukrativt marked som hashandel er selvfølgelig vil blive invaderet af rockere og bander, hvis de kan se penge i det?
Hvor tror du at Christianias egne pushere har fået deres hash fra? De har selv hentet det, og det gør man ikke i den nærmeste døgnkiosk. Når du åbenlyst har en handel som den i Pusher street så sker det at andre også får øjnene op for det.
Hvad mener du med at vi, det omkringliggende samfund, også skal tage ansvar... har vi ikke det? Christiania har højt og flot skidt på det forhold at hash nu en gang er ulovligt. Det her er jo bare en konsekvens af noget som de ikke selv kunne styre. de har derimod aldrig haft nogen større interesse i at samarbejde med pansersvinene i at komme problemet til livs.
Selvom skidtet nu spredes for alle vinde, så giv nu lige politiet lidt kredit... de ved udmærket godt hvor der sælges og hvor der i fremtiden også kommer salg. Der går ikke lang tid, for husk på at hvis du skal holde noget hemmeligt så skal du ikke involvere andre i dit foretagende, og det er man jo nødt til.
Det kan endda være at det bliver lettere for politiet at lukke handel ned diverse steder, for istedet for at stille op til kamp 100 mand stærk, så kan det være at de fremover kan lukke de små salgssteder ned uden at stille op med hele arsenalet.
og lige for at runde junkforbuddet af.... det findes vist kun i romantikerens tankespind, du kan få ALT på staden.

Niels Duus Nielsen

Peter Bækgaard, det er helt legitimt at overtræde en lov, som går ens samvittighed og overbevisninger imod. Det er selvfølgelig ikke legalt, men det er noget andet. Det er forbudt at ryge hash, men jeg er da ligeglad, for argumenterne for forbuddet holder ikke udenfor Byretten, og jeg vil hellere slappe af med en joint end drikke en øl. Smag og behag burde ikke være genstand for lovgivning. Men det er det, hvorfor kampen for fri hash får en principiel betydning, der rækker ud over det konkrete forbud.

Hvis man begår civil ulydighed skal man selvfølgelig være parat til at tage de konsekvenser, der følger med. Men det er indtil dags dato endnu ikke lykkedes de dygtige danske politibetjente at buste mig med en rygeklump i lommen, selv om jeg i den grad ligner en gammel hippie. Politiet har simpelthen ikke ressourcer til at buste os allesammen.

Og argumentet med, at politiet hellere vil have problemet spredt ud over hele byen i stedet for koncentreret et enkelt sted holder ikke. Da jeg i sin tid var bevillingshaver for et alternativt spillested, hvor der kom en masse afrikanere, fremgik det tydeligt, at bevillingspolitiet var ligeglade med, at gæsterne røg hash, bare de ikke gjorde det lige op i hovedet på politiet. Fordi så længe vi allesammen var samlet samme sted, vidste politiet jo, hvor de kunne finde os, hvis de havde brug for det. Politiet er generelt meget pragmatisk anlagt, når de selv får lov at køre showet.

Og hvis traditionen med befæstede hashklubber genopstår bliver det ikke lettere for politiet, tværtimod. Har du nogen sinde været på en hashklub? Panserdøre, tilmurede vinduer, overvågningskameraer på trappen, hemmelige udgange, aldrig både penge og hash på samme lokalitet samtidig, aldrig større mængder hash på adressen end hvad der vedrører den konkrete handel - med andre ord: Stort besvær med rambukke og fræsemaskiner med et minimalt udbytte, hvor politiet i bedste fald kan pågribe et par mennesker, der til hver en tid kan påstå, at det ikke er deres klump hash, der lå på gulvet, og da der ikke bevisligt var penge involveret, står politiet med en meget, meget tynd sag.

Niels Duus Nielsen

Rettelse: Jeg har faktisk tilbragt natten i detentionen i Nuuk, fordi politiet havde fundet min chillum under en razzia. Men da det ikke er forbudt at eje en chillum, måtte de modstræbende lukke mig ud igen næste morgen. Og rygeklumpen fandt de ikke, selv om det var tydeligt, at de havde endevendt det hele. Af en eller anden grund havde de ikke tjekket frostboxen, men de var heller ikke lokale politibetjente, men udsendte "eksperter" fra København (da jeg var i Nuuk opbevarede man sine frostvarer i plasticposer som man hængte uden for vinduet - min hash lå sammen med isterningerne).

Randi Christiansen

Peter - hvor ser du et illegalt marked for alkohol og cigaretter? Og mht til fx spil skovler staten mia ind, selvom det ikke er lykkedes at komme den stærkt vanedannende adfærd, ludomani, til livs med forbud og restriktioner.

Hykleri, dobbeltmoral og dårlige argumenter kendetegner modstandernes stærkt vaneprægede og uvidende holdning til cannabis - som hører til gruppen af bevidsthedsudvidende stoffer, hvilket måske er den egentlige grund til den store modvilje hos de, der profiterer på at bevare systemet, som det er i stedet for at udvikle det i retning af et samarbejdende, kærligt og ikke udbyttende samfund.

Man supporterer andre stærkt vanedannende og bevidsthedsindskrænkende stoffer som fx de statsanerkendte psykofarmaka men kriminaliserer et psykoaktivt stof med mange positive egenskaber (som det dog - ligesom med alkohol og andre tilladte stoffer - forudsætter en en vis modenhed og psykisk robusthed ikke at misbruge) og baner dermed vejen for enorme fortjenester på salg af hash af ukendt og ofte tvivlsom kvalitet til våbenbærende og kyniske gangstere, som ikke går af vejen for mord og anden terrorisme for at beskytte deres lukrative forretninger. Det er måske repressalier fra det segment, som venstre og co er bange for?

Randi Christiansen

Og mht nærpoliti ... hvis ikke så tragisk, så komisk. I blågårdsgade, hvor jeg har boet i mange år, lå der på et tidspunkt en rygeklub lige over for en nærpolitistation. Gæt, hvem der flyttede først ....

Peter Bækgaard

Niels Nielsen, jeg er enig i din betragtning om at man kan udøve sin ret til at gøre som man vil, men at man også må tage konsekvenserne når/ hvis det er i strid med loven. jeg er af den opfattelse at hash er skadeligt - ligesom cigaretter og alkohol, men nu er cigaretter og alkohol lovligt i DK - det er hash ikke endnu. Ydermere synes jeg at man skal overveje konsekvenserne af lovliggørelse, og hvordan man vil forvalte en lovliggørelse. jeg tror at det nok skal blive lovligt på et tidspunkt, men dermed ikke sagt at jeg, og mange andre sikkert også, vil synes det er helt fedt at ens børn begynder at ryge hash nu hvor det så er lovligt. Det harmonerer meget godt med at jeg heller ikke vil synes det er fedt hvis mine børn begynder at ryge, eller udvikler et usundt forhold til alkohol.
Hash indeholder stoffer der kan aktivere en skjult psykisk lidelse. Desuden synes jeg heller ikke at vi skal anspore til flere brugere end der allerede er ( der er jo rigeligt), men at man skal følge en legalisering af hash op med samme informative kampagner som man ser omkring tobak og alkohol.
Randi - jeg forstå ikke helt dit spørgsmål ang. tobak og alkohol - vil du vide hvor man kan købe cigaretter og alkohol udenom statens banderoler? Prøv diverse østarbejdere der kører lastbil, rocker, bander, pushere, you name it.
Jeg tror du skal have noget mere tiltro til at politiet har udmærket styr på hvor meget narkohandel foregår. Synes du det var bred ymer at der var en rygebule overfor nærpolitiet? Hvis ikke, hvorfor anmeldte du ikke rygebulen, hvis du vidste den var der? Er det fordi du er tilhænger af fri hash, eller fordi du var bange for repressalier fra de besøgende?
Hvordan ville du have det hvis dine egne børn faldt i gryden med hash og begyndte at ryge på ugentlig eller daglig basis? det er jo ikke skadeligt at ryge hash eller hvad?
husk også på at vi pr. definition har vedtaget at unge under 18 år ikke er modne og ansvarsbevidste borgere - det afsløres i vores retssystem... men skal vi have en aldersgrænse for rygning af hash, og kan de så ikke bare købe hos den illegale pusher?
pt. har vi jo ikke en dyt styr på hvilke konsekvenser en legalisering vil få, og indtil da forholder jeg mig til at det ikke er lovligt, og de der bruger eller sælger udmærket er klar over risikoen.

Niels Duus Nielsen

Peter Bækgaard, jeg kan godt lide, at du skriver at hash ikke er lovligt "endnu", og at du forventer, at det bliver det en dag. Det er jo netop det, vi opfordrer til.

Og selvfølgelig skal en frigivelse ledsages af en række pædagogiske tiltag, så de unge mennesker ikke begynder at ryge morgenfede hver dag. Men man skal nok overveje hvilke metoder, man vil bruge - kampagnen mod rygning ser jo ud til at have været rimeligt succesfuld, der er ikke nær så mange unge, der ryger, som der var før i tiden. Mens kampagnen mod druk er blevet et flop - så vidt jeg kan se drikker de unge mennesker sig jævnligt fra sans og samling, det gjorde vi så også, da jeg var ung, men slet ikke i samme grad.

Lige kort til din kommentar til randi: Nærpolitiet vidste da helt sikkert, at de var genboer til en hashklub. Men de havde i deres pragmatiske visdom valgt at lade den være i fred, af de grunde jeg allerede har nævnt: Stort besvær og ringe udbytte. Så der var jo ingen grund til at anmelde det, da de jo godt vidste det i forvejen. Den med at frygte repressalier fra kunderne skal du længere ud på landet med, det er slet ikke sådan, det fungerer. Hashrygere er overvejende et meget, meget fredeligt folkefærd - lidt for fredeligt måske?

Randi Christiansen

Peter, mht det skadelige i at ryge hash siger jeg, at man må skelne mellem brug og misbrug - ligesom med andre stoffer. Røgen er vi vel vænnet til at inhalere, fra da vi sad om bålet ;-) ... det er et faktum, at cannabis har en meget positiv effekt på diverse fysiske og psykiske ubalancer. Hvis du tror, at nuværende lovgivning er et effektivt værn mod børns misbrug, er du naiv og uvidende. De aktive stoffer i cannabis er for voksne.

Mht rygebulen har niels selvfølgelig ret.

Peter Bækgaard

Niels Nielsen, så har du vist ikke været i de hash buler som styres af banderne... de er ikke så fredelige som du tror du ved. der er lidt for meget romantik omkring hash, og det skyldes 60´erne og 70´ernes ungdom.

Niels Duus Nielsen

Peter Bækgaard, jeg tror jeg har været om ikke alle de steder i koneriget, hvor man kan købe hash, så dog de fleste. Som omrejsende musiker kommer man vidt omkring, og jeg har endnu til gode at opleve den provinsby, hvor jeg ikke kan finde den fede.

Ja, der er meget romantik omkring hash, og hurra for det, for der er sgu ikke meget romantik ved resten af samfundet.

Og blander du ikke tingene sammen? Pusherne kan være endog meget farlige, som vi lige har set et bevis på, men hashrygerne er sgu da ikke mere farlige end gennemsnittet, snarere mindre. Det er de store penge, der er involveret, og penge kan nemt gøre profitmagere voldelige. Så hvorfor sætte politifolks og sagesløse forbipasserendes liv på spil på grund af et idiotisk forbud, som ikke kan håndhæves alligevel?

Niels Duus Nielsen

Kongeriget skulle der stå, men koneriget er ikke helt ved siden af - Danmark er tøffelheltenes hjemland, hvor man lader myndighederne og konen bestemme, hvor skabet skal stå.

(Undskyld piger og koner, det er blot en metafor, der løber af med mig. De af jer, der kender mig, ved, at jeg har stor respekt for det såkaldt svage køn. Men I kan være utroligt irriterende engang imellem. Atter en gang undskyld)